Hogyan válasszon fagyálló folyadékot a járművéhez?

Hosszú ideig a vizet használták alapfolyadékként az autók hűtőrendszerében. Napjainkban ezt felváltotta a fagyálló folyadék, amely egy olyan speciális kémiai vegyület, amely széles hőmérséklettartományban – -50 és +50 Celsius-fok között – képes működni anélkül, hogy elpárologna vagy kikristályosodna. Ahhoz, hogy az autó minden körülmények között megmaradjon, és elkerülhető legyen a motor túlmelegedése, a fagyálló folyadék kiválasztásánál a legnagyobb gondossággal kell eljárni, a gyártó ajánlásai alapján.

válasszon fagyálló folyadékot

!A következő cikkben elmagyarázzuk, hogyan válassza ki a megfelelő téli gumiabroncsokat az autójához. A szakértő elmondja nekünk a választás fontos árnyalatait.

A legjobb fagyálló gyártók

Tekintettel a speciális kémiai képletére, a minőségi fagyálló folyadékok előállítása a híres vállalatok feladata, amelyek mindenféle műszaki folyadékot gyártanak az autók számára:

 1. Hepu
 2. Mannol
 3. Összesen
 4. qui Moly
 5. Castrol
 6. Shell

Ez nem csak a gyártó által adott információ, hanem a jármű tulajdonosának figyelembe kell vennie a hűtőfolyadék fizikai tulajdonságait leíró gyártói visszajelzést. Ezek megtalálhatók az interneten, tematikus fórumokon vagy közösségi hálózatokon.

Fagyálló folyadékok típusai. Melyik típust válasszam??

A fagyálló egy speciális kémiai összetételű fagyálló, amelyet úgy terveztek, hogy akár -50 Celsius-fokos hőmérsékleten is működjön, miközben megőrzi fizikai állapotát és kémiai képletét. A folyadék magas hőmérsékletű viszkozitása szintén jelentős értéket képvisel: a megfelelően kiválasztott fagyálló folyadék megfelelő teljesítményt biztosíthat a motornak, és megakadályozhatja a túlmelegedést intenzív vezetés közben is. Koncentrált formában kapható; használatához 1:1 arányban desztillált vízzel kell hígítani.

G11

G11

Etilénglikol alapú szervetlen fagyálló folyadékok. Kékre vagy zöldre festett. Működési hőmérséklet-tartomány -50 és +50 között. Szilikátokat tartalmaz.

Előnyök

 • Jó hőelvezetés;
 • Olcsó;
 • nem kristályosodik ki;

Hátrányok

 • Hosszabb használat során lerakódásokat okoz a hűtőkörben;
 • Képes a fém alkatrészeket korrodálni;

G12

G12

A fent említett fagyásgátlónak egy fejlettebb változata, amely jobb teljesítményjellemzőket biztosít. Különösen a központi dugattyúcsoportból jobban elvezeti a hőt, és megakadályozza a motor túlmelegedését. Karboxillikátokat tartalmaz, amelyek korróziógátló hatásúak. Széles körben alkalmas zord éghajlati viszonyok és szigorú üzemi körülmények között is.

Előnyök

 • Magas hőmérsékleti ellenállás;
 • Nem párolog;
 • Megakadályozza a korrózió kialakulását;
 • Elkerüli a motor túlmelegedését;

Hátrányok

 • Nem keverhető más osztályokkal;
 • Drága;

G13

G13

Magas hőmérsékleti ellenállás; Magas hőmérsékleti ellenállás; Fagyásgátló a hatályos környezetvédelmi szabványoknak megfelelően. Szilikátmentes szerves vegyület. Sárgára vagy narancssárgára festve. az alap a propilénglikol. Működési tartomány -50 és +50 között.

Előnyök

 • Nem forr és nem kristályosodik;
 • Megakadályozza a felületi korróziót és az oxidképződést;
 • Lehetővé teszi a keverést;
 • az autó környezetbarátsága;

Hátrányok

 • Drágább, mint az összes többi típus;
 • A maximális funkcionalitás érdekében szigorúan be kell tartani a keverési arányt;

a jármű hűtőfolyadék kiválasztásának paraméterei

Az összetétel és a fő működési elvek mellett fontos figyelmet fordítani:

 1. Konténer. A kiváló minőségű fagyálló folyadékot szilárd, áttetsző tartályba csomagolják, amely a szükséges védőbevonatokat viseli. Az átlátszó tartály lehetővé teszi a folyadék tisztaságának, valamint a szennyeződések és a lebegő szilárd anyagok jelenlétének értékelését;
 2. A fagyálló adalékanyagok típusa és jellemzői. A kiváló minőségű folyadékok korrózió- és oxidációgátlókat, valamint a gumi műszaki elemek idő előtti öregedését megakadályozó speciális vegyületeket tartalmaznak;
 3. Habzó. A jó minőségű fagyálló folyadék intenzív rázást követően habosodik, de a habosodás rövid ideig tart;
 4. A jó minőségű fagyállónak semleges és édes illata van. A terméknek benzintől, dízelüzemanyagtól és motorolajtól mentesnek kell lennie;
 5. Készítmény. Ha a fagyálló folyadék nagy koncentrációjú, akár 1:1 arányban vízzel kell hígítani. Ha a hűtőfolyadék felhasználásra kész, akkor azt azonnal, további előkészítés nélkül egy tágulási tartályba kell önteni;
 6. A jármű gyártójának ajánlásai. Nem szabad elhanyagolni őket, jobb, ha feltölti a fagyálló folyadékot, amelyet a gyártó eredetileg a gyártó által biztosított összetételben állítottak elő.
Olvasson tovább  Melyik légszűrőt válasszuk
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: