Hogyan válasszunk turmixgépet – szakértői vélemények

A tűzhely kiválasztásakor érdemes elsősorban a készülék típusára, valamint az ergonómiai tulajdonságaira figyelni.

tartalom

 1. Hogyan válasszunk egy tűzhelyet: a megfelelő kiválasztásának kritériumai
 2. Főzőlap típusok – előnyök és hátrányok
 3. Az égők száma és típusa
 4. Sütő típusa
 5. Munkalap anyaga
 6. Funkcionális jellemzők
 7. Legjobb gyártók
 8. Hogyan válasszunk egy főzőlapot videó
Hogyan válasszunk tűzhelyet

Hogyan válasszunk egy tűzhelyet: kiválasztási kritériumok

A főzőlap kiválasztásakor a következő paramétereket kell figyelembe venni:

 1. Típus (gáz, elektromos nyitott tekercses, elektromos zárt tekercses, indukciós)
 2. Az égők száma és típusa;
 3. A sütő típusa;
 4. a munkalap anyaga.
 5. A készülék gyártója is fontos.

Főzőtűzhely típusok – előnyök és hátrányok

A fűtőelemek energiaforrása szempontjából a főzőedények gáz-, elektromos (nyitott és zárt áramkörű) és indukciós főzőedényekre oszthatók.

Gáztűzhely

Gáz főzőlap

A hagyományos főzőlapok túlnyomó többsége gázzal működik. Ezen készülékek égőiben metán ég, és a nyílt láng felmelegíti a tűzhelyre helyezett edényeket.

Előnyök

 • Nincs korlátozás az elhelyezendő edények méretére és súlyára vonatkozóan;
 • Alacsony költségek;
 • Könnyen tisztítható;
 • Könnyű és ismerős a használata;
 • Elektromos áram nélküli működés (vagy minimális áramfogyasztás az automatikus gyújtással rendelkező modellek esetében);

Hátrányok

 • Nagy tűzveszély;
 • Karbantartás szükséges, a földgázszolgáltató által is;
 • Magas gázfogyasztás;

E hátrányok közül a legfontosabb természetesen a magas tűzveszély, amely két tényezőnek tudható be. Először is, ezeket a tűzhelyeket úgy tervezték, hogy nyílt lánggal működjenek. Másodszor, a bennük használt metángáz gyúlékony, és szivárgás esetén felrobbanhat.

Az elektromos tűzhelyek nem rendelkeznek ezzel a hátránnyal.

Nyitott tekercsű elektromos főzőlapok

Nyitott tekercsű elektromos főzőlapok

A “tekercs” ebben az esetben a fűtőelemre utal. Ez valóban lehet spirális (az ultra drága modelleknél) vagy korong alakú. Külsőleg ezek a tűzhelyek hasonlóak a hagyományos gázfőzőkhöz, csak nincs rácsuk, és égők helyett fűtőelemek vannak rajtuk.

Előnyök

 • Magas szintű tűzbiztonság;
 • Maradékhő – a kikapcsolás után a főzőzóna még egy ideig forró marad, felmelegítve az ételt;
 • Alacsony költségek;
 • Lehetőség a főzőlap fűtési hőmérsékletének pontos beállítására;
 • A főzőzóna egyenletes felmelegítése;

Hátrányok

 • Az elhelyezendő főzőedények méretére és súlyára vonatkozó korlátozás;
 • Nagy energiafogyasztás;
 • Külön tápvezeték szükségessége az emeleti kapcsolótáblától;
 • Nehézségek a fűtőelem tisztításában;

A hagyományos gáztűzhelyhez hasonló ár mellett az elektromos nagyobb tűzbiztonságot kínál.

Zárt tekercses elektromos főzőlapok (üvegkerámia főzőlap)

Vitro kerámia tűzhelyek

A spirális fűtőelem a készülék elején lévő üveglap mögött van elrejtve. Nagyon magas hőmérsékletre hevíthető, lehetővé téve a gyorsfőzést vagy a vízforralást.

Előnyök

 • Vonzó kialakítás;
 • A maradék hő;
 • Maximálisan könnyű tisztítás;
 • A tűzhely hőmérsékletének szabályozhatósága;
 • Magas szintű tűzbiztonság;
 • Gyors és egyenletes fűtés;

Hátrányok

 • Drága;
 • A padlóelosztótól különálló tápegység szükségessége.
 • Nem kívánatos, hogy folyadékok kerüljenek a felületre, különösen a cukortartalom;
 • A tűzhelyre helyezhető edények méretére és súlyára vonatkozó korlátozások;
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk mosógépet

Az ilyen típusú tűzhely nagyon gyors hőfoka ideális azok számára, akik szeretik a keleti konyhát, valamint azok számára, akik egyszerűen csak a lehető legkevesebb időt akarják a konyhában tölteni.

Elektromos indukciós főzőlapok

Elektromos indukciós főzőlapok

Az indukciós elektromos főzőkészülékek hagyományos fűtőelem helyett mágneses tekercset használnak. Ez, ahogy a neve is jelzi, “indukálja” a tűzhelyre szerelt edényeket, és inkább magát az edényt vagy serpenyőt melegíti, mint a körülötte lévő teret. Az égők ezeken a főzőlapokon mindig hűvösek maradnak.

Az indukciós főzőlapok által generált mágneses mező szintje az irányítottságnak köszönhetően nagyon alacsony – valójában még egy normál háztartási hajszárító is sokkal erősebb “sugárzást” generál.

Előnyök

 • Maximális tűzbiztonság;
 • Kiterjedt funkcionalitás, beleértve a különböző részletes hőmérsékleti beállításokat és időzítő opciókat is.
 • Nagy fűtési sebesség;
 • Vonzó és modern kialakítás;

Hátrányok

 • Csak ferromágneses anyagokból készült edényekkel kompatibilis;
 • Magas költségek és összetettség.
 • Folyadékokat, különösen cukortartalmúakat, nem szabad a felületre önteni;
 • Magas követelmények a főzőedények súlyával és méretével szemben;

Mindazonáltal az indukciós főzőlapok ideálisak olyan otthonokban, ahol kisgyermekek vagy idősek élnek. Lehetetlen megégetni magát egy ilyen sütő felületén, és a véletlen aktiválásnak nem lenne semmilyen negatív következménye (természetesen az áramfogyasztáson kívül).

Kombinált főzőlapok

Kombinált főzőlapok

A kombinált főzőlapok is meglehetősen ritkák. Úgy tervezték őket, hogy mind gázégők, mind elektromos fűtőberendezések legyenek, nyitott vagy zárt tekercseléssel. Ezeknek a tűzhelyeknek a fő előnye, hogy az egyik közmű (gáz vagy áram) meghibásodása esetén is használhatók.

Mindazonáltal a szerkezetük korántsem tökéletes. A gázégőkön lévő grill megnehezítheti a főzőedények eltávolítását az elektromos égőkről. Aktív használat esetén pedig mind a gáz, mind a “fény” fogyasztása megnövekedett közüzemi költségeket eredményez.

Az égők száma és típusa

Az égők standard száma – történelmileg és otthoni használatra optimális módon – négy. Ez az a fűtőelemek száma, amely a gáz- és elektromos tűzhelyek túlnyomó többségét felszereli.

Néhány keskeny modell két égővel rendelkezik. De meglehetősen ritkák. Hasonlóképpen, a gáztűzhelyek széles modelljei 5-6 égővel vannak felszerelve. Magas költségük és egyedi kialakításuk miatt azonban nem alkalmasak normál háztartási használatra.

Ez teszi a 4 égős főzőlapot tökéletes választássá az Ön otthonába.

Az égők típusai a gázfőzőlapon

A gáztűzhelyek égői csak a méretükben és a “koronák” számában különböznek – azokban a gyűrűkben, amelyekből a láng kitör:

 1. Az “egyetlen korona” egy klasszikus kialakítás, amelynek gyakran még saját neve sincs. A láng kizárólag az égő külső oldalán lévő nyílásokból tör elő. Gyakorlatilag minden olcsó vagy közepes árú gázfőzőlap rendelkezik ezekkel az égőkkel;
 2. “Dupla korona” – egy modern változat. Az ilyen égők gázégői speciális fúvókakialakítással vannak felszerelve, amely lehetővé teszi, hogy két tűzgyűrűt kapjon – külső és belső. “A kettős koronák gyorsabban melegítik az ételeket, mint a hagyományos égők;
 3. “A Hármas Koronát turbóégetőnek is nevezik. Az égő kifinomult kialakítású, amely három tűzgyűrűt biztosít – külső, belső és központi tűzgyűrűt. Ezek az égők még gyorsabban felmelegítik a főzőedényeket és az ételeket, így a víz szinte azonnal felforr.
Olvasson tovább  Bosch TDI 902836A

A dupla koronás és háromkoronás égők meglehetősen nagy gáznyomást igényelnek a csövekben. Ellenkező esetben a láng belső gyűrűinek intenzitása meglehetősen alacsony, és gyakorlati haszna csekély.

Az elektromos főzőlapok égőtípusai

Az elektromos tűzhelyek égői nem csak méretükben, hanem funkciójukban és típusukban is különböznek egymástól. Többféle modellben is megtalálható:

 1. Ovális fűtőfelületek. Hosszúkás égők, a megfelelő edények befogadására tervezve. “Bridge” üzemmódban is használhatók nagy edények (és mosdókagylók melegvíz-zárás esetén) melegítésére;
 2. A többkörös égők képesek méretüket a használt edények átmérőjéhez igazítani. Ez jelentős mennyiségű energiát takarít meg, és elkerülhető az edény vagy serpenyő körüli tér nem hatékony felmelegedése. Egyes többégős modellek Autofókusz funkcióval vannak felszerelve, amely automatikusan beállítja a forró zóna szélességét. A háromégős égő optimális számú gyűrűvel rendelkezik;
 3. Halogén égők – speciális fűtőelemek, amelyek a bekapcsolást követően 2-3 másodpercen belül elérik az előre beállított hőmérsékletet. A technológia logikus fejlődése a Hi-
 4. ght, amely szinte azonnal felmelegszik.

Az elektromos főzőlapok ovális égői extra funkcionalitással bővítik képességeiket:

 1. Automatikus kikapcsolási időzítő;
 2. Forrás üzemmód (az égő először a maximális hőmérsékletre melegszik fel, majd miután a víz felforrt, “lehűl” egy olyan hőfokra, amely éppen elegendő a forrás fenntartásához);
 3. Az égő biztonsági kikapcsolása egy bizonyos ideig tartó inaktivitás után;
 4. Maradékhő-jelző, amely jelzi, ha egy főzőzóna elég forró.

Nyilvánvaló, hogy nem minden funkció valósítható meg technikailag minden típusú sütőben. Az indukciós főzőlapokon például a maradékhő-jelzőt a fűtés hiánya miatt nem szerelik fel.

Sütő típusa

A sütő típusa

Bármelyik főzőfelület típusa, a főzőlap sütője lehet gáz vagy elektromos. Az egyetlen “de” az, hogy az indukciós égők esetében a sütő mérete nagyon kicsi lehet, és az egész készülék ára rendkívül magas. Ennek oka, hogy a sütőt megfelelően le kell árnyékolni az elektromágneses mezőktől.

 1. A gáztűzhelyek a leghagyományosabbak. Az ezekhez a készülékekhez csatlakoztatott kürtök nagyon gyorsan felmelegednek, pontos hőt szolgáltatnak, és a legmagasabb szinten is képesek melegen tartani az ételt. A gáztűzhely másik előnye az alacsony ára.A gáztűzhelyek hátrányai még mindig ugyanazok. Először is, az ilyen eszközök nagy tűzveszélyt jelentenek, többek között a fúvóka kifújásának vagy kioltásának kockázata miatt. Másodszor, a gáztűzhelyek nem szabályozzák és nem tartják túl jól a hőmérsékletet, és gyakran túlmelegednek, ami ronthatja az étel minőségét.
 2. Az elektromos sütők lassabban melegszenek fel, mint a gáztűzhelyek, és sokkal többe kerülnek. De tűzállóak és egyenletes hőmérsékletet tartanak fenn. Ennek köszönhetően minimális az ételek égésének kockázata egy ilyen sütőben.

Bár léteznek elektromos főzőlapok gáztűzhelyekkel és gáztűzhelyek elektromos sütőkkel, érdemes olyan sütőt választani, amelynek főzőfelülete és sütője ugyanazt a technológiát használja. Lényegesen könnyebb telepíteni. Ha nem érdekelnek különösebben a telepítési beállítások, akkor bármilyen konfiguráció lehetséges.

Hob anyaga

A munkalapok zománcozott és zománcozott rozsdamentes acélból, üvegkerámiából vagy edzett üvegből készülnek.

 1. A zománcbevonat nélküli rozsdamentes acél a leggazdaságosabb anyag, és csak a legolcsóbb főzőlapokban található meg. Bár tartósak és robusztusak, karcállóak, és nehezen távolíthatók el a rájuk tapadt vagy rájuk ragadt szennyeződések. A zománcbevonat praktikusabbá teszi.
 2. A leggyakoribb főzőfelület a zománcozott rozsdamentes acél. Nyitott tekercsű gázkészülékekben és elektromos készülékekben egyaránt használható.A zománcbevonatnak köszönhetően a rozsdamentes acél meglehetősen erős és tartós, de nagyon praktikus is. rosszabbul koszolódik és könnyebben tisztítható, és szinte bármilyen tisztítószer használható hozzá.
 3. A zárt tekercset vagy indukciós tekercset használó főzőlapok főzési felülete üvegezett agyag. Robusztus, könnyen tisztítható a legtöbb szennyeződéstől (kivéve a megragadt cukrot), gyakorlatilag elpusztíthatatlan és karcmentes. Az üvegkerámia hátránya a nagy mechanikai törékenység – egy éles tárggyal való kemény ütés tönkreteheti.De az indukciós tekerccsel ellátott elektromos főzőlapokat nem lehet helyettesíteni.
 4. Az edzett üveg gáz- és elektromos főzőlapokon egyaránt használható. Az első esetben azonban pusztán dekoratív funkciója van, a második esetben pedig díszítő funkciója. Vagyis a gázüzemű sütőkben a főzőedényeket egy öntöttvas rácsra helyezik, míg az elektromos sütőkben közvetlenül az üvegfelületre.

Az edzett üveg kellően nagy mechanikai szilárdsággal rendelkezik, könnyen tisztítható a legtöbb szennyeződéstől (különösen a megragadt cukortól), és nagyon szép és szokatlan kialakítású. Ez azonban törékeny. A kerámiaüveghez hasonlóan ez is összetörhet, ha éles tárggyal ütik. Egy másik hátrány – nagyon magas ár.

Funkcionális jellemzők

Funkcionális jellemzők

A főzőlapok további jellemzői és funkcionális tulajdonságai, amelyek nagyon praktikusak otthoni használatra:

 1. Boost üzemmód. Indukciós főzőlapokban található. A speciális főzőlapokhoz hasonlóan növelik az edények felmelegedési sebességét a gyors főzés vagy főzés érdekében;
 2. Gyermekbiztosítás. Indukciós és elektromos tűzhelyeken található. Blokkolja a vezérlés és a beállítások módosítását egy bizonyos billentyű vagy billentyűkombináció megnyomásáig. Biztonságosabbá teszi a tűzhelyet;
 3. Automatikus programok, időzítő kapcsolók és receptmemória üzemmód. Elérhető elektromos és indukciós főzőlapokkal. Egyszerűsítse a főzést;
 4. Késleltetett indítási időzítő. Automatizálja a főzési folyamatot. Elektromos és indukciós főzőlapokon található;
 5. Automatikus gyújtás. Gáztűzhelyhez kapható. Megtakarítja a gyufát és biztonságosabbá teszi a működést.

Az elektromos és indukciós tűzhelyek csúcsmodelljei információs LCD-kijelzővel, érintésvezérléssel és egyéb csúcstechnológiás megoldásokkal is fel vannak szerelve.

Legjobb gyártók

A gázfőzők legjobb gyártói a következők:

 1. Gefest, Darina, De Luxe – a kedvező árszegmensben;
 2. Gorenje, Beko – a középső és felső árszegmensben;
 3. Hansa, Electrolux – a felső árszegmensben.

Az elektromos főzőlapok legjobb gyártói a következők:

 1. Darina, Flama – a költségvetési árszegmensben;
 2. Beko, Gorenje, Hansa – a közepes árszegmensben;
 3. Electrolux, Bosch, Gefest – a felső árszegmensben.
 4. A legjobb indukciós tűzhelyek gyártói a Hansa és az Electrolux.

!

A következő cikk megmutatja, hogyan válassza ki a megfelelő elektromos sütőt az Ön otthonába.

Hogyan válasszunk egy főzőlapot videó

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: