Hogyan válasszunk minőségi laminált padlót a lakásunkba?

Manapság a laminált padló kiválasztásakor egyre többen választják a laminált padlót. Az anyag ideális példája a minőség és az ár viszonyának. Megjelenése gyakorlatilag megkülönböztethetetlen a természetes parkettától; nagy tartósságának köszönhetően ideális a nagy forgalmú helyiségekben való használatra, a színek és árnyalatok hatalmas választéka pedig lehetővé teszi a belső térhez legideálisabban illeszkedő modell kiválasztását.

tartalom

 1. A legjobb laminált padló gyártók – melyik márkát válasszuk?
 2. A laminátum szerkezete és alkalmazása
 3. A laminált padló típusai
 4. Irányelvek a laminált padló kiválasztásához
 5. Milyen laminált választani?
 6. Mennyibe kerül a laminált padló??
Jó minőségű laminált padló a lakásban

A legjobb gyártók laminált – melyik céget választani

A laminált lemezek piaca már régóta megosztott. A termelés oroszlánrészét a világhírű gyártók állítják elő, akiknek nincs szükségük reklámra, katalógusaik tartománya költségvetési modellként és prémium lamináltként található, tulajdonságaik meglehetősen képesek “versenyezni” a jelenlegi parkettával. Kiválasztása laminált padló, a preferencia kell adni termékek a következő gyártók:

 1. Kronostar
 2. Balterio
 3. Egler
 4. Alloc

Szerkezete és alkalmazása laminált padló

Laminált szerkezet

A laminált padló téglalap alakú, lapos, 6 és 12 mm közötti vastagságú táblákból áll. “Szíve” az úgynevezett teherhordó szubsztrát – a HDF-lap, amely préselt fa rostokból készül. A táblát felülről egy speciális átlátszó bevonattal bevont dekoratív réteggel borítják. Mivel a laminált padló egy darabból van beépítve, a beavatatlanok számára a laminált padló gyakorlatilag nem különbözik a parkettától.

A laminált padló szerkezete egyfajta szendvics:

 1. A víztaszító réteg a tábla alsó része, amely megakadályozza, hogy a laminátum alulról nedvesedjen;
 2. A HDF-réteg, amely a laminátum alapját képezi, határozza meg az adott lap teljesítményét;
 3. A dekoratív réteg, amely általában egy vékony papírréteg, olyan mintázatot kap, amely fára, kőre vagy más típusú felületre emlékeztető struktúrával van ellátva;
 4. A védőréteg egy speciális átlátszó bevonat, amely véd a nedvességtől, a mechanikai hatásoktól, valamint a szélsőséges hőmérsékleti viszonyoktól és a közvetlen napfénytől.
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk ajtócsukót

Kiváló funkcionális tulajdonságai miatt a laminált padlót széles körben használják mind lakó-, mind ipari területeken, iskolákban, szállodákban és különböző vendéglátóipari létesítményekben. Megfelelő ápolással és fektetési eljárásokkal a laminált padló sok éven át megtarthatja tulajdonságait.

A laminált padló típusai

A közös szerkezet és a hasonló gyártási elv ellenére a laminátumot általában két külön osztályra osztják, amelyek mindegyike különbözik a jellemzőiben, és pozitív és hátrányos tulajdonságokkal is rendelkezik.

Lakóterületek laminált padlója

laminált lakásokhoz

Kiváló megoldás lakás vagy magánház számára. Mechanikai szilárdság, kopásállóság, nedvességgel és napfénnyel szembeni ellenállás jellemzi. A laminált padló lerakása speciális zárakkal történik, és nem igényel különleges készségeket vagy ismereteket.

Előnyök

 • Igénytelen a gondozásban;
 • Alacsony költségek;
 • Tökéletesen kombinálható padlófűtéssel;
 • Textúrák, színek és árnyalatok széles választéka;
 • Kiváló mechanikai és szilárdsági tulajdonságok;
 • Egyszerű telepítés;

Hátrányok

 • A nedvességgel szembeni ellenállás hiánya;
 • A nagy forgalmú területeken meglehetősen gyorsan kopik;

Irodai vagy kereskedelmi helyiségekbe tervezett laminált lemez

Irodai laminált

Az ilyen típusú rétegelt lemezek szerkezete szinte teljesen megegyezik a fent leírtakkal, a fő különbség a kiemelkedően magas kopásállóságban rejlik. Sok gyártó ötéves garanciát vállal a kopás ellen még a szállodai előcsarnokokban és konferenciatermekben – olyan helyeken, ahol naponta több száz ember fordul meg – elhelyezett modellek esetében is!

Előnyök

 • Maximális ellenállás a kopással és mechanikai sérülésekkel szemben;
 • Hosszú garancia, ha betartják a beépítési eljárást;
 • Gyakorlatilag tökéletes illeszkedés;
 • Nem gyullad meg;

Hátrányok

 • Magas költségek;
 • Félelem a víztől;

A laminált padló kiválasztásának paraméterei

Laminált padló kiválasztási paraméterek

A legfontosabb jellemzők, amelyekre egy adott laminált padlómodell kiválasztásakor érdemes odafigyelni, meglehetősen sokfélék. A megfelelő modell kiválasztása előtt el kell döntenie a helyiség típusát és a környezetet, amelyben használni fogja. Csak ezután választhat, figyelembe véve a következő paramétereket.

Laminált osztály

Laminált padló Grade

Összetett paraméter, amely számos különböző jellemzőt tartalmaz. A laminált anyagok osztályának meghatározására szolgáló világméretű módszertan több mint tíz független vizsgálatot tartalmaz, amelyek a külső hatásokkal szembeni ellenálló képesség mértékét mutatják. Az egyik legfontosabb vizsgálat a kopásállósági vizsgálat, az úgynevezett Taber-teszt, amelynek eredményét az AC rövidítéssel jelölik, amelyet egy szám követ. Minél több, annál ellenállóbb a laminált padló a mechanikai igénybevételekkel szemben.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk gázkazánt

A vizsgálati eredmények a laminált padlót a következő meghatározott osztályok egyikébe sorolják. Kétjegyű számmal azonosítják, az első szám az alkalmasságot jelöli (2 otthoni használatra vagy 3 irodai használatra), a második pedig a mechanikai behatásokkal szembeni ellenállást (ez lehet 1, 2 vagy 3).

 1. A 21-22-es osztályba tartozó laminált padló kiváló választás a gyengén látogatott helyiségekbe;
 2. A 31-es osztályú laminált padlót viszonylag kis forgalmú kereskedelmi helyiségekbe ajánljuk. Ilyen üzemeltetési körülmények között könnyen eláll akár 5-7 évig is anélkül, hogy tulajdonságai megváltoznának, vagy elveszítené megjelenését;
 3. A 32-es osztályú laminátumot közepes terhelési sűrűségű kereskedelmi helyiségekbe tervezték. Normál háztartási használatban akár 20 évig is megtarthatja tulajdonságait;
 4. A 33. osztályú laminált anyag lényegesen erősebb. Erős forgalmú helyiségekben való használatra tervezték. Ilyen körülmények között akár 5-7 évig is képes elállni anélkül, hogy fizikai tulajdonságai megváltoznának;
 5. A 34-es osztály a legtartósabb laminált padlónak számít. Ez a fajta bevonat ellenáll, ha nem is extrém, de közel áll hozzá. Normál használat mellett akár 15 évig is megőrizheti megjelenését. Otthon vagy lakásban is lefektethetők, és örökké tartanak.

Laminátum vastagsága

A hagyományos vélekedéssel ellentétben, miszerint csak a külső védőréteg határozza meg a laminátum teljesítményét és ellenállását, a farostlemezből készült HDF mag játssza a legfontosabb szerepet. Vastagsága 6 és 12 milliméter között változhat. Minél vastagabb egy adott lap, annál jobb az akusztikai és rezgésszigetelése, és annál jobban ellenáll a mechanikai igénybevételnek.

Lecsiszolt élek

A laminált lapok élei lehetnek profilozottak vagy ferdítettek. Az első esetben, amikor egy egységként van beépítve, a táblák közötti varratok láthatatlanok, és a padlóburkolat egy egésznek tűnik, ami nem mindenkinek tetszik. Ezzel szemben a természetes parkettához hasonló kis V-hornyok jelenléte természetesnek tűnik, és nem befolyásolja negatívan a parkettát.

nedvességállóság

Annak mérőszáma, hogy a laminált padló mennyire jól ellenáll a nedvességnek. Normál használat esetén ez a paraméter másodlagos jelentőségű, de ha nagy a valószínűsége annak, hogy hosszabb ideig magas páratartalomnak lesz kitéve, akkor inkább egy nedvességálló modellt kell választaniuk.

Olvasson tovább  Hogyan válasszuk ki a szaunaköveket - a szakemberek tippjei

Az ízület típusa

Laminált kötés típusa

A táblák a következő módokon csatlakoztathatók egymáshoz:

 1. C
 2. ck. Egy speciális nyelv és horony illesztés az egyik csempén, és egy horony a nyelv és horony számára a második csempén. A deszkát 45 fokos szögben megdöntjük, és bepattintjuk a horonyba;
 3. Lock. Két hasonló táblát köt össze a hosszú oldalon;
 4. Ragasztásos módszer. A laminált deszkákat feloldják és ragasztóval ragasztják. A legkényelmetlenebb és legfunkcionálisabb módszer.

Megjelenés

Jelenleg eladó találhat különböző laminált, utánzó nem csak fa, hanem kő, márvány és más nem kevésbé esztétikus és szép típusú anyagok. Ez az Ön igényeitől, stílusától és a helyiség funkcionális felhasználásától függ.

Környezetvédelmi osztály

A laminált felületeket nedvességgel és mechanikai igénybevétellel szemben ellenállóvá tevő gyanták formaldehidet tartalmaznak, amely káros hatással lehet a légzőrendszerre. Éppen ezért sok gyártó olyan kifejezést használ, mint az öko-osztály. E betűvel és egy adott besorolási fokozatot jelölő számmal azonosítják. Az E0 például egy teljesen ártalmatlan laminált anyag, amely gyermekszobákban és hálószobákban használható. Az E2 kevésbé környezetbarát, ezért a tapasztalt mesteremberek azt javasolják, hogy az erkélyekre, loggiákra és más, nem rendszeresen látogatott helyekre telepítsék.

Melyik laminált padlót válasszuk?

Melyik laminátumot válasszuk
 1. Lakótérbe – gyerekszobába, hálószobába – a legjobb választás a 23-as vagy 31-es osztályú laminált padló, amely V-alakú ferdítéssel rendelkezik, és az E0 környezetvédelmi hatékonysági osztályba tartozik;
 2. Ha a telepítés kerül sor a folyosón, hogy inkább egy 32-es osztályú modell, amely fokozott nedvességállósággal és az E1 ökológiai osztályba tartozó;
 3. Az irodai területek a legstrapabíróbb laminált padlót igénylik. A 33-as osztályú modellek, amelyek körülbelül 10-12 mm vastagok, V-alakú ferdeséggel rendelkeznek, és az E1 környezetvédelmi osztályba tartoznak – a legjobb választás;

Mennyibe kerül a laminált?

 1. A 22-es vagy 31-es osztályú olcsó modellek, amelyeket lakóövezetekben történő fektetésre szántak, négyzetméterenként 500-700 rubelbe kerülnek;
 2. A folyosókon vagy konyhákban – a nagy mechanikai terhelésnek kitett helyeken – lerakandó laminált padló 800-1200 rubel/m2 -be kerül;
 3. Irodai laminált 33 osztály egy kicsit drágább lesz, körülbelül 1000-1500 rubel per “négyzet”;

A következő cikkekben szakértőink elmagyarázzák, hogyan válasszuk ki a linóleumot és a csavarhúzó kiválasztásának titkait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: