Hogyan válasszunk WC-csészét

A mai világban a WC egy olyan hagyományos berendezési tárgy, amelyet természetesnek veszünk. A funkcionalitásáról, a működési elvről, valamint a jelenleg megvásárolható alternatívákról aligha gondolja bárki, hogy csak addig, amíg az otthon telepített eszköz nem fog meghibásodni. És itt kezdődik a legnehezebb rész – a bevásárlóközpontban szétszórt több tucat különböző eszköz között vándorolva ki kell választania a legmegfelelőbb eszközt – mind a megjelenés, mind a funkcionalitás szempontjából. oktatás 1 A legmegfelelőbb eszköz a bevásárlóközpontban van. Eközben számos kulcsfontosságú pontra kell odafigyelni egy ilyen eszköz kiválasztásakor. Erről fogunk beszélni.

WC-csészék típusai

tartalom

 1. Hogyan kell telepíteni
 2. A ciszterna típusa
 3. Az első kettő viszont olyan szerkentyű, amely számos lehetséges kiskapuval rendelkezik
 4. A ciszterna feltöltésének módja
 5. Öblítő rendszer
 6. WC-csésze anyaga
 7. WC extra funkciók
 8. A legjobb vízvezetékgyártók
 9. Videó a WC-csésze kiválasztásáról

WC stílusok

Nemrég még senki sem fordított nagy figyelmet egy olyan kérdésre, mint a WC-k típusai. A boltokban kapható termékek választéka meglehetősen szegényes volt, és az embernek azt kellett megvennie, ami banális volt. Idővel azonban a modern európai szaniterek kezdtek megjelenni a piacunkon, amelyek nemcsak funkcionálisan, hanem megjelenésükben is különböznek. Mindezeket a tulajdonságokat figyelembe kell venni egy adott készülék kiválasztásakor.

Telepítési módszer

Telepítési módszer

Napjainkban mind a klasszikus, padlóra szerelhető WC-modelleket, mind a felfüggesztett társaikat megtalálhatja. Ez utóbbiakat olyan kis fürdőszobákban használják, ahol egy normál WC-t fizikailag lehetetlen felszerelni. Az ilyen készülékek kialakítása külön szerelést jelent – csak a medence marad kívül, míg a tartály a fő mechanizmussal együtt a falba van szerelve.

Ha már a helytakarékosság szükségességéről beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a sarokbeépítésre tervezett WC-csészét. Ezek a készülékek vagy a falra szerelt WC-khez hasonlóan vízöblítéssel, vagy külső tartályos, nyitott kivitelben is felszerelhetők. Ez utóbbiak nagy helytakarékosságot is jelentenek, és még a kis fürdőszobákban is jó megoldást jelentenek.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk csavarhúzót a háztartási munkákhoz - szakértői vélemények

A funkciók köre messze túlmutat a hagyományos WC-ken. A piacon számos különböző ciszterna kapható:

 1. Vizeldék;
 2. Bidék;
 3. Genova Bowls;
 4. Mozgáskorlátozottak számára;
 5. Gyermekvécék;

A ciszterna típusa

Ez nem csak a készülék felhasználóbarátságára, hanem a szállítás és a kezelés kényelmére is közvetlen hatással van. A WC-csésze a használt mosdótartály szerint változik:

 1. A WC-csészétől különálló, tartozékként működő ciszterna;
 2. A ciszterna a WC-ciszterna szerves részét képezi;

Az első eszközök összecsukhatóak, és ezért további kényelmet biztosítanak a szállításhoz. Az utóbbiak viszont nagyobbak és terjedelmesebbek, de a szivárgás vagy a hibás beépítés valószínűsége kizárt;

A vízelvezető rendszer kiválasztása

Az alkalmazott öblítési rendszertől függően a jelenleg forgalomban lévő készülékek két hagyományos típusba sorolhatók:

 1. Hagyományos karos WC-k, amelyek karos mechanizmussal és térfogatmérő úszóval rendelkeznek, amely elzárja a vizet, amikor a tartály megtelt. Az ilyen rendszerek egyetlen előnye az alacsony költség, de számos hátránya is van. Ezek terjedelmesek, gyakran meghibásodnak és szivárognak, és le kell venni a tartály fedelét, hogy hozzáférjen a mechanizmushoz;
 2. A modern nyomógombos tolóajtókkal elkerülhetők ezek a hátrányok. Az ilyen eszközök kényelmesek a működésben, könnyen karbantarthatók, és lehetővé teszik a víz félöblítését is. Ebből a célból a nyomógombot vagy két részre osztják, vagy kettős nyomószerkezetet alkalmaznak.

a ciszterna feltöltésének módja

A WC tartály feltöltése

Jelenleg két alapvető működési algoritmus népszerű:

 1. A tartály feltöltése a készülék felső részén lévő nyíláson keresztül. Ahogy a ciszterna megtelik, egy felpattanó úszó rögzít egy speciális szelepet, amely lezárja a vízfolyást;
 2. A ciszterna alulról történő feltöltése. A legmodernebb készülékekben megtalálható, fő előnye a teljesen csendes töltés;

Öblítő rendszer

Minden kereskedelmi forgalomban kapható készülék felszerelhető az alábbi öblítési rendszerek egyikével:

 1. A függőleges lefolyó. A csatornavezeték függőleges beépítését feltételezi, ezért leggyakrabban magánházaknál használják;
 2. Vízszintes lefolyó. Egy olyan rendszer, amely már bizonyított a többcsaládos házaknál. Sok vízszintes vízelvezető cső egy közös csőhöz van csatlakoztatva;
 3. Downpipe. Egy elavult rendszer, amely csak a régebbi lakóházakban található meg. Kialakításában hasonló a vízszinteshez, az egyetlen különbség a csövek elhelyezkedésében van;
Olvasson tovább  Hogyan válasszuk ki a csempe a fürdőszobában és a WC-ben

WC-csésze anyaga

WC-anyag

A WC-k sokáig öntöttvasból készültek. Tartóssága ellenére az anyag nem állta meg a helyét a kritikáknak, ezért gyorsan lecserélték egy továbbfejlesztett gyártási eljárásra. Porcelánból készül, amelynek számos kulcsfontosságú előnye van:

 1. ezek a WC-tartályok könnyen kezelhetők, könnyen karbantarthatók, és lehetővé teszik egy félkúti víztartály kialakítását;
 2. Ellenáll a mechanikai behatásoknak;
 3. Esztétikus megjelenés és változatos színek és árnyalatok;
 4. Nem szívják magukba a szagokat;
 5. Hosszú élettartam;

Ennek jelenlegi megfelelője a cserépedény. Gyengébb teljesítménye, nagy porozitása és alacsony mechanikai szilárdsága ellenére ez az anyag alacsony ára miatt nagy keresletnek örvend. Emellett a több réteg mázzal bevont agyagedények sokkal funkcionálisabbak és egyenértékűek a porcelánnal.

A fent említett anyagok a legnépszerűbbek, de a kísérletezés egy pillanatra sem áll meg. Számos gyártó katalógusában szerepelnek acélból, krómból, rézből és sárgarézből készült WC-k, valamint aranyozott és ezüstözött modellek. Ezek a WC-k nagyon hiánypótló eszközök, és megvásárlásukat csak egy ilyen eszköz státusza és megjelenése indokolja.

WC-anyag

A WC-edények hosszú időn keresztül öntöttvasból készültek. Nagy tartóssága ellenére ez az anyag nem állta meg a helyét a kritikáknak, így a gyártási folyamatok javulásával gyorsan lecserélték. A porcelánnak számos kulcsfontosságú előnye van:

 1. Nagy szilárdság;
 2. Ellenáll a mechanikai igénybevételnek;
 3. Esztétikus megjelenés és a színek és árnyalatok sokfélesége;
 4. Nem szívják magukba a szagokat;
 5. Hosszú élettartam;

Napjainkban ennek sajátos analógja az agyagedény. A gyengébb teljesítmény, a nagy porozitás és az alacsony mechanikai szilárdság ellenére ez az anyag alacsony ára miatt nagy keresletnek örvend. Emellett több réteg mázzal bevonva az agyagáru sokkal funkcionálisabbá válik, és gyakorlatilag olyan jó, mint a porcelán.

A fenti anyagok a legnépszerűbbek, de a kísérletezés sosem áll meg. Egyes gyártók katalógusaiban megtalálhatók az acélból, krómból, rézből és sárgarézből készült WC-tálak, valamint az aranyozott és ezüstözött modellek. Ezek a WC-k nagyon hiánypótló eszközök, és megvásárlásukat kizárólag az ilyen eszköz státusza és megjelenése indokolja.

Olvasson tovább  Hogyan válasszuk ki a megfelelő szeptikus tartályt egy magánház számára

Extra jellemzők

Itt ki kell emelnünk néhány olyan funkciót, amelyek nem minden eszközön vannak jelen, de közvetlen hatással vannak a funkcionalitásra:

 1. Mikrolift;
 2. Fröccsenésgátló funkció;
 3. Higiénikus iszapgátló bevonat;
 4. A két üzemmódú öblítés;

Ezek és sok más jellemző közvetlen hatással vannak nemcsak a funkcionalitásra, hanem a készülék végső árára is.

A legjobb vízvezetékgyártók

Mint más eszközök kiválasztásánál, a szaniterek vásárlása elsősorban a jól ismert márkák termékeinek kiválasztása, amelyek az évek során már bizonyítottak:

 1. Jika (Cseh Köztársaság);
 2. Svedbergs (Svédország)
 3. Ido (Finnország);

Mielőtt előnyben részesítené ennek vagy annak a gyártónak egy adott modelljét, meg kell vizsgálni egy adott modell műszaki jellemzőit, valamint el kell olvasni a tényleges vásárlók véleményét, akik már egy ideje használják a WC-t, és mind az előnyöket, mind a hátrányokat ennek vagy annak a modellnek az előnyeit és hátrányait elosztják.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válassza ki a megfelelő vízmérőt és a konyhai mosogató kiválasztásának titkait.

Videó a WC kiválasztásáról

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: