Hogyan válasszuk ki a virágvázát: hozzáad egy kis hangulatot a belső térhez

A megfelelő váza kiegészíti és fokozza a csokor szépségét, és díszít minden, még a legegyszerűbb belső teret is. Érdemes azonban komolyan venni a választást – a személyes preferenciáin kívül vegye figyelembe a váza formáját, méretét és anyagát. Ma elmondjuk, hogyan kell csinálni.

Hogyan válasszunk vázát

Melyik virágvázát válasszuk: a méret eldöntése

A váza kiválasztásakor figyeljen a méretére. A csokornak kényelmesen kell benne lennie. A növények nagyon gyorsan elhervadnak, ha túlzsúfoltak. Ha a csokor nagy és nehéz, a váza pedig alacsony és keskeny, valószínűleg felborul, és a víz a vázába és a környezetébe ömlik.

Milyen alakú vázát válasszon a virágok számára

A vázák sokféle formát ölthetnek: hengeres, négyzet alakú, gömb alakú és így tovább. De nem mindegyikük hangsúlyozhatja a csokor szépségét. Például a rövid vadvirágok kényelmetlenül néznének ki egy magas, henger alakú vázában, míg a nagy, hosszú szárú rózsák kényelmetlenül néznének ki egy léggömb alakú modellben. Ne feledje, hogy a szárak hosszát, a bimbók méretét és a virágok számát mind figyelembe kell venni a váza formájának kiválasztásakor.

A hosszú hajtásokkal rendelkező virágok hosszú vázákban (pl. hengeres vagy ovális) mutatnak a legjobban. A széles csokrok rövid “lábakkal” alkalmasabbak alacsony, széles nyakú termékekhez. Ha a virágfejek kicsik, a szárak pedig merevek és szélesek, akkor keskeny nyakú, széles edényekben, például üvegvázákban mutatnak a legjobban.

Bowl labda

A vadvirágok bőséges csokrai jól mutatnak ezekben a modellekben, akárcsak a vízben úszó virágfejek. Ezek lehetnek rózsabimbók, százszorszépek és orchideák. Víz helyett gyakran hidrogél gyöngyöket használnak. Ez egy nagyszerű lehetőség az esküvői vagy gálaestély asztali dekorációjához.

Olvasson tovább  Hogyan válasszon grillt otthonába

A nagyszámú, kis, merev szárú virág egy másik win-win helyzet. Rózsa, százszorszép, krizantém, szegfű és liliom nagyszerűek. Rendezze el a virágfejeket a váza fölött kupola alakban.

Hengeres váza

A hengeres vázák jól illenek a hosszú szárú és nagy fejű virágokhoz (rózsák, gladioluszok, napraforgók, bazsarózsák, hortenziák).

Vázahenger

Palack alakú vázák

A pazar csokrok teljesen alkalmatlanok a palack alakú modellekhez. Ez a váza jól működik néhány hosszú száron lévő virággal (bazsarózsa, tulipán és szegfű) vagy egyetlen nagy virággal.

Palack alakú vázák

Edény alakú vázák

Alkalmas nagyobb csokrokhoz. Jobb, ha az ilyen vázákba nem teszünk vékony szárú és kis fejű virágokat.

Edény alakú vázák

Négyzet alakú és kocka alakú vázák

Ezekbe a vázákba erős szárú virágokat válasszon. Szögletes, magas vázák a sok leveles csokrokhoz, és kocka alakú edények a nagy csokrokhoz, kis szárú virágokhoz.

négyzet alakú váza

Kúp alakú vázák

Alkalmas nehéz és buja csokrokhoz. Olyan virágokat tartanak, mint a rózsa, a frézia, a krizantém és a bazsarózsa.

Kúp alakú vázák

Gyakorlati javaslatok a váza stílusához

Anyag és stílus

A vázák kristályból, üvegből, porcelánból, kerámiából, fémből, kőből és műanyagból készülnek.

A kristály- és fémáruk ideálisak a klasszikus belső terekhez. Mivel a kristályvázák önmagukban is műalkotások, a csokrokat különösen nemessé és drágává teszik;

A porcelánedények jól illeszkednek a klasszikus, antik és barokk stílusokhoz. Gyakran díszítik őket falfestményekkel és díszlécekkel;

Az üvegmodellek szinte bármilyen belső térrel működnek. Különösen jól mutatnak klasszikus, minimalista és high-tech stílusban;

 1. A kerámia vázák jól illeszkednek az etnikai, vidéki és gyarmati stílusokhoz;
 2. A fémvázák az art deco, a faház, a high-tech, a loft és a posztmodern belső terekhez illenek;
 3. A kőből készült vázák jól illenek az afrikai és antik stílusokhoz;
 4. A műanyag vázák alkalmasak a vegyes ihletésű és avantgárd stílushoz.

Milyen színű vázát válasszak?

A váza színét igazítsa az enteriőr stílusához. Nézze meg a legnépszerűbbeket.

 1. Az üveg-, kristály- vagy pasztellszínű vázák remekül mutatnak egy klasszikus környezetben;
 2. A sárga, fémes, homokszínű és barna színű vázák jól illeszkednek az afrikai hatásokhoz;
 3. Az antik stílus kedveli a zöld, világosbarna és élénksárga színeket. Használhat élénkpiros vagy fekete vázákat is;
 4. A fekete-fehér és a meleg, pasztellszínekben pompázó vázák egyaránt jól illenek a japán stílusú szobákba;
 5. A nemes vörös, bordó vagy mélykék színű vázák jól mutatnak egy empire stílusú enteriőrben;
 6. A modern stílushoz fekete vagy barna-bézs árnyalatú tárolókat keressen;
 7. A világos színű vázák remekül mutatnak a loft, high-tech és faházas enteriőrökben.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon egy stílusos kanapét, a lakásban lévő csillár kiválasztásának titkait, és a hálószoba, a nappali, a konyha függönyeinek választékát kínálja.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Comments: 1
 1. Dávid

  Milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a virágvázát, hogy igazán hangulatos legyen és jól harmonizáljon a belső térrel?

  Válasz
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: