Hogyan válasszunk lépésszámlálót

A lépésszámláló kiválasztásakor először értékelje a tervezett felhasználási célt – hogy orvosi eszközre van-e szüksége a nagy pontosságú aktivitáskövetéshez, vagy csak egy fitneszeszközre a sportolás motiválására.

válasszon lépésszámlálót

Hogyan válasszunk lépésszámlálót: alapvető kritériumok

A lépésszámláló kiválasztásakor a készülék következő paramétereire kell figyelnie:

 1. Típus – elektromechanikus vagy elektronikus;
 2. Elhelyezés (karos lépésszámláló, öves lépésszámláló, edzős lépésszámláló);
 3. A pulzusmérő jelenléte;
 4. Az okostelefonnal való kommunikáció elérhetősége és a mobilalkalmazás funkcionalitása;
 5. Integráció a fizikai aktivitást nyomon követő ökoszisztémákba;
 6. További jellemzők.
 7. Szintén fontos a gyártó.

A lépésszámlálók típusai

A lépésszámlálók lehetnek elektromechanikusak vagy elektronikusak. A két készülék működési elve és a mérési pontosság különbözik egymástól.

 1. Elektromechanikus lépésszámlálók – egyszerű és olcsó eszközök. Az orvostudományban azonban gyakran használják a felhasználó fizikai aktivitásának nyomon követésére. Ezeknek a lépésszámlálóknak az elve nagyon egyszerű: miután bekapcsolták őket, az övre vagy a csípőre helyezik őket, és valójában a lábmozgások számát számolják.
 2. Szinte minden elektromechanikus lépésszámláló nagyon speciális. Nem kommunikál okostelefonnal, nem számolja az elégetett kalóriákat, és nincs más hasznos funkciója a “normál” felhasználó számára (beleértve az előző edzés során megtett lépések számának megjegyzését). Az elektromechanikus lépésszámlálók a derékra vagy csípőre történő közvetlen rögzítésnek köszönhetően a lehető legpontosabban számolják a lépéseket, és nem számolják a “felesleges” mozdulatokat, például a kézmozdulatokat.
 3. Az elektronikus lépésszámlálók nagyszámú biometrikus érzékelővel és térbeli érzékelővel, köztük giroszkópokkal és gyorsulásmérőkkel vannak felszerelve, és egy speciális szoftveres algoritmus segítségével számítják ki a megtett lépések számát. A pontosságuk ezért alacsony lehet (a mozgások akár 10%-ának “elvesztése” vagy nem létező tevékenység “tulajdonítása”), de ezt ellensúlyozza a funkcionalitásuk.
 4. Az elektronikus lépésszámlálók a modelltől függően képesek a megtett távolságot, az elégetett kalóriákat számolni, az aktivitást egy bizonyos időn keresztül nyomon követni, a pulzusszámot mérni, felismerni a testmozgás típusait, futópályákat építeni stb..
 5. Az elektronikus lépésszámlálók fő előnye azonban a felhasználó motivációja. Ezeket az eszközöket, mint “kísérőeszközöket”, viselőjük folyamatosan viseli, és emlékeztethetik őket arra, hogy mozogjanak. Az elektromechanikusak egyszerűen egy lépésszámlálót jelentenek.
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk kerékpárt - szakértői tanácsok

!

Az elektronikus lépésszámlálókat ma már fitneszkarkötőkbe, okosórákba és hasonló “társeszközökbe” építik be.

Melyik lépésszámlálót válasszuk?

Melyik lépésszámlálót válasszuk

Ha az edzés, séta vagy más fizikai tevékenység során megtett lépések részletes számlálását szeretné, javasoljuk, hogy szerezzen be egy övre vagy csípőre szerelt elektromechanikus lépésszámlálót.

Ha egyszerűen csak az aktivitás “általános nyomon követését” szeretné, vagy ha több embert szeretne motiválni a gyaloglásra, érdemes megfontolni egy elektronikus lépésszámlálót.

Az elektromechanikus és az elektronikus lépésszámlálók közötti fő különbség az, hogy az előbbiek csak akkor mutatnak pontos eredményeket, ha az övre vagy a csípőre helyezik őket. Az utóbbiak ugyanolyan pontatlan méréseket mutatnak, függetlenül az elhelyezéstől. Az elektronikus lépésszámlálók “tévedése” azonban rendkívül alacsony a fizikai aktivitást elemző szoftveralgoritmus folyamatos fejlesztésének köszönhetően.

Gyakorlatilag minden modern (2017 végétől) elektronikus lépésszámláló hibahatára kevesebb, mint néhány százalék a tényleges aktivitáshoz képest.

Kiválasztási paraméterek

Elhelyezés

A lépésszámlálót a kézre (csuklóra), az övre vagy a csípőre lehet helyezni. Szintén 2016-ban egyszerre több, integrált fitnesz-nyomkövetővel ellátott edzőmodell került tömeggyártásba.

Ugyanakkor a lépésszámlálók elektromechanikus típusa csak a lábakon vagy az övön történő elhelyezést jelenti. Akár a zsebben, akár a csuklón, a megtett lépések számát helytelenül számolják. Az elektronikus lépésszámlálók viszont ott vannak elhelyezve, ahol a felhasználó számára kényelmes.

Ezzel egyidejűleg funkciógazdag lépésszámlálók (fitnesz karkötők) kerülnek a karjára. Ez a számításokat kissé pontatlanná teheti a “szemét” tevékenység nyomon követése miatt. Egyes fitnesz karkötők például még a számítógép billentyűzetén való gépelést is lépésnek számítanak. A karóra azonban további hasznos funkciókat is kínál, például egy időzítőt, amely lehetővé teszi, hogy a mobiltelefonján az időt a személyes preferenciáinak megfelelően állítsa be:

 1. Az idő és néhány értesítés megjelenítése az okostelefonjáról;
 2. A pulzusmérő jelenléte;
 3. GPS, bőr-galvanikus érzékelő, hőmérséklet stb. jelenléte..;
 4. Vízálló ház.

Elektronikus lépésszámlálók, Az övön viselt, egyszerűsített kialakítású, kizárólag a fizikai aktivitás nyomon követésére szolgál. .. Nem rendelkeznek értesítésekkel vagy pulzusmérővel. Az akkumulátorok élettartama azonban sokkal hosszabb, akár több hónapig is eltarthat.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk szájvédőt

Beépített lépésszámlálóval ellátott edzőkEzek korlátozott funkcionalitással is rendelkeznek. Figyelik a fizikai aktivitást. Annak ellenére, hogy a lépésszámlálót a látszólag közvetlen lépések helyére helyezték, az elemzés pontossága nem sokkal nagyobb, mint a csuklón viselt lépésszámlálóé.

A beépített lépésszámlálóval ellátott edzők fő gyártója a Xiaomi. De a Nike is kínál edzőcipőbe épített lépésszámlálót.

Tehát amikor elektronikus lépésszámlálót vásárol, a saját preferenciái alapján kell kiválasztania a készüléket.

Szívritmusmérő rendelkezésre állása

A pulzusmérő főleg a fitnesz karkötőkben található, sokoldalú eszközök, amelyek a csomagtól függően lépésszámlálót és számos más sportkelléket kombinálnak. Speciális pletizmográfiás technológiát használ a szívritmus mérésére: a bőrt egy speciális LED-del világítják át, és egy fényérzékeny vevő elemzi a vér által visszavert és elnyelt fény mennyiségét, és ezt az információt a szívritmus grafikus ábrázolására használja. A pontosság függ a bőr állapotától, az izzadás mértékétől, az érzékelő illeszkedésének szorosságától és egyéb tényezőktől.

A modern (valójában 2015-2016 után megjelent) fitnesz karkötőkben a pulzusmérő meglehetősen érzékeny és nagy pontosságú a pulzusmérés, amely néhány százalékkal vagy percenként 5-8 ütéssel tér el a valóságos értéktől.

A pulzusmérővel ellátott fitneszkarkötőt azoknak a kezdőknek érdemes megvenniük, akiknek problémáik vannak a szívükkel vagy a szív- és érrendszerükkel. A pulzusszám-érzékelő figyelmeztet, ha a pulzusszámod magasra emelkedik, és azt javasolja, hogy tarts egy kis szünetet a maratoni futáshoz.

Csatlakozás okostelefonhoz és mobilalkalmazás funkció

Az elektromechanikus lépésszámlálók egy “önmagukban lévő eszköz” – teljesen függetlenek, és nem kell párosítani egy okostelefonnal. Az elektronikusakhoz a funkcionalitástól függően lehet, hogy csatlakozásra van szükség. Egyes modellek, mint például a Fitbit Charge, akár hetekig is működhetnek önmagukban, de a Xiaomi Mi Band 2 állandó kapcsolatot igényel az okostelefonjával.

A mobilalkalmazás funkcionalitása nagymértékben meghatározza a lépésszámlálóval ellátott fitneszkarkötő általános funkcionalitását. Ha például kalóriaszámláló üzemmóddal rendelkezik, a készülék számolja a kalóriákat. Ha van memóriája a korábbi edzésekről – láthatja őket. Ha van olyan funkciója, amely a fizikai aktivitásra emlékezteti Önt – a készülék rezegni fog. És így tovább.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk orsót - szakértői tanácsok

Ha tehát motivációs céllal vásárol lépésszámlálót, akkor keressen olyan modelleket, amelyeknek kidolgozott mobilalkalmazása van.

Integráció a fizikai aktivitás nyomon követésének ökoszisztémáiba

Számos fizikai aktivitást figyelő ökoszisztéma létezik, amelyek adatokat tárolnak az edzésről, táplálkozásról, jóllétről, egészségről stb.. A legnagyobbak a Runtastic, az Endomondo, a Google Fit és az Apple Health.

Ha ezek valamelyikét használja, győződjön meg arról, hogy a megvásárolt lépésszámláló adatai feltölthetők-e oda. Ez kényelmesebbé és holisztikusabbá teszi a tevékenység nyomon követését.

Extra funkciók

további funkciók

A legpraktikusabb extra funkciók közé tartozik:

 1. Vízálló. Esőben futáshoz vagy csak akkor, ha izzadsz;
 2. GPS modul. A precízen hangolt nyomvonalas futáshoz;
 3. Alváskövetés. Érzékeli az alvásfázisokat, az alvás minőségét, és bizonyos esetekben intelligens ébresztőóraként is működik;
 4. Virtuális oktató. Motivál és tippeket ad a fizikai aktivitásra.
 5. A fejlett fitneszkarkötők a lépésszámláló mellett tartalmazhatnak hőmérséklet-, magasság-, bőr-galvanikus reakció-, vér oxigénszint- és különféle biometrikus érzékelőket is.

Legjobb gyártók

Általánosságban elmondható, hogy 2017-ben a lépésszámláló megtalálása meglehetősen nagy kihívás. Ezeket az eszközöket fokozatosan felváltják a piacról a fitnesz karkötők és az intelligens órák, amelyek ugyanolyan funkcionalitással rendelkeznek, de átfogóan nyomon követik a felhasználó fizikai aktivitását.

Néhány vállalat azonban még mindig gyárt elektronikus és elektromechanikus lépésmérőket. ezek közé tartoznak:

 1. Omron (háztartási használatra szánt orvosi berendezések gyártója);
 2. edometer (ultra-budget lépésszámlálók gyártója);

 3. Silva, Tanita (középáras lépésszámlálók gyártói).
 4. A fitnesz karkötő gyártók közé tartozik a Xiaomi, Fitbit, Jawbone, Moov, Misfit, Garmin és Samsung.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válaszd ki a legjobb futócipőt.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: