Hogyan válasszon billentyűzetet a számítógépéhez

A billentyűzet kiválasztásakor a használhatóság az első. Meg kell határoznia a csatlakoztathatóság típusát és szabványát is.

Tartalomjegyzék

 1. Hogyan válasszunk billentyűzetet: Mit kell keresni?
 2. Csatlakozási szabvány (USB vagy PS/2)
 3. Vezetékes vagy vezeték nélküli billentyűzet?
 4. Mechanikus vagy membrán
 5. Háttérvilágítás
 6. Funkciógombok
 7. Összefoglaló

Hogyan válasszunk billentyűzetet: mire kell figyelni

Hogyan válasszunk billentyűzetet

A billentyűzet kiválasztásakor célszerű a következő paraméterekre figyelni:

 1. A csatlakozás típusa (USB vagy PS/2);
 2. Be van drótozva;
 3. A kulcs beépítésének típusa (mechanikus vagy membrán);
 4. Háttérvilágítás és további funkcióbillentyűk.

És csak az első opció befolyásolja a billentyűzet kompatibilitását a számítógéppel vagy a perifériákkal.

Csatlakozási szabvány (USB vagy PS/2)

Szinte minden modern billentyűzet USB-csatlakozóval van felszerelve. Ez egy univerzális szabvány, amely lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bármilyen eszközt csatlakoztasson a számítógépéhez.

A nagyon régi, 90-es évekből vagy a 00-as évek elejéről származó számítógépek esetében azonban ajánlott PS/2 billentyűzetet használni. Ennek két oka van. Először is – előfordulhat, hogy az ilyen számítógépek alaplapja nem aktiválja az USB-vezérlőt a rendszerindításkor, így nem tud belépni a BIOS vagy a Windows Restore módba. Másodszor, az ilyen rendszeregységeken előfordulhat, hogy nincs hely egy másik USB-eszköz számára.

Míg a modern számítógépekhez USB-billentyűzetet kell használni.

Vezetékes vagy vezeték nélküli billentyűzet?

Vezetékes vagy vezeték nélküli billentyűzet

A vezeték nélküli billentyűzetek elég kényelmesek. Bárhol elhelyezhetők az asztalon, és a kábel nem lesz útban. Ezek azonban nem nélkülözik a hátrányaikat:

 1. Alacsony válaszadási sebesség. Ennek oka, hogy a vevő egy bizonyos frekvencián kérdezi le a billentyűzetet, és a fogadott jeleket a vevőnek át kell alakítania. A vezeték nélküli billentyűzet tehát nem alkalmas azok számára, akik nagyon gyorsan gépelnek, vagy gyors tempójú RPG-ket vagy lövöldözős játékokat játszanak;
 2. Az akkumulátorok cseréjének szükségessége. Ezek a billentyűzetek a legtöbb esetben szabványos AA vagy AAA elemekkel működnek. Ha az akkumulátor lemerül, a készülék elkezdheti “elveszíteni” a karaktereket. Ráadásul nem mindig vannak felszerelve pótakkumulátorokkal – még akkor sem, ha az akkumulátor lemerül;
 3. Az ócska jel kockázata. Nagyon ritkán, de lehetséges, hogy egy másik billentyűzet csatlakozzon a vevőegységhez – ha ugyanazzal a frekvenciával és azonosító kóddal rendelkeznek. A nagy irodákban különösen nagy az ócska jelek kockázata;
 4. A vevőegységet közel kell vinni a billentyűzethez. Más szóval nem lehet egyszerűen az asztal alá tenni a rendszeregységet – a rajta lévő más eszközök elektromágneses mezői eltömíthetik a rádiócsatornát, ami interferenciát okozhat a jel vételében vagy továbbításában. A vevőt vagy külön kell elhelyeznie az asztalán, vagy ott kell hagynia a rendszeregységet.
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk kártyaolvasót

Így a vezeték nélküli billentyűzet jó megoldás egy otthon vagy egy kis irodában található számítógéphez, amelyet standardként használnak. Játékosoknak, programozóknak, íróknak stb.. Jobb, ha vezetékeset vásárol.

Mechanikus vagy membrán?

Ha a legmagasabb reakciókészségre vágyik, mechanikus billentyűzetre van szüksége. Ellentétben a membránnal, ahol az összes billentyű egy közös buszon van, amelyet egy bizonyos frekvenciával kérdeznek, a membránban minden egyes billentyű egy külön billentyű, és ezért a nyomásjelet a milliszekundum század és ezred részeiben továbbítják a vezérlő felé.

Mindazonáltal a mechanikus billentyűzetek sokkal drágábbak, mint a membrános billentyűzetek. Ezért csak akkor érdemes megvenni őket, ha a reakciókészség valóban fontos – játékhoz vagy olyan emberek számára, akik nagyon gyorsan gépelnek.

Sok felhasználó azt is állítja, hogy a mechanikus billentyűzetek nagyon kényelmesek. De ez pusztán szubjektív.

Háttérvilágítás

Billentyűzet megvilágítás reklám

A háttérvilágítás csak akkor fontos, ha a billentyűzetet gyakran használják éjszaka, és a felhasználó még nem elég gyakorlott a “vakon gépelésben”. Ez valóban egy kényelmes funkció, de két “de”-vel.

Az első az, hogy a háttérvilágítást gyakran túl fényes LED-eket használnak, amelyek sötétben “belevághatnak a szembe”. Általában az olcsó billentyűzetekben található.

Másodszor, kívánatos, hogy a háttérvilágítás kikapcsolható legyen. Ha például a számítógépet éjszaka filmek vagy hasonló tartalmak megtekintésére használják, a billentyűzet fénye csak rontja a képet – és ismét csak zavarja a szemet.

Funkciógombok

A funkcióbillentyűk megkönnyítik a billentyűzet használatát. Segítségükkel szabályozhatja a hangerőt, beállíthatja a képernyő fényerejét, megnyithatja az alkalmazásokat és még sok mást is.. Mindazonáltal nem kívánatos, hogy túl sok funkcióbillentyű legyen a billentyűzeten – ezek összezavarhatják a felhasználót.

A helyszínt is érdemes figyelembe venni. Sok gyártó az alfanumerikus sor bal oldalán külön funkcióbillentyűsort helyez el. Ez kellemetlenséget okoz a vak gépelésben – a kívánt Ctrl vagy Shift billentyű lenyomása helyett éppen ezt a funkcióbillentyűt nyomja meg a gép.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk laptopot a munkához

Lásd a részleteket

Tehát amikor billentyűzetet választ, fel kell mérnie, hogy a legtöbb esetben – gépelés, játék stb. – kényelmesen tud-e vele dolgozni.. Akkor érdemes figyelni a számítógépével való kompatibilitásra.

!

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válassza ki a megfelelő grafikus kártyát a számítógépéhez, a hangkártya kiválasztásának titkait, valamint egy teljes útmutatót az asztali számítógép tápegységének kiválasztásához.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: