Hogyan válasszon hangszórókat a számítógépéhez

A számítógép hangszóróinak kiválasztása elsősorban a hangminőségtől függ.

Hogyan válasszon egérpadot a számítógépéhez: mit kell keresni

Hogyan válasszunk hangszórót a számítógéphez

A számítógéphez való hangszórók kiválasztásakor célszerű figyelmet fordítani a következő paraméterekre:

 1. Kompatibilitás a számítógépes hangkártyával;
 2. A tápegység típusa;
 3. Csatornák száma;
 4. A hangszórók ereje;
 5. Amplitúdó-frekvencia válasz;
 6. További jellemzők.

Az audiofilok figyelhetnek a ház geometriájára, anyagára és a hangszóró átmérőjére is – de mindezek a tulajdonságok az átlagos felhasználó számára nagyrészt szükségtelenek.

PC hangkártya kompatibilitás

hangszóró csatlakozók

A számítógéphez való hangszórók kiválasztásakor először is meg kell határozni, hogy azok kompatibilisek-e a rendszerdobozba telepített hangkártyával. Nem nehéz. Csak nézze meg, hogy a hangkártyája rendelkezik-e a megfelelő csatlakozóval a hangszórókhoz.

A hangszórók a következő csatlakozókon keresztül csatlakoztathatók a számítógéphez:

 1. 3.5 mm-es jack. A legszabványosabb audiocsatlakozó, amely szinte minden integrált és diszkrét hangkártyán megtalálható;
 2. HDMI . Egy meglehetősen egzotikus lehetőség, amely inkább a videokártyákon található meg;
 3. USB. Az integrált hangkártyával rendelkező hangszórók rendelkeznek ezzel a csatlakozóval – de gyakrabban az audiorendszer tápellátására használják;
 4. RCA, a köznyelvben “alagutaknak” nevezik. Az egyik legismertebb és legszélesebb körben használt audiocsatlakozó. Létezik AUX változat is. Ebben az esetben az RCA hangszórók a számítógéphez a 3.5 mm-es jack;
 5. S

  A DIF egy modern audiocsatlakozó. Alkalmas a magas minőségű hangsugárzásra, beleértve a veszteségmentes hangot is. Kétféle audiocsatlakozó létezik, koaxiális és optikai. Ezek sajnos nem kompatibilisek egymással;

 6. Az XLR egy ritka csatlakozótípus, amelyet professzionális audio berendezésekben használnak.

A számítógépek túlnyomó többsége 3.5 mm-es jack. Így a hozzá tartozó hangszórók szinte mindenhez illeszkednek. Az egyetlen probléma az, hogy az ilyen audioberendezések nem biztos, hogy jó minőségű (audiofil) hangzást biztosítanak.

Teljesítménytípus

A hangszórókba a hangkábelből érkező áram egyértelműen nem elegendő a hangszórók táplálásához. Ezért extra áramra van szükség. USB-ről vagy közvetlenül a 220 V-os hálózati hálózatról kapható.

Ne várja el, hogy egy nagy teljesítményű audiorendszer USB-ről kapjon áramot. Általában csak a leggyengébb és legolcsóbb hangszórókra szerelik fel. Ez azonban már elegendő a zene vagy a hang lejátszásához – különösen, ha a hallgató igénytelen.

Nagy teljesítményű, 2 csatornás audiorendszerekhez.0 és annál magasabb értékek hálózati áramellátást igényelnek.

Csatornák száma

Számítógépes többcsatornás hangszórók

Minél több csatornával rendelkezik a hangrendszer, annál jobb és szélesebb körű hangzást tud reprodukálni. De a magasabb a költsége ezeknek a hangszóróknak. A csatornák számát általában az X kód jelzi.Y, ahol X a hangszórók száma és Y a mélysugárzók száma.

A következő hangkonfigurációkat találhatjuk ma:

 1. 1.0 egy nagyon ritka konfiguráció. Csak bizonyos professzionális hangrendszerek használják;
 2. 2.0 – A leggyakoribb konfiguráció a költségvetési hangszórók között. Két sztereó hangszóró. Ezek egészen elfogadható hangzást és szörnyű hangzást is biztosíthatnak;
 3. 2.Az 1 a leggyakoribb konfiguráció. Két hangszóró, egy mélynyomó a basszus erősítéséhez vagy lejátszáshoz. Nagyon kellemes hangzást biztosíthat;
 4. 5.1 – térbeli hangkonfiguráció. Öt hangszóró, egy mélynyomó. Használható házimozi építésére. A legtöbb esetben nagyon jó hangzást biztosítanak (kivéve az ultra budget modelleket), de magas árúak.
 5. 7.1 – A házimozi használatra tervezett konfiguráció, amelyet aligha találunk PC-s hangszórókon.

Hangszóró teljesítmény (vagy teljes kimeneti teljesítmény)

Minél magasabb az érték, annál hangosabb lesz a hangrendszer hangja. Ezenkívül a nagyobb hangszóróteljesítmény a basszusintenzív zene rajongóinak is tetszeni fog.

Két tényezőt azonban érdemes figyelembe venni:

 1. Több száz wattos teljesítmény – a felhasználók túlnyomó többsége egyszerűen nem akarja őket. Ennél a hangerőnél könnyen előfordulhat, hogy egy akusztikus hullám vagy egy elégedetlen szomszéd ökölcsapása halláskárosodást okoz;
 2. Sok gyártó szeret “csalni” azzal, hogy több tíz vagy több száz wattos teljesítményt állít a csomagoláson – ami valójában nem az, amiről szó van.

Javasoljuk, hogy olyan modelleket válasszon, amelyek teljesítménye 10 (2.0) és 70 (2.1W vagy több) watt.

Frekvenciaválasz

A hangszórók által visszaadott frekvenciatartomány szélessége határozza meg a magas vagy alacsony frekvenciák intenzitását. Mivel az emberi fül a 20 Hz és 15 kHz közötti tartományban hallja a hangot, célszerű olyan hangrendszert vásárolni, amely ilyen amplitúdóval rendelkezik.

Ha azonban szélesebb frekvenciatartományban szeretné élvezni a zenét, érdemes szélesebb frekvenciaválaszú hangszórót beszerezni. Ezután képesek reprodukálni az emberi hallás határán lévő hangokat.

További funkciók

A felhasználó számára hasznos további funkciók a következők lehetnek:

 1. Távirányító. A hangerőt a kanapé kényelméből állíthatja be;
 2. Bluetooth-képesség. Vezeték nélkül csatlakozhat számítógépéhez vagy telefonjához;
 3. Akár FM-rádióval, akár beépített lejátszóval rendelkezik. Ezek a hangszórók PC nélkül is képesek zenét lejátszani.

Ezek azonban inkább “szép kis dolgok”, mint igazán hasznos funkciók.

A gyártók

Harman/Kardon

A kevésbé igényes hallgatók számára a Sven, a Logitech és a Microlab modelljei tökéletesek. Ha nagyon jó hangminőséget szeretne, akkor a Creative, az Edifier vagy akár a Harman/Kardon hangszóróit is figyelembe veheti.

!

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válassza ki a megfelelő számítógépes asztalt, az alaplap kiválasztásának titkait és egy teljes útmutatót a számítógéphez való mikrofon kiválasztásához.

Olvasson tovább  Hogyan válasszon MFP-t
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: