Hogyan válasszon processzort a számítógépéhez

Az első dolog, amit figyelembe kell vennie, amikor processzort választ a számítógépéhez, az az, hogy szándékában áll-e használni azt a jövőben.

Hogyan válasszon processzort a számítógépéhez: a választás fő paraméterei

Hogyan válasszon processzort a számítógépéhez

A processzor kiválasztásakor a következő specifikációkra kell figyelnie:

 1. Socket (különösen fontos, ha a processzor változik, de az alaplap nem);
 2. Processzor generáció;
 3. Teljesítmény (energiafogyasztás);
 4. Óramutató járása;
 5. A processzormagok és a feldolgozószálak száma;
 6. Technológiai folyamat;
 7. Hőleadás (TDP);
 8. Integrált grafikus gyorsító jelenléte.

Amikor tehát processzort választ az otthoni számítógépéhez, figyelembe kell vennie az alaplap, a tápegység és a perifériák jellemzőit.

Aljzat

Aljzat

Socket az az aljzat, amelybe a processzort beszerelik. Meghatározza, hogy a szükséges chip beépíthető-e a meglévő alaplapra, vagy újat kell vásárolni.

Mivel ez a legfontosabb paraméter, az új processzor keresését azzal kell kezdeni, hogy meghatározzuk, melyik foglalat van az alaplapon. Ezt megteheti a rendszeregység szétszerelésével vagy egy olyan program segítségével, mint az AIDA64.

Ha az alaplap cseréjét is tervezi, akkor előre kiválaszthatja a kívánt foglalatot. A leggyakoribb választási lehetőségek ma a következők:

 1. Intel LGA1150 – egyszerű konfiguráció irodai és otthoni PC-khez. Támogatja az alacsony teljesítményű, integrált grafikával rendelkező processzorokat;
 2. Intel LGA1151 – egy újabb konfiguráció ugyanahhoz a PC-hez, csak valamivel jobb teljesítménnyel. Szinte az összes modern Core sorozatú processzor elérhető ezen a foglalaton;
 3. Intel LGA2011-v3 – a legerősebb konfiguráció. Alkalmas játék számítógéphez vagy csak egy “top-of-the-line” rendszerhez. Nagyon drága – mind az alaplap, mind a processzor;
 4. AMD AM1 – egy nagyon alacsony fogyasztású, de energiatakarékos platform. Irodai PC-khez, notebookokhoz stb..;
 5. AMD FM2/FM2+ egy másik alacsony fogyasztású és olcsó platform. Olyan AMD CPU-kkal való használatra tervezték, amelyek nem rendelkeznek integrált grafikus gyorsítóval;
 6. AMD FM3+ – szinte minden AMD processzor ezen a foglalaton készül.
Olvasson tovább  Melyik tabletta a legjobb

Processzor generáció

Processzor generáció

Ez nagyon egyszerű: minél magasabb, minél újabb generációs a processzor, annál jobb. Nemcsak a chip teljesítményét határozza meg, hanem az energiafogyasztást, a hőkezelést és számos más paramétert is.

Az Intel processzorok jelenlegi generációi:

 1. Haswell (negyedik);
 2. oadwell (ötödik);
 3. Skylake (hatodik);
 4. Kabu-tó (hetedik).

Az AMD processzorok jelenlegi generációi:

 1. Richland;
 2. Vishera;
 3. Kaveri.

Processzor teljesítménye (energiafogyasztás)

A processzor teljesítménye nagymértékben függ a teljesítményétől. Ugyanakkor minél több energiát fogyaszt egy chip, annál forróbb lesz. Tehát a legerősebb játék CPU-k esetében a klasszikus hűtőrendszer teljesítménye általában nem elegendő, ezért folyadékhűtést használnak.

Hacsak nem tervezi a tápegység cseréjét, válasszon olyan processzort, amelynek teljesítményfelvétele wattban kifejezve vagy megegyezik a régivel, vagy éppen a tápegység teljesítményének határain belül van.

Érdemes megjegyezni, hogy a legerősebb processzorok akár 200 W teljesítményt is képesek fogyasztani.

Órafrekvencia

Ez a paraméter határozza meg a processzor csúcsteljesítményét. De gyakran ezek a számok nagyon közelítőek és közvetettek. Így a régebbi processzorok, amelyek órajele 3.5GHz-es teljesítménye jelentősen alacsonyabb, mint az újabb, ugyanolyan.

Ezen túlmenően az “Órajsebesség” paramétert leggyakrabban a processzor általános teljesítményének jelzésére használják. Az Intel Core sorozatú lapkák azonban Hyper-Threading üzemmódban is működhetnek, ami körülbelül 1 %-kal növeli a számítási sebességet.5 alkalommal. És ha túlmelegszik, akkor sok trollkodást fog észrevenni – az órajel frekvenciájának csökkenését.

Azonban drága olyan processzort vásárolni, amelynek órajele kevesebb, mint 2.0GHz nem indokolt. Az asztali rendszerek, különösen a játékrendszerek esetében ennek a paraméternek többnek kell lennie, mint 2.7GHz.

Magok száma

Processzormagok száma

A processzor teljesítménye szempontjából a magok száma is nagyon fontos. De ez inkább azt határozza meg, hogy a chip hány feladatot képes egyszerre elvégezni, nem pedig azt, hogy milyen gyorsan tudja azokat elvégezni.

De ebben az esetben minél több mag, annál jobb. Kevés, vagy egyáltalán nem korlátozza ezt a számot. De az otthoni vagy játék PC-k esetében a szabvány 4 magos. A mai technológiával ez extrapolálható – akár 8 feldolgozási szálra is -, hogy a számítógép teljesítménye még nagyobb legyen.

Olvasson tovább  Hogyan válasszon hangszórókat a számítógépéhez

Az olyan 10-magos processzorok, mint a csúcsmodell Intel Core i9, nem sok hasznát veszik az otthoni vagy játékgépekben, mivel csak apró lökést adnak a jelenlegi Intel Core i7 négymagos processzorhoz képest.

A hardveres processzor

A folyamattechnológia határozza meg, hogy a processzor mennyire forró. És minél alacsonyabb, annál jobb. Például a jelenlegi Intel Core Kabu Lake processzorok, amelyek 14 nm-es processzortechnológiával készülnek, ezért hűvösebbek, mint a 22 nm-es Haswell.

Így minél “frissebb” a processzor, annál alacsonyabb a processzortechnológiája és annál hűvösebb lesz.

Hőleadás (TDP)

Ez a paraméter határozza meg, hogy a processzor mennyire alkalmazkodik a hőelvezetéshez. Minél alacsonyabb az érték, annál jobb. Ezt a paramétert azonban figyelmen kívül hagyhatja.

Hacsak nem egy magasabb értékkel rendelkező processzorról van szó

(65W-nál nagyobb teljesítményű) processzorok esetében ajánlott a széria CPU-nál nagyobb teljesítményű hűtőrendszer beszerelése.

Beépített grafikus gyorsító

Beépített grafikus gyorsító

Az integrált grafikus gyorsító határozza meg, hogy a számítógép diszkrét grafikus kártya nélkül is működőképes-e. Ha azt tervezi, hogy használja a PC-t a web-szörfözés vagy egy “írógép”, egy külön “visushka” egyszerűen nincs szükség, a beépített a processzor elegendő lesz.

A játékok, a 3D renderelés, a videofájlokkal való munka, a képszerkesztés és hasonló célok különálló grafikus kártyát igényelnek. Ebben az esetben nincs szükség integrált grafikus gyorsítóval rendelkező processzorra. De a chipbe épített videokártya nem avatkozik bele – az operációs rendszer maga határozza meg, hogy mit “rendereljen”.

Tehát a grafikus gyorsító jelenléte vagy hiánya a processzorban nem több, mint személyes preferencia kérdése.

!

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon számítógépes egeret, a számítógéphez való monitor kiválasztásának titkait, a számítógéphez való túlfeszültség-védő kiválasztásának teljes útmutatóját és a számítógépes tápegység kiválasztásának fő kritériumait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: