Hogyan v√°lasszon processzort a notebookj√°hoz?

MielŇĎtt kicser√©ln√© a processzort a laptopban, √©rdemes megjegyezni, hogy sok mobil sz√°m√≠t√≥g√©pes modell egyszerŇĪen nem t√°mogatja az ilyen friss√≠t√©st. Technikailag, akkor lehet, hogy k√©pes cser√©lni a chip, ak√°r √ļjraforraszt√°ssal, de nem felt√©tlen√ľl a hŇĪtŇĎrendszer tudja kezelni a megn√∂vekedett terhel√©st.

Hogyan v√°lasszunk notebook processzort: A keresendŇĎ jellemzŇĎk

Hogyan v√°lasszunk notebook processzort

A noteszg√©p processzor√°nak kiv√°laszt√°sakor a k√∂vetkezŇĎ krit√©riumokat kell figyelembe venni:

  1. Aljzat;
  2. Gyártó (AMD vagy Intel);
  3. Teljesítmény (órajele, magok száma, szálak száma, energiafogyasztás);
  4. Grafikus gyorsító (beépített vagy diszkrét);
  5. Generáció és típus.

Aljzat

Ezt a param√©tert √©rdemes figyelembe venni a laptop friss√≠t√©sekor. Ez jelzi a foglalat szabv√°ny√°t, amelybe a processzort szerelik (vagy az alaplapon l√©vŇĎ csapok sz√°m√°t, amelyekhez a chipet forrasztj√°k).

A CPU √©s az alaplap foglalat√°nak meg kell egyeznie. EllenkezŇĎ esetben a chip egyszerŇĪen nem fog mŇĪk√∂dni.

A CPU foglalatát megtudhatja a notebook dokumentációjából vagy egy speciális segédprogrammal, például az AIDA64 segítségével.

Gyártó (AMD vagy Intel)

Technikailag a k√©t gy√°rt√≥ processzorai nagyj√°b√≥l azonosak. Az Intel azonban energiatakar√©kosabb megold√°sokat is gy√°rt. Az AMD modellek azonban olcs√≥bbak, ez√©rt ezek a processzorok a kedvezŇĎ √°r√ļ laptopokban is megtal√°lhat√≥k.

Teljesítmény

processzor teljesítménye

A processzor teljesítményét négy paramétere határozza meg:

  1. √ďramutat√≥ j√°r√°sa;
  2. Magsz√°m;
  3. A számítási szálak száma;
  4. Energiafogyaszt√°s.

Az √≥rajelsebess√©g az a param√©ter, amely meghat√°rozza a processzor √≥rajelsebess√©g√©t. Min√©l magasabb, ann√°l jobb. N√©h√°ny kik√∂t√©stŇĎl eltekintve.

ElŇĎsz√∂r is, egy nagyon erŇĎs egymagos processzor lassabban fog “sz√°molni”, mint egy √°tlagos t√∂bbmagos processzor, k√ľl√∂n√∂sen t√∂bbfeladatos mŇĪk√∂d√©s eset√©n. M√°sodszor, egyes chipmodellek t√°mogatj√°k a Hyperthreading “gyors√≠t√≥” technol√≥gi√°t, ahol csak egy mag mŇĪk√∂dik, de nagyon gyors – gyorsabb, mint a t√∂bbmagos konfigur√°ci√≥k. V√©g√ľl, min√©l nagyobb a processzor teljes√≠tm√©nye, ann√°l t√∂bb energi√°t fogyaszt √©s ann√°l melegebb lesz.

Olvasson tov√°bb  Melyik i5 processzort v√°lasszuk

Amint az elŇĎzŇĎ bekezd√©sbŇĎl l√°that√≥, a magok sz√°ma fontos, de nem domin√°ns. √Črdemes megfontolni az alacsony √°rkateg√≥ri√°j√ļ modellek (Intel Atom, Pentium, Celeron, Core m) v√°s√°rl√°sakor, mivel ezek nem t√°mogatj√°k a Hyperthreadinget, √©s mindig ugyanazon a maxim√°lis √≥rajellel mŇĪk√∂dnek. Komolyabb konfigur√°ci√≥k, p√©ld√°ul a Core i3, i5 vagy i7 eset√©ben ez a param√©ter nem olyan fontos.

Egyes processzormodellekn√©l lehetŇĎs√©g van 2 sz√°m√≠t√°si sz√°l megval√≥s√≠t√°s√°ra 1 magon. Ez gyakori a modern Intel Core i5/i7 processzorokn√°l. Ez felgyors√≠tja a chipet is, √≠gy a legjobb teljes√≠tm√©nyt ny√ļjtja a sz√°m√≠t√°shoz.

Mint m√°r eml√≠tett√ľk, min√©l nagyobb a processzor teljes√≠tm√©nye, ann√°l t√∂bb erŇĎforr√°st fogyaszt √©s ann√°l melegebb lesz. Teh√°t a gyenge hŇĪtŇĎrendszerrel rendelkezŇĎ notebookok eset√©ben nincs √©rtelme olyan nagy teljes√≠tm√©nyŇĪ chipeket v√°s√°rolni, amelyek energiafogyaszt√°sa meghaladja a 60 W-ot.

Grafikus gyorsító (grafikus kártya)

A notebook processzoroknak k√©t fajt√°ja l√©tezik – integr√°lt grafikus k√°rty√°val √©s an√©lk√ľl. Az elsŇĎ lehetŇĎs√©g elfogadhat√≥, ha a sz√°m√≠t√≥g√©pet irodai haszn√°latra, internetes b√∂ng√©sz√©sre √©s alacsony erŇĎforr√°sig√©nyŇĪ feladatok elv√©gz√©s√©re tervezt√©k.

Az integr√°lt grafikus k√°rty√°val ell√°tott processzorok olcs√≥k √©s elfogadhat√≥ k√©pminŇĎs√©get biztos√≠tanak, de teljesen alkalmatlanok j√°t√©kra, grafikai szerkeszt√©sre, 3D modellez√©sre vagy ak√°r F

√Črt√©kelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Hell√≥ mindenkinek! √Čn vagyok Cybulya Guculka, √©s nagy lelkesed√©ssel osztom meg szenved√©lyemet a h√°ztart√°si g√©pek jav√≠t√°s√°val √©s telep√≠t√©s√©vel kapcsolatban. Ennek az oldalnak az √≠r√≥jak√©nt engem a technol√≥gia ir√°nti szeretetem √©s a v√°gy hajt, hogy seg√≠tsek m√°soknak meg√©rteni √©s megoldani a g√©peikkel kapcsolatos probl√©m√°kat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: