Hogyan válasszunk processzort

Nemcsak a számítógép teljesítménye függ a processzortól, hanem a perifériák (például a grafikus kártyák) működőképessége is.

A cikk tartalma
Olvasson tovább  melyik flash meghajtót válasszuk

Hogyan válasszunk processzort: mit kell keresni?

Hogyan válasszunk CPU-t

Amikor processzort választ a számítógépéhez (otthoni, játék, irodai stb.)..), célszerű a következő paraméterekre figyelni:

 1. Socket (az a foglalattípus, amelybe a processzor beépítésre kerül);
 2. Processzor generáció;
 3. Taktfrekvencia és a magok száma;
 4. Csomag típusa (BOX vagy OEM;)
 5. Teljesítményfogyasztás (a

  );

 6. Integrált grafikus kártya.

Ha azonban nem játékra, hanem otthoni vagy irodai használatra szánt processzor vásárlásáról van szó, akkor csak az első lehetőséget veheti figyelembe, és megvásárolhatja a legolcsóbb modellt.

Aljzat

aljzat

Ez a legfontosabb paraméter, amely meghatározza a processzor és az alaplap közötti kompatibilitást. A foglalat típusa az a foglalat típusa, amelybe a chipet beszerelik. Nincs keresztkompatibilitás (kivéve néhány AMD modellt), így bizonyos esetekben, ha friss “chipre” szeretne váltani, akkor le kell cserélnie az alaplapját.

2017-ben két aljzat a leglényegesebb:

 1. Az Intel LGA1151 az Intel Skylake és Kabu Lake processzoraiban (a 2016-ban megjelent hatodik és 2017-ben megjelent hetedik generáció) használt foglalat;
 2. Az AMD AM4 az AMD Ryzen 7 sorozatú processzorok aktuális foglalata.

Elavult, de még mindig releváns aljzatok:

 1. Az Intel LGA1150 egy olyan foglalat, amelyet az Intel processzorokban használtak a Skylake generáció előtt (az Ivy
  a címre
  oadwell, t.. egytől ötig). Manapság már nem gyártanak erre alkalmas chipeket, de néhány régi számítógépet fel lehet frissíteni, hogy kompatibilis legyen néhány modern játékkal;
 2. Az AMD AM3 és AM3+ keresztkompatibilis foglalatok, amelyekre az AMD Athlon II processzorok készültek. Az Intelhez hasonlóan a vállalat új chipjeit is az AM4-hez tervezték, de a régebbi számítógépek is frissíthetők.

Értelmetlen még régebbi aljzatokon lévő processzorokat is figyelembe venni egy játékgép esetében.

Processzor generáció

Processzor generáció

Sok minden függ a processzor generációjától – teljesítmény, teljesítmény, hőkezelés, kompatibilitás a jelenlegi hardverrel, a modern technológia megvalósítása és így tovább. Tehát ezt a paramétert is figyelembe kell venni a chip kiválasztásakor.

A vezető processzorgyártók évente frissítik chipcsaládjaikat. 2017-ben az Intel jelenlegi generációja a Kabu Lake (azaz a hetedik), az AMD-é a Zen (azaz a tizenhatodik).

Nyilvánvaló, hogy a processzor vásárlásakor jobb, ha a legújabb generációs chipet vásároljuk – természetesen, ha kompatibilis a meglévő alaplap foglalatával. Így a Skylake és a Kabu Lake sorozat Intel Core i5-je körülbelül ugyanannyiba kerül, de az utóbbi 15-20%-kal hatékonyabb – mert “frissebb”.

Órajsebesség és magok száma

processzormagok száma

Egy olyan paraméter, mint az “órajelsebesség” közvetve nagyon fontos a legtöbb modern processzorban és konfigurációban. A nagy teljesítményű chipek nem biztos, hogy nagyon nagy teljesítményűek (kb. 2.5GHz), de nagyon gyorsan fut. Ugyanakkor az alacsony költségű processzorok ugyanabban a 2.Az 5GHz ugyanannyi maggal lehet, hogy csak “gyenge”.

A játékhoz való processzor kiválasztásakor érdemes észben tartani, hogy a legtöbb modern projektet négymagos konfigurációra tervezték. Tekintettel a nagy teljesítményű grafikus kártyával való kompatibilitás szükségességére, érdemes a legújabb (vagy utolsó előtti) generációs Intel Core i7-et – vagy az AMD Ryzen 7-et a Zen sorozatból – vásárolni.

Ennél fontosabb a “számítási szálak száma” nevű paraméter. A magok számától függ. Így az Intel Core i5-ös sorozatú processzorok legújabb és utolsó előtti generációi 4 maggal és 4 számítási menettel rendelkeznek, ami nyilvánvalóan nem elég a modern játékokhoz. Ugyanakkor az i7-esek mind a 4 maggal 8 feldolgozószállal rendelkeznek, ami alkalmassá teszi őket a játékra.

Egyébként a fentiek mind igazak a játékgépek konfigurációjának kiválasztására. Egy irodai “írógépnek” teljesen megfelel bármilyen chip, függetlenül a magok számától, a frekvenciától és a szálak számától.

Csomag (BOX vagy OEM)

A processzorok, különösen az Intel processzorok, kétféleképpen készülnek:

 1. BOX – szép dobozban, sok dokumentációval, hűtővel és három év garanciával;
 2. Az OEM modellek műanyag borítékban, dokumentáció és hűtő nélkül, egy év garanciával érkeznek.

A BOX-ok mindig drágábbak – és jó okkal. De nem kell túlfizetni érte. Először is, a kiterjesztett garancia egy mítosz, mivel egy CPU, amely nem romlik el az első évben, három vagy öt évig fog tartani. Másodszor, egy komplett hűtő nem mindig nyújt ugyanolyan hűtést, mint a gyakran olcsóbb riválisai.

Energiafogyasztás (a

)

Processzor energiafogyasztása

A modern processzorok energiafogyasztását ésszerűen a következők határozzák meg

. Ez a paraméter lehetővé teszi, hogy ne csak a tápegységet, hanem a chip hűtési rendszerét is kiválassza.

Nyilvánvaló, hogy a számítógép tápegységének kapacitásának elegendőnek kell lennie a CPU, a grafikus kártya és más alkatrészek “húzásához”. Ezért, ha nem tervezik a cserét, érdemes olyan chipet választani, amelynek teljesítménye megfelel a meglévő teljesítményének. Figyelembe véve, hogy a processzorok órajele folyamatosan csökken, a modern modellek azonos energiafogyasztás mellett jobb teljesítményt nyújtanak.

Minél több energiát használ a chip, annál hatékonyabb. De egyre melegebb is lesz. Ezért az energiafogyasztás határozza meg azt is, hogy milyen hűtőre van szükséged a processzorodhoz:

 1. Fogyasztás legfeljebb 60 watt – bármilyen hűtő, akár dobozos, akár a számítógépben már meglévő, megteszi;
 2. Körülbelül 95W fogyasztás – új ventilátorra lesz szüksége. Minőségi, de nem teljes;
 3. 125W vagy nagyobb teljesítményfelvétel – nagy teljesítményű hűtőrendszerre van szükség: hűtőborda több nagy teljesítményű hőcsővel (vastag rézcsövek), teljes értékű toronyhűtő, esetleg folyadékos rendszer.

Következésképpen, ha nem tervez nagy teljesítményű hűtőt telepíteni, akkor jobb, ha egy kisebb teljesítményű processzort használ.

Integrált grafikus kártya

A processzorba integrált videokártya lehetővé teszi, hogy a számítógép különálló videokártya nélkül működjön. Így ezek a chipek ideálisak például egy notebookhoz, mivel optimális “képet” nyújtanak, és nem igényelnek további energiafogyasztást.

Az integrált grafikus kártyák használata az asztali processzorokban pedig meglehetősen ellentmondásos döntés. Ez szinte használhatatlan a játékhoz – csak a legrégebbi projektek “mennek” egy ilyen grafikus gyorsítóra.

Mindazonáltal ez sem nevezhető teljesen feleslegesnek. Az integrált grafikus kártya akkor is működőképes marad a számítógép, ha a diszkrét grafikus kártya valamilyen okból meghibásodik.

AMD vagy Intel

AMD vagy Intel

Manapság két vállalat gyárt processzorokat számítógépekhez – az AMD és az Intel. Mind a chipek elhelyezésében, mind a chipek képességeiben különböznek egymástól.

Tehát az Intel processzorok ideálisak, ha most a legerősebb (csúcs) konfigurációra van szüksége. Mindazonáltal folyamatosan változtatják a foglalatot, így néhány éven belül nem lehet majd a chipek legújabb generációjára frissíteni.

Az AMD processzorok olcsóbbak és kevésbé hatékonyak. De ez a cég hosszabb aljzat támogatással rendelkezik, így megnyitja a frissítés lehetőségét, és lehetővé teszi a chipek túlhajtását (az órajelük saját maga által történő növelését).

!

A következő cikkekben szakértőink megvitatják, hogyan válasszon megfelelő hűtőt a CPU-hoz és az Intel CPU kiválasztásának titkait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: