Melyik tápegység jobb a számítógépéhez?

A tápegység határozza meg a számítógép teljesítményét – hogy a beszerelt alkatrészek elegendő áramot kapnak-e, és hogy stabilak lesznek-e.

Melyik tápegység a legjobb a számítógéphez: kiválasztási kritériumok

Melyik tápegység a számítógéphez jobb

A számítógéphez való tápegység kiválasztásakor nem csak a specifikációkat és a szükséges csatlakozók számát érdemes figyelembe venni, hanem a következő paramétereket is:

 1. Gyártók;
 2. Tanúsított.

A számítógép tápegységének kiválasztásakor nem a gyártó az egyetlen meghatározó tényező. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy egyes vállalatok túlbecsülik az eszköz teljesítményét. Ennek következtében kevesebb áramot fog szolgáltatni, és nem lesz képes áramot szolgáltatni a számítógép alkatrészeinek. Tehát olyan tápegységet kell választania, amelynek “becsületes” teljesítménye van.

Megbízható gyártók

Tápegység gyártók

A tápegységgyártók nagyjából két csoportra oszthatók – a kipróbáltakra, amelyek jó minőségű, jó kapacitású eszközöket gyártanak, és a még nem kipróbáltakra. Lehet, hogy szerencséd lesz az utóbbival, de az is lehet, hogy nem. De ezeknek a gyártóknak a tápegységeit alacsony ár jellemzi.

Ezek a gyártók a következők:

 1. Gigabyte;
 2. Aerocool;
 3. FSP;
 4. Chieftech;
 5. Coolermaster;
 6. Thermaltake.

Gigabyte

Gigabyte egy nagyon megbízható, mégis olcsó tápegységet készít. Egyetlen hátrányuk, hogy eltérés lehet a “reklámozott” és a “valós” teljesítmény között, és ez néha kritikus mértékű lehet. A GZ-EBS50N-C3 például 500 W-os modellként van hirdetve. De valójában 350W-os teljesítményű, amit még maga a tápegység is jelez.

Aerocool

Az Aerocool hűtőrendszereket gyárt, így tápegységei még messze nem tökéletesek. Mindazonáltal olcsóak és hosszú élettartamúak. És ami a legfontosabb – az erejük valódi, nem csak reklámozott.

FSP

Az FSP az egyik legismertebb tápegység-gyártó. Termékei alacsony árral és jó műszaki jellemzőkkel rendelkeznek – a teljesítménytől a hatékonyságig és a tartósságig. Igaz, az alsó kategóriás modellek jellemzően nem kínálnak extra funkciókat, de a pénzükért kiváló ár-érték arányt nyújtanak.

Olvasson tovább  Hogyan válasszon merevlemezt a számítógépéhez

Chieftech

A Chieftech nagyon különös tápegységek gyártója. Egyrészt – nagy valós teljesítmény, kiváló hatékonyság, a legtöbb modellben levehető kábelek és optimális ár. Másrészt a hűtőrendszer nem mindig jól átgondolt, ami meglehetősen magas zajszintet eredményez, és furcsa anyagválasztást, aminek következtében a vezetékek egyes konfigurációkban túl merevek.

Coolermaster

A Coolermaster gyártja az egyik legjobb tápegységet. Igazi gamer-konfiguráció, valódi teljesítmény, alacsony zajszint, lapos és levehető kábelek, kiváló minőségű kondenzátorok, öt év garancia és 80 Plus Gold minősítés jellemzi ezt a terméket. Az egyetlen hátránya az ára. Lehet, hogy túl magas.

Thermaltake

A Thermaltake a játékosoknak szánt tápegységek gyártója. A cég termékei tartósak, nagy teljesítményűek és vonzó kialakításúak. A Toughpower DPS S például számos, kifejezetten játékosoknak szánt funkciót kínál:

 1. Dekoratív RGB LED-es megvilágítás;
 2. Vezérlő alkalmazás a számítógép beállításaihoz;
 3. Hatalmas csomag;
 4. Egyszerre több csatlakozó a videokártyák számára;
 5. Nagyon alacsony zajszint;
 6. levehető kábelek.

Ennek a modellnek a hatékonysága is meghaladja a 90%-ot. Az egyetlen hátránya a magas ár. Ha azonban dedikált tápegységre van szüksége a PC-játékok szerelmeseinek, a Thermaltake a legjobb választás. Vagy Coolermaster, ha nincs szükség díszítésre.

Tanúsított

Számítógépes tápegység tanúsítása

Az áramellátás minőségének hallgatólagos elismerése a 80 Plus szabvány. A tanúsítvány megszerzéséhez a gyártónak egy speciális vizsgaközpontot kell felkeresnie, és még fizetnie is kell érte. Tehát a 80 Plus szabvány azt jelenti, hogy a tápegység gyártója hajlandó a termékét egy harmadik félnek tanúsítani.

A 80 Plus szabvány azonban kevésbé a tápegység minőségéről, mint inkább az energiafogyasztásáról szól. A tanúsítvány megléte azt jelenti, hogy a készülék hatékonysága meghaladja a 80%-ot.

Ennek a szabványnak számos változata létezik:

 1. 80 Plus – 80%-os hatékonyság, a tápegység 100%-os terhelés mellett is megtartja teljesítményének 90%-át
 2. 80 Plusz
  Onze – A hatásfok 81-85%, a tápegység 50%-os terhelés mellett is megtartja teljesítményének 90%-át;
 3. 80 Plus Silver – 85-89%-os hatékonyság, a tápegység 50%-os terhelés mellett is megtartja teljesítményének 90%-át;
 4. 80 Plus Gold – Hatékonyság 87-92%, a tápegység 50%-os terhelés mellett is megtartja teljesítményének 90%-át;
 5. 80 Plus Platinum – a hatékonyság 89-94%, a tápegység 50%-os terhelésnél megtartja teljesítményének 95%-át;
 6. 80 Plus Titanium – 90-96%-os hatékonyság, terhelésmegtakarítási tesztek nélkül.
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk Gamepadet

Az alkategória nélküli 80 Plus szabványt alacsony költségű, kis teljesítményű tápegységekhez tervezték, és 100%-os terheléssel tesztelték. De például
Az Onze-Platinum nagyobb teljesítményű eszközökhöz, játékos számítógépekhez készült. A legjobb tehát 50%-os terheléssel tesztelni.

!

Érdemes megjegyezni, hogy a 80 Plusznak csak egyetlen szabványa van. Nem 85 Plus stb.. nem léteznek. Az ilyen címkézés csak marketingfogás, semmi több.Ennek következtében az irodai számítógépek esetében ajánlatos akár 80 Plus minősítésű tápegységet használni
játékosok számára, 80 Plus Silver.

!

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon egeret, a számítógéphez való processzor kiválasztásának titkait, átfogó útmutatót adnak a számítógéphez való túlfeszültségvédő kiválasztásához, valamint a számítógéphez való monitor kiválasztásának fő szempontjait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: