Hogyan válasszon hangkártyát a számítógépéhez

A legtöbb számítógép beépített hangkártyával rendelkezik. De a teljesítménye vagy jellemzői nyilvánvalóan nem elegendőek a minőségi lejátszáshoz vagy zenei felvételekhez.

Hogyan válasszunk hangkártyát

Hogyan válasszon hangkártyát a számítógépéhez: mit kell keresnie

A számítógéphez való hangkártya kiválasztásakor célszerű a következő paraméterekre figyelni:

 1. Típus (külső vagy belső);
 2. Formátum (kimeneti csatornák száma);
 3. A kapcsolat interfésze;
 4. Az integrált erősítő jelenléte;
 5. DAC paraméterek;
 6. Speciális technológiák támogatása – ASIO és EAX.

Típus

Hangkártya típusa

A hangkártyák lehetnek külső vagy belső. Az előbbiek USB-n keresztül csatlakoznak, és elsősorban hangrendszerrel vagy több hangszóróval való használatra szolgálnak. Az interfész jellegéből adódóan csak nagyon ritka esetekben támogatják a jó minőségű hangot.

A belső hangkártyák közvetlenül a számítógép rendszerdobozába vannak beépítve. Ezek a csúcsmodellek kiváló minőségű hangot támogatnak, és nagy teljesítményű DAC-kal vannak felszerelve. És a kedvező árúak csak azt teszik lehetővé, hogy jó hangszórókat vagy fejhallgatókat csatlakoztassanak.

A belső hangkártyák egyes modelljei külső kimeneti egységgel vannak felszerelve a hangberendezések csatlakoztatására. Nincs hatással a DAC teljesítményére.

Formátum (kimeneti csatornák száma)

A kimeneti csatornák számának rögzítésekor először a hangszórók száma szerepel, majd a közvetlenül a hangkártyához csatlakoztatható mélynyomók száma. A következő formátumok gyakoriak:

 1. 2.0;
 2. 4.0;
 3. 5.1;
 4. 7.1.

Az analóg kimeneti csatornák száma nem feltétlenül egyezik meg a csatlakozók számával. Például a 2. formátumú hangkártyák esetében.0 csak egy; 3.5 mm-es csatlakozó. Két hangszóró csatlakoztatható mini-jack csatlakozóval.

Csatlakozási felület

kapcsolattípus

A hangkártyák csatlakoztatására három interfész áll rendelkezésre:

 1. CI. Lassú, kizárólag kis teljesítményű bővítőkártyákhoz tervezték. Alkalmas játékra, filmnézésre és zenehallgatásra – amennyiben a minőség nem elsődleges szempont;

 2. CI-E. Gyorsan, lehetőséget adva arra, hogy igazán jó felszerelést kapcsoljon be. Alkalmas otthoni stúdióba;

 3. USB. Külső hangkártyák csatlakoztatására tervezték.
 4. Az illesztőprogramok telepítése mindig szükséges.

Beépített erősítő

A hangkártyák beépített erősítője fejhallgatóval való használatra szolgál. Ezért, ha rendszeresen hallgat zenét vagy hangot ezeken az eszközökön keresztül, ajánlatos egy ezzel felszerelt bővítőkártyát vásárolni.

Ha azonban a hangkártyát olyan külső audiorendszerhez kell csatlakoztatni, amely már rendelkezik erősítővel, akkor a kártya beépített bővítője nélkülözhető.

DAC paraméterek

A digitális-analóg átalakító (DAC) egy hangkártya modul, amely, mint a neve is mutatja, arra szolgál, hogy a digitális jelet (nevezetesen az internetről letöltött összes zenét, beleértve a boltokat is) analóg árammá alakítsa, hogy aztán a hangszórókba vagy fejhallgatóba küldje. Két paramétere van – bitmélység és frekvenciahatár.

Bitsebesség – a DAC által reprodukált maximális hangintenzitási szintek száma. Minél magasabb, annál kézzelfoghatóbban és gazdagabban szólalnak meg az egyes hangszerek a teljes kompozícióban. A hangkártyák a három számjegyű méret valamelyikének megfelelő DAC-kal lehetnek felszerelve:

 1. 16 bit. Alkalmas tömörített digitális hang (pl. MP3) lejátszására;
 2. 20 bit. Alkalmas veszteségmentes digitális hangok (FLAC, ALAC) lejátszására;
 3. 24 bit. Hi-Res hangzáshoz tervezve.

A Sample Rate Limit (mintavételi sebességhatár) a DAC által reprodukálható hangfrekvenciás szintek száma. Nem a hangerő, hanem a hangspektrum. A hangkártyák négyféle frekvenciájú DAC-kal lehetnek felszerelve:

 1. 44.1 kHz. Lehetővé teszi a hangok lejátszását az emberek számára hallható tartományból. Alkalmas audio CD-ről vagy tömörített digitális hanganyagról történő zenehallgatásra;
 2. 48 kHz. Lehetővé teszi a hallható és részben nem hallható hangok lejátszását. Alkalmas FLAC lejátszására;
 3. 96 kHz. A hallható tartományon messze túlmutató hangok reprodukálására képes. Alkalmas Hi-Res hanghoz.
 4. 192 kHz. Alkalmas Hi-Res hanghoz.

Minél nagyobb a bitmélység és a mintavételi sebesség, annál nagyobb a hangkártya költsége. Ezért csak akkor vásároljon nagy felbontású (Hi-Res) hanglejátszásra tervezett modelleket, ha valóban szüksége van rájuk, és megfelelő felszereléssel rendelkezik megfelelő fejhallgató vagy hangszóró formájában.

Speciális hangtechnológiák támogatása

speciális technológiák

A legelterjedtebb audio technológiák közül kettő igényel hardver-szoftver támogatást – az EAX és az ASIO.

Az EAX technológiát a környezetet utánzó, valósághű hangkörnyezetek létrehozására használják. Számos filmben, játékban és hasonló tartalomban használják. Az EAX a hangokat visszaverődési és visszhanghatások hozzáadásával dolgozza fel, hogy háromdimenziós hangkörnyezetet hozzon létre.

Az ASIO egy dedikált audio streaming kimeneti protokoll, amely minimális késleltetést biztosít a jelátalakításhoz, beleértve a DAC-ot is. Például képes valós időben feldolgozni a hangot, ami nagyon fontos a hangmérnökök és a zenészek számára.

Termelők

A hangkártya gyártók közé a következő cégek tartoznak:

 1. Orient. Egy egyszerű külső hangkártya is rendelkezésre áll, amely alkalmas lesz, ha a beépített hangkártya meghibásodik;
 2. Asus. Elsősorban középkategóriás hangkártyákat gyárt, amelyek kiváló minőségű hanglejátszásra alkalmasak. A termékcsalád azonban olyan csúcsmodelleket is tartalmaz, amelyek kiváló hangzást kínálnak;
 3. A Creative Sound, az egyik legismertebb hangkártya-gyártó, középkategóriás és csúcsmodelleket egyaránt gyárt;
 4. Tascan, Steinberg – “audiofil” hangkártyák gyártói.

!

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válassza ki a megfelelő grafikus kártyát a számítógépéhez, a tápegység titkait és egy teljes útmutatót az asztali számítógép billentyűzetének kiválasztásához.

Olvasson tovább  Melyik grafikus kártya gyártója a jobb?
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: