Melyiket válasszuk: Tablet vagy e-könyv

Amikor olvasóeszközt választ, először is döntse el, hogy csak olvasásra vagy más célokra is használni kívánja-e azt?

tartalom

 1. Melyik eszközt válasszuk: táblagép vagy e-book
 2. Az e-könyv előnyei és hátrányai a táblagéppel szemben
 3. A tablet előnyei és hátrányai az e-könyvvel szemben
 4. Mit válasszunk?
 5. Legjobb gyártók

Melyiket válasszuk: tablet vagy e-könyv

Melyiket válasszuk: tablet vagy e-könyv

A tablet használható e-könyvek olvasásához. De ez inkább egy kiegészítő funkció, mint a fő funkció. A táblagép inkább multimédiás eszköz, amely alkalmas webes szörfözésre, videónézésre, zenehallgatásra, játékra stb.. A legtöbb e-olvasón mindez nem lehetséges. De megvannak az előnyeik.

Az e-könyv előnyei és hátrányai a táblagéppel szemben

Az e-könyvek előnyei

Az e-könyvek (“olvasók”) előnyei közé tartoznak a következők:

 1. Hosszú akkumulátor-üzemidő;
 2. Alacsony szemfáradtság;
 3. Kompakt méret és könnyű súly;
 4. Nincs hő használat közben.

Ez annak köszönhető, hogy a legtöbb e-könyv e-ink technológiával (“e-papír”) készült kijelzővel készül. Az ilyen képernyők minimális áramfogyasztást biztosítanak. Csak akkor fogyaszt áramot, amikor a kijelzőt frissíteni kell – t.. lapozáskor, könyv kiválasztásakor stb.. Ennek következtében az “olvasó” akkumulátorának élettartama napokig vagy akár hetekig is eltarthat.

Az e-ink technológián alapuló, nem háttérvilágítású kijelzők. Ezért egy ilyen képernyőről olvasni ugyanolyan kényelmes, mint egy közönséges papírlapról. A szemek kevésbé fáradtak, ami még a látáshibákkal (rövidlátás, távollátás és egyéb betegségek) is tetszeni fog.

Mivel az e-könyvek minimális alkatrészt – akkumulátor, vezérlő, képernyő – igényelnek, az ilyen eszközök súlya nagyon kicsi. A legtöbb “olvasó” súlya 150-200 gramm, míg a tabletták általában legalább 2-3-szor nehezebbek. Így az e-könyv nem fogja elvenni a táskáját vagy a hátizsákját, és a keze nem fog elfáradni, ha hosszú ideig tartja.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk webkamerát

Az “olvasók” egyszerű kialakításának további előnye, hogy nincs nagy teljesítményű processzor, amely felmelegszik a használat során.

Természetesen mindezek az előnyök az e-ink kijelzővel ellátott e-könyvekre vonatkoznak.

Hátrányokaz alacsony funkcionalitás, a fekete-fehér kijelző és a képernyő háttérvilágítás hiánya is nyilvánvaló.

A tablet előnyei és hátrányai az e-könyvvel szemben

Tablet előnyei

A tablet mint e-könyv olvasó előnyei a következők

 1. a képernyő háttérvilágítása;
 2. Kényelmes navigáció;
 3. Kompatibilitás a formátumok széles skálájával;
 4. Színes képernyő;
 5. További funkciók, például GSM modul megléte.

Minden táblagép, függetlenül a képernyő technológiájától (IPS, TFT, OLED), háttérvilágítással rendelkezik. Ez lehetővé teszi, hogy sötétben vagy egyszerűen csak gyenge fényviszonyok között olvashasson anélkül, hogy megerőltetné a szemét. Csak néhány e-könyv modell kínálja ezt a funkciót.

A táblagép érintőképernyője egyszerű navigációt biztosít – könyv kiválasztása, lapozás, menü megnyitása, fejezetek és szakaszok közötti mozgás stb.. Ez elég fontos előny azok számára, akik nem akarják megtanulni az “olvasók” mechanikáját.

Annak ellenére, hogy a “dobozból” a tabletták túlnyomó többsége nem támogatja a fájlok formátumát, a harmadik féltől származó alkalmazások telepítésével kiterjesztheti a funkcionalitásukat bármilyen szükségesre. Például nagyon ritka könyvtípusokat, például a C-gyűjtőkben található képregényeket is el tudják olvasni
.

A színes képernyők a táblagépek egyik legfontosabb előnye, ha gazdagon illusztrált könyvekről van szó. Ezen a kijelzőn a kép minden részletét láthatja, amire különösen szükség van például speciális vagy tudományos irodalom olvasásakor.

További funkciókkal, például GSM-modullal vagy Wi-Fi hálózatok támogatásával a táblagép képes lesz hozzáférni az internethez – új könyvek letöltéséhez számítógéphez való csatlakozás nélkül, aktuális cikkek, RSS-előfizetések és egyéb szöveges tartalmak olvasásához.

Hátránya azonban a nagy súly és az alacsony akkumulátor-üzemidő (még a legjobb modellek is körülbelül 10 órát bírnak).

Mit válasszunk?

Mit válasszunk

Ha szépirodalmat vagy szakkönyveket szeretne olvasni, érdemes e-könyvet vásárolni. Hosszú akkumulátor-üzemidejének és szemet gyönyörködtető képernyőjének köszönhetően a legjobb felhasználói élményt nyújtja.

Olvasson tovább  melyik flash meghajtót válasszuk

A grafikus regények, a gazdagon illusztrált irodalom, a különleges és oktatási könyvek, valamint a ritka formátumú fájlok számára jobb, ha egy táblagépet választ. Fel van szerelve egy képernyővel, amely kényelmesebb az ilyen tartalmak megtekintéséhez, és bővíthető harmadik féltől származó alkalmazások telepítésével.

Legjobb gyártók

Tablet és e-book gyártók

Ha konkrét gyártókról beszélünk, ezek az egyes készüléktípusok esetében eltérőek. Tehát,Az e-könyvek legjobb gyártói:

 1. Az OnyxBook az a cég, amely valójában feltalálta az e-könyveket. Termékeik elég magas árúak, de kiváló teljesítményparaméterekkel rendelkeznek;

 2. Az OnyxBook a PocketBook versenytársa, amely alacsonyabb áron kínál eszközöket;
 3. Texet, Prestigio – “kínai fogyasztói termékek”, amelyek mindazonáltal nagyon olcsóak. Az e-cégek e-könyvei nagyszerűek kezdőknek vagy kiegészítő eszközként.

A legjobb táblagépgyártók:

 1. Samsung, Acer – drága, nagy teljesítményű, multifunkciós eszközöket gyártanak;
 2. Xiaomi – olcsó, de praktikus tabletták gyártója. Az egyetlen hátránya a szokatlan Android-alapú MIUI operációs rendszer. Ezért támogatott a Play Market;
 3. Az Apple a piacon kapható legjobb képernyővel rendelkező táblagépeket gyártja. Kényelmes, kellemes olvasást és kiváló színvisszaadást biztosít. A könyvek “feltöltése” a készülék memóriájába azonban nehézségekbe ütközik.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: