Melyik a jobb: tablet vagy laptop?

A táblagépek és a laptopok, bár nem tartoznak ugyanabba az eszközosztályba, meglehetősen felcserélhetők. De nem minden területen.

Melyik a jobb: tablet vagy laptop?? Terület és műszaki jellemzők szerinti bontásban

Melyik a jobb: tablet vagy laptop?

Mielőtt tabletet, laptopot vagy számítógép-transzformátort (más néven hibridet) vásárol, el kell döntenie, hogy mire fogja használni. A következő forgatókönyvek emelhetők ki:

  1. Mobil irodai munka (a számítógépet “írógéppé” alakítva);
  2. Mobil webes szörfözés;
  3. Mobil szórakoztatás (multimédiás böngészés, hardverfüggetlen játékok);
  4. Mobil játék;
  5. Mobil képszerkesztés;
  6. Mobil videoszerkesztés vagy speciális munka (például programozás, tervezés vagy modellezés).

E környezetek mindegyike egy adott formájú eszközhöz illeszkedik a legjobban.

Mobil irodai tevékenységek

Dokumentumkezelés

Ha a készüléket elsősorban irodai munkára – Microsoft Office vagy hasonló, banki ügyfelek, jelentések készítése vagy prezentációk készítése – kívánja használni, akkor mindenképpen laptopot válasszon. Ugyanez igaz a tanuló számítógépre is.

Az asztali operációs rendszerek (Windows, Ubuntu, macOS és minden más) biztosítják a legnagyobb kényelmet a dokumentumokkal való munka során. Emellett jól megtervezett többablakos üzemmódot, valamint a legtöbb esetben nyitott és intuitív fájlrendszert kínálnak. Lehetővé teszi például, hogy gyorsan megtaláljon egy dokumentumot egy USB-pendrive-on, szerkessze azt, és elküldje e-mailben.

A táblagépek irodai munkára is jók, de vannak bizonyos korlátaik. Az olyan mobil operációs rendszerek, mint az Android vagy az iOS természetesen dokumentumok szerkesztésére is alkalmasak, és t.., de a hozzájuk tartozó alkalmazások nem rendelkeznek sok funkcióval (különösen a formázás tekintetében), és természetesen nem támogatják a “gyorsbillentyűket”.

Jó megoldás egy hibrid számítógép (Transformer) vásárlása, amely egy laptop kényelmét nyújtja, amikor szüksége van rá – de bármikor mobil táblagéppé alakítható. A Microsoft Surface Pro a legtermelékenyebb, de drága. Ha olcsóbb megoldást szeretne, a Lenovo Yoga vagy az Asus hibrid számítógépek a megfelelőek

ansformer.

Mobil webes szörfözés

Mobil webes szörfözés

A webböngészés terén azonban az Android és iOS táblagépek még a Windows hibrideknél is jobb használhatóságot kínálnak. Ennek oka, hogy sok weboldalt kifejezetten az érintőképernyőre és a táblagépek megjelenítésére optimalizáltak.

A nagyobb portálok és közösségi hálózatok is rendelkeznek speciális alkalmazásokkal a mobil operációs rendszerek számára. Az ilyen kliensek sokkal kényelmesebbek a tartalom megtekintéséhez és a kommunikációhoz, mint a webes verziók.

Mobil szórakoztatás

Mobil játék

Egy másik terület, ahol a táblagépek jobbak a laptopoknál. A mobil operációs rendszerek (Android és iOS) a hardverrel való együttműködés sajátosságainak köszönhetően lehetővé teszik a gyönyörű és technológiai játékok futtatását még egy viszonylag gyenge hardverplatformon is.

Emellett az irányítás ezekben a játékokban jobban optimalizált a kis képernyőkre és az érintéses bevitelre, mint az asztali projektekben.

Ugyanez igaz a mobil szórakoztatás más formáira is – videónézés (beleértve a streaminget is), zenelejátszás, olvasás stb.. Mindezen esetekben a táblagépek nagyobb teljesítményt és kényelmet nyújtanak, mint a laptopok.

Mobil játék

számítógépes játékok

De ha modern és igényes erőforrásokat szeretne játszani még otthonról is, akkor jobb, ha egy speciális laptopot veszel. A gamer laptopok nagy teljesítményű grafikus kártyákkal és nagy teljesítményű processzorokkal rendelkeznek, így még az olyan projektekhez, mint az Overwatch, is jól használhatóak.

Természetesen a játékos laptopoknak van néhány komoly hátrányuk, többek között:

  1. Tömör és nehéz. A homokórák általában nagyobbak és sokkal nehezebbek, mint a hagyományos laptopok;
  2. Rövid akkumulátor élettartam. Még a legújabb játékos noteszgépek is 4-5 órás “akkumulátor-üzemidőt” kínálnak nagy terhelés mellett;
  3. Viszonylag drága.

Mindazonáltal csak igényes projekteket lehet játszani. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a Windowsra tervezett játékok csak Windowsos laptopon vagy táblagépen futtathatók.

Mobil képszerkesztés

Ipad fotószerkesztés

Ha alapvető képszerkesztést (utómunka, retusálás, színkorrekció stb.) szeretne végezni, akkor tabletet kell vásárolnia..) “útközben”, akkor a legjobb megoldás egy dedikált táblagép megvásárlása – mint például a Microsoft Surface Pro 4 vagy az iPad 2017.

Ezek a táblagépek nagy felbontású, kiváló színvisszaadással rendelkező kijelzőkkel vannak felszerelve, olyan operációs rendszereken futnak, amelyek támogatják a leggyakoribb grafikus szerkesztőket, és tollal vannak ellátva, ami a fotószerkesztést a legkényelmesebbé és élvezetesebbé teszi.

Az Android táblagépek azonban nem alkalmasak fotók szerkesztésére, mivel az alkalmazások korlátozott funkcionalitással rendelkeznek.

Mobil videoszerkesztés (valamint speciális, erőforrás-igényes tevékenységi formák)

Videószerkesztés laptoppal

Olyan tevékenységekhez, mint a videoszerkesztés, 3D modellezés, tervezés, építés, programozás, alkalmazások tesztelése virtuális gépeken stb.. Nagy teljesítményű laptopokra – úgynevezett mobil munkaállomásokra – van szükség. Természetesen drágák, de a legerősebb alkatrészekkel vannak felszerelve.

De a táblagépek vagy akár a játékos notebookok nem alkalmasak erre a célra. Nem nyújtanak elegendő teljesítményt.

Szinopszis by

A mobil számítógép kiválasztásakor elsősorban a rendeltetésszerű használatnak kell irányadónak lennie. Az androidos táblagépek például nem alkalmasak munkára – de mobil szórakozásra ideálisak. A kedvező árú Windows laptopok kiválóan alkalmasak munkára és tanulásra – de csak nagyon régi vagy igénytelen játékokkal lehet játszani rajtuk. A nagy teljesítményű Windows laptopok jók játékhoz, műszaki vagy hasonló szakmákban való munkavégzéshez – de túl nehézkesek.

Egy jó “all-in-one” megoldás lenne egy hibrid ultrabook, például a Microsoft Surface Pro 4 vagy a Dell XPS 13.

Az iOS operációs rendszerrel működő táblagépek alkalmasak egyszerű napi tevékenységekhez, beleértve az egyszerű munkát, szórakozást stb..

!

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon laptopot a munkához, a tanulásra szánt laptop kiválasztásának titkait, a játékra szánt laptop kiválasztásának fő kritériumait, valamint egy teljes útmutatót a megbízható otthoni laptop kiválasztásához.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: