A rózsa betegségei és kártevői – jelek, kezelés és gyógyítás

A rózsák, mint minden növény, fogékonyak a betegségekre, és nem tudnak ellenállni a kártevőknek. Ennek eredményeképpen a károsodott bokrok súlyosan elmaradnak a növekedésben, gyakran elhalnak. Annak érdekében, hogy ne veszítse el virággyűjteményét, a rózsakertet folyamatosan ellenőrizni kell, időben öntözni, trágyázni és profilaktikusan kezelni kell. Nézzük meg a legelterjedtebb rózsabetegségeket, a rózsabokrokat megtámadó kártevőket és a virágok kezelésének módját a megelőzés vagy a gyógyítás érdekében.

Rózsák betegségei és kártevői: Leírás, jelek, kezelés

Rózsa betegségek

A rózsák fogékonyak az olyan betegségekre, mint a lisztharmat, a rozsda, a fekete foltosság, a foltosság, a szeptóriózis, a cercosporosis, a bakteriális szárrák, a mozaikos.

penész

A leggyakoribb betegségnek számít. Fehér plakk formájában jelenik meg liszt formájában, amely a növények összes vegetatív részét – szárak, virágok, levelek – borítja. Egy idő után sűrűbbé válik, szürke árnyalattal. Ennek következtében a levelek begöndörödnek, kiszáradnak és lehullanak. A lisztharmat kórokozója a rügyekben telel át.

A betegség kialakulásához ideális környezet a magas páratartalom, valamint a talaj túlzott nitrogén- és kalciumhiánya.

Az Ön tájékoztatására!A teahibrid rózsák érzékenyebbek a lisztharmatra, mert leveleik annyira érzékenyek.

A kezelés módszerei. A betegség megelőzése érdekében célszerű időben foszfor-kálium műtrágyát kijuttatni a talajba, eltávolítani a területről a növényzet maradványait és a gyomokat. A kezeléshez használt gombaölő szerek közé tartozik a kolloid kén, a Chistotsvet, a Tiovit, a Topaz, a Fondazol. Nemcsak a beteg almákat kell kezelni, hanem az egészségeseket is.

Rozsda

A rózsarozsda következtében a növény minden részén sárgás-narancsos foltok jelennek meg. Még a fiatal hajtásokat sem kíméli a betegség. Ha megnézzük a levelek alját, a levelek spórákat hordoznak, amelyek sárga-piros párnákban találhatók. Ők azok, amelyek megfertőzik a bokor többi részét.

A betegség kialakulásával a levelek megsárgulnak és lehullanak, a rózsa pedig nem akar növekedni. Ilyen legyengült állapotban a növények egyszerűen nem tudják túlélni a telet, és elpusztulnak. A gomba tavasszal fejlődik ki, meleg, nedves időjárás esetén. A szárakban telel át.

Ellenőrző intézkedések. A megelőző intézkedések közé tartozik, hogy ősszel minden növényi törmeléket el kell távolítani az ültetvényről. Ezenkívül a levelek megjelenéséig az ültetvényeket 1%-os Bordeaux-i folyadékkal permetezzük. Használható réz-szulfát. Megszabadulni a rozsda segít az olyan készítmények, mint a Topaz, Falcon.

Fekete folt

A rózsa betegségei és kártevői: leírás, tünetek, kezelés, kezelés

A betegséget a levélfelület külső oldalán megjelenő lilás-fehéres folt jelezheti. Idővel lekerekülnek, zöld színük szürkésbarnára változik. A levelek begöndörödnek és lehullanak.

Hogyan küzdjünk ellene. A rózsabokrok fekete foltból való gyógyításához az ültetést 3 alkalommal 14 napos időközönként kell permetezni olyan készítményekkel, amelyek cinket tartalmaznak – Profit, Topaz. A kezelés előtt távolítsa el a sérült lombozatot, és égesse el a növényektől. Megelőző intézkedésként tavasszal ajánlott a Topaz vagy Profit kezelés.

Sphaceloma, septoriosis, cercosporosis

Mindhárom betegség a leveleken megjelenő fekete foltokkal jellemezhető betegségek csoportjába tartozik.Csak abban különböznek, hogy milyen módon történnek.

  1. Sphaceloma – A levelek feketévé vagy bíborvörössé válnak.

  2. Septoriosis – a levéllemez egész felületén elszórtan kis fehéres foltok, fekete peremmel körülvéve.

  3. Cercosporiasis – a leveleket rozsdabarna, legfeljebb 6 mm átmérőjű foltok borítják.

Ellenőrző intézkedések. A rózsabokrok megelőző kezeléséhez és gyógyításához használja a Topaz, Profit.

Olvasson tovább  Dicentre a kertben: Termesztés és gondozás

Bakteriális ősrák

A névből világosan kiderül, hogy a betegség a növény szárát károsítja. A fiatal hajtások horpadtak; a kéreg alatt barna sebek találhatók. Az idő múlik és a szár kiszárad. Ha az időjárás száraz, a levél kiszárad a közepén, és repedések jelennek meg. Erős esőzéskor a foltok összeolvadnak, a lemezek megfeketednek és lehullanak.

A harc módjai. A kórokozó hosszú ideig megmaradhat a rózsabokrok fertőzött fájában, ezért súlyos fertőzés esetén az összes példányt el kell távolítani és el kell égetni. Ha a károsodás csekély, akkor az elszáradt szárakat le kell vágni, 5%-os réz-szulfát oldattal kell kezelni, és a növényeket a következő készítményekkel kell permetezni: Gamair plusz Fundazol. A rózsákat profilaktikusan 1%-os bordeaux-i keverékkel kezelik. A permetezést még a levelek kibontakozása előtt kell elvégezni.

Bakteriális gyökérrák

A kórokozó az Agrobacterium tumefaciens baktérium, amely a talajban, a növények közelében él. A repedések és vágások kiváló belépési pontok a fertőzésnek a gyökérrendszerbe való bejutáshoz.

A bakteriális karcinóma a gyökerek megvastagodását és kitüremkedését okozza, gyakran a gyökérnyakat és a szárat érintve. A betegség kialakulásának kezdetén ezek a kinövések könnyűek és puha tapintásúak. Idővel megkeményednek és sötétednek, majd rothadni kezdenek.

Ennek eredményeként a fertőzött növények nem jutnak elegendő nedvességhez és tápanyaghoz a talajból. A rózsák általános megjelenése: nem nőnek, gyengének tűnnek és elszáradnak. A betegség gyakrabban érinti az idősödő egyedeket.

A leküzdés módja. Miután kivettük a rózsákat a földből, vizsgáljuk meg a gyökérzetet, távolítsuk el a sérült gyökereket, és kezeljük 1%-os réz-szulfát oldattal. Minden levágott rész – távolítsa el és ártalmatlanítsa.

Mozaik

A rózsa betegségei és kártevői: leírás, tünetek, kezelés

A betegség csak akkor jelentkezik, ha a növényt stressznek tették ki. Például, ha hosszú ideig száraz talajban vagy a nap perzselő sugarai alatt tartózkodik. Ennek eredményeképpen a levéllemezek deformáltnak tűnnek, és nem nőnek a kívánt hosszúságúra. Fehér-sárga csíkok láthatók a felszínen. A növény növekedése elmarad, a virágok is deformáltak, nem bontakoznak ki teljesen. A mozaikot rovarok terjesztik. A kertész maga is megfertőzheti az egészséges bokrokat, ha nem fertőtleníti a szerszámokat.

Ellenőrző intézkedések. A betegséget nem lehet otthon gyógyítani, ezért minden fertőzött példányt el kell távolítani a földből és ki kell dobni.

A rózsák kártevői

A rozárium az év különböző időszakaiban kártevők támadásának van kitéve. A fiatal levelek, rügyek, bimbók és virágok különösen érdekesek a rágcsáló rovarok számára. A lárvák és a felnőttek szeretik őket. Ezért az aktív növekedési szakaszban a rózsatöveket védeni kell a kártevőktől.

A fűrészlegy-lárvák, hernyók és bogarak a legveszélyesebbek. Ugyanilyen károsak a rózsatetvek és a kabócák, a nyálkás szárnyasok, a pókhálós atkák, a levéltetvek, a bronzlepke.

A rágó rovarok kárt okoznak a növényben:

  1. A levéllemez durva megrágása, csak a középső ereket hagyja érintetlenül;

  2. A hernyók a levelek szélét rágják;

  3. bányák;

  4. Minden levágott részt el kell távolítani a parcelláról és meg kell semmisíteni;

  5. A szirmok sérülése;

  6. A virágpor és a porzó elpusztítása.

A rózsakert megmentése érdekében időben fel kell ismerni a kártevőket, és védekezési intézkedéseket kell hozni.

Rózsa fűrészlepke hernyók

A kártevőnek speciális szívószerkezete van, amellyel a növények nedvéből táplálkozik. A hernyók egy speciális eszközzel átszúrják a szárat, a leveleket és azok sejtnedvével táplálkoznak. Ennek eredményeképpen minden folyamat megszakad, a levelek sárgulnak, csőbe göndörödnek, elszáradnak és lehullanak.

A védekezési intézkedések a következők: a porzók és a porzók elpusztítása. Minden szükséges rózsakezelést időben el kell végezni. Sérülés esetén az ültetvényt Carbophos, Actellic.

Olvasson tovább  Bazsarózsa egy cserépben: hogyan kell ültetni és termeszteni, gondozási szabályok

Rosa levéltetvek

A rózsa betegségei és kártevői: leírás, tünetek, kezelés

A rózsabokron tömegesen megtelepedő levéltetvek a növény gyors hervadását okozzák. Gyakran a levél fejjel lefelé fordításával találjuk meg. Az alján vannak. A fiatal hajtásokkal, rügyekkel és virágokkal szemben sem mutatkoznak finnyásnak. A levéltetűlárvák szabad szemmel valószínűleg nem láthatók, mivel olyan kicsik. De a lárvák gyorsan fejlődnek, és hamarosan szárnyatlan nőstényekké válnak. Gyorsan leraknak 100 lárvát, amelyek 10 nap múlva újra kikelnek.

Itt egy érdekes tény!

. Olbricht, egy jól ismert svéd rózsatermesztő kiszámította, hogy a levéltetvek egy generációja egy egész szezon alatt 20 000 000 egyedet is létrehozhat. A vegetációs időszak vége felé a szárnyas nőstények és hímek megjelennek. Lerakják tojásaikat, amelyek télen ott maradnak, és tavasszal új kolóniákat hoznak létre.

A levéltetvek a rózsák nedvével táplálkoznak, a bokrok gyengék lesznek, a hajtások deformálódnak, a levéllemezek elszáradnak, a virágok csúnyán nyílnak. A fertőzött rózsatövek nem élik túl a fagyos teleket.

A hangyák aktivitásából lehet megállapítani, hogy a rózsakertben megjelent-e a levéltetű. Ennek oka, hogy a rovarok a levéltetvek által termelt nedvvel táplálkoznak. A hangyák a levéltetvek testőrei. Még a nőstényeknek is segítenek az új helyen való letelepedésben – átültetik őket egy egészséges bokorba. A katicabogarak a levéltetvek első számú ellenségei. Egy katicabogár egy nap alatt körülbelül 280 lárvát képes megenni.

Ellenőrző intézkedések. Kora tavasszal, mielőtt a rügyek megduzzadnak és a levelek kinyílnak, kezelje a rózsakertet kontakt permetezővel. A leghatékonyabb rovarölő szerek a következők: Antio, Metatinon, Actellic. A rózsákat paraffinoldattal permetezheti, 2 g-ot feloldva egy vödör vízben.

A következő keverék jó hatékonyságot mutatott: 400 g paradicsomhulm, apróra vágott hagyma – 300 g. Az összes hozzávalót egy 3 literes üvegedénybe tesszük, és feltöltjük vízzel. Meleg helyen 6 órán át áztassuk. szűrje le az oldatot gézlapon keresztül, és adjon hozzá vizet, hogy 10 literes oldatot kapjon.

Az oldat és a levelek közötti jó kapcsolat biztosítása érdekében adjon hozzá 40 reszelt mosószappant. A bokrokat 7 naponként 5 alkalommal kezelje az elkészített oldattal.

Rozmaring kabóca

A rózsákat súlyosan érinti ez a kártevő. A fertőzött leveleken jól láthatóak a fehér foltok. Maguk a lemezek elveszítik vonzó megjelenésüket. A levéltetvek a dísznövénykárosodás mellett a levelek korai sárgulását és lehullását is okozzák.

Az ősz beköszöntével a nőstény tojásokat rak a hajtásokra. Ha a lárvák kikeltek, tavasszal észrevehetők, ha a levél hátulját fejjel lefelé fordítjuk. A lárvák mozdulatlanok, a növény nedvével táplálkoznak. A kifejlett egyedek a lárvákkal ellentétben rendkívül mozgékonyak. Amint enyhén megérintik a bokrot, átvándorolnak a szomszédos növényre. A kabócák egy év alatt 3 generációt hoznak létre.

Az ellenőrzés módszerei. A növények kezelése a lárvák fejlődése során a leghatékonyabb. 10 naponta legalább 2 kezelés szükséges. A permetezés során célszerű a szomszédos növényeket is kezelni.

A nyáladzó hangyák

A kifejlett növények színe szürkéssárga. A rovarok habos váladékot hagynak maguk után, amelyben lárváik élnek. Növényi nedvvel táplálkoznak. A pacsirták láthatóak a tengelyekben. Amint az ember kézzel megérinti a szárat, a lárvák gyorsan elbújnak.

Kezelési módszerek. Miután a rozáriumot az Alfashans és a Deetox kontakt rovarölő szerekkel kezeltük, szabaduljunk meg a nyálcsorgató szúnyogtól. Használható üröm, cserszömörce, körömvirág, dohány stb. infúziója.

Pók atka

Rózsák betegségei és kártevői: leírás, tünetek, kezelés, kezelés

Valószínűleg a legveszélyesebb és legnehezebben megszüntethető kártevő. Az üvegházban: a kártevő egész évben a növényeken maradhat. A kifejlett rovar egy kis rovar, testhossza 0,5 mm. Ezért szabad szemmel nem lehet látni a kártevőket. A test sárgás színű, a hátán fekete foltokkal. Télen a színe vörösre vagy narancssárgára változik. A lárváknak 3 pár lábuk van. A finom pókháló alatt általában tojások vannak. Egy nőstény rózsaatka akár 180 tojást is rakhat. A felnőttek legfeljebb egy hónapig élnek.

Olvasson tovább  Mikor és hogyan kell az íriszeket nyírni

A kifejlett rovarok és lárváik tevékenysége következtében az anyagcsere megzavarodik és a fotoszintézis károsodik. Az atkák átszúrják a leveleket. Sárga foltok a szúrási pontokon. A lemezek hamar kiszáradnak és leesnek. A rózsák elveszítik vonzerejüket.

A telelés a növények alatt, a levélhulladékban történik. Növényházi körülmények között a repedésekbe és talajrögökbe is be tudnak fúródni. Tavasszal, amint a levegő eléri a +12 °C-ot, a nőstények felébrednek álmukból, és lárváikat a levelek hátoldalára rakják le. A szaporodás az üvegházakban egész évben zajlik.

Ellenőrző intézkedések. A póktetű csak nagyítóval ismerhető fel. A kártevő elleni védekezéshez használjon atkaölő szereket: Omait, Isofen, Acrex. A telepek kialakulásának csökkentése érdekében naponta többször hideg vízzel permetezheti a növényt.

Az üvegházakban biztonságos készítményekkel kell kezelni, amelyek a következők: Vermitek, Fitoverm. Az avermectin termékek nem hatnak a vedlési stádiumban lévő lárvákra és kifejlett egyedekre. Az ismételt kezelést 4-7 nap múlva kell elvégezni, a levegő hőmérsékletétől függően – minél magasabb a hőmérséklet, annál rövidebb időközönként kell permetezni.

Listerflies

A fiatal hajtásokat és leveleket támadja meg. Amint a rügyek elkezdenek kinyílni, a levéltetvek megtámadják őket. Ezután fiatal hajtásokkal, levelekkel és virágokkal táplálkoznak.

Az ellenőrzés módszerei. Ajánlott mechanikus ellenőrzési módszer kis ültetvények esetében. A hernyókat kézzel kell összegyűjteni és megsemmisíteni. Egy kora tavaszi növényvédőszer-kijuttatás segít megelőzni a hernyók behurcolását.

Rózsa fűrészlepke

Az ereszkedő fűrészlepke lárvái a telet a talajban töltik egy gubóban. A 6 mm testhosszúságú kifejlett egyedek tavasszal bújnak elő. A szárnyak sötét színűek, a hátuk pedig fényes fekete. Testfelépítése némileg hasonlít a méhéhez.

A fertőzések a petékből kikelve, a szárban utat rágnak és a fiatal hajtásban fejlődnek ki. A sérült részek összezsugorodnak. A hamis hernyók a telet a talajban töltik.

A küzdelem módja. Csökkentse a fűrészlegyek számát a növények közelében lévő talaj felásásával. Az eljárás során hamis hernyók jelennek meg a talaj felszínén, és a fagyos télben megfagynak. Ha az intézkedések nem segítenek, tavaszi növényvédő szeres kezeléssel.

A gímszarvas és a bronzbogár

A vörös szarvasbogár egy fekete, szőrös bogár. Ősz hajszálak. A szarvasbogyó testhossza nem haladja meg a 12 mm-t.

A bronzbogár egy arany-zöld bogár. A kb. 15 mm hosszú testet ritkás szőrök borítják. A bogarak megjelenése májusban kezdődik és augusztusban ér véget. Jól trágyázott talajban a nőstény nyár végén rakja le tojásait. Őszre a lárvák bebábozódnak, az egész folyamat a talajban zajlik. A bogarak a talajban telelnek át, majd tavasszal előbújnak. Mind a barnamedve, mind a barna medve a rózsaleveleket rágcsálással károsítja. Megfigyelték, hogy a világos virágú rózsákon nagyobb kárt okoznak.

Hogyan küzdjünk ellenük. Kora reggel menj a rózsakertbe, és gyűjtsd össze a bogarakat kézzel.

Az agronómiai módszerek betartása a termesztés és a gondozás mindenféle rózsa: park, tea hibrid, rambler, floribunda, poliantém, grandiflora, miniatűr, megakadályozza a betegségek és kártevők, segít megtartani a rózsakertet. A növények dúsan virágoznak és sokáig díszítik a kertet.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: