Gyümölcsfák betegségei és kártevői: kezelés, gyógyítás, védelem

A gyümölcsfákra biológiai törvények vonatkoznak. Az egész éves ciklus bizonyos időszakaiban a legérzékenyebbek a betegségekre és kártevőkre. Oroszországban a gyümölcsfák gondozására vonatkozó agronómiai intézkedések a P.. Schitt, a Mezőgazdasági Akadémia vezető szakembere K.. Timiryazeva. A kémiai és biológiai védekezési módszerek javulnak, de követik a természet ritmusát.

Miért van szükség a gyümölcsfák védelmére

Őszi kerti kezelés - hatékony módszerek a betegségek és kártevők ellen

Akár termesztett, akár vadon termő, ugyanabba a nemzetségbe tartozó gyümölcstermő növények, a betegségek és kártevők közösek. Egyetlen termesztett fajtából számos fajta nyerhető, amelyek alkalmasak a különböző éghajlati viszonyok közötti használatra. A tulajdonságok megváltoztatásával a nemesítők csökkentették a fa természetes védekezőképességét, és olyan területre helyezték, ahol a kártevőknek nincsenek ellenségei. A mérsékelt éghajlaton a termofil növények számára kedvezőtlen körülmények betegségeket okoznak.

A tavasz első napjaitól a téli nyugalmi időszak kezdetéig a kertet irányítás alatt tartjuk. A sorok közötti talajművelés, a kiegyensúlyozott trágyázás erősíti a növényt. A profilaktikus kezelés csökkenti a kártevők számát és megelőzi a betegségeket.

Hogyan készítsünk kerti kártevők és betegségek elleni védekezési naptárat?

A növénykezelési naptár elkészítéséhez egy adott helyre vonatkozóan az Országos Növényvédelmi Szolgálat által készített hosszú távú megfigyelések, hosszú és rövid távú előrejelzések kerülnek felhasználásra.

A fenológiai előrejelzés a kártevők fejlődési szakaszait jelenti egy adott területen, a kártevők maximális számának, a fák fertőzöttségi szintjének és a terméscsökkenés mértékének meghatározásával. a kezelők a kórokozó károsodási küszöbértékén alapuló kémiai vagy biológiai kezelést alkalmaznak.

A fák betegségekre való figyelemmel kísérése, figyelembe véve a betegségek kialakulásának kedvező éghajlati körülményeket. A kórokozók a gyümölcsfán élősködő rovarok, gombák és mikroorganizmusok.

A rovarfertőzés veszélyességi besorolást pontrendszer alapján számítják ki:

 1. 1 pont – egyes egyedek, kolóniák nélkül, a levéllemezek legfeljebb 25%-a fertőzött.

 2. 2 pont – 1-2 kolónia a fán, a levelek legfeljebb 50%-át fertőzve.

 3. 3 pont – kevés telep és a levéllemezek több mint 50 %-ban sérültek.

A belső kártevőket a koronadepresszió, az elszáradó ágak, az alacsony növekedés mértéke határozza meg, 4 fánként vizsgálják az ipari kertészetben.

A felmérések eredményei évente változnak, így a védőintézkedések szabványos menetrendje a prognózisnak megfelelően módosul.

A gyümölcsfák betegségei

Az Oroszországban termesztett gyümölcsfákat különböző tulajdonságok szerint osztályozzák. A fát egyetlen törzsnek tekintjük, nem bokornak.

 1. Magfa– Gyümölcsök néhány mag a gyümölcskamrában – alma, körte.

 2. Csonthéjas gyümölcsfák– Lédús gyümölcs egyetlen magcsonttal a belsejében. Ezek közé tartoznak a szilva-, cseresznye-, őszibarack-, sárgabarack- és cseresznyefák.

A felsorolt fák közös és egyedi betegségekkel és kártevőkkel rendelkeznek.

Fertőző betegségek, amelyeket fertőzött ültetési anyagok, szerszámok vagy a talajba került eszközök közvetítenek. A betegségeket spórák, piknídiumok terjesztik.

A funkcionális betegségeket a talaj kémiai összetétele és szerkezete okozza. Az ok: Az egyes elemek hiányos ellátása vagy felszívódásának hiánya a sav-lúg egyensúly zavarai miatt.

A gyümölcsfák betegségei

A szakember figyelmes szeme felfedi a levelek, a gyümölcsök, a csontváz és a gyökérrothadás betegségeit.Csoportokra vannak osztva:

 1. gombaölő szerekkel és a gombabetegségek elleni biopreparátumokkal kezelhető;

 2. az éghajlati viszonyok és a kiegyensúlyozatlan táplálkozás okozta;

 3. Fertőző – rákosodás, nekrózis, bakteriózis;

 4. Más növényekről rovarok vagy fertőzött eszközök által átvitt vírusok.

Olvasson tovább  Mikor és hogyan kell ültetni a retket

A fertőzött levelek, mumifikálódott termések és kis száraz gallyak kivághatók és elégethetők, majd profilaktikus kezelésekkel irthatók.

A kéreg, a törzs és a gyökerek mélyebb sérülései tönkreteszik a fát. Fontos, hogy ne engedjük, hogy a rágógumi – a sebzett fából kocsonyás anyag felszabadulása – folyjon. A betegség neve Homo spp., és a fertőzés a gombák tenyészőhelyévé válik.

A trombitarothadás megfertőzheti a törzset, elpusztítva a sejteket. A citospórózis megrágja a baszt, megzavarva a nedvet. A fekete rák a kéreg és a törzs kéregét érinti, koncentrikus fekete-vörös területek formájában terjedve.

Ahhoz, hogy kertje egészséges maradjon, a következőkre van szüksége:

 1. Tartsa a gyümölcsfákat kedvező éghajlati viszonyok között, fajták termesztésével;

 2. Szervezze meg a kiegyensúlyozott táplálkozást, figyelembe véve az elemek szükségességét egy adott fejlődési időszakban;

 3. Kövesse az ajánlott megelőző kezelések időzítését, az időjárási viszonyok sajátosságaira összpontosítva.

A gyümölcsfák gombás betegségeinek fő jelei

A gomba fejlődése a körülményektől függ – egyesek hideg és nedves időjárást igényelnek, mások meleg, nedves időjárást, elegendő szellőzés nélkül. Egyes betegségek a magról kelő növényekre, mások a csonthéjasokra jellemzőek. Vannak szilva-, őszibarack- és körtefák is. Ezek mind csökkentik a terméshozamot, ehetetlenné teszik és gyorsan rothadnak. Ha ezeket nem ellenőrzik, a fa elgyengül, elveszíti télállóságát és elpusztul.

Betegségek, tünetek, jellemzők:

 1. Alternaria– Bakteriális betegség, a leveleken bársonyos lepedékkel borított, peremezett foltok formájában jelenik meg. Belülről hat a gyümölcsre. Ha egyszer megfertőződtek, elpusztulnak. Meleg időben, bőséges harmattal tenyészik.

 2. Anthracnosea cseresznye termését érinti esős időjárás esetén. A bogyók foltosak és fonnyadtak lesznek, majd rózsaszínű spórás foltok alakulnak ki rajtuk.

 3. TejfényJellemző a levelek színének ezüstösre vagy tejszerűre változása. Az alma vagy körte levelei a szélektől kezdve elhalnak. Aztán az ág kiszárad, majd a fiatal fa törzse elpusztul.

 4. Bakteriális leforrázás– A karanténbetegség megfertőzi a rügyeket; összezsugorodnak, de nem hullanak le. Ha a gyümölcs nagy, akkor vizes lesz, és fehér iszapot termel.

 5. Kormos gomba– az édes váladékon fekete bevonat jelenik meg, amely letörölhető.

 6. A csonthéjas gyümölcsök klasterosporiosisa károsítja a leveleket– Vörös foltok alakulnak ki barna szegéllyel. További levélelhalás, gödröcskés gyümölcs, ehetetlen.

 7. Coccomycosisa cseresznye- és meggyfákon fordul elő. Először színes foltok a leveleken, rózsaszín és tejes színű párnák képződnek rajtuk. A levelek nyár közepén hullanak le.

 8. Barack levélfodrosodás– A leveleket piros és rózsaszínű, gyűrött hólyagok borítják.

 9. Gránátalma moniliosis– Szürke rothadás a leveleken és a virágokon, a petefészkek elszáradnak.

 10. Lisztharmat– A fiatal hajtásokon a levelek először lisztként porladnak, majd elszáradnak.

 11. Scabies– bársonyos barna foltok a leveleken és a termésen. Ezután a felszín megkeményedik, a levélszövet lehullik, és a gyümölcs veszít az ízéből.

 12. GyümölcsrothadásA gyümölcsön kezdődik, barna folt, amely szélesre és mélyre terjed. A felszínen a spórák kolóniákban, szürke párnákból álló gumókban képződnek.

 13. Polystygmosis– Fényes foltok a szilvalevelek mindkét oldalán.

 14. Fekete rák– barna-piros foltok a kéregben elpusztítják azt, mélyen a fába hatolva, különösen a csontvázas ág kijáratánál.

 15. Rozsda– először sárga foltok az almán, piros foltok a körtén. Őszre a spórák megjelennek a tölcsér körül.

 16. Rózsaültetés, ezt követő kiszárítás– Cinkhiány, hőségben alakul ki. A túlságosan lúgos talaj jele, amely savanyításra szorul. Réz-szulfátot kell hozzáadni.

 17. körte szeptoriózis– a levelek közepén fehér foltokkal borítottak, barna peremmel. A levelek lyukasak.

 18. Szilva zsebek– A gyümölcs nem fejlődik, nincs benne mag, a szilva lehullik.

 19. Körte fyllostictosis– levélkárosodás kora nyáron, levelek és petefészkek lehullanak.

 20. Klorózis– Nem bakteriális betegség, amelyet a talajviszonyok okoznak. A vashiány klorózist okoz; a rézhiány pedig.

 21. Cytosporosis– Kéregbetegség sebesülés, fagyás, fagyás után. A kéreg mélyedést képez; az egészséges kéreg határán megrepedezik, megváltozik a színe és foltos lesz. A felszínen piknídiumgümők jelennek meg.

Olvasson tovább  Hol kezdjük a területfejlesztést

A kellemetlen következmények elkerülése és a termés nagy részének elvesztése érdekében a gyümölcsfák megelőző kezelését kora tavasztól kezdődően végzik.

A mikroorganizmusok mellett a felébredő rovarokat is elpusztítja. Ezért a gyümölcsösök baktériumölő kezelését rovar- és atkaölő kezeléssel kombinálják. Egyes készítmények kombinálhatók, és a permetezés kártevők és betegségek elleni permetezési keverékként is elvégezhető.

Gyümölcsfa kártevők és védekezési intézkedések

Gyümölcsfa kártevők és védekezési intézkedések

Az első meleg napsugarakkal a természet felébred, a rovarok táplálékot keresnek utódaiknak. A gyümölcsfák a korai újratelepítés célpontjai, vagy az ősszel lerakott tojások fejlődése. A kertész feladata nem az, hogy elpusztítsa, hanem hogy a tucatnyi rovar-, atka- és csigafajt az elfogadható határokon belül tartsa.

Almamolyok, gyümölcsmolyok, hernyók gyorsan szaporodnak, a hernyók leveleket esznek, petéket raknak a még ki nem nyílt rügyekbe, az almában fejlődnek a gyümölcshúsból táplálkozva.

A cseresznyelégy, a nyálkás cseresznyeszedők, a cseresznyevész, a szürke rügyféreg a rügyek megjelenésének pillanatától kezdve készen áll a cseresznyeültetvény megtámadására.

A kéregbogarak, levéltetvek, selyemhernyók, gyűrűslepkék és cigánymoly hernyói biztosítják a csemetefa vonalának folytatását. Számukra minden gyümölcsfa csemegévé válik.

A kártevők listája nem teljes. A rovarok egy része a kéreg alatt hagyta a fészkét, más része pajzzsal borította a tetejét. Ha a mikroszkopikus gyümölcs- és pókháló atka számát nem szabályozzák, akkor egy szezonban több generációt adnak.

A rovarok nemcsak nagyon gyorsan szaporodnak, hanem egyszeri alkalommal “hozzászoknak” a rovarölő szerekhez, így minden egyes kezelés új készítményeket igényel.

A zöld elsősegélycsomagnak tartalmaznia kell különböző alapokon nyugvó, kontakt és szisztémás hatású rovar- és atkaölő szereket. A vegyi anyagokat bioprotektorokkal kell váltogatni. A kezelés hatékonysága pedig a pontos időzítéstől függ, a naptár és a növény fejlődési szakasza szerint.

A gyümölcsfák átfogó kezelésének naptára

Időzítés

Fafajok

Betegségek és kártevők

Kártevőirtó készítmények

Hótakaró

Integrált kezelés 5 0

Integrált kezelés

Karbamid 7%

Paraffin szuszpenzió

A rügyek megduzzadtak

Magoncok

Seedpods

Rüh, férgek, atkák stb.

Decis, Alatar, BE, Fufanon Nova.

Gomba

Réz-szulfát 3%, Bord. Egyéb

Parsha

Kórus, VDG

Zöld kúp

Magoncok

Csonthéjas gyümölcsfák

Betegségek

Hom, Abiga-Pik, Horus+Skor

Kártevők

Actara, Spark Gold, Biotlin

Bimbózó

Vetőfák

csonthéjasok

Betegség

Topáz + a zöld kúpon lévők

Kártevők

Mospilan + a zöld kúpon lévők

A virágzás végén

Magoncok

Csonthéjas gyümölcsfák

Betegség

Abiga-Pik, Fitolavin + Topaz

Kártevők

Mospilan Iskra arany Aktara

2 hét múlva

Csonthéjas gyümölcsfák

Gomba és kártevők elleni teljes körű gondozás

Gomba- és rovarölő szerek keverékei

2 hét múlva

Barack

Július eleje

Szilva

10 nap

Szilva

A lombozat kezdete

Utókezelés

5 %-os karbamidoldat

Lombfakadás után

Komplex kezelés

3%-os réz-szulfát oldat.

Olvasson tovább  A piros és fekete ribizli ültetésének sajátosságai - különbségek a ribizli gondozásában

Az időzített gyümölcsfa-védelmi intézkedések lehetővé teszik, hogy minden kezelés hatékony legyen. A naptárban szereplő termékek listája csak példaként szolgál; valójában a termékek köre sokkal szélesebb.

Őszi gyümölcsöskezelés

A kémiai és biológiai védekezés módszereinek alkalmazása, helyettesítésük népi jogorvoslatokkal az érlelés és érlelés idején, tiszta és egészséges termés elérése.

A muskardin használata ártalmatlan; kétszeri alkalmazása kiirtja a gyümölcsösből a termékenységi molylepkét. Az entobaktérium az emberre nem ártalmas, de a baktériumok belülről pusztítják a levélevő hernyók és rovarok készülékét. A bitoxibacillin csökkenti a rovarok számát; információink szerint befolyásolja a nőstény pókhálós atkák szaporodási funkcióját. Minden Bio részecskét tartalmazó készítmény a rovarok fejlődésének bármely szakaszában alkalmazható, és az emberre ártalmatlan. A baktériumok csak meleg időben, amikor a levegő felmelegszik 10 % fölé 0 . Keverhetők a biogazdálkodásra szánt készítményekkel – a hatás csak fokozódik.

A mai körülmények között nem lehet nélkülözni a vegyszereket, de azokat az utasításoknak megfelelően és a meghatározott időszakokban kell használni a terméskötés előtt. A réz, vas, cink, bór nyomelemek rendszeres alkalmazása nélkül a talajban a talaj kimerül, a fák elkezdenek fájni.

Az a termelő, aki problémás kártevőfertőzést észlelt egy fán, a szezonális kezelésbe más termékeket is bevonhat.

 1. Kora tavasszal a Z0 és Z0-C 80%-os olajtartalmú sűrű szuszpenziója elpusztítja a vörös alma atka petéit. 10 liter vízre 500 g hígításban kell alkalmazni.

 2. A vas-szulfát a fákon lévő mohák és zuzmók ellen küzd, gombaölő szer. Őszi alkalmazás, 5%-os oldat vízben.

 3. A kolloid kén atkaölő szer, de csökkenti a lisztharmat és a lisztharmat terjedését. Használjon 0,5-1%-os koncentrációjú szuszpenziót vízben.

 4. A folyékony káliszappanok javítják más készítmények tapadását. A káliumot a levéltetvek nem kedvelik. Egyébként, meg lehet küzdeni ellene, mielőtt a levél csővé göndörödik – akkor nem tudsz hozzáférni.

 5. A piretrum egy por, amely az emberre ártalmatlan, de a levéltetvekre és a bolhákra pusztító hatású.

 6. A réz-szulfát nemcsak a gombabetegségek ellensége, hanem mikrotrágyaként is szolgál. Bordeaux-i keverék formájában történő használata nemcsak megelőző kezelés, hanem lombtrágyázás is.

 7. A ftalánt gombabetegségek ellen használják, rovarölő szerekkel keverve hatékony.

Hasznos tanácsok a gyümölcsösök permetezéséhez

A kertész elsősegélycsomagjának tartalmaznia kell a szakértők által ajánlott különféle kertvédelmi termékeket. Már írtuk, a betegségeknek és a rovaroknak van egy védekezésük – hozzászoknak a termékhez, kevésbé lesz hatékony.

Válogatott, kontakt hatású vegyszerek, szisztémásan alkalmazható biológiai készítmények, amelyek fokozatosan, belülről pusztítják el a kártevőket. Ha a naptárban szereplő kezelési időszak kimarad, nem kell bepótolni a lemaradást. A rosszul időzített előkészületek nagyobb kárt okoznak.

Minden kertvédelmi műveletet késő este vagy kora reggel kell elvégezni, hogy a felszínre fókuszált cseppek ne égessék meg a kérget és a leveleket. Az oldatokat frissen elkészítve használják. A biológiai szereket az utasítások szerint hígítják, amelyek megmondják, mennyi időbe telik, amíg a baktériumok hatékony koncentrációra szaporodnak.

A teljes kezeléshez kombinált tartálykeverékek is használhatók – permetezés előtt az oldatokat le kell üríteni. Előzetesen keverje össze a készítményt, és ellenőrizze, hogy a folyadék nem változtatja meg a színét, nem habzik, nem csapódik ki.

Ne feledje, hogy a kerteket száraz, szélcsendes időben, védőruházat és védőszemüveg viselése mellett kezelje.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: