Cukkini: ültetés, termesztés és gondozás szabadföldön

A cukkini egy vonzó növény a tökfélék családjából, igénytelen a termesztésben, kevésbé fogékony a betegségekre, mint mások. Eredetileg a hatalmas sárga gramofonvirágokat és a hosszú levélnyélen lévő faragott leveleket külföldi díszítő kuriózumként termesztették. Sokkal később fedezték fel a növény fő értékét – a mexikói halászok feleségei könyörögtek az Istennek – a gyümölcs zsenge húsa (“mint egy hal”) és kemény bőre (“mint egy teknősbéka”). A hamis cukkini bogyó kiterjedt vitamin- és ásványi anyag komplexet tartalmaz, amely nem pusztul el a zöldség hosszú távú tárolása során. A főtt ételek alacsony kalóriatartalmúak.

A cukkini termesztésének fajtái és jellemzői

A cukkini fajták fajtái és jellemzői

A legigénytelenebb termeszteni, a korai érésű cukkini a görögdinnye, a sárgadinnye és a görögdinnye közeli rokona. uborka. A nagy magok 9-10 órakor csíráznak 0, A földi rész elviseli a +5 fokot, de nulla fokon a növény a fejlődés bármely szakaszában elpusztul.

A bokor gyorsan nő, a gyökérzet erős, a központi szár 1,5 m-re süllyed, az oldalágak pedig a talajban terjednek, elfoglalva a felső 40 cm-es termékeny horizontot. Az egyes növények táplálkozási területe körülbelül egy négyzetméter.

Ötkaréjos, nagy levelekből álló, legfeljebb 35 cm hosszú szárhoz erősített rozettát képez. A világos, egyenletes vagy sötétebb színű és ezüstös mintázatú levelek felelősek a gázcseréért és a fotoszintézisért.

A legrövidebb érésű fajták a hajtást követő 27-32 napon belül hozzák az első termést. Minél kisebb a gyümölcs, annál édesebb és zsengébb. Ezért az érés 7-10 napig tart; ez idő alatt a hosszúkás tökök 300-500 grammot híznak.

A cukkini fajták alakja és színe a növénytípustól függően változik, hasonló körülmények között nőnek:

 1. Fehér, az ukrán “kabak” fajta, világos színű, vastag héjú, nagy magvakkal, hőkezelésre alkalmasabb. Mind a bokor, mind a kúszó formák által bemutatott.

 2. Cukkini – a cukkini egy olasz válogatás – a gyümölcsök zöld vagy sárga színűek és zsenge, ízletes hússal rendelkeznek. Formák csak bokrosak. Termőképes növény, ellenálló a gombabetegségekkel szemben.

 3. A patisszonok kerek, lapított, korong alakú, fogazott szélű gyümölcsök. A fiatal sütőtök savanyított formában olyan ízű, mint a gomba.

A gyümölcsök alakjában és színében eltérő, ehető díszfajtákat hoztak létre. Több mint 100 fajta és hibrid létezik.

Variety

Ha betartja a cukkini termesztésére vonatkozó összes követelményt, akkor a vetéstől számított 35. naptól kezdve rendszeresen, 2 hónapon belül gyümölcsöt teremhet.

A fajta kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy a leírásban szereplő jellemzők a termésérés kezdetét jelentik:

 1. ultraérett – 35-40 nap alatt;

 2. korai érés – 40-45 nappal;

 3. középérésű – 46-50 nap után;

 4. Késői érés – 50 nap után.

A technikailag érett gyümölcsök 15-50 cm hosszúak, érési idejük legfeljebb 10 nap. Ekkor a zöldség tápanyag- és vitaminértéket nyer.

Cukkini termesztették egy bokor 100-120 nap kap teljes biológiai érettséget, a magok már megérett bennük, és a pép vált íztelen, alkalmas csak a takarmányozásra az állatállományban.

Tekintettel arra, hogy a cukkini akár 500 méteres távolságban is keresztbeporozódik, lehetetlen saját magfajtát beszerezni. Könnyű és olcsó vetőmagok vásárlása garantált minőségben. Akár 8 évig is megőrzik csíraképességüket. Ez lehetővé teszi, hogy 1-2 különböző fajtájú, formájú és ízű növényt termesszen, a megmaradt palántákat pedig hosszabb ideig tartsa meg.

A vetőmagcégek számos cukkini fajtát és hibridet kínálnak különböző termesztési időpontokkal. A kertészek értékelték a szerénységet és a terméshozamot:

 1. Zebra

 2. Tsukesha;

 3. Helena;

 4. Fáraó;

 5. Sárga gyümölcsű;

 6. Fehér gyümölcsű;

 7. Gomba;

 8. Fehér medve.

A Rosreestr szisztematikusan új cukkini fajtákat és hibrideket hoz forgalomba, amelyeket ízük, terméshozamuk és betegségekkel szembeni ellenálló képességük különböztet meg.

Adelia F1– Korán érő, bokros hibrid. A gyümölcsök bunkó alakúak, 1 kg-nál kisebbek, számosak. Akár 18 kg/m2 hozam. A gyümölcsök színe lágy zöld, húsuk krémes, közepesen lédús. Jól terem a fény- és hőmérséklet-ingadozás körülményei között.

Olvasson tovább  Hogyan termesztjük a litchi-t egy kőből otthon

Apollo F1– Korán érő, könnyű, hengeres tökfélék. A növény burjánzó, erősen serdülő, a gyümölcsök súlya 2-3,5 kg, a gyümölcshús fehér, a héj sűrű, hosszú távú tárolásra alkalmas. Ellenálló a lisztharmattal szemben, lisztharmat-ellenálló, árnyéktűrő, tűri az alacsony hőmérsékletet.

Aeronaut– Orosz szelekciós fajta, sima, hengeres, sötétzöld gyümölcsök, függőlegesen nő, mint egy gyertya. Súlya 1,5 kg. A tüskék kevés, a nőivarú virágok túlsúlyban vannak. A bokor alkalmas balkontermesztésre. A terméskötéstől számított 2 hónapon belül akár 30 hamis raviolát bogyó is keletkezhet.

Hegyi– Orosz fehér gyümölcsű bokor fajta igénytelen a körülményekhez. A cukkini ellenáll a gyökérrothadásnak, a lisztharmatnak, a hőmérséklet-ingadozásoknak. Minden területen termesztésre ajánlott, közepes érési idővel.

Csemege– ez a fajta a központi régió és a középső zóna számára készült, nagy gyümölcsökkel, az első tök 50-55 napon érik, súlya meghaladja a 2 kg-ot. Nagyon édes, lédús, ropogós hús, amely bármilyen konyhai feldolgozásra alkalmas, friss felhasználásra alkalmas. Jól tárolható, szállításra alkalmas

Firebird F1– Rendkívül immunis, az első terméseket a hajtást követő 35. napon hozza. Aranysárga, hengeres, lapos, hengeres, lapított cukkini, kiváló ízű. bokros, rövid főhajtásokkal.

Marcella F1– Holland szelekciós hibrid, amely szerepel az orosz nyilvántartásban. Teljesen ellenálló mindenféle gombabetegséggel szemben, ellenálló az időjárási viszontagságokkal szemben. Kicsi, bunkó alakú, világos színű gyümölcsök. A hozamok magasak.

Javasoljuk, hogy tartsa szemmel a hibrideketMasha F1, Jade F1, Olanga F1. A cukkini nagy terméshozamú, átfogó betegség-ellenálló, jó étkezési tulajdonságokkal rendelkezik. A termesztési körülményeknek és az éghajlati övezetnek megfelelő fajták széles választéka.

A cukkini fajtái és termesztési jellemzői

A palántázási vagy csíráztatási módszer kiválasztása

A cukkini gyökérzete jól fejlődik 14-18 °C-os hőmérsékleten 0 . A magok akkor csíráznak ki, ha a talaj 9-10 fokosra melegedett. Az éghajlati övezettől és a leendő terményektől függően válasszuk a közvetlen vetést vagy a csíráztatást.

A csíráztatott cukkini nem alkalmas téli tárolásra. Maximális tárolhatóságuk 3 hónapra korlátozódik. De korai vitamin zöldeket és feldolgozást biztosít, beleértve a fagyasztást is.

Cukkini termesztése magról

A magon alapuló módszer alkalmasabb a kereskedelmi forgalomban termesztett cukkini esetében. Az erőteljes és gyors hajtás érdekében tartsa az ágyás talaját 12-14 °C-on 0 C 10 cm mélységben. Az ültetvény előkészítése 2 lépésben. A műtrágyakeverék felét az őszi talajműveléskor, a másik felét tavasszal, a sorok ültetéshez történő vágásakor juttatják ki. A fertőtlenített és megkeményített magokat precíziós vetőgép segítségével helyezik az előkészített talajba. Kihajtás után a növényeket ritkítják, és egészséges, jól fejlett növényeket hagynak meg. A gyökérnél történő öntözés, trágyázás és megelőző intézkedések a kidolgozott technológiai táblázat szerint. Kézi betakarítás.

Kisebb területre, kézzel, előzetesen megkeményedett, megduzzadt magvakkal vetve. Használja ki a rendelkezésre álló helyet, miután a korai zöldek – saláták, kapor vagy retek vagy egy meleg ágyat.

A magok előkészítése a vetéshez

A nem előkészített vetőmagokat ültetés előtt fertőtleníteni, előveteményezni és keményíteni kell. Válasszon egyet a szakértők és kertészek által használt módszerek közül, de ne kombinálja őket.

 1. Melegítsük a magokat 50-55 fokon 0 C-on 5 órán keresztül.

 2. 20 percig áztassa 5%-os permanganát oldatban (nagyon erős), majd öblítse le és szárítsa meg.

 3. 3 napon belül a magokat a hűtőszekrényben, az alsó polcon tartották, a magokat napközben 8-10 órán keresztül kivették.

2 napig áztassa nyomelemek, teljes értékű műtrágya vagy hamu serkentő oldatában. Ezután öblítse le, és tegye meleg helyre egy nedves ruhával 2 napra. Ültetés előtt a nyers magokat egy ruhába csomagolva egy éjszakán át hűtőszekrényben, 8 órán át szobahőmérsékleten kell tartani.

Ismeretlen termelőtől vásárolt vetőmagok kezelése, ha a csomagoláson nincs figyelmeztetés arra, hogy a vetőmagot elővetették.

A talaj előkészítése és a cukkini magról történő kiszórása

Jó előre készítse elő a talajt. A vetésforgóban a hagyma, petrezselyem, paradicsom után következik. Káposzta vagy burgonya után lehetséges, ha zöldtrágyával vetik. A közeg semleges, inkább lúgos. Mélyen ássuk be az ágyást műtrágyával, 1 m2 -re:

 1. komposzt – 10-15 kg;

 2. szuperfoszfát – 3 evőkanál. .;

 3. fa hamu – 1 csésze.

Olvasson tovább  Szilva: ültetés és gondozás, metszés és oltás, betegségek, kártevők, fajtaleírás

A lyukakat 70-80 cm távolságban, 50-60 cm sortávolsággal ültessük, úgy, hogy egy négyzetre 3 növényt ültessünk. Mindegyikbe tegyen egy maréknyi humuszt, a talajjal összekeverve, kb. 10 cm-es rétegben. Vessünk 3 magot 7-3 cm mélyre, a talaj sűrűségétől függően.

2 hét múlva a növényeket kell ritkítani, így egy lyukban, trágyázni nedves talajon infúzió tehénborsó (1:10), csirketrágya (1:20), vagy szétszórva alatt lazítás 20-30 g /m2 karbamid, ammónium-nitrát.

Virágzás előtt 30 g szuperfoszfátot + 20 g káliumsót kell kijuttatni négyzetméterenként. Az első hajtások megjelenésekor 30 gramm szuperfoszfát + egy csésze hamu keverékével etessük őket, majd 2-3 hetente a gyümölcsösödési időszakban.

Hogyan kell helyesen gyökereztetni a csírákat

A cukkini termofil és korai érésű növény. 20-25 napon belül készítsük elő a növényt az ültetésre, amennyiben odakint hideg van, és a talaj nem elég meleg. Az előkészített magok csírázása szobai körülmények között 4-5 napot vesz igénybe. 20-25 nap a palánták fejlődéséhez. Növesszük, az előző évek tapasztalatai alapján, amikor a talajnak volt ideje felmelegedni 12-14 fokosra.

Régió

Palánták ültetése

Vetés

dátum

L..

dátum

L..

Észak

10.06

12-14

10.05

15-17

Középső régiók

10.05

6, neutr.

8-12

10.04

Semleges.

10-14

Dél-Ural, Perm

15.05

15-17

15.04

18-20

Voronyezs, Volga

10.04

Neutr.

9-14

10.03

12-14

Dél-Oroszország

10.03

12-14

vetőmagból

.. – a holdnaptár szerinti jó idő 2021. Neutr. napok – amikor közel sincsenek kedvező feltételek.

A megduzzadt magvak keményítéssel történő előkészítése csírázást kell, hogy okozzon. Nincs csírázás – a magnak alacsony az energiája, a növény gyenge lesz.

A palánták vetéséhez válasszon nagyméretű, vízelvezető lyukakkal és kaviccsal vagy duzzasztott agyaggal ellátott edényeket.

A cukkini fajtái és termesztési jellemzői

Talaj

Vásároljon aljzatot a tökfélékhez a boltban, győződjön meg róla, hogy fertőtlenített. Egyenlő arányú keveréssel maga is készíthet könnyű nedvességelnyelő humuszkeveréket:

 1. gyeptalaj;

 2. Szalma tehénborsó humusz;

 3. Tőzeg;

 4. Barna újracserepesített fűrészpor;

 5. durva homok.

A keveréket le kell fagyasztani, majd felolvasztás után permanganát vagy fitoszporin gyenge oldatával kell megszórni.

Csírázó

A palánták ültetése egyszerű – 5 cm mélyre vetjük őket egy 500 ml-es edénybe, öntözzük meg őket, fedjük le tápanyagtartalmú talajjal. Fedjük le az edényt, és tegyük meleg helyre. Tegye ki a kicsírázott palántákat fénynek. A hőmérsékletnek éjszaka 15-17 Celsius-fokosnak, nappal pedig szobahőmérsékletűnek kell lennie. Szükség van extra fényre. Ha a feltételeket nem tartják be, a bokor gyenge lesz.

Tápláljuk a palántákat 8-10 nappal a csírázás után gyenge mangánoldattal vagy szuperfoszfát kivonattal (2 g/l). Második szerves trágyázás Ideal műtrágyával az utasításoknak megfelelően, vagy 1:15 arányban hígított hígtrágyával. A palántáknak 3 hét múlva 4 valódi levelet kell kapniuk. Készen állnak az ültetésre.

Ültetés

Ha 9-12 fokos talajhőmérsékletű ágyást készítünk, készítsünk akár 10 cm mély lyukakat, hogy öntözéskor ne folyjon el a víz. A laza talajhoz adjunk egy kis humuszt vagy biohumuszt, hamut, szuperfoszfátot, és a palántával együtt helyezzünk el egy nedves földlabdát. Enyhén nyomja meg a talajt, mulcsozza a gödröt, fedje le az ültetvényt a csapadéktól, naptól, esőtől. Az első néhány napban takarékosan, de gyakran öntözze a növényt.

A cukkini gondozása

A feltételek teljesülése esetén jó cukkini termesztése lehetséges:

 1. Megfelelő mennyiségű fény.

 2. A bokrok szellőztetése a gombabetegségek megelőzése érdekében.

 3. Meleg időjárás.

 4. Kiegyensúlyozott táplálkozás.

 5. Vízkút.

A cukkinit akkor ültessük, amikor nincs fagyveszély. A műtrágyának káliumot, foszfort és foszfort kell tartalmaznia. Ha a növényt nitrogénnel túltáplálják, elkezd leveleket növeszteni, belül rothadás alakul ki, a levéltetvek megtelepednek. Ezért a kifejlett cserjék leveleinek egy részét vágjuk le, a levélnyél meghagyásával.

Rendszeresen trágyázza a palántákat a virágzás és a terméskötődés szakaszában. A műtrágyakeverékek nem térnek el a mag nélküli növényre vonatkozó ajánlásoktól. A gyümölcsösödés alatt 2-3 hetente a cserje kálium-foszfát kiegészítést igényel, mikroelemek lombtrágyázása 1 alkalommal eső után.

Víz cukkini a bokor alatt. A víznek melegnek kell lennie. A legjobb öntözés 2-3 naponta este, amíg a levelek el nem takarják a talajt. A felnőtt növényeket bőségesen, de ritkábban öntözzük, minden bokor alá egy vödör vizet öntve. Tartsa rendben a talajt, távolítsa el a gyomokat, akadályozza meg a kéregképződést és mulcsozza a talajt. A cukkinit ne tépkedje meg, hanem hetente kétszer vágja le éles késsel.

Olvasson tovább  Hogyan ültessük a szőlőt, hogyan ápoljuk és milyen betegségeik vannak

Betegségek: tünetek, harc

Cukkini betegség

A labilis időjárás, a nagy hőmérséklet-ingadozás, a hosszan tartó esőzések kedvező feltételeket teremtenek a gombabetegségek számára. Ha nem kezelik, a növény elpusztul.

Betegség

Jelzések

Kezelés

Anthracnose

(Kéknyelvűség)

Sárga foltok a leveleken, lyukak jelennek meg, a levelek csavarodnak. A forró nyár betegsége, nagy mennyiségű csapadékkal

A növényeket fedje be földi kénnel, kezelje 1 %-os bordói keverékkel.

Bakteriózis

A levélfoltok olajosak, a levélnyélen sebek jelennek meg

Réz-kloroxid 0,4%, bordeaux-i keverék 1%.

lisztharmat

A levelek fehér, barna foltos, elszáradt levelek. A gyümölcs érése leáll.

Baktofita, Alirin

Összetevők: 40 csepp tinktúra. Jód + 5 tabletta. Metronidazol + 10 liter víz. Öntözze a bokrot egy locsolókannával.

Fekete rothadás vagy cukkini penész

Rozsdás foltok, elhalás, fekete aszpergillus gomba spórák a gyümölcsön

Nincs kezelés. Azonnal távolítsa el a növényt, és fertőtlenítse a talajt fehérítőszerrel.

Gyökérrothadás

A rizóma rothadásnak indul és a növény a tápanyaghiány miatt elpusztul.

Kezelje Cuproxáttal, 0,1 %-os Previcurral, gereblyézze fel a friss földet a gyökereknél.

Cladosporiosis

(olajbarna folt)

Gyümölcsrothadás, néha levélrothadás is.

Gombaölő szerek az utasítás szerint, a készítmény – jód 15 csepp, tej 0,5 l, víz 5 l.

Nem minden betegséget okoznak káros gombák. Küzdjön ellenük szénabacillus és trichoderma baktériumokon alapuló készítményekkel, kuproxát tartalmú készítményekkel. Profilaktikus kezelés biológiailag barátságos (emberre nem ártalmas) készítményekkel, mérsékelt öntözés meleg vízzel, a levelek ritkítása.

Cukkini kártevők

A levéltetvek az egyik legveszélyesebb rovarkártevőnek számítanak, amelyek elpusztíthatják a fiatal bokrokat. Megfertőzik a leveleket, kicsavarják és eldeformálják azokat, és kiszívják a növény nedvét. A levéltetvek szezononként 8-10 nemzedéket hoznak létre. Az édes váladékon megtelepedik a kormos gomba. A rovarok különböző vírusos mozaikokat, antraknózist hordoznak.

A levéltetveket kezdetben népi gyógymódokkal kezelik. Később használjon Bitoxybacillin, Fitoverm – néhány nap múlva a gyümölcsök vághatók. Vegyi óvintézkedések nélkül a cukkini terméskötődése alatt.

A fehérlepke egy kis molyszerű repülő lepke. A növény nedvével táplálkozik, a levél hátoldalán található, gyorsan szaporodik, és a levél hátoldalán található. Ha megrázod a leveleket, egy könnyű rovarfelhő emelkedik a bokor fölé. Az ürüléken kormos gomba tenyészik. A fertőzött cukkini elmarad a fejlődésben, gyengébb lesz a terméskötődés. A fokhagyma, a gyermekláncfű és a csicseriborsó infúziója megvédi. A megfelelő vegyszerek az Aktellik vagy Aktara.

A csigák és más csigafélék szeretnek éjszakai táplálkozásra kimenni; mindenevők. A hüvelyek nagyméretű. A durva homok, a kagylóhéj és a dióhéj éles szélei mulcsként megállítják a kagylókat. A talajt hamuval, szuperfoszfáttal lehet porozni. Metaldehid alapú növényvédő szerek, mint a Groza, a Slugweed és hasonlók használata.

Gyakorlati tanácsok a kertészektől

3-4 növény ültetése egy 4-5 fős családot lát el sült és friss vitaminkészítményekkel. Ezért jó ötlet, ha a saját tapasztalataidat követed.

Válassza ki a régiónak és a területnek legmegfelelőbb vetőmagokat. 4 levélnél csírázzon, ne nőjön túl.

Ültessük a növényt meleg ágyásba, avas komposztkupacba, vagy készítsünk meleg lyukat száraz fűvel, friss gyomokkal kitömve néhány nappal az ültetés előtt. A gyökerek nagyon jól fejlődnek a meleg ágyon.

Formázza a bokrot az alsó levelek eltávolításával, de a levélnyél meghagyásával. Vágja le az első üreges virágokat, amíg a gramofonban egy megvastagodott petefészekkel és porzóval rendelkező nővirág nem fejlődik ki. Az F1 hibridek önbeporzóak; minden üres hajtás levágható.

Lombvédő tápoldatozás bevezetése: 5 g bórsav, 40 csepp jódtinktúra, 2 csésze tejsavó, 10 liter víz.

Az öntözéstől az öntözésig a felső talajnak kissé ki kell száradnia. A cukkini tömeges tárolása előtt 10 napig ne öntözze a növényt.

Az első 12-15 cm-es gyümölcsöt távolítsa el, hogy serkentse a következő gyümölcsök növekedését. Ne hagyja a palántát. A növény nem fog többé termést hozni, amint betöltötte a célját.

Önéletrajz

A cikkben található információk segítenek választ találni a fő kérdésekre: milyen tököt válasszon, mikor és hogyan kell ültetni, hogyan kell előkészíteni a talajt, a műtrágya típusait, a betegségek és a kártevők elleni védekezés jeleit.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: