Hogyan kell termeszteni a babot a kertben

A bab értékes növényi fehérjeforrás. Könnyen termeszthető, és még egy kezdő termesztőnek is meg kell birkóznia vele.

Hogyan kell termeszteni a babot a kertben

Babfajták

Ez az egyéves lágyszárú növény Latin-Amerikából származik. A napraforgónak csapgyökér-típusú gyökérzete van, és a hosszú virágzati nyélen álló, molyhos virágok a hónaljban helyezkednek el, akár 6 virággal egy ecsetben.A gyümölcs egy bab:

 1. akár 20 cm hosszúak is lehetnek;

 2. Mindegyik legfeljebb 7-8 magot tartalmaz;

 3. Egyenes vagy ívelt, hengeres vagy lapos alakúak;

 4. Színe változó: a halványsárgától a sötétliláig; egyes fajták kétszínűek.

A termesztésben egyaránt vannak bokor fajták, amelyek magassága nem haladja meg a 60 cm-t, és akár 5 m magasra is felkapaszkodnak a mászó rudakra.

A babok 3 csoportját különböztetjük meg szerkezetük szerint:

 1. a cukor vagy a spárga nem rendelkezik kemény pergamenréteggel és durva rostokkal a babszárakban; ha a gyümölcs éretlen, a pengék egészben fogyaszthatók;

 2. A félcukros fajtáknak a fejlődés kezdeti szakaszában nincs pergamenrétege, de aztán fokozatosan kialakul; ezeket a babokat a betakarítás időzítésétől függően spatulának és gabonának is termesztik;

 3. a héjas babfajtáknak durvább a pergamenrétege és nagyobbak a magjai, mint más fajtáknak – ezért termesztik őket.

A bokorfajták körülbelül egy hónapig teremnek, ha jól gondozzák őket.

Tápértékén kívül a bab kiváló zöldtrágya. A bab minden része nagy mennyiségű nitrogént tartalmaz. A bab gyökerein található csomókban nagy mennyiségben vannak jelen nitrogénmegkötő baktériumok. Ha a babot a talajba dolgozzák, a következő szezonban a bab után ültetett növények magas terméshozamot biztosítanak.

Babcsírázás

Mivel a bab melegkedvelő növény, nagyon jól fejlődik az üvegházban, ahol nagy termést hoz. De általában a szabadban termesztik.

A helyszín és az előanyagok kiválasztása

A babok szeretik a jó fényt; árnyékban csökken a terméshozam. A helyszín kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy a telek ne legyen pangó víz. A kúszóbabfajtáknak támasztékra van szükségük. Megépítheti magának bármilyen rendelkezésre álló anyagból, vagy használhat meglévő függőleges szerkezeteket: Nagyon jól nézne ki egy kerítés déli oldalán, egy pergola vagy egy pergola mellett. A bab sok növénynek jó társa lehet. Nem csak a hagymafélék családjának képviselőivel jön ki jól. Más zöldségfélékkel együtt ültetve és minden egyes növény számára tápterületet fenntartva növelhető a terméshozam.

Olvasson tovább  Az Anthurium az otthonban: gondozás, szaporítás, átültetés

A káposzta, a burgonya, a paradicsom, a padlizsán, az uborka és a paprika jót tesz a termésnek.

A talaj előkészítése

A bab nem szereti a savanyú talajt. Semleges vagy enyhén lúgos reakciójú, laza, levegő- és vízáteresztő talaj. A legjobban vályogon és homokos vályogon fejlődik.

Ősztől készítsük elő az ágyást 20-30 gramm kálium-szulfát és szuperfoszfát hozzáadásával négyzetméterenként. . A kúszóbab több tápanyagot vesz ki a talajból, mint a bokorbab. Az ásványi műtrágyák mellett szerves anyagokat is alkalmaznak: dekomposzt vagy humusz – akár 10 kg/m2 -ig. . Tavasszal, az ültetés előtt lazítsa meg a talajt nitrogénműtrágyával – négyzetméterenként – dúsítva. M 20 gramm ammónium-nitrát. Mész a savanyú talajok ősztől.

Készítsük elő a magokat

Hogyan kell termeszteni a babot a kertben

A gyorsabb csírázás érdekében a szemeket fel kell ébreszteni:

 1. melegítsük őket a napon egy hétig;

 2. Fertőtlenítse mangánoldatban 20 percig vagy 5 percig bórsavoldatban (0,1 g/1 liter víz);

 3. Áztassa 12 órán át vízben, amely csak kissé fedje el a magokat, és ez idő alatt többször cserélje a vizet;

 4. Ha ehelyett olyan biostimuláns oldatot használ, mint az “Epin” vagy a “Zirkon”, a hozam magasabb lesz.

A vetés időzítése

A bab melegkedvelő növény; a visszatérő fagyokat nem éli túl. Akkor vethetjük, amikor a talaj 12 fokosra felmelegedett, körülbelül 5 cm mélyre. Általában egybeesik a pitypang virágzásával. A rövid érésű bokorfajtákat május közepétől július elejéig 10 naponként lehet vetni.

Hogyan kell vetni

A vetés módja a babfajtól függ:

 1. A bokorfajták magjait könnyű talajon 5 cm mélyre, nehéz talajon 3 cm mélyre merítik, a növények között 15-25 cm, a sorok között 40 cm távolságban;

 2. A göndör fajtáknál a bokrok között 30 cm, a sorok között pedig 50 cm távolságra van szükség;

 3. Készítsünk sorokat a talajban – ha nem nedves, akkor alaposan öntözzük őket.

Ha hideg időjárás várható, az ágyat le kell takarni egy takaróval.

A bokorbabból eredeti piramis készíthető, amely a telek dísze lesz:

 1. Kerek, fából készült karókat helyeznek el egymástól 50 cm távolságra, és a karók tetejét összekötik;

 2. Minden egyes tüske mellé ültessünk 5-6 kúszóbab magot.

Olvasson tovább  Rózsatermesztés otthon

A magasan növő kukoricafajták jó támaszai lehetnek a növényeknek: először ezeket vessük el, és miután kicsíráztak, ültessük el a babot.

További gondozás

Ha a babnak megadjuk a neki kijáró figyelmet – lazítás, öntözés, trágyázás -, nem sokáig tartja meg a termést.

Öntözés

A növények alatti talajnak mindig enyhén nedvesnek kell lennie. Az öntözés gyakorisága az időjárástól függ. Az ötödik levél megjelenése után a babot a virágzásig nem öntözik, kivéve rendkívüli hőség esetén. Ez serkenti a virágzást. Ezután az öntözést újraindítják, és a termésérés kezdetével az öntözés mértéke megduplázódik. Legyen puha – sótlan és meleg a napon.

Trágyázás és lazítás

A babnak még a fejlődés kezdetén sincs szüksége nitrogéntáplálásra. Az első valódi levél kinövése után szuperfoszfátra van szüksége – 1 négyzetméterenként. m 40 g, akkor jobb, hogy a vizes kivonat (100 g kettős szuperfoszfát öntsünk egy liter forró vizet, ragaszkodnak egy nap, keverés, hígítsuk 10-szer, és a víz alatt a gyökér). A virágbimbó kibontakozása során egy négyzet alakú. m adjunk hozzá 15 gramm kálium-szulfátot. Amikor a bab megérett, szórjunk egy kis fahamut a bokrok alá, és dolgozzuk meg a bokrok között kapálással.

A babnak gyomlálásra van szüksége, különösen a korai növekedési szakaszban. Az első lazítás sekély, és akkor végezzük, amikor a csírák 7 centiméteresre nőttek. Kb. 2 hét múlva lazítsa meg a talajt másodszor is, mélyebbre dolgozva a talajt és egy kicsit megmártva a bokrokat. A második, alaposabb kaszálást akkor kell elvégezni, amikor a babok kezdenek beérni.

A lóbabot rúdhoz kell kötni, és a hajtásokat 1,5-2 m magasságban kell megmetszeni a legjobb elágazás érdekében. Augusztus második felében az összes hajtást meg kell metszeni, hogy a termésnek legyen ideje beérni.

Betakarítás

Hogyan kell termeszteni a babot egy házban

A spárgahüvelyek betakarítása nehézzé válik, ha túl későn takarítják be őket. Ha ezt nem teszi meg a bokorbab esetében, a terméskötés nagyon gyorsan véget érhet. A szemes babot akkor takarítják be, amikor a hüvelyek teljesen megszáradtak. Csépelik és szárítják őket. A spárgababot azonnal el kell fogyasztani vagy le kell fagyasztani; a bab több évig is eláll.

Olvasson tovább  Szerves műtrágyák: alkalmazási szabályok, saját magad készítése

Betegségek és kártevők

Nemcsak az emberek szeretik a babot, hanem a rovarok is, és a betegségek sem kerülik el őket. A főbb betegségekre vonatkozó információkat az alábbi táblázat tartalmazza.

Betegség

Jelzések

Ellenőrző intézkedések

Lisztharmat

Ez a gombafertőzés meleg, nedves időben gyorsabban terjed. A babot és a szárakat fehéres barázda borítja.

Ha a betakarítás még messze van, rézgombaölő szer vagy Topaz használható. Ellenkező esetben jobb, ha a “Planriz”, “Gamair”, “Alirin-B”, “Gamair”, “Alirin-B.

Anthracnose

A bab levelein világos foltok jelennek meg, és a babon rózsaszínű nyálkával borított sebek láthatók.

A “Serebromedin biokomplex” és a “Fitolavin” biológiai készítmények jó hatásúak a gombás betegség ellen.

Gyökérrothadás

A betegség a középső gyökér csúcsán kezdődik, fokozatosan átveszi az egész gyökérrendszert, és átmegy a gyökérnyakba. A leveleken fehér vagy rózsaszínű virágzás látható. A növények leállnak a fejlődéssel és levetik petefészkeiket.

A gyökérrothadást többféle gomba okozza, amelyek ellen a “Fitolavin”, a “Previcur energy”, a “Trichodermin” hatásos. A fuzáriumot a legnehezebb gyógyítani – a legjobb, ha eltávolítjuk a területről.

Fehér rothadás

A fertőzött növényi szövet leválik és megpuhul, a gomba pedig kicsírázik benne.

A gombásodás ugyanolyan kezelésekkel kezelhető, mint az előző esetekben.

Bakteriózis

Baktériumok okozzák. A növény földi szervein olajos foltok jelennek meg, amelyeket világos szegély vesz körül. Megáll a növekedése, összezsugorodik és elpusztul.

A Bactophyt és az EFFECT segíthet a betegség leküzdésében.

Bab mozaik

A leveleken mozaikos, különböző zöld árnyalatú foltok és hólyagok jelennek meg.

A vírusos megbetegedésekre nincsenek gyógymódok. A növényeket eltávolítják a parcelláról és megsemmisítik.

A kártevők

A babot leggyakrabban csípő és szívó rovarok fertőzik:

 1. babcsíra – ez a kártevő könnyen elpusztítja az összes begyűjtött szemet, felnőttekkel és számos lárvával táplálkoznak, a legjobb módja a leküzdésének, ha a babot 2 napig – 12 fokon fagyasztják le, ezt a hűtőszekrény fagyasztórekeszében lehet megtenni;

 2. Sprout légy a leggyakoribb a déli és befolyásolja a csírázó csírák a bab és más zöldségnövények, mint megelőző intézkedés gyakorlat korai vetés, a biopreparációk segítségével “Gaupsin” és “Aktofit”;

 3. A csülkös babszemek kárt tesznek a bab gyökérrendszerében, különösen a babgumókat kedveli; a rovarölő szereket a gyomnövények elleni védekezésre használják.

A rovarölő szerek ugyanolyan hatékonyak a szívó rovarok ellen.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: