Hogyan kell ültetni és gondozni a goudeciát

Néhány más nyári növény is szép és pompás a bőséges virágaival. A Hydetia az egyik ilyen. Egy ágy hortenziákból álló ágy mindig ünnepi – az azáleaszerű virágok nem félnek az esőtől vagy a széltől.

Hortenzia növények: Ültetés és gondozás

Biológiai jellemzők

Otthon, Észak-Amerikában “California Rose”-nak hívják.A virágzás pompáját tekintve a godetia könnyen felveheti vele a versenyt:

 1. A csésze- vagy harang alakú virágok egyes fajtáknál elérik a 10 cm átmérőt; a legtöbb fajta átmérője szerényebb, körülbelül 3 cm;

 2. A színek rendkívül változatosak;

 3. A virágokat puha ecsetekkel gyűjtik, vannak frottír formák;

 4. A karcsú szárakat lándzsás levelek borítják;

 5. A fajtától függően a bokor szétterülő vagy felálló lehet;

 6. A növények magassága 20 és 60 cm között változik.

Az encián növénynek két másik vitathatatlan előnye van: a növény könnyen kezelhető, és nagyon hosszú virágzási idővel rendelkezik, egészen a fagyokig. A lehullott szirmok kapszula alakú termést alkotnak, számos maggal. Ha a növény nem hibrid, akkor vetésre használható; a csírázás akár 4 évig is eltarthat.

A Godetia a fűzfűfélék családjába tartozik, és a fűzfűfélék hasznos rokona.

Fajok és fajták

20 különböző természetes godezia faj létezik, de közülük csak kettőt, a szép godeziát és a nagyvirágú godeziát termesztjük a kertjeinkben. A nagyvirágú hortenzia virágai akár 10 cm átmérőjűek is lehetnek, a bokor széles, elágazó, de nem túl magas – legfeljebb 40 cm-es – bokor. A virágok tölcsér alakúak vagy azáleaszerűek, némelyikük macerás és félig macerás.

Az Azalea charmosa 60 cm-re nő, de virágai kisebbek – akár 5 cm átmérőjűek és fényes szirmúak.

A leggyakrabban a különböző virágszínekkel rendelkező fajták kerülnek forgalomba:

 1. “Szépség” – frottír virágok;

 2. “Azáleavirág” – ennek a fajtának a virágai nagyon hasonlítanak az azáleákéhoz, a színezés változatos;

 3. ‘Yesenia’ – az alacsony bokrok különböző árnyalatú virágokkal gyönyörködtetnek;

 4. ‘Cinderella’ – ez a fajta nagy virágméretű;

 5. “ágyásnövény”.

Azok számára, akik nem szeretik a foltos megjelenést a kertjükben, egy egyszínű fajta is megteszi:

 1. “Sweet Hearts” rózsaszínű frottír virágok;

 2. ‘Kattleya’ – virágai szintén ugyanilyen mintázatúak, de lila árnyalatúak;

 3. ‘Meteor’ – a virágok széles harang alakúak, sötét kárminpirosak;

 4. ‘Crystal fairy tale’ – rózsaszín virágok bíborszínű szemekkel;

 5. “Rembrandt” – a virágok színe hasonló az előző fajtáéhoz, de a kárminpiros folt minden egyes sziromsziromon sokkal nagyobb;

 6. “Weisser Schwann” – tiszta fehér virágok;

 7. “Sybil Sherwood” – a fő tónus lazacrózsaszín, a szirmok széle világosabb;

 8. ‘Kelvedon Glory’ – narancssárga virágok.

Olvasson tovább  Hogyan kell helyesen vetni a retket

Agronómia

A Hydetia igénytelen, de ez nem jelenti azt, hogy a virág egyáltalán nem fog gondozás nélkül nőni. A gondoskodásért és a figyelemért kivételes dekorativitással jutalmazza a virágkötőt.

Helyszín és talaj

A virágnak napra van szüksége, enyhe sötétedés lehetséges, gyenge fényben a buja virágzás feledésbe merülhet. A szárazságra negatív, de túl nedves területeken nem fog megmaradni. Optimális talaj: Könnyű, semleges vagy enyhén savas kémhatású agyagos talaj. Ha a talaj homokos vagy nehéz és agyagos – javítani kell. A bokrok nem szeretik a pangó levegőt – gombabetegségek lehetségesek, de az erős szél letöri a szárakat, különösen a magas fajtáknál.

A kis hortenziák jól nőnek a megfelelő térfogatú cserepekben és vázákban.

Növekvő

Hortenzia: Ültetés és gondozás

A Hydecea csak magról szaporodik. Vethető palántaként vagy közvetlenül a földbe. Mivel a növények nem félnek a hidegtől, téli körülmények között is vethetők.

Palántanevelés

Ezt a módszert akkor használjuk, ha azt szeretnénk, hogy a hortenzia júniusban virágozzon. A magokat március végén vagy április elején kell elvetni. A hortenzia virágzási ideje 45 nap. A magok nagyon kicsi, így azonnal az egyes csészékbe vetni őket nehéz, könnyebb használni tőzeg pellet. A nagyobb edénybe való átültetés ezután fájdalommentes. Az ugyanabba a cserépbe vetett növényeket egymásba kell helyezni. Tekintettel arra, hogy hortenzia nem túlságosan szereti az átültetés, zavart törékeny gyökerek helyreáll hosszú, a talaj számára készített laza és termékeny: egy rész homok vagy perlit, szőrtalaj és a felső tőzeges.

A palánták vetési technológiája:

 1. Helyezzen egy vékony réteg vízelvezető anyagot a tartály aljára;

 2. töltse be az előkészített földet, enyhén tömörítve azt – a felületnek egyenletesnek kell lennie, hogy a palánták egymás után csírázzanak;

 3. Nedvesítse meg a talajt szórópisztollyal;

 4. A magokat száraz homokkal összekeverve vesse el, így egyenletesebben vethetőek el;

 5. A palántákat vagy le lehet fedni egy kb. 1 mm vastag földréteggel, vagy hagyni kell a fényben csírázni;

 6. hozzon létre üvegházi körülményeket úgy, hogy egy műanyag zsákot tesz a tartály fölé;

 7. Tegye őket világos helyre, körülbelül 20 fokos hőmérsékletű helyre.

A magokat naponta szellőztetni kell. Fontos, hogy ne hagyjuk ki a hajtások kihajtásának pillanatát, és a lehető legtöbb fényt adjuk nekik, a hőmérsékletet pedig a lehető leggyorsabban csökkentsük 16 fokra. Ha ez nem történik meg, a csírák nagyon gyorsan megnyúlnak és elkezdenek összeesni. Ez könnyen orvosolható újratelepítéssel. Szitába helyezzük, és közvetlenül a palánták fölé szitáljuk. Ezután szórja be szórópisztollyal, hogy lemossa a palántákra került földet. Ne távolítsa el azonnal a műanyag zacskót a tartályból – az üvegházi körülményekről a hétköznapi életre való áttérésnek fokozatosan kell történnie. Lassan nyissuk ki a zacskót, és csak néhány nap múlva vegyük ki teljesen, amikor a palánták alkalmazkodnak.

Olvasson tovább  Hogyan kell gondoskodni a szamócáról tavasztól őszig?

További gondozás: Még az első valódi levelek megjelenésekor is nagyon kicsik lesznek a palánták, és egyedi cserepekben vagy tőzegcserépben kell őket tartani. Végezze a lehető legfinomabban, ügyelve arra, hogy ne sértse meg a gyökereket. A szedést követő első napokban óvja a növényeket a közvetlen napfénytől. A palánták készen állnak az ültetésre, amikor az időjárás felmelegszik.

Mivel a hortenzia palánták nagyon hosszúkásak, nehéz őket egy szobában nevelni.Ezt sokkal könnyebb a szabadban csinálni. Magvetési algoritmus:

 1. Május elején vagy délen akár már áprilisban válasszon egy jól megvilágított területet, és egy sorba, csak egy kis locsolással vetesse el a magokat;

 2. A magokat finoman öntözik permetezőgépből;

 3. A jobb vízvisszatartás és a gyorsabb csírázás érdekében takarjuk le az ágyást gyapjúval.

A hortenzia palántákat nem szabad túlexponálni – csak a fiatal növények gyökeresednek meg jól. Mivel a virág hidegtűrő, a tél alatti vetés is lehetséges: a magokat a fagy beállta után vetik el egy előre előkészített ágyásba, ahol a barázdák már elkészültek. Fedjük be őket 1,5 cm vastag réteg száraz tőzeggel vagy humusszal. Ilyen módon történő vetés esetén a vetőmagmennyiség legalább megduplázódik, ha nem megháromszorozódik.

A Godetia akár – 5 fokos fagyot is kibír, ezért nagyon korán vethető a földbe: fajtától függően 3-4 mag 25-30 cm távolságra. A ki nem hajtott hajtásokat egyszerűen el lehet távolítani vagy óvatosan át lehet ültetni anélkül, hogy a megmaradt növények gyökérzetét megzavarnánk.

De először is, a terepet minden szabály szerint elő kell készíteni.

A talaj előkészítése

A virágnak a mérsékelten nedves, tápanyagban gazdag, magas humusztartalmú vályog a legalkalmasabb.Az ásás előtt a talajt megművelik:

 1. Adjunk hozzá 5 kg humuszt vagy komposztot;

 2. 300 g keményfa égetéséből származó hamu;

 3. 2 evőkanál azofoska vagy nitrofoska.

Az alkalmazási arányok 1 négyzetméterenként vannak megadva. . Ha a talaj sok homokot tartalmaz, egy vödör tőzeget és némi agyagot adunk hozzá; a nehéz talajokat tőzeggel és homokkal javítjuk – négyzetméterenként egy vödörrel. . Készítse elő a parcellát ugyanúgy, mint a palánták ültetéséhez.

Olvasson tovább  Milyen zöldségeket lehet termeszteni az erkélyen - ültetési utasítások, gondozás

Palánták ültetése a földbe

Hydecea termesztése: Ültetés és gondozás

A palánták általában május végén, 5-7 cm-es magasság elérésekor ültethetők ki.Ültetési algoritmus:

 1. Válasszon egy felhős, nem meleg napot;

 2. az előkészített talajban olyan méretű ültetőgödröket kell ásni, hogy a gyökérzet szabadon elférjen bennük, a köztük lévő távolság a fajtától és annak magasságától függ

 3. Óvatosan vegye ki a palántát az edényből, ügyelve arra, hogy a gyökérlabda ne sérüljön meg, és ne merítse alá a növényt;

 4. Helyezze a cserjét a gödörbe, és töltse fel a földet;

 5. öntözés;

 6. Árnyékolja le az erős napfénytől egy gyapjúval.

A godetia gondozása

Ez a virág nem igényel túlzott gondozást, de az alapvető ápolási intézkedéseket el kell végezni:

 1. Kiegyensúlyozottan öntözze – ne hagyja kiszáradni a talajt, de ne is nedvesítse túlságosan;

 2. minden öntözés után óvatosan lazítsa meg;

 3. A szezon során háromszor trágyázzon: 2 héttel az ültetés után vegyes műtrágya oldattal, a rügyképződés idején foszfor- és káliumtartalmú műtrágyakeverékkel, és még egyszer a tömeges virágzás időszakában;

 4. A magasabb fajtákat le kell kötni;

 5. Távolítsa el a hervadó virágokat, ha nem tervezi, hogy magokat szed.

Ha erős, hosszúkás növényeket ültetnek, a növények csúcsát meg kell metszeni a legjobb termésképződés érdekében.

Kártevők és betegségek

A virágnak nincs sok ilyen.

 1. Gyökérrothadása fuzárium nemzetséghez tartozó gomba okozza, és akkor alakul ki, ha a talajt folyamatosan túlöntözik. Betegségként jelenik meg, a fejlődés megkésésével, a levelek barnulnak és fonnyadnak. A növényt felesleges kezelni, ezért távolítsa el az ágyásból, mielőtt a szomszédok megbetegednének. Megelőző intézkedésként gombaölő szerekkel permetezik őket.

 2. Ugyanezekre a szerekre van szükség egy másik áfonyabetegség, a peronoszpórózis esetében is. A lemez felső felületén levélfoltokat okoz, amelyek elszíneződhetnek, sárgás vagy néha sárgásbarna színűek lehetnek. Enyhén szegélyezett szegéllyel ültethetők. A legszembetűnőbb jellemzője azonban a levelek alján található szürkés vagy porszerű spórabevonat. A növény díszítő értéke elvész. A beteg részek eltávolítása és a készítményekkel történő kétszeres vagy néha háromszoros kezelés segít a gyógyulásban: “Previcur”, “Abiga-Pik”, “Oksihom”.

 3. Vörös foltokA leveleken látszik, hogy a godetia rozsdás. A gombabetegség elleni küzdelem a “Strobi” és a “Topaz” gombaölő szerekkel.

A finom szárak és levelek gyakran válnak a levélevő rovarok, például a levéltetvek, levélbogarak és csigák prédájává. Rovarölő szerekkel kezelik őket: “Intavir”, “Fytoverm”, “Lepidocide”.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: