Hogyan tartósítsuk a póréhagymát

A póréhagyma a következő vitaminokat tartalmazza: C, B1, B2, B3, E, PP és A. Olyan értékes anyagokat tartalmaznak, mint a vas, a foszfor, a kalcium és a karotin. A póréhagyma hosszú ideig megőrzi jótékony tulajdonságait, ha betartja a gondozás szabályait.

Összeállítottunk egy ajánlást arra vonatkozóan, hogyan és hol tároljuk a póréhagymát, hogy 6-12 hónapig megőrizze tulajdonságait.

Póréhagyma

Hogyan készítsük elő a póréhagymát tárolásra

Még a későn érő hagymákat is be kell takarítani az első fagy előtt – függetlenül a fajtától és az alacsony hőmérsékleti toleranciától. A póréhagyma készenlétének jelei közé tartozik a póréhagyma sárgulása, a talajhoz való gyökeresedés és a fajtaleírásnak megfelelő méret. Nem feltétlenül jelennek meg egyidejűleg – jobb, ha elemezzük a jelek komplexumát.

Betakarításkor kövesse ajánlásainkat:

 1. Mielőtt eltávolítaná a növényt a talajból, először óvatosan ássa fel a mellette lévő talajt;

 2. Ügyeljen arra, hogy a zöld levelek között ne legyen talaj;

 3. Óvatosan húzzuk ki a hagymákat a talajból, és ne rázzuk meg a növényeket;

 4. Vágja vissza a gyökereket egyharmaddal;

 5. Hagyja rajta a leveleket, hogy a póréhagyma minél tovább tárolható legyen (ez is megakadályozza a baktériumok elszaporodását). Azonban a hosszuk 2/3-áig levághatja őket.

Javasoljuk, hogy száraz, napos napon, reggel szüreteljünk. A délutánt a legjobb a kezelésükkel és szárításukkal tölteni. Ha a zöldségeket esős időben takarították be, hagyja őket előtte megszáradni a levegőn. A hagymát azonban ne hagyjuk a napfényben, különben túlságosan elszárad.

Betakarítás után távolítsa el a sérült, beteg vagy szennyezett leveleket. Az ilyen növényeket nem szabad teleltetni. A hagymát ne hagyjuk gyökerek nélkül, különben megrohad.

Hol tároljuk a póréhagymát

A póréhagyma igénytelen a tárolás szempontjából. Tárolja az erkélyen, a hűtőszekrényben, a fagyasztóban vagy a pincében, valamint a garázsban.

Olvasson tovább  Mikor és hogyan ültessük az asztert a földbe, mint aszter palántát vagy magról ültetve

A póréhagyma tárolása a hűtőszekrényben

Alaposan öblítse le a hagymákat, és rendezze őket 6-8 darabos csoportokba. lyukacsos polietilén zacskókban. A lyukak biztosítják a szellőzést és megakadályozzák a páralecsapódást. A hőmérsékletnek 0 és +5 °C között kell lennie. Ha a póréhagymát hűtőben tároljuk, érdemes a leveleket félbevágni.

A póréhagyma 4-5 hónapig eltartható a hűtőszekrényben. Az eltarthatósági idő hosszabb, ha a hőmérséklet alacsony.

A fagyasztóban tartva

A póréhagyma fagyasztása hosszú ideig megőrzi tulajdonságait és tápanyagait – az új betakarításig. Mossuk meg a hagymát, szárítsuk meg, vágjuk szalmaszálakra vagy karikákra. Ezután tegye műanyag zacskókba, és tegye a fagyasztóba. Az optimális hőmérséklet -18 és -5°C között van.

Megjegyzés:!Ne olvasztja ki vagy fagyassza le újra a terméket, különben a póréhagyma íze teljesen megromlik.

Ugyanakkor a póréhagymát nem szabad túl sokáig a fagyasztóban tartani. Ez nedvességveszteséget okozhat (a zöldség fagyása).

Tárolás az erkélyen

Gondoskodjon arról, hogy az erkély szigetelt és üvegezett legyen – ellenkező esetben az erős fagyok tönkreteszik a hagymát. Tegye a póréhagymát egy dobozba, és csomagolja be egy meleg takaróval. Az optimális tárolási hőmérséklet 1 °C. De ha a hőmérséklet -7 ˚C-ra csökken, akkor sincs semmi baj. Ez az a minimális hőmérséklet, amelyet a póréhagyma elvisel anélkül, hogy károsodna.

A hagyma akár 6 hónapig is tárolható az erkélyen. Ez egy kényelmes módja a zöldség tárolásának, de a páratartalom és a hőmérséklet szabályozása szinte lehetetlen. Időről időre ellenőrizze a zöldségek állapotát. Ha kiszáradnak vagy megbetegednek, időben szabaduljunk meg tőlük – különben a betegség átterjed a többi zöldségre is.

Tárolás a pincében

A pincét be kell szerelni, rothadás- és penészgátló szerrel kell kezelni, és védeni kell a rágcsálók ellen. Ebben az esetben a hagymát a betakarítás és a feldolgozás után azonnal a pincébe szállítják. Vegyünk egy 30 cm magas faládát, és töltsük meg 5 cm homokkal. “Ültessük” a hagymát, és adjunk hozzá további 15 cm homokot.

Olvasson tovább  Hogyan kell termeszteni rózsát egy csokorból

Figyelmeztetés! Fertőtlenítsük a homokot – például égessük el a kemencében vagy egy vasedényben az udvaron lévő tűz fölött.

Az optimális páratartalom 85%, különben a hagyma kiszárad. Időnként ellenőrizze őket: Ha a hagyma kezd megromlani, azonnal dobja ki a romlott növényeket, hogy megmentse a megmaradtakat.

Tárolja a garázsban

Nagy mennyiségű póréhagymát tárolhat a garázsban, de nehéz biztosítani az optimális páratartalmat és a megfelelő hőmérsékletet. A garázsban történő tárolás csak a melegebb régiókban alkalmas.

Tárolja a póréhagymát a garázsban ugyanúgy, mint a pincében. Helyezzük a zöldséget függőlegesen a tartályba, töltsük meg homokkal. A póréhagymás ládát egy polcra vagy állványra kell helyezni, legalább 1 m-rel a padló felett. Javasoljuk, hogy a dobozokat légmentesen szigeteljék.

A póréhagyma 4-6 hónapig tárolható a garázsban.

póréhagyma 1.jpg

A póréhagyma téli tartósításának egyéb módjai

Íme néhány további módja a póréhagyma tartósításának.

Pácolás

Eljárás:

 1. Vegyük ki a szár fehér részét, és vágjuk fel;

 2. Merítsük forró, enyhén sós vízbe 2-3 percre;

 3. Töltsük fel páclével (1 l víz, 50 g só, 100 g cukor, 100 ml ecet);

 4. Forraljuk a pácot 2 percig;

 5. Zárja le az üvegeket, és 12 órára csomagolja be őket.

A savanyított póréhagyma akár 1 évig is eltartható.

Szárítás

A megtisztított és feldarabolt póréhagymát 50 °C-ra melegített sütőben is száríthatjuk. Ezután egy fedeles üvegbe töltjük, és fűszerként használjuk.

Megőrzés salátához

Eljárás:

 1. Mossuk meg és szárítsuk meg a póréhagymát;

 2. A póréhagymát felszeleteljük és rétegesen elrendezzük a konzerválásra kész üvegekbe, sózzuk meg, és zárjuk le, amíg lédús lesz;

 3. Melegítsük fel a növényi olajat egy speciális edényben (4 evőkanál. . Olaj és 1 evőkanál. . Használjon 9%-os ecetet 0,5 literes üvegenként);

 4. Ha az olaj felforrt, adjuk hozzá az ecetet, keverjük össze, öntsük a póréhagymára, fedjük le és hűtsük le.

Tartsa a főtt póréhagymát hűvös helyen.

Kövesse tanácsainkat, és az év minden szakában jól táplált és egészséges hagymát tarthat kéznél. A póréhagyma a tárolás során 1,5-szer magasabb aszkorbinsav-koncentrációval rendelkezik.

Olvasson tovább  Hogyan kell helyesen vetni a retket
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: