Hogyan termesztjük a görögdinnyét egy kőből otthon

A görögdinnye a tökfélék családjába tartozó egyéves lágyszárú növény. A termesztési körülményekkel szemben támasztott követelményeit (magas fényszint, laza talaj stb.) a származása határozza meg: a görögdinnye a dél-afrikai Kalahári-sivatagban honos. A mérsékelt égövi szélességeken a dinnye termesztése a meleg éghajlaton (déli régiókban) szabadföldön folytatható. Az Urálban és Szibériában azonban ez nem lehetséges. Itt a megfelelő mikroklíma csak védett területen érhető el. De lehet üvegház, erkély vagy ablakpárkány is.

Görögdinnye

A vetőmag kiválasztása

Mivel az edényben korlátozott a táplálkozási terület, véleményünk szerint olyan fajtákat kell választani, amelyek töktömege nem haladja meg a 2-3 kg-ot. Bár otthon nem valószínű, hogy meghaladja a 800 grammot. Ezenkívül figyelembe veszik a növények árnyéktűrését és érettségét is. Beltéri termesztésre a korai érésű, a fényhiányt jól tűrő fajták alkalmasak:

 1. “Volgar”;

 2. “A nap ajándéka;

 3. “Tűzifa”;

 4. “Sibiryak”;

 5. “Stox”.

Kizárólag minőségi, nagyméretű, betegség vagy sérülés látható jelei nélküli görögdinnyét szabad választani. A kis példányokat azonnal távolítsa el. A fennmaradó példányokat sóoldatban áztatják, hogy kiválasszák a kondicionált példányokat. Az utóbbiak elsüllyednek, a meg nem nőttek pedig a felszínre úsznak. A magokat ezután tiszta vízzel leöblítik és megszárítják, mielőtt elvetnék.

A vetés sajátosságai

A görögdinnye erőteljes gyökérzetének köszönhetően gyorsan növekszik. A növénynek a fejlődéséhez nagy mennyiségű tápanyagra van szüksége. Mivel zárt térben gyorsan elfogy, használjon nagyobb edényt.

A görögdinnye szereti, ha a gyökerekhez jó levegő jut. Az agyagos homok jó levegőztető tulajdonságokkal rendelkezik. A szükséges semleges reakciójú talaj megvásárolható szaküzletekben, ahol már tápanyagokkal dúsítottak, vagy elkészítheti saját maga. Ez utóbbi esetben vegyünk egy-egy rész gyepföldet, homokot, mulcsot, adjunk hozzá egy tized őrölt fahamu.

Győződjön meg róla, hogy fertőtleníti a virágföldkeveréket, ha maga készíti azt. Három hasznos módszer létezik:

Egy habfürdőben

Gőzölje 1,5-2 órán át

A sütőben

20 percig 200 °C-on melegítsük őket

Forró vízzel

Jó locsolás forró vízzel

Mellékesen megjegyzem!A görögdinnye kazetták jól használhatóak görögdinnye palánták termesztésére. De akkor közbenső újratelepítésre van szükség.

Olvasson tovább  Do-it-yourself komposzt

A vetést a legjobb tavasszal végezni, amikor sok természetes fény éri a területet. Véleményünk szerint az őszi és téli időszakban a munkálatoktól tartózkodni kell, mert amellett, hogy folyamatosan dosveschivate görögdinnye, nehezebb biztosítani a magas hőmérsékleti rendszert.A vetés során végzett lépések sorrendje:

 1. Töltse meg a kiválasztott edényt földdel.

 2. Mindegyik 2-3 magot tartalmaz.

 3. Fedjük be őket aljzattal, és permetezővel nedvesítsük meg őket.

 4. A magokat üveggel borítják, hogy üvegházi körülményeket teremtsenek – magas hőmérséklet és páratartalom.

A dinnye termofil, ennek köszönheti eredetét. A talajhőmérsékletnek 15-16 °C-nak kell lennie ahhoz, hogy a magok kicsírázzanak. A hajtások kialakulásának optimális hőmérséklete 25 °C. Ilyen körülmények között a hajtások 7 napon belül megjelennek. A kritikus minimum, amelynél a magok egyszerűen elpusztulnak, 10 °C.

A palánták fenntartása során a mini üvegházban rendszeresen szellőztetik és szükség esetén öntözik őket. Miután a palánták kikelnek, távolítsa el az üveget. Amikor már több valódi levél fejlődött ki, a magokat kihúzzuk, a legerősebb palántát minden edényben hagyva. Ha a vetést kazettákban végezték, a 3. valódi levél megjelenése után a palántákat nagyobb térfogatú tartályokba pácolják. Véleményünk szerint a görögdinnye növekedéséhez és termésképződéséhez elegendő tápanyagot biztosít egy 10 literes tartályban. De ne vesse a növényt azonnal ilyen tartályokba: a talaj savanyúvá válhat, ami betegségekhez vezethet.

Karbantartási feltételek

A ház körülményei

Mivel a görögdinnye nem fél a nyári nap közvetlen sugaraitól, a ház déli oldalára kell helyezni. Keleti és nyugati ablakok is alkalmasak. Az északi oldalon azonban nem lehet majd termeszteni a növényt mesterséges fényforrás telepítése nélkül.

Fény

A világos fény fontos a görögdinnye sikeres otthoni termesztéséhez. Könnyebben biztosítja a szükséges fényszintet egy erkélyen vagy egy világos loggián. A görögdinnyének 12-14 óra nappali fényre van szüksége a megfelelő fotoszintézishez. Ha a természetes fény nem elegendő, használjon fito- vagy fénycsöveket kiegészítő fényforrásként. Felhős napokon hagyja őket mindig bekapcsolva.

A hőmérséklet

A növénynek a növekedéshez és fejlődéshez 25-30 °C-os hőmérsékletre van szüksége. A hőmérő higanyszála éjszaka akár 18 °C-ra is csökkenhet. A napi átlaghőmérséklet azonban nem lehet kevesebb 15 °C-nál.

Olvasson tovább  Szerves műtrágyák: alkalmazási szabályok, saját magad készítése

Páratartalom

Mivel a görögdinnye a sivatagból származik, alacsony páratartalomban is jól érzi magát. Tavasszal a megfelelő hőmérsékleti rendszer biztosítása érdekében fűtőberendezések közelében termesztik. A meleg, száraz levegő áramlása nem károsítja a dinnyetermést, hanem éppen ellenkezőleg, jótékonyan hat a hajtások gyors növekedésére.

Görögdinnye gondozás

A 3. valódi levél után alkalmazza az első műtrágyát a vegetatív tömeg növekedésének serkentésére. A vízben oldódó, makro- és mikrotápanyagokat tartalmazó komplexek hatékonyak. A jó eredmény azt mutatja, “Kemira”, amely táplálja a növényt, és erőt ad a további fejlődéshez, nem csak a hajtások, hanem a kialakulása a petefészek.

Általában a görögdinnyét háromszor etetik a vegetációs időszak alatt. A talajt a táplálás előtt meg kell öntözni.Válassza ki a készítményeket a görögdinnye fejlettségétől függően:

 1. Három levél kialakulása és a nagyobb edénybe való átültetés után nitrogént alkalmazunk.

 2. A rügyfakadás és a petefészek kialakulása során foszfát-káliumot használnak.

 3. A termésérés időszakában ismételje meg a foszfor és kálium ásványi komplexek vagy szerves anyagok formájában történő kijuttatását.

A görögdinnye fontos jellemzője a nagy szárazságtűrés. Mérsékelt öntözést igényelnek, túlöntözés nélkül. A nedvesség iránti igény a csírázás után és a petefészek kialakulásának idején fokozódik. Ez idő alatt hetente öntözze meg a görögdinnyéket. Meleg, csendes vizet kell használni. Amint a gyümölcsök énekelni kezdenek, hagyja abba az öntözést. A növénynek nincs szüksége vízre a cukortartalom növeléséhez.

Az összes mezőgazdasági intézkedés közül a görögdinnye szereti a lazítást. Hetente lazítsa meg a talajt a növény alatt, hogy megakadályozza a légmentes kéreg kialakulását. Mivel a görögdinnye gyökerei közel vannak a felszínhez, ne ássa be erősen a szerszámot, hogy ne sértse meg a föld alatti részt

A 3-4 levél feletti levelek metszését végezze el, serkentve az oldalhajtások fejlődését. Függőlegesen irányítottak vagy vízszintesen futnak. A görögdinnye egy szálban is termeszthető.

Virágzás és terméskötődés

A görögdinnye virágzik és termést hoz

A virágzás kezdete 50-60 nappal a hajtás után figyelhető meg. Először a hímivarú virágok képződnek, majd (10-12 nap múlva) a nőivarúak. Beltéri termesztés esetén mesterséges beporzásra lesz szükség a beporzó rovarok hiánya miatt. A hím növények egy ecsettel át a pollen a stigma a nőstény növények. Amint az utolsó rügyek kialakulnak, úgy gondoljuk, hogy hatékony a “Zavyaz” vagy a “rügy” készítmények használata a mesterséges megtermékenyítéshez.

Olvasson tovább  Hogyan kell ültetni és gondozni a goudeciát

Növényenként egy görögdinnye termeszthető szobanövényként. Minden töknek körülbelül 10-12 levélre van szüksége. Annak érdekében, hogy a növény ne pazarolja energiáját a túlzott vegetatív tömeg kialakítására, vágja le a felesleges oldalhajtásokat. A kezelést akkor kell elvégezni, amint a tök megdermedt és elkezdett megnagyobbodni. Számoljon meg 6-7 levelet felette, és vágja le a többit a koronával együtt. Ha a fonnyadt görögdinnye alatt nem számolják meg a kívánt számú levéllemezt, az oldalhajtásokon lévő levelek egy részét meghagyják. De a koronákat még mindig le lehet vágni.

A sikeres beporzás után a gyümölcsök érése körülbelül egy hónapig tart. Amint a szárak elérik a technikai érettséget, nyilvánvaló, hogy a szárak kiszáradnak. Amikor ez utóbbi fonnyadt, a gyümölcs fényes, fényes héjjal rendelkezik, és az ujjakkal történő kopogtatáskor hangos hangot ad, a görögdinnye elérte a biológiai érettséget. Ha ekkor eltávolítja a gyümölcsöt, szobahőmérsékleten akár 2 hónapig is tárolható.

Betegségek és egyéb nehézségek

A beltéri görögdinnyét csak a dinnye levéltetvek és a pókhálós atkák károsíthatják. A szívókártevők alacsony páratartalom mellett fertőzik meg a hajtásokat. A szappanos vízzel történő permetezés segíthet a kártevők elleni védekezésben. Vegyszereket nem szabad használni. A módszert erős fertőzés esetén alkalmazzák, várakozási idővel, hogy a gyümölcs biztonságos legyen.

A legveszélyesebb betegségek a Fusarium talajgomba által okozott hervadás, amelyet az antraknózis és a lisztharmat követ:

 1. FusariumGyakran érinti a növényeket, ha hosszan tartó alulhűtés (12 °C alatt), tartós túlöntözés, nehéz talaj, rossz levegőhöz jutás a gyökerek számára. Megelőző intézkedésként a talajt vetés előtt fertőtlenítik Fytosporin oldattal. Ismételje meg a kezelést 2-3 hetente.

 2. Antracnose és lisztharmat.A betegségek megelőzése érdekében a növényeket Zircon, Epin-Extra és Citovit keverékével kezelik.

A görögdinnye egy szerény termény. De ahhoz, hogy otthon termesszük és termést kapjunk, sok munkát kell végezni. A legfontosabb, hogy a növényeket a legszigorúbb körülmények között tartsuk, és ne feledkezzünk meg a virágzás alatti beporzásról.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: