Jalapeño forró paprika: hogyan kell otthon termeszteni

A jalapeño paprika miniatűr, nagyon csípős és egészséges gyümölcsöket termel egyszerre. A mexikói konyha egyetlen étele sem nélkülözi őket. Mexikóban 160 km hosszú területen, kereskedelmi méretekben termesztik2. A mérsékelt égövön, tömörségüknek köszönhetően a zöldségbokrok tökéletesen illeszkednek az ablakpárkányokra. A nagyszámú kis levél pedig segíti a fotoszintézis zökkenőmentes működését otthon.

Jalapeño paprika: Hogyan termeszthető otthon

Fajta leírása

A nemesítők fáradságos munkájának eredményeként folyamatosan új fajták jelennek meg a vetőmagkatalógusokban. Csípős chili – nem kivétel. A közepesen csípős jalapeñót gasztronómiai tulajdonságai miatt értékelik: fogyasztáskor a csípősség fokozatosan alakul át a “meleg” érzésből “csípős” érzéssé.

A gyümölcsöket még biológiai érettségük elérése előtt szüreteljük le: amíg még zöldek. A fajtára jellemző piros színeződés után a gyümölcs minősége csökken. Hosszuk 5 és 9 cm között változik. Minden egyes jalapeño súlya körülbelül 50 g. A cserje pedig akár 20 növényt is nevelhet növényenként, ha a termesztési technikát betartjuk. A jalapenónak számos előnye van:

Pozitív minőség

Leírás

Sokoldalúság

A zöldséget a főzésben, a gyógyászatban és a kozmetikumokban használják

Védő tulajdonságok

Erősen harcol a vírusok ellen a fitoncidoknak köszönhetően

Dekorativitás

A piros gyümölcsökkel “felakasztott” kompakt zöld bokrok díszekké válnak

Fő fogadás!Ahhoz, hogy az étel “melegebb” legyen, és a csípősséget eltávolítsa, távolítsa el a paprika magjait, mielőtt felhasználja a paprikát. Nagy mennyiségben tartalmazzák a kapszaicin nevű alkaloidát.

Vetés

A borsmagokat bármikor el lehet vetni. Az egyetlen figyelmeztetés: a rövid nappalos időszakokban történő vetés extra megvilágítást igényel.

A vetőmagok előkészítése

A magokat szaküzletekben lehet megvásárolni, vagy saját magunk is betakaríthatjuk. Ez utóbbi esetben a biológiai érettséget elért egészséges paprikát használják fel a kondicionált vetőmag előállítására. Félbevágjuk, a magokat kiválogatjuk és meleg, száraz helyen szárítjuk.

A vetőmagok önfertőtlenítődnek. 20 percig áztatjuk enyhén rózsaszínű mangánoldatban.A palánták megjelenésének felgyorsítása érdekében a paprikamagvak csíráznak:

 1. Vegyen 2 vattakorongot, nedvesítse meg, majd nyomja ki őket.

 2. A fertőtlenített magokat az egyik korongra helyezik, és a másik koronggal lefedik.

 3. Tegyük át a korongokat egy sekély edénybe. Ha nincs fedő, akkor fedje le az edényt fóliával.

 4. Az edényt világos ablakpárkányra helyezzük.

 5. Naponta ellenőrizze a vetőmagok és a tárcsák állapotát. Szükség esetén permetezővel meg lehet nedvesíteni őket. A csírázás felgyorsítása érdekében célszerűnek tartjuk egy növekedésserkentő szer (Epin, Kornevin) hozzáadását.

 6. Miután a magok kicsíráztak, előnedvesített talajba vetik őket. Száraz talajban – elpusztulnak.

Ha a mag 10 nap után nem csírázik, akkor is elvetik. Ellenkező esetben a magok rothadásnak indulhatnak.

Talajkövetelmények

A paprika nem szereti a savanyú talajt. Használjon laza, semleges reakciójú talajt. Az élelmiszerboltban kapható univerzális virágföld is megteszi. Összeállítható enyhe tőzegből, humuszból és folyami homokból (egyenlő arányban). Alternatív megoldásként a talajgyepet durva folyami homokkal is össze lehet keverni. A saját készítésű virágföldet gőzfürdőben gőzöléssel vagy sütőben 20 percig (200 °C-on) történő égetéssel fertőtleníteni kell.

Vetési technológia

Jalapeño paprika: Hogyan termeszthető otthon

A közbenső szedés elkerülése érdekében 3 literes tartályokat használnak. Az alján vízelvezető lyukaknak kell lenniük.Vetési utasítások:

 1. Ha a konténer nem foglalja magában a másikban való szedést, akkor az aljára egy vízelvezető réteget helyeznek.

 2. Töltse meg a cserepet szubsztrátummal.

 3. Csináljon egy lyukat és nedvesítse meg.

 4. Tegyünk bele néhány magot, és fedjük be földdel.

 5. Újra nedvesítsük meg.

 6. A tárolóedényeket üveggel kell lefedni, hogy a megfelelő páratartalmat biztosítsuk.

 7. Rendszeresen távolítsa el, hogy levegőztesse a talajt, és szükség esetén nedvesítse meg. A magok 13°C feletti hőmérsékleten csíráznak.

 8. Távolítsa el teljesen az üveget, amikor a hajtások megjelennek.

Közös ládában lévő palántaágyba történő vetéskor a magok között 5 cm távolságot kell hagyni. Ez a távolság elegendő ahhoz, hogy a fiatal palánták gyökerei ne keveredjenek össze. De nem akarod késleltetni a szedést. A vetés közvetlenül a 2 valódi levél kialakulása után történik.

Termesztési feltételek

A paprika, akárcsak a paradicsom, éjjeli gyomnövény. Ez határozza meg a termesztési körülményekkel szemben támasztott követelményeket. Ezek hasonlóak ahhoz, amire a paradicsomnak szüksége van a megfelelő növekedéshez, de van néhány megkülönböztető jellemzőjük. Véleményünk szerint a népszerű zöldségek követelményeinek hasonlósága szabálytalanságokhoz vezet a chili termesztésében.

Megvilágítás

A jalapeno paprika fényigényes zöldség. Ha télen az ablakpárkányon termesztjük, a fényhiány a rügyek, virágok és petefészkek lehullásához vezet. A levélkék sárgulnak és korán elhalnak, a szárak és ágak letörnek. Drasztikus hozamcsökkenésük van. A kialakult gyümölcs nem éri el a megfelelő méretet, deformálódik.

Véleményünk szerint a paprikás cserepeket a keleti vagy nyugati ablak közelében lévő ablakpárkányra kell helyezni. Télen a déli oldal alkalmas arra. De még mindig szükség van extra fényre. Máskor nélkülözheti, mivel a paprika rövid napos növény.

A hőmérséklet

A csípős paprika virágzásához a legjobb hőmérsékleti feltételeket kell biztosítani. A legelfogadhatóbb értékek 22 és 30 °C között vannak. Az effektív hőmérsékletek összegének 2,5 és 3 ezer fok között kell lennie. Megfigyeléseink szerint, ha az index alacsonyabb, a növények gyengén fejlődnek, a gyümölcsök érése lassú. Az eredmény a fajta teljes terméshozamának csökkenése.

A hirtelen hőmérsékletváltozás stresszes lehet a paprikák számára. Ha hűvös van odakint, nem szükséges a konténereket a bőséges fény érdekében kivinni az erkélyre. Ha a higany 0,5 °C alá süllyed, a palánták elpusztulnak. Még a szívós növények is elpusztulnak. Ezenkívül, ha a zöldségnövények nem kapnak elég meleget, lehullhatnak a rügyeik. De nem csak a hőhiány káros: ha a szobahőmérséklet 30 °C felett marad, és a levegő száraz (páratartalom 50 % alatt), a növények a már kialakult virágokkal vagy bimbókkal együtt hervadni kezdenek.

Nedvesség

A paprika nem szereti a száraz levegőt. A szükséges páratartalom (kb. 80 %) fenntartása érdekében a növények mellé vízzel teli edényeket kell elhelyezni. Ez egy hatékony módja a levegő hőmérsékletének csökkentésére, amikor az egy kritikus maximum fölött van.

Hogyan kell gondoskodni a csípős jalapeño paprikáról

A csípős paprika kevesebb gondozást igényel, mint az édes paprika. Bár megvannak a maga sajátosságai, általában a megfelelő öntözési és trágyázási rendszerre épül. A paprikát nem kell gyomlálni. Az egyetlen dolog, hogy a főhajtást akkor kell megmetszeni, amikor az eléri a 20 cm-es magasságot, hogy ösztönözzük az elágazást.

Öntözés

A paprika nedvességtartalma nagyon fontos. A nedvességhiány befolyásolja a rügyek számát, a petefészkek számát és ezáltal a terméshozamot. A talaj rendszeres kiszáradását a fokozatosan kiszáradó és lehulló, sárguló levélkék jelzik. Az MTA Zöldség- és Dinnyetermesztési Intézetének kutatási eredményei szerint a paprika termesztése során a talaj megnövekedett nedvességtartalmával a növekedés pozitív dinamikáját láthatjuk: a növény sűrűn lombosodik, a gyümölcsképzés aktív, a termés gyorsan érik, és fajtajellegűvé válik.

A túl sok víz azonban ugyanolyan káros, mint a túl kevés. Ha a talaj nedves, a növények gyökerei alig kapnak oxigént, ami rossz hőháztartást eredményez. Ez gombabetegségekhez vezet, a növények elveszítik leveleiket és a petefészkeket.

Az egyensúly fenntartása érdekében az öntözésnek a talajviszonyokon kell alapulnia. Csak akkor nedvesítik meg őket, ha a felső talaj kiszáradt. A vizet dekantálni kell, és szobahőmérsékleten kell tartani, hogy a gyökerek túlhűlését megelőzzük. A virágzás és a petefészek kialakulása alatt véleményünk szerint a legjobb módja az öntözésnek a raklapon keresztül történő öntözés. Az edényt 20 percre vízzel teli kancsóba helyezzük, majd raklapra helyezzük.

Trágyázás

A növényeknek nitrogénre van szükségük a palántaneveléstől a rügyfakadásig. Ösztönzi a hajtások és gyökerek fejlődését, amelyek a paprikában gyengék. Az aktív virágzási fázisban a növényeket magasabb foszfor- és káliumtartalmú komplexekkel kell táplálni. A paprika különösen érzékeny a magnéziumtartalmú tápanyagokra a legintenzívebb növekedési időszakban. A nedvesség hiánya levélhullást, termőképesség-csökkenést és a termés minőségének romlását okozhatja.

A talajban lévő mikro- és makrotápanyagok túl alacsony és túl magas koncentrációja egyaránt negatív hatással van a gyümölcsre.Ez hatással van a méretükre, a piacképes megjelenésükre és az érési idejükre:

 1. Ha a makro- és mikrotápanyagok bőségesek, a növények erőteljesen fejlődnek és zöldtömeget képeznek, ami a gyümölcsképződés rovására megy. Kevesebb idő az érlelésre.

 2. A tápanyaghiány a növekedés elmaradásához és a terméshozam csökkenéséhez vezet.

A talaj kimerülésének vagy a túltrágyázás elkerülése érdekében a paprikanövényeket az aktív növekedési fázisban és 2 hetes időközönként kell trágyázni. A humusz az elején hatékony, majd foszforban és káliumban gazdag fahamuval helyettesítik. A szerves anyagokat előnyben részesítik, mivel a paprika jól és gyorsan reagál. De ásványi növényvédő szerek is használhatók.

Védelem a betegségek és kártevők ellen

A beltéri paprikára a legnagyobb veszélyt a termesztési feltételek megsértése jelenti. A fekete láb betegség akkor alakul ki, ha nem fertőzött vetőmagot vetnek, és rendszeresen túlöntözik még a palántázási szakaszban is. A beteg növények szárai elvékonyodnak, ami miatt megrekednek. A csemeték csak a betegség kialakulásának kezdeti szakaszában menthetők meg Phytosporinnal történő kezeléssel.

A kártevők közül az alacsony páratartalomban a hajtások levéltetvekkel, pókhálós atkákkal való fertőzöttsége. A növény nedvével táplálkoznak. Idővel a hajtások sárgulni és fonnyadni kezdenek. A szappanoldat jó módszer a fertőzésektől való megszabadulásra, és úgy működik, hogy a bokrokon addig kenjük szét, amíg a kártevők teljesen el nem tűnnek. Az étkezési paprika termesztése során nem használnak rovarölő szereket.

A Jalapeño paprika könnyen termeszthető az ablakpárkányon. Nem kényes. A legfontosabb, hogy ne felejtsük el öntözni és etetni.

Olvasson tovább  Hogyan kell ültetni és gondozni az íriszeket a szabadban
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: