Lisztharmat a rózsákon: védekezési intézkedések

A Virágok Királynőjének számos betegsége van. De a lisztharmat valószínűleg a leggyakoribb. Jelenleg nincs olyan rózsafajta, amely teljesen ellenálló lenne ezzel a betegséggel szemben. Ezért nagyon fontos ismerni ennek a járványnak a biológiáját és a hatását súlyosbító okokat.

Lisztharmat a rózsákon: a betegség elleni küzdelem módszerei

Ismerd meg az ellenséget látásból

A lisztharmatot a rózsákon a Sphaerotheca pannosa nevű tökéletlen parazita gombafaj okozza. Ennek a mikroszkopikus gombának a micéliuma a leveleken, hajtásokon és rügyeken fejlődik ki. Kezdetben apró, porszerű bevonattal rendelkező foltok formájában jelenik meg. Később a levelek eldeformálódnak, elsötétednek és elhalnak. A beteg hajtások teteje felcsavarodik és elszárad. A rügyek elveszítik piacképességüket, és a virágszárak meghajlanak. A növény elkerülhetetlenül elpusztul, ha a betegséget nem sikerül megfékezni.

A gomba spórái a tél folyamán a növényi törmelékeken, a lehullott beteg leveleken és a kéregrepedésekben találhatók. A nyár beköszöntével megfertőzik az élő szöveteket. A kórokozók fejlődéséhez a legjobb feltételeket a magas relatív páratartalommal járó hőmérséklet-ingadozás jelenti. A fertőzés az alsó szárakon és leveleken kezdődik, és fokozatosan terjed az egész növényen. Kedvező körülmények között nagyon magas a szaporodási arány. A fertőzést segíti a szél, az esős időjárás, a rovarok, valamint a spórák terjedése a kertész szerszámaival és ruházatával.

Betegségmegelőzés

Az erős, jól formált növények köztudottan kevesebb betegségtől és kártevőtől szenvednek. Ez teljes mértékben alkalmazható a lisztharmatra. A legyengült növények elsősorban fogékonyak a betegségre, és sokkal kevésbé ellenállóak annak terjedésével szemben. Ugyanebben az összefüggésben, ne vigye el a radikális metszés, gyengíti a növények. A bokor jó állapotban tartása ellenállóbbá teszi a lisztharmattal szemben. Ne borítsa fel azonban az ültetést. A bokrokat jól szellőztetni kell, és lehetőleg jó napfényes helyen kell elhelyezni. Ne etesse túl a rózsákat nitrogénműtrágyával. A nitrogénfelesleg a sejtfalak meggyengüléséhez vezet, és megkönnyíti a fertőzés behatolását a sejtekbe. Öntözéskor ügyelni kell arra, hogy ne csöpögjön a levelekre és a szárakra. Próbáljon meg meleg napokon öntözni. Gondosan ellenőrizze a növényeket, különösen hideg, erős harmat vagy eső után. A járványkitörések időben történő észlelése hatékonyabbá teheti a betegség elleni védekezést. A lisztharmattal történő gondos, porzás nélküli eltávolítással megelőzhető a betegség további terjedése. A fertőzött leveleket és szárakat gondosan levágják, és műanyag zacskóba helyezik, amelyet el kell égetni.

Olvasson tovább  Sárga málna - ültetés, termesztés és gondozás

Kezelés kémiai gombaölő szerekkel

Lisztharmat a rózsákon: a betegség elleni küzdelem módszerei

A rózsák lisztharmata elleni kémiai gombaölő szerek alkalmazása az alapvető és leghatékonyabb módszer. Vannak szisztémás és kontakt gombaölő szerek. Szisztémás, behatol a növényi szövetekbe, hosszú időre megakadályozza a fertőzést. Kontakt – A kórokozóval való közvetlen érintkezés útján hat. A kórokozók azonban nagyon gyorsan rezisztenciát (hozzászokást) fejlesztenek ki e készítmények hatóanyagaival szemben. Folyamatosan új, hatékonyabb gombaölő szereket fejlesztenek ki.Az olyan termékek, mint a következők, jó hatással vannak:

 1. Dőlés;

 2. Quadris;

 3. Topáz;

 4. Scor .

A fentiekkel összefüggésben váltogatni kell a különböző termékeket, elkerülve a 3-nál több kezelést egyetlen gombaölő szerrel egy szezonban. A gyártó által az oldatok elkészítéséhez ajánlott koncentrációkat szigorúan be kell tartani. A permetezés nyugodt, hűvös időben ajánlott. A növényeket nem szabad túlöntözni a termékkel. A felületet alaposan meg kell nedvesíteni, de úgy, hogy az oldat ne csöpögjön túlzottan a levelekről. Minél kisebb a cseppek mérete a szóróventilátorban, annál hatékonyabb a kezelés. A jobb kezelési hatás érdekében adjuvánst adhat az oldathoz – olyan anyagot, amely csökkenti a víz felületi feszültségét. Bármilyen folyékony szappan megteszi. Az ilyen oldat vékony filmréteggel borítja a kezelt felületet, csöpögés nélkül.

Biológiai gombaölő szerek

A tudósok biológiai gombaölő szereket is kifejlesztettek a lisztharmat elleni küzdelemre. Ezek azonban kevésbé hatékonyak, mint a kémiai szerek. Alkalmasabbak az ellenőrzés kezdeti szakaszában és megelőző intézkedésként. Ezek közé tartoznak:

 1. Trichodermin;

 2. Planriz;

 3. Phytosporin.

A biológiai gombaölő szer kiválasztásakor fontos ellenőrizni a hatóanyag lejárati idejét. Általában sokkal rövidebb ideig tart, mint a kémiai gombaölő szerek. Nagyon szigorúan be kell tartani a megoldás tárolására, alkalmazására és konzisztenciájára vonatkozó ajánlásokat. A biofungicid alkalmazása után nem szabad vegyszereket használni, mivel azok gyengíthetik vagy akár meg is semmisíthetik a biofungicid hatását.

Ha ezeket az irányelveket betartjuk, a rózsák lisztharmat okozta károsodása minimálisra csökkenthető.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Comments: 1
 1. Bence

  Mi a hatékony védekezési intézkedés a lisztharmat ellen a rózsákon?

  Válasz
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: