Rüh: Okok és védekezési intézkedések

A főként a mezőgazdasági kultúrákat, gyümölcsfákat, bokrokat és zöldségeket sújtja. A levelek, gyümölcsök, gyökerek felületén kéreg és sebek képződnek, majd megrepednek, és a mikro repedéseken keresztül behatol a fertőzés. Bár a papsafű a felszíni szöveteket károsítja, a betegséget nehéz kezelni.

Rüh: Okok és védekezési intézkedések

Scabies – A betegség leírása

Minden egyes gyümölcs- és zöldségnövénynek megvan a maga kórokozója. Vagyis a betegség nem terjed át burgonyáról répára vagy almáról körtére. Azonban,A betegség jelei hasonlóak:

 1. Mikrorepedések a felületen;

 2. a bőr hámlása;

 3. gyümölcsök, levelek, szárak, gumók, gumók gennyes, szemölcsös, foltos borítása.

Előrehaladott stádiumban a levelek elszáradnak és lehullanak, a gyümölcs csúnya alakot vesz fel, nem tárolható, mivel gyorsan rothadni kezd.

Rüh: Okok

Bár minden növényfajnak megvan a maga burgonyarozsda kórokozója, a betegség minden kultúrnövényen egyszerre fordulhat elő, mivel a betegség kiváltó okai mindegyiknél azonosak:

 1. Túlzott nedvesség a talajban.Az ember nem mindig tudja szabályozni a talaj nedvességét, mert a mesterséges öntözés mellett van egy természetes tényező is: a hóolvadás, a csapadék.

 2. Túlburjánzás.Ha a gyümölcsfákat, bokrokat vagy zöldségeket sűrűn ültetik, a talaj gyorsan szegényes lesz, és a növények nem jutnak elegendő tápanyaghoz. Így a termés gyorsan gyengül és gyengül, a betegség pedig nagy területeken terjed.

 3. Instabil fajta.Vásárláskor érdemes olyan zöldség- és gyümölcsfajtákat választani, amelyek ellenállnak a varasodásnak.

 4. A változatosság hiánya. Minél egyenletesebb a termés, annál gyorsabban terjed a betegség. A sokféle fajtát tartalmazó kertben pozitív tendencia lesz.

A betegség terjedésének megakadályozása érdekében ezért javasolt a vetésforgó, a gyümölcsfacsemeték optimális távolságban tartása és a megelőző gyümölcsösök kezelése.

Milyen mértékben szenvednek a növények a varasodásban??

A gomba magas páratartalom (70% feletti), +15 és +20°C közötti hőmérséklet és 7-es pH-érték mellett fejlődik.

A növények leveleit, terméseit, szárát és leveleit fekete vagy olajbarna foltok borítják. Gyorsan rothadnak a zöldségfélék, gyökérnövények, gyümölcsök, amelyeket a korpásodás sújt. A varasodás erősen fertőzötté válik, a levelek lehullanak a fáról, a növekedés csekély, és a növény nem hoz termést.

A betegséget előidéző mikroorganizmusok és baktériumok száraz és laza talajban fejlődnek. A telet a fa mellett tölti, a lehullott levelek közé húzódva. Amíg az időjárás enyhe marad, a kórokozók nem lesznek jelen. Amint a talaj és a levegő páratartalma megnő, a mikroorganizmusok fokozzák aktivitásukat.

A frusztráló dolog az, hogy a hegesedés korai szakaszában nem lehet kimutatni – egyáltalán nem mutatja magát. Csak amikor a betegség a késői stádiumba lép, a leveleken és a terméseken foltok, göbök és pustulák jelennek meg, és a zeller és a burgonya fertőzöttségének mértékét csak a betakarítás után lehet meghatározni. A burgonyarák gyakran az egész termést elpusztítja.

A burgonyarozsda önmagában nem okoz halált. A növényeket egy másik fertőzés pusztítja el, amely a sebekbe kerül.

Burgonyarozsda

Rüh: Okok és védekezési intézkedések

A burgonyatermesztés szenved a leginkább a varasodás miatt. Kedvező körülmények között a betegség a termés akár 90%-át is elpusztíthatja.

A burgonyarothadás típusai:

 1. Közös. A betegség kezdetben szabálytalan alakú foltokat okoz a gumókon, majd sekély fekélyeket. Ahogy a burgonyafoltok fejlődnek, úgy terjednek el és olvadnak össze egybe. Végül parafás zárványok képződnek a helyükön. A betegség első jele a gumók kiásásakor észlelhető – a gumók felületét pókhálószerű bevonat borítja, amely a gumók kiszáradása után eltűnik.

 2. Lumpy.Az oospórózis a növekedés során eluralkodik a termésen. De maga a betegség a termény tárolása során mutatkozik meg. A gömböcskék színe megegyezik a gumók színével, és alakjuk változó – kiálló, benyomott, lapos -. A héj alatt nincs rothadás.

 3. Rüh vagy Rhizoctonia. A fajta akár 20%-kal csökkenti a terméshozamot. A levelek göndörödése, a gyökereken a penész, a növény elhalása.

 4. Ezüst.Alig látható, világosbarna foltok formájában jelenik meg. A rühesség kialakulása tavasszal éri el a csúcspontját. Az érintett területeken fémes fényű, nyomott foltok jelennek meg. A gumók veszítenek nedvességet, ráncossá válnak.

 5. Púderes.A gumók fertőzése a talajon és a rossz minőségű anyagon keresztül történik. A kórokozók a sebeken keresztül behatolnak a tövekbe és a gyökerekbe. A gyökérzetet gócok borítják – fehér kinövések, amelyek fokozatosan sötétednek. A felszínen szemölcsökre emlékeztető gennyes pattanások alakulnak ki. Éréskor a szemölcsszerű kinövésekből porszerű, barna színű massza porlad ki. A tárolás során a gumókat a szárazrothadás és a fitoftóra támadja meg.

Olvasson tovább  Hortenzia problémák és megoldások

A varasodás esetén a terület 4 éven belül alkalmatlanná válik a nadragulya termesztésére.

A varasodással fertőzött burgonyát ültetésre vagy szarvasmarhaeledelként használják fel. Ritka esetekben a növény vegetatív részeiben és a gyökérzetben is kárt okoz.

Burgonyarozsda: a leküzdés módja

Megelőzés céljából ajánlott a vetésforgó betartása – ugyanazon a területen 3 év alatt 1 alkalommal szabad burgonyát termeszteni. A kaszálás után a zöldtömeget el kell távolítani és a parcellától távolabb kell elégetni. A talajban nem szabad gumókat és növényi törmeléket hagyni. Ezt leszámítva ajánlott:

 1. A termesztéshez a varasodásnak ellenálló fajták kiválasztása. Ezek közé tartoznak: Charodey, Lasunak, Alena, Filatovsky, Elizaveta.

 2. Ültetés előtt egy hónappal vizsgálja meg a burgonyát, és tegye félre a beteg burgonyát és a betegség látható tüneteit mutató gumókat. Most hagyni kell a burgonyát 21 napig a napon melegedni +14-15 °C-on. Ezt követően újabb válogatásra van szükség, a sérült gumók eltávolításával.

 3. Közvetlenül az ültetés előtt, körülbelül egy nappal az ültetés előttVédje a gumókat a termékkelVédő- vagy gumós rühatka. A munkaoldat elkészítéséhez hígítsunk 70-85 ml-t 1 liter vízben. A legjobb, ha a gumókat finom szórópisztollyal kezeljük, mivel ez biztosítja a termék egyenletes eloszlását a gumó felületén.

 4. A szezonban vegyszeres készítményeket alkalmazzunk, mint például Maxim, Albit, Hom vagy Ordan. Készítse el az oldatot az utasításoknak megfelelően.

 5. A gumók optimális termesztőközege enyhén savas. Ha a talaj nagyon savanyú, célszerű meszelni mésszel, krétával vagy más kalciumban gazdag anyagokkal. A kezelést legkésőbb egy évvel a növény tervezett telepítése előtt végzik el.

Figyelem!

A rüh akár 160 növényfajt is megfertőzhet, így a betegség egy év alatt az összes ültetvényt érintheti.

Réparozsda

Rák: okok és védekezési módszerek

A közönséges hegesedés a kórokozó gombák tevékenységének eredményeként alakul ki:

 1. A. Violacea;

 2. A. Albus;

 3. A. Cretaceus;

 4. Actinomyces rüh.

Az érintett répa felületén durva kéreg képződik, amely idővel megreped és leválik. A céklák rothadásának oka, hogy mikroorganizmusok jutnak a rothadást okozó mikrorepedésekbe. A cékla a lombozat körül megpuhul, és a leveleknél fogva nem lehet kihúzni; a földben marad, a lombozat pedig a kezekben.

Ha a cékla nehéz, 7,5 pH-értékű savanyú talajban nő, a cékla cukortartalma és súlya csökken. Túlélő gomba a talajban, tavasszal újra aktiválódik.

Olvasson tovább  Hogyan kell termeszteni görögdinnye szabadban

A cékla rühatka: a védekezés módszerei

A zöldségek ültetésekor fontos betartani a vetésforgó szabályait – soha ne ültessünk céklát ugyanarra a helyre 2 egymást követő évben. Ne termesszen olyan területen, ahol az előző évben burgonyát termesztettek. Szintén:

 1. Rendszeres talajlazítás, A gyomnövények, a kalászosok és a gyökérrépa eltávolítása segít elkerülni a varasodás fertőzést.

 2. A gomba a magas lúgosságú talajokban fejlődik ki. Ne adjunk nagy mennyiségű szalmát, fahamut vagy trágyát a talajhoz.

Megnövekedett lúgosság esetén ortofoszforsavat juttatnak a talajba 2 m2 – Oldjunk fel 2 g terméket egy vödör vízben.

Almabetegség

Venturia inaequa

 • s kórokozó. A gomba nem az ágakat és a hajtásokat támadja meg, hanem az ágak alatt és a lehullott levelekben telel át. Amint az időjárás kedvezővé válik, a kórokozó megtámadja a lombozatot – az alján lágy, olajzöld színű virágzás jelenik meg. Idővel szürkésvörös színűvé válik. A gyümölcs íztelen, tápértéke csökken, húsa és héja pedig megfeketedik.

  A fiatal gyümölcsöket a keléses rothadás fertőzi meg. A héjon vastag kéreg képződik, a gyümölcs nem fejlődik ki, és a földre esik. Ritka esetekben a betegség a betakarítás után is előfordulhat. A betegség minden részre kiterjed: a hajtásokra, a virágokra, a kéregre és a kéregre. Az almafa veszít erejéből, fokozatosan elsorvad…

  Almabetegség: Ellenőrzési módszerek

  Az almafákat úgy kell ültetni, hogy minden fának elegendő hely álljon rendelkezésére. Rendszeres metszés és metszés ajánlott, hogy a korona közepébe fény jusson. Ezenkívül a következő intézkedéseket kell meghozni:

  1. Magas rühatűrő képességű fajták ültetése. A következő fajták bizonyítottak: Antonovka, Tsyganochka, Prima. A nemesítők munkájának köszönhetően minden évben új, varasodás ellenálló fajták jelennek meg a piacon. Tartsd nyitva a szemed az újonnan érkezők előtt.

  2. Évente távolítsa el a lehullott leveleket, Égesse el a sérült hajtásokat, gyümölcsöket és leveleket.

  3. Megelőző intézkedésként az almafát fokhagyma infúzióval lehet kezelni. Az elkészítéséhez 2 liter forrásban lévő vízben 24 órán át kell áztatni 250 g zúzott fokhagymát. Egy nap múlva szűrje le, hígítsa fel 8 liter vízzel, és adjon hozzá 30 g mosószappant.

  A növények védettségének javítása érdekében a termelők szilíciumot tartalmazó készítménnyel permetezik az almafákat. A szerek kiválóan hatnak a növények egészségére, és növelik ellenálló képességüket a betegségekkel, mindenekelőtt a rühösséggel szemben.

  Körtekabóca

  Rüh: Okok és védekezési intézkedések

  Venturia pirina – a körtekorhadás kórokozója. A gomba az egész telet a fiatal hajtásokon tölti. Amint meleg és nedves lesz, a kórokozó megkezdi pusztító tevékenységét. Aktiválási szakasz: rügyfakadás. A fiatal leveleket puha tapintású, olajbogyószínű bevonat borítja. A foltok zöldesbarna színűek is lehetnek. Nagyszámú spórát tartalmaznak, amelyek az egész körtefát megfertőzik. A fertőzött levelek a vége felé begörbülnek és lehullanak; a virágok is korán lehullanak. A betegség a gyümölcstermés csökkenéséhez vezet. A körték, amelyek beérnek, nem nőnek, betegnek tűnnek.

  A fertőzés a gyümölcs belsejébe jut a foltokon keresztül, amelyeken végül repedések keletkeznek. Az érintett gyümölcsök nem alkalmasak élelmiszerre, nem lehet őket tartósítani, lekvárt főzni.

  A beteg fa kérge megduzzad és felhólyagosodik. A tetején jól látható a spórafilm. A betegséget rovarok, szél, madarak, madarak terjesztik. A varasodás átterjed a környékbeli más körtékre is. A spórák az ágakon megtapadnak és ott maradnak télen, majd tavasszal elkezdik megtámadni az ültetvényt.

  Olvasson tovább  Hogyan termesztjük a tulipánokat egy edényben otthon

  Körtarozsda: védekezési intézkedések

  Amint az összes levél lehullott a gyümölcsfákról, ajánlatos azokat teljesen összegyűjteni és a területről távolabb elégetni. A kertészek évente egyszer végeznek alakító metszést, hogy minden vegetatív rész oxigénhez és fényhez jusson. Ettől eltekintve:

  1. Ráknak ellenálló körtefajtaCsizsovszkaja, Janvarskaja, Muratovszkaja, Pamjat’ Jakovleva, Rusanovszkaja.

  2. Megelőzésképpen a körtét rézkloriddal vagy Bordeaux-i folyadékkal kell permetezni. Kémiai készítményeik Skorom, Abiga-Pik, Raikom kezelésre engedélyezettek. Az első kezelés közvetlenül a rügyfakadás után, a második a virágok elvirágzása után, a harmadik pedig 14 nappal az előző kezelés után.

  Késő ősszel ajánlott a gyökérzet körüli talaj felszántása, hogy megtörje az összes mikroorganizmus maradékát. És azt is meg kell, hogy azonnal távolítsa el az összes gyümölcsöt látható jelei a betegség, az érintett levelek és hajtások – éget tovább távolabb a telek.

  Sebes cseresznye és madárcseresznye

  Rüh: Okok és védekezési intézkedések

  Karac

   inia cerasi – a cseresznye- és meggyfákon a rühatást okozó varasodásgomba. Kárt okoz a gyümölcsökön (szürke elszíneződés) és a leveleken (barna elszíneződés). Az érintett levélkék csőbe gurulnak, elszáradnak és szétmorzsolódnak. A gyümölcsök nem érnek be, zöldek és lehullanak a fákról. A fertőzés az érett gyümölcsön keletkező mikrorepedéseken keresztül történik.

   A kórokozó az egész telet a fa közelében, a lombozat maradványaiban tölti. Tavasszal, amikor az időjárás nedves lesz, a gomba megtámadja a gyümölcsfát. Rövid időn belül szinte az összes levél lehullik, a gyümölcs csúnya lesz, elveszti ízét.

   Rozsda a cseresznye- és madárcseresznyefákon: védekezési intézkedések

   Tavasszal el kell végezni a kialakulást és az egészségügyi metszést, hogy eltávolítsuk az összes sérült, rosszul növekvő hajtást, és eltávolítsuk őket a telekről. Ugyanakkor érdemes rekultiválni a talajt a tuskókörben. Még több:

   1. A megelőző ápolás érdekében a növényeket szezononként háromszor kell kezelni Bordeaux-i folyadékkal. Munkaoldat: 100 g vödörnyi vízhez. Az első permetezés – a zöld kúp szakaszában, a második – 3 héttel a virágzás után, a harmadik – ősszel, a betakarítás után.

   2. Ha az érett gyümölcsökön már elterjedt a varasodás, az asztali só megmentheti a termést. Az oldat elkészítéséhez szükség van egy vödör vízre, fel kell oldani benne 1 kg sót, majd felhordani a sót. Az oldatfogyasztás egy érett fára vetítve 2 liter.

   Tartsa szemmel a fákat az egész szezonban, hogy ne szalassza el a pillanatot, és időben kezelje őket a betegségek ellen.

   Rákos rühatka az egresbogyón

   Az egresbogyón előforduló rühességet gyakran összetévesztik a lisztharmattal. A betegség kezelése előtt érdemes kideríteni, hogy valójában mi okozza az egresfoltosságot.

   A betegség kialakulásának megelőzése érdekében kora tavasszal, amíg a rügyek még ébren vannak, kezelje az ültetvényt 7%-os karbamidoldattal. A növények minden vegetatív részét jól meg kell nedvesíteni.

   Ősszel a felesleges hajtások metszése, a sérült és száraz hajtások eltávolítása, a talaj felásása a gyökérzónában. Ezt követően 7%-os karbamidoldattal permetezünk.

   A beteg bokrok kezelésére a kultúrát 2%-os bordeaux-i folyadékkal, a Horus vagy Aktara készítményekkel kezeljük.

   Ribizli rühatka

   Az egresektől eltérően a ribizlibokrokat kevésbé sújtja a varasodás.

   Megelőzés céljából a növényeket tavasszal 7%-os karbamidoldattal kezelik. A betegség első jeleinél – Actara, Horus vagy Bordeaux folyadékkal.

   A rüh magas páratartalom és magas hőmérséklet mellett alakul ki. Az agronómiai gyakorlatok betartása csökkenti a gyümölcs- és zöldségnövényeken a rüh kialakulásának valószínűségét.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: