Mi a helyes módja a fokhagyma téli ültetésének?

A fokhagymát leggyakrabban ősszel ültetik. Az átteleltetés lehetővé teszi, hogy július végén-augusztus elején nagyobb hagymákat szüretelhessen. Ez általában még mindig elég meleg. A fokhagymát megszáríthatja és a tárolás előtt kidobhatja a hibás anyagot. A fokhagyma betakarítása után rendelkezésre álló helyre késői kultúrákat, például retket vagy daikont lehet ültetni. A fokhagyma ültetésének optimális ideje. A zöldségtermesztő feladata, hogy a fokhagymagerezdeknek vagy -hagymáknak legyen idejük gyökeret ereszteni, de ne hozzanak levélhajtásokat. Minél nagyobbak a fokhagyma levelei a tél beállta előtt, annál nehezebb lesz túlélni a telet, különösen, ha fagyos és kevés hó van.

Hogyan kell télen fokhagymát vetni

Határozza meg az ültetés időpontját

A fokhagyma őszi ültetésének legjobb ideje szeptember vége vagy október eleje. Az ilyenkor történő ültetés segít abban, hogy stabil hideg időjárás esetén a talaj felszínén apró levélhajtások jelenjenek meg, vagy egyáltalán ne legyenek láthatók. Néhány kertész korábban ültet. Fordítson különös figyelmet a fokhagymaágyások kiegészítő takarására. Ez lehetővé teszi a korai és nagyobb termést, kedvező telelési mintázat és gumóméret mellett. Ezt az ültetést általában a középső övezet déli régióiban gyakorolják.

Az ágy előkészítése

A talajnak bizonyos követelményeknek meg kell felelnie ahhoz, hogy jó fokhagymatermést lehessen produkálni:

  1. Legyen kellően termékeny;

  2. Jó légáteresztő képességgel rendelkezik;

  3. Savtartalma közel semleges;

  4. Ne legyen gyom vagy növényi törmelék.

Az ültetendő területnek jól megvilágítottnak kell lennie. Lehetőleg kerülje az alacsonyan fekvő területeket, ahol ősszel vagy tavasszal pangó víz képződhet. Ha a talaj nehéz, lazítót kell hozzáadni. Ez lehet homok, bomlott fűrészpor, finom duzzasztott agyag, vermikulit stb.. A fokhagymagumóhoz érdemes humuszt vagy dekomposztot juttatni, mielőtt az ágyást kiásná. Ne használjon friss trágyát vagy komposztot. Az ásványi műtrágya az ágy termékenységének javítására alkalmas szuperfoszfát.

Olvasson tovább  Őszi ültetés: Ültetési idő, szaporítás és gondozás

A megfelelő ültetési anyag kiválasztása

Az ültetési anyag előkészítése nagyon fontos és felelősségteljes pillanat. Ha fertőzött anyagot ültetnek, az egész termés veszélyben van. Ültetés előtt a jól megszárított fokhagymagumókat gerezdekre osztjuk. Gondosan ki kell szedni minden olyan szegfűszeget, amely betegség vagy megpuhulás jeleit mutatja. A gyanúsnak tűnő példányokat le lehet hámozni a fedőpikkelyekről, és alaposan meg lehet vizsgálni a sziklevél alatt. Ha foltokat vagy elszíneződést észlel, az egész izzót el kell dobni. Nem tanácsos a hagymákat jóval az ültetés előtt gerezdekre szétválasztani. Az egyes szegfűszegek összezsugorodhatnak és elveszíthetik magminőségüket. Szem előtt tartva, hogy a rossz vetőmagból nem lesz jó fajta, közepes és nagy hagymákat kell választani az ültetéshez.

A téli fokhagymát hagymákból lehet előállítani. Ezek a képződmények a fokhagymafej virágzása után jelennek meg. A fokhagyma egészségének javítása érdekében ajánlott 3-4 évente hagymavetéssel szaporítani. Az első évben a hagymák nagy, egyfogú hagymákat hoznak. A következő évben történő kiültetés után teljesen kifejlődött, több szárú fokhagymagumók képződnek. A hagymás hajtások megszerzéséhez hagyja a virágzó nyilakat a megfelelő számú növényen. Amint a hajtások elkezdenek sárgulni és kiszáradni, vágja le őket, és akassza fel száradni közvetlen napfény nélkül. Ültetés előtt válasszuk szét a hagymákat. A hagymák ültetési ideje ugyanaz, mint a szegfűszegé.

Téli fokhagyma ültetése

A fokhagyma helyes ültetése télen

A fokhagymát úgy ültetik, hogy a fogat az alsó részével a talajba süllyesztik. A mélység a szegfűszegek méretétől függ. Az optimális beágyazási mélység, amikor a szárcsúcstól a talaj felszínéig 4-5 cm. Ne nyomja a hagymákat túlzott erővel a talajba. A deformáció károsíthatja a fedőpikkelyeket, és megkönnyítheti a kórokozók behatolását. Ezenkívül a tömörített talaj az alap alatt késlelteti a gyökerek újranövekedését. A sorban a szegfűszegek közötti távolságnak 10-12 cm-nek kell lennie. Sorköz 25 cm.

Hagymák ültetésekor a talajba ágyazás mélységét 4-5 cm-re kell csökkenteni. A sorban a hagymák közötti távolság 6-8 cm legyen. Sorköz 15cm. A telelési körülmények javítása érdekében a hagymaágyat gyapjúval vagy száraz levelekkel is be lehet takarni.

Olvasson tovább  Ribizli metszése ősszel - lépésről lépésre útmutató

Ha a talaj az ültetéskor száraz, az ágyást ültetés után bőségesen be kell nedvesíteni. A hideg időjárás beállta előtti további gondozás a gyomirtás és szükség esetén a sortávolság lazítása lesz.

A téli fokhagyma helyes vetése segít az egészséges és egészséges termés előkészítésében.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: