Mi a helyes módja annak, hogy cserélje ki az egyetlen csempe a padlóban | Expertology

Nem ritka a csempe sérülése vagy leválása a padlóról a használat során. Sokan tévesen azt gondolják, hogy a probléma túl komoly, és teljes felszínre hozatalra van szükség. Valójában ez sokkal egyszerűbb – egy törött elem könnyen eltávolítható és kicserélhető egy újjal. A legfontosabb dolog az, hogy tudd, hogyan és mit tudsz tenni. Szakértőink elmagyarázzák.

A burkolattörés okai

A burkolattörés okai

A padlólapok hámlása nagyon gyakori jelenség, amelyet gyakran ennek az anyagnak a helytelen lerakása okoz. Néha néhány vagy akár egyetlen elem is meglazulhat, a burkolat egy bizonyos területére nehezedő nagy terhelés miatt. A probléma megfelelő megoldása,megfelelően meg kell értened az okait:

 1. Rossz minőségű ragasztókeverék– ha a csempe járás közben meginog, és a ragasztót a teljes felületen felvitték, ez a ragasztóval kapcsolatos problémára utal. A termék nem megfelelő minőségű lehetett (gyenge minőségű, lejárt), vagy az összetételt helytelenül választották meg. Például a ragasztó masztix nem használható a hőmérséklet-ingadozással járó területek (kandallók) közelében lévő csempék telepítéséhez, mert megkeményedik, és egyszerűen nem tartja tovább a padlóburkolatot.

 2. Üregek– a padlóhoz nem szilárdan csatlakozó elem okozza. A rosszul illesztett elem hosszú időn át tartó expozíciója a hámláshoz vezet. A csempe felületének több mint 85%-át ragasztóval kell lefedni a beépítés előtt, különben hamarosan leválik a padlóról.

 3. Rosszul előkészített szubsztrátum– ha egy csempeelem a ragasztóval együtt leesik a munkafelületről, a probléma a rosszul fugázott felület, amely nem biztosította a megfelelő kötést a ragasztóval.

 4. Gyorsan száradó keverék– ha a csempe ragasztóval válik le a padlóról, de a felületet megfelelően előkészítették, a probléma a padló kiegyenlítő anyagával lehet (ha használtak). Az a tény, hogy az ilyen termékek gyakran tartalmaznak polimereket, amelyek csökkentik a padló és a cementalapú ragasztó közötti tapadás minőségét. Ebben az esetben más alapot kell használni.

 5. Nedvesség behatolása– Ez a változat akkor lehetséges, ha a habarcsot nem megfelelően alkalmazzák, vagy ha a felületet nem szárítják meg megfelelően a befejező anyag lerakása előtt.

Cseréjére vonatkozó eljárás

Csere technológia

A sérült vagy meglazult elem cseréjéhez készítsen elő egy szerszámkészletet, ragasztót, egy új elemet és habarcsot. Maga a cserefolyamat nem bonyolult, de meglehetősen nagy körültekintést és gondosságot igényel.

Szerszámok és anyagok előkészítése

A megfelelő szerszám kiválasztása közvetlenül attól függ, hogy milyen típusú aljzatra kell a bevonatot felvinni. A következő szerszámok beton/habarcs aljzathoz és csemperagasztóhoz alkalmasak:

 1. kalapács;

 2. Simító vagy lapos csavarhúzó;

 3. kaparó (tisztítsa meg az illesztéseket);

 4. elektromos fúrógép;

 5. Meleg víz és konyhai szivacs.

A cementesztrichkel kiegyenlített padlóhoz, amelyre a csempéket cementragasztóval rögzítették, kissé eltérő szerszámokat kell készíteni:

 1. kalapácsos csavarhúzó;

 2. kőkorong;

 3. egy nagy kalapáccsal;

 4. Meleg víz és egy rongy.

Csempe eltávolítási folyamat

csempe csere - eltávolítás

A sérült és a sérülésmentes csempék eltávolításának technológiája némileg eltér egymástól. Tekintsük mindkét módszert. Az első lépés a sérült csempe cseréje:

 1. Fuga eltávolítása. Az első lépés a sérült elem körüli terület megtisztítása. A szomszédos elemek sérülésének elkerülése érdekében először rögzítse az elem széleit maszkolószalaggal. Langyos vízzel és szivaccsal távolítsa el a fugát. Az utolsót bőségesen nedvesítse be vízzel, és alaposan öblítse le az ízületeket, amíg azok lazává nem válnak. Ezután óvatosan távolítsa el a maradványaikat egy kaparóval.

 2. Csempék eltávolítása.Rajzolj rá átlósokat ceruza/gipszreszelő segítségével. Jelölje ki a lyukak sorát egy lyukasztóval a megjelölt átló mentén. Óvatosan fúrjon lyukakat a csempeelembe egy alacsony fordulatszámú fúróval. Vésővel és kalapáccsal készítsünk egy folyamatos vonalat a lyukakból. Most a sérült elemet apránként, középről kifelé haladva tépje le.

 3. Tisztítsa meg a ragasztót a felületről. Ez egy fontos lépés, mert egy olyan felület, amelyet nem tisztítottunk meg kellőképpen a régi ragasztótól, nem biztosítja a jó kötést az új csempével. A régi ragasztó eltávolításához használjon fém simítót.

 4. Alkalmazza a ragasztót. Fontos szempont a megfelelő ragasztóanyag kiválasztása. A konyhai/fürdőszobai kis csempeelemek esetében a legjobb, ha vízben oldódó cementragasztót használ. Nagyméretű formátumok és padlófűtéses felületek esetén előnyösebbek a “nagy teherbírású” kompozíciók (például kétkomponensű epoxi töltőanyagok). Ha kiválasztotta a megfelelő ragasztót, akkor a ragasztót felragaszthatja. Vigyen fel megfelelő mennyiségű terméket a gyártó utasításai szerint.

 5. Rögzítse a csempéket. Áztassa a csempét néhány percig vízben, mielőtt az előkészített felületre helyezi. Ez segít a felülethez való tapadás javításában. Vegye ki a terméket a vízből, és nyomja erősen a felületre. A legjobb, ha a habarcsot leghamarabb egy nappal a csempe megmunkálása után alkalmazzuk. Használjon erre a célra speciális gumírozott simítót.

Az egész lapok eltávolítása későbbi felhasználás céljából más mintát követ:

 1. Előkészítési szakasz. Meleg víz és egy szivacs segítségével óvatosan lazítsa meg az illesztéseket. Óvatosan távolítsa el a habarcsmaradványokat egy kaparóval vagy csavarhúzóval. Ha a készítmény cement alapú, akkor kell használni egy turbina – nagyon óvatosan vágja át az ízületek egészen a padlóig. Ezt követően alaposan öblítse le a munkafelületet vízzel.

 2. A csempézett elem eltávolítása. Egy széles véső és egy kis kalapács segítségével óvatosan üsse a csempét a helyére. Próbálja meg úgy meghajlítani a lapokat, hogy el lehessen távolítani őket. Amikor a csapások tompává válnak, az azt jelzi, hogy a lapok biztonságosan eltávolíthatók. Ehhez használjon simítót.

 3. A ragasztó eltávolítása. Ha a simítóval nem lehet eltávolítani a ragasztó-, cement- vagy egyéb habarcsmaradványokat, akkor speciális szerszámot kell használni. Lehet savalapú termék (ragasztó eltávolítására) vagy cementoldó vegyület. A köszörűgép acél kerekkefés tartozékkal is alkalmas.

Az új csempe lerakásának folyamata(vagy ugyanazzal a megtisztított csempével) egy gondosan előkészített felületen, azonos az előző esetben leírt technikával.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: