Pelargóniák házi termesztése

A pelargonium valószínűleg az egyik legismertebb és legnépszerűbb szobanövény, és még azok számára is ismerős, akik meglehetősen távol állnak a virágtermesztéstől. De ezt a szerény virágot – sok szempontból – nem mindig könnyű termeszteni és teljes pompájában virágozni. Mire van tehát szüksége a pelargóniának ahhoz, hogy a bokor egészséges és jól formált maradjon, és minél tovább bőségesen virágozzon?.

Mint minden növény esetében, a pelargónium gondozása is néhány alapvető dologból áll: világítás, metszés és alakítás, öntözés, trágyázás, átültetés, betegségek és kártevők elleni védekezés.

Pelargonium2.jpg

Fény

Ahhoz, hogy a muskátli ne legyen kellemetlen, jó, jól megvilágított helyet kell találnia. Legjobb a déli és keleti fekvésű ablakokon elhelyezni. Ősszel és télen a déli ablakok a legjobbak, nyáron azonban a keleti ablakok (különösen a déli régiókban) a legjobbak.

Természetesen a pelargóniát nyugati ablakokra is elhelyezheti, de itt figyelnie kell, hogy a pelargónia világossága elegendő-e, vagy további megvilágításra lesz szükség, különösen télen.

Ha a növénynek kissé hiányzik a fény, és további világítás nem lehetséges, akkor folyamatosan meg kell metszeni a hajtásokat, hogy megakadályozza a bokor erős húzását.

Metszés

A bokrot leginkább februárban és márciusban nyírja, amikor a nappali órák hosszabbak és a szunnyadó rügyek ébredezni kezdenek. A kompakt forma elérése érdekében erősen meg kell rövidíteni. Metszéskor minden hajtáson 2-3-4 rügyet kell hagyni (a talajszintről számolva). Az is jó ötlet, ha a felső rügyek inkább kifelé, mint befelé mutatnak.

Érdemes figyelembe venni, hogy ezzel a metszéssel a pelargóniák gyakorlatilag levelek nélkül maradnak, amelyek elpárologtatják a vizet, ezért öntözni kell őket, hogy elkerüljük a bokor elárasztását.

Formázza a növényt igény szerint. Vagyis, ha azt szeretnénk, hogy a muskátlik dúsabbak legyenek, a hajtásokat, amelyek hossza 3-4 és 8-12 cm között változhat (fajtától függően), csak újra meg kell metszeni.

Szintén erős metszés augusztus végén vagy szeptember elején, amikor a bokrok virágzatának mérete kisebb lesz, és a virágzás kevésbé lesz bőséges. Az ilyen metszés, akkor megszakíthatja a virágzást, és adja meg a növény egy kis pihenést, csökkenti a méretét a pelargonium, ami fontos, ha van korlátozott hely az ablakokban, és szerezzen erős jó dugványok előállításához új növények.

Olvasson tovább  A rozsda elleni védekezés módszerei

Ha október-novemberben radikális metszést kell végeznie, mindenképpen hagyjon néhány levelet a hajtásokon, amelyek elpárologtathatják a nedvességet, amelyet a fejlett gyökérrendszer elnyel.

Műtrágya

Mielőtt rátérnénk a tápozás kérdésére, tisztázzunk néhány alapvető dolgot, amit a pelargóniák termesztésekor tudni kell.

  1. Ne trágyázza a megfelelő fény nélkül növő cserjéket.

  2. Soha ne etessük a beteg növényeket. Először kezelje, és csak azután kezdje el a táplálkozást.

  3. Néha jobb, ha egyáltalán nem etetjük, hanem jó fényben neveljük, és évente 2-3 alkalommal átültetjük. A friss talaj tápanyagtartalma elégséges a jó növekedéshez és fejlődéshez.

  4. Novembertől februárig nem kell etetni a növényeket, mert ez a nyugalmi időszak, és utána következik a metszés.

  5. Az átültetés után a pelargonium egy hónapon belül teljesen ellátja magát minden tápanyaggal. A műtrágyákat csak 4 héttel később kezdjük el adagolni, a műtrágya betegtájékoztatón található utasításoknak megfelelően.

A trágyázáshoz szinte bármilyen, virágzó növények számára kifejlesztett műtrágya használható (adagolás az utasításoknak megfelelően).

Azok, akik hivatásszerűen termesztik a pelargóniákat, gyakran vásárolnak Etisso és Fertica műtrágyákat, amelyek hozzáadott nyomelemeket tartalmazó teljes értékű műtrágyák. Csak mérsékelt mennyiségű nitrogént, foszfátot és káliumot tartalmaznak.

A különböző műtrágyák mellett a pelargoniumok termesztésekor érdemes olyan készítményeket használni, amelyek célja a talajban élő mikroorganizmusok munkájának javítása. Különösen hasznosak a hidegebb időszakokban. Ezek a fitoszporin és a HB-101. Télen az öntözéskor apránként adagolhatók.

Öntözés

Pelargonium4.jpg

Ahhoz, hogy megértsük, mikor kell öntözni a pelargóniákat, meg kell tanulnunk meghatározni a talaj nedvességét a cserépben tapintás és súly alapján. De ez csak a tapasztalattal jön.

A növény túlöntözésének elkerülése érdekében a meleg évszakokban 1-3 cm mélységig hagyni kell, hogy a cserépben lévő föld kiszáradjon. Ha az ujját 1-3 centiméter mélyre helyezi, enyhe nedvességet kell éreznie. És az edénynek elég könnyűnek kell lennie. A tél folyamán célszerű a cserép felső egyharmadát kiszárítani.

Meleg időben naponta vagy akár naponta kétszer is öntözzük a cserjéket, a hideg idő beálltával pedig heti egy öntözésre csökkenthetjük az öntözések számát.

Olvasson tovább  Hogyan kell termeszteni és gondozni a beltéri gerberát?

Az öntözés mértéke és mennyisége a növény méretétől, a talaj összetételétől, a cserép térfogatától és a geránium típusától vagy fajtájától függ.

A legjobb öntözés a csepegtető tálcán történő alsó öntözés. Ily módon a talajfelszín mindig szellős és száraz marad, így elkerülhető a fekete lábszárbetegség.

Érdemes megjegyezni, hogy a túlöntözés ugyanolyan káros a pelargóniák számára, mint a túlszárítás. A gyökérlabda hosszan tartó kiszáradása a növény fejlődésének leállásához és néha elhalásához vezethet, mivel a vékony, finom szívógyökerek, amelyek tápanyagot és vizet szállítanak a növénynek, elsőként szenvednek a nedvesség akut hiányától.

Ha a gyökerek nagy része elpusztult, sürgős dugványozásra van szükség a pelargonium megmentéséhez.

Transzplantációk

A muskátlik termesztésekor az átültetést és az egyszerű átültetést elég gyakran végzik, mivel a cserepekben lévő talaj meglehetősen gyorsan kimerül, és a teljes növekedéshez, fejlődéshez és virágzáshoz sok tápanyagra van szükség.

Tehát milyen virágföldet válasszunk a felnőtt növények átültetéséhez, és mi alkalmas a fiatal növények és a dugványok számára?. Vizsgáljuk meg.

A felnőtt pelargóniák számára a könnyű tőzeg (30 százalék), a perlit (10 százalék) és a jó tápanyagtartalmú talaj (60 százalék) keveréke a legjobb. Használhat például kész univerzális “Terra Vita” talajt, és hozzáadhat hozzá egy kis perlitet.

A fiatal növények számára általában bármilyen jó minőségű virágföld (Fasko, Terra Vita, Klasmann), biotőzegmoha (kb. 10-15%) és perlit (10-15%) keverékét készítik.

A dugványokhoz vegyünk lélegző tőzegtalajt, és keverjük össze perlittel, amelynek aránya 30-50 százalék között változhat.

A felnőtt muskátlikat többször is átültetik:

  1. Ha az edény vagy tartály kicsi.

  2. Ha a növény hosszú ideje ugyanabban a talajban nő, és minden tápanyag elfogyott.

  3. Ha a bokor 6 hónap alatt nem használta fel a teljes edénytérfogatot.

  4. És ha a bokor nagyon öreg, és a fás gyökerek erős metszését igényli.

Amikor a bokor lesz szűkös pot, majd válasszon egy nagyobb átmérőjű konténert (2-4 cm), távolítsa el egy kis földet a földből csomó, összefonódott gyökerek, és egyszerűen átültetni a hozzáadásával friss földet.

A talajcserével történő átültetéskor a növényeket kivesszük a cserépből, a gyökereket megvizsgáljuk, a régi földet gondosan és szinte teljesen eltávolítjuk róluk, majd újra elültetjük egy ugyanolyan térfogatú cserépbe, amelyet friss földkeverékkel töltünk fel.

Olvasson tovább  Őszi munka a kertben: Mit kell tennie

Ha a pelargóniának nem sikerült az egész cserépbe bejutnia, akkor egy kisebb edényt kell választani az átültetéshez.

Az idősebb muskátlik átültetésekor a gyökereket meg kell vizsgálni. Az elhalt, törött, beteg egyedeket el kell távolítani, a többit pedig egy kicsit meg kell rövidíteni. Ha a gyökérrendszer térfogata jelentősen csökken, a bokor zöld tömegét is csökkenteni kell, mivel egy kis gyökérrendszer nem biztosít hatalmas talajtakarót. Ebben az esetben válasszon kisebb edényt, mint amekkora az átültetés előtt volt.

A dugványokat csak akkor ültetik át, ha a gyökérlabda már teljesen kifejlődött. A 100 grammos kis csészékből – a csírákat 200 grammban ültetik át, majd 0,5 literes edényekbe, majd – egy literes tartályba.

A fiatal növények sokkal gyorsabban nőnek, fejlődnek és virágoznak ezzel a fajta átültetéssel, és nincs szükségük műtrágyára, mivel gyakran átültetik őket, és mindig friss, tápanyagdús talajban nőnek.

Egy kicsit a növényvédelemről

Érdemes megjegyezni, hogy a pelargonium gyakorlatilag nem betegszik meg, és nagyon ritkán támadják meg a rovarok – kártevők, de néhány megelőző intézkedés még senkit sem akadályozott meg.

A pelargóniák betegségek és kártevők elleni megelőző permetezését általában ősszel végzik, mielőtt a növényeket télire küldik. A betegségek ellen a legjobb készítmények a Previcur Energy vagy a Topaz, a legtöbb rovarkártevő ellen pedig a Vermic vagy a Fitoverm alkalmas. A helyes adagolással és a biztonsági óvintézkedésekkel kapcsolatban lásd a használati utasítást.

Ha ezt a kezelést nem ősszel végzi el, akkor tavasszal is elvégezheti.

A klorózis (fotoszintézis zavar) néha megjelenik a pelargóniákon a stressz (hideg, hőmérséklet-ingadozás) miatt. A növény ferovittal vagy magnézium-szulfáttal történő kezelésével megszüntethető. Ne feledje, hogy ha ilyen készítménnyel permetezi a tarka levelű vagy sárga levelű fajtákat, a levelek színe megváltozik és zölddé válnak.

Egy kicsit az áttelelésről

A zonális pelargóniák optimális telelési hőmérséklete 15-18 Celsius-fok. De nem szabad 10-12 Celsius-fok alá süllyednie. Öntözze ritkán, és hagyja, hogy a talaj több mint egyharmadára kiszáradjon, hogy megelőzze az elöntést és a gombabetegségeket.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: