Pot care – gondozás, átültetés, szaporítás

Az orchideák az egyszikű növények legnagyobb családja. Hat kontinensen található. Kivétel: Antarktisz. A mérsékelt égövi szélességeken a föld alatti rizómákkal és gumókkal rendelkező, évelő talajlakó fajok nőnek. A trópusokon az orchidea flóra gazdagabb – olyan epifita növényekkel, amelyek rövid száraz évszakot és nagy mennyiségű csapadékot igényelnek. A mérsékelt égövi szélességeken a léggyökerekkel rendelkező népszerű fajok (pl. Cuttleia, Miltonia, Phalaenopsis) kedvező növekedési körülményei megfelelő gondozással beltérben is elérhetők.

Orchidea gondozása otthon - gondozás, átültetés, szaporítás

Termesztési feltételek

Véleményünk szerint az epifiták természetes növekedési környezete határozza meg a cserépben lévő sajátosságaikat. Mivel a növények léggyökerei részt vesznek a fotoszintézisben, gondosan ki kell választani őket a helyük és az aljzat szerint. Bár az aljzatnak könnyűnek kell lennie, az epifita támasztékaként is figyelembe kell venni.

Elhelyezkedés és fény

Mivel az orchideák az esőerdő alsó részén nőnek, sok lágy fényre van szükségük. Az állapot biztosítása érdekében a cserepet egy nyugati vagy északi ablak melletti ablakpárkányra kell helyezni. Ha az ablak délre néz, akkor a déli órákban laza függönyökkel lehet árnyékolni a naptól. Ellenkező esetben barna foltok, például barna foltok keletkezhetnek. Az árnyékolással azonban nem lehet túl messzire menni, mivel a fény fontos szerepet játszik az epifiták táplálkozásában.

Ha a növényt csak egy irányból éri fény, akkor fokozatosan hajlani kezd. Az orchideacserépet 2 hetente meg kell forgatni a saját tengelye körül a szimmetrikus növekedés érdekében. A kivétel – a rügyfakadás és a virágzás fázisai. A helyváltoztatás okozta stressz miatt a növény elveszítheti virágait.

A tél kezdetén napos napok nagyon kevés – kell gondoskodnia háttérvilágítás. Véleményünk szerint a fénycsövek jó alternatívát jelentenek. Extra fényre akkor is szükség lesz, ha a cserepet északi ablak közelébe helyezzük. A hidegebb időszakokban fontos, hogy a növényt meleg ablakpárkányon tartsuk, távol a hideg üvegtől, és kerüljük a huzatot.

Páratartalom

Az orchideák természetes környezetükben 50-90 %-os páratartalom mellett fejlődnek. Az érték napközben kissé alacsonyabb lehet. A lakásban azonban egy kényelmes szintet kell fenntartani: ha az értékeket 20-30 %-ra csökkentjük, a virág kiszáradhat. Bár a magas, akár 100%-os páratartalmat kerülni kell. A növénynek gondot okoz a túlmelegedés és az élelmiszer különböző részeihez való eljuttatása.

Olvasson tovább  Szilva: ültetés és gondozás, metszés és oltás, betegségek, kártevők, fajtaleírás

A megfelelő páratartalom fenntartása érdekében a cserepet nedves kavicsokra helyezzük, és mellé egy vizes edényt állítunk. A helyhez kötött párásító az orchideának és az embernek is jót tesz. Rendszeresen törölje le a leveleket. Növényi váladék borítja őket, amelyet a természetben az eső lemos. Ragadós, és ha nem távolítjuk el, a fiatal levelek összeragadhatnak, és nem tudnak kibontakozni. A növényt nem szabad permetezni, mivel a melléküregekben lévő víz elősegíti a betegségek kialakulását.

De hasznos, ha lezuhanyozod az orchideát. A vízkezelés segít lemosni a szennyeződéseket és a port a levelekről. Havonta 1-4 alkalommal öntözze meg, a szennyeződéstől függően. A legfontosabb dolog, hogy eltávolítsuk azokat a cseppeket, amelyek a zuhanyzás után a levélnyélre esnek, hogy megelőzzük a növekedési pont károsodását.

Hőmérséklet

Természetes környezetben közvetlen kapcsolat van a fény és a hőmérséklet között – a fotoszintézis és a tápanyagfogyasztás mértéke. A természetben azonban a napsugarak felmelegítik a levegőt. Magas beltéri hőmérsékleten pedig az orchidea sok cukrot használ fel, amelyek a fényhiány miatt nem tudnak fotoszintetizálni. A problémák és az esetleges halál megelőzése érdekében tartsa magát az optimális értékekhez. A különböző orchideafajok számára legmegfelelőbb hőmérséklet:

 1. “meleg” – 25-15 °C;

 2. A “mérsékelt” hőmérséklet 22-12°C;

 3. A “hidegek” 14 és 5 °C között vannak.

A maximális érték megfelel egy kellemes nyári nappali hőmérsékletnek. A minimum pedig a téli éjszakai hőmérsékletnek felel meg.

Fontos!

A nappal és éjszaka közötti hőmérséklet-változások napközben segítenek kompenzálni a fényhiányt és lelassítani a növény légzését a tápanyagok megőrzése érdekében.

Edény és szubsztrátum

Az orchideák számára mind az agyag-, mind a műanyag edények alkalmasak. Mindegyiknek megvannak a maga hátrányai és előnyei. Az agyagedények például légáteresztőek és jó tartást biztosítanak. Ha azonban a gyökerek aktívan részt vesznek a fotoszintézisben – mint a Phalaenopsis esetében -, akkor az edénynek áttetszőnek kell lennie. Ebben az esetben a műanyag előnyösebb.

A moha az aljzat fő tápanyaga.Egy példa a tápanyagkeverék összeállítására:

 1. Az ültetés előtt két napig áztassa a fenyőorchideát tiszta vízben, hogy megduzzadjon.

 2. Egy réteg duzzasztott agyagot vagy kis hungarocelldarabokat kell a cserépben hagyni.

 3. A tetejére durva kéregdarabokat helyeznek.

 4. Az utolsó réteg finom kéregfrakcióból és zúzott mohából áll.

Olvasson tovább  Hogyan küzdjünk a kolorádói burgonyabogár ellen

Orchidea gondozása cserépben

Ahhoz, hogy virágzásuk megmaradjon, megfelelő gondozásra van szükségük. Az orchideák egészségének megőrzéséhez nemcsak optimális tartási körülményekre van szükségük, hanem rendszeres öntözésre, kiegyensúlyozott tápanyagellátásra és jó növény-egészségügyi körülményekre is.

Öntözés

Orchidea gondozása otthon - gondozás, átültetés, szaporítás

Az orchideának szellős gyökerei vannak, amelyeknek oxigénre van szükségük. Ebből kapják a nedvességet természetes környezetükben. De a cserepes növényeket öntözni kell. Ne öntözzük sokáig – különben a növény megfullad és nem tud lélegezni. Az öntözés jele a gyökerek kifehéredése, ami azt jelzi, hogy szárazak.

A legelterjedtebb módszer az alulról történő öntözés: sekély edényben lévő cserepek. Használjon lágy vizet – fémek és sók szennyeződései nélkül. Ez utóbbi magas koncentrációja a levélcsúcsok feketedéséhez, korai sárgulásához vezet. A hajtások elhalása a cattleya esetében figyelhető meg. A víz optimális savassága 5,0 és 6,0 között van.

Táplálkozás

A kultúrában tartott orchideáknak nincs szükségük nagy mennyiségű ásványi anyagra. Egyáltalán ne trágyázzon, mivel az epifiták nem tolerálják a sókoncentrációt. A legfontosabb, hogy a növényt tápanyagban gazdag aljzatba helyezzük. Adjunk hozzá páfrányleveleket, tőzeget és mohát.

Ha az aljzat gyenge, az orchideákat trágyázni kell. A maximális sókoncentráció azonban 1,0-2,0 g/l. A Phalaenopsisok a legjobban tűrik a vegetációs időszak alatt; a Paphiopedilumok a legkevésbé szívósak. Csak trágyázó oldatokat szabad használni. Ásványi műtrágyát nem szabad az aljzatra szórni.

Védekezés a kártevők és betegségek ellen

A kórokozó kialakulását akkor jegyzik fel, ha a termesztés agronómiai követelményei nem teljesülnek. A leggyakoribbak a következők

 1. Fusarium– A túlzott nedvesség előidézheti a betegség kialakulását. Nem gyógyítható. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében semmisítse meg a fertőzött növényt.

 2. Wormwood– Az aljzat túlöntözése által okozott gombabetegségek. A gyógyításhoz a növényt kétszer permetezzük le réztartalmú gombaölő szerrel. A kezelések közötti időköz 10 nap.

 3. csalán kiütés– Nagy foltok formájában jelenik meg. Ennek megelőzése érdekében a hőmérsékletnek megfelelőnek kell lennie, és az orchideát tartalmazó helyiséget rendszeresen szellőztetni kell.

 4. Botrytis– A betegség a virágokat érinti. Normalizálja a páratartalom szintjét, és gondoskodjon a jó légáramlásról, hogy megállítsa a növekedést.

A kártevők, mint például a lisztharmat, a tripsz, a pikkelysömör és a pókhálós atka, a betegségek mellett a virág termését is csökkentik.

Olvasson tovább  Paradicsompalánták: Mikor és hogyan kerüljenek az üvegházba, és hogyan védjük meg őket a fagytól

Fontos!

A kártevők elleni védekezéshez a kezelés lehet szisztémás vagy kontakt rovarölő szer, a rovar típusától függően. A permetezést a szabadban végzik.

Átültetés

Orchidea gondozása otthon cserépben - gondozás, átültetés, szaporítás

Az átültetésnek számos oka van: az aljzat légáteresztő képességének elvesztése, a cserép vízelvezető lyukaiból megjelenő gyökerek.A legjobb időpont erre a kezelésre a virágzás után van. Utasítások:

 1. Vegyünk egy nagyobb átmérőjű edényt.

 2. Az ágy alját hungarocelldarabokkal víztelenítse.

 3. Fordítson ki egy orchideát a régi cserepéből.

 4. A megmaradt üregeket friss aljzattal töltse fel.

Ha az egyetlen probléma a szállítótartály esztétikájával van, akkor a vásárlás után nem kell átültetni őket. De van néhány olyan helyzet, amikor a halogatás nem lehetséges. Az egyik a gyökérrothadás jelei. A második leggyakoribb a rossz minőségű és kiszáradt aljzat.

Terjedési módszerek

A fajtajellemzők fenntartására a vegetatív szaporítás alkalmas. Számos módja van. A két leggyakoribb otthoni kezelés a következő.

A felosztása

Wanda, cambria, cattleya az otthoni szaporodnak megosztással.A műveletek sorrendje:

 1. Vegye ki a virágot a cserépből az aljzattal együtt, és tegye egy tál vízbe.

 2. Fél óra múlva, amikor a rög megpuhult, a gyökereket kézzel óvatosan ki kell lazítani a talajból.

 3. A víz cseréje. Amikor tiszták, a gyökereket felszedik és megvizsgálják.

 4. A sérült, rothadt és száraz gyökereket éles, fertőtlenített szerszámmal vágja le.

 5. A metszési területet borítsa be zúzott faszénnel.

 6. A növényt meleg helyen szárítják, majd részekre osztják, amelyek mindegyikének legalább 3 álgumónak és több gyökérnek kell lennie.

 7. Fedje le a sérüléseket fertőtlenítőszerrel, és ültesse el a palántákat tápoldattal ellátott, előkészített edényekbe.

Babák

Házi gondozás cserépben - gondozás, átültetés, szaporítás

Alkalmas Phalaenopsishoz. Könnyen csíráznak – akár a termesztő segítsége nélkül is. Véleményünk szerint a legjobb időpont a virágzás utáni 1,2 hónap.A cselekvések sorozata:

 1. A hajtás, amely 2 levelet és 5 cm hosszú léggyökereket képez, a virágszáron vagy a levélrozetták tövénél leválnak.

 2. Prolant szárítják egy nap alatt, és ültetett egy finom szubsztrátumban.

 3. Az utódokat tartalmazó edényt üveggel lefedjük, hogy a hőmérsékletet 22-25 °C között tartsuk.

 4. Amint az új növény meggyökeresedett, az üveget eltávolítjuk.

Az orchideák nagyon szép virágok. Nem kell üvegházat építenie ahhoz, hogy megcsodálhassa őket virágzás közben. Véleményünk szerint a legfontosabb a megfelelő karbantartási feltételek és az állandó gondozás biztosítása.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: