Szobanövények – gondozás, szaporítás, fajok, átültetés

A Dracaena a fák és a zamatos cserjék nemzetségének a spárgafélék családjába tartozó nemzetség. Természetes élőhelyei a trópusi és szubtrópusi Afrikában koncentrálódnak. De Ázsiában, sőt Ausztráliában is megtalálhatóak. A mérsékelt éghajlaton a dracaena, más néven szitakötő, népszerű szobanövény. A növény második nevét a vérvörös “sárkányvér” nedvének köszönheti, amelyet gyógyászati célokra vagy színezőanyagként használnak.

House Dracaena - gondozás, szaporítás, fajok, átültetés, átültetés

Variety

A nemzetség mintegy 100 fajt tartalmaz. A legtöbbjük fa. Ezt a fejlődési formát véleményünk szerint a szár másodlagos növekedése okozza. A következő fajták keresettek beltéri virágtermesztőként:

A marginális Dracaena

Több mint 3 m magas. Az évek során a hajtások fásodnak, 50-70 cm hosszú levéllemezek fürtjeivel díszítve. Színük a fajtától függ. Az utóbbiak közé tartoznak a tarka (foltos) és az egyszínű.

Ezek bármelyike nagyon dekoratív és számos célra alkalmas – a nappalitól a bankcsarnokokig

Dracaena Sandera

Rövid levelek és hajtások jellemzik. A zöldesszürke levéllemezek nemcsak hosszúak, hanem csavartak is.

A növény kompakt és legfeljebb 80 cm magasra nő. A dracaena szokatlan megjelenése és igénytelen gondozása miatt a fajtát “szerencsés bambusznak” nevezik

Illatos Dracaena

A fás hajtásokat fényes, közepes szélességű, fényes levelek díszítik, amelyek rozettát alkotnak. Pettyes megjelenésük felhívja a virágüzletek figyelmét. Szintén figyelemre méltóak a virágzatai, amelyek kellemes illatot árasztanak.

90 cm hosszú virágnyilakon alakulnak ki, és úgy néznek ki, mint a bolyhos golyók. Mesterséges környezetben azonban nagyon ritkán lehet olyan mikroklímát teremteni, amely elősegíti a virágzást

Dracaena compacta

A korábban leírt Dracaena sulphata alfaja. Bár a neve azt sugallhatja, hogy a mérete, ez nem minden kompaktra igaz.

Némelyikük elég nagy, és padlós kádakban is termeszthető. A fényes levéllemezek sűrű rozettákat alkotnak. Egyszínű, sötétzöld. Bizonyos fényben a levelek feketének tűnnek

Dracaena draconia

Örökzöld fa, amely a vadonban akár 21 m magasra is megnőhet.

A törzsön és az ágakon, amelyek a Dracaena esetében szokatlan módon az elágazás folyamatában alakulnak ki, csúcsos levélrozetták találhatók. Színük ezüstös szürke.

Az oldalhajtásoknak köszönhetően felnőttként gyönyörű, félgömb alakú korona alakul ki.

A hajtások sérülésekor a növény színtelen, gyantaszerű nedvet bocsát ki, amely a levegővel reagálva vérvörösre színeződik

Egy mellékes megjegyzés!A sokféle fajuk miatt a Dracaenák a kis helyiségek ablakpárkányait éppúgy díszíthetik, mint a nagy irodai termeket.

Karbantartási feltételek

Ahhoz, hogy a növény belső dekoráció legyen, hogy egészséggel és buja leveles rozettákkal örvendeztesse meg a növényt, megfelelő mikroklímára van szüksége. A dracaena jól fejlődik a lakásokban – nem szükséges a természeteshez hasonló körülményeket teremteni, ha nem a virágzás a termesztés fő célja. Néhány részletet azonban figyelembe kell venni.

Olvasson tovább  A talaj fertőtlenítése a kertben: milyen fertőtlenítési módszert használjunk?

Az aljzatra vonatkozó követelmények

A növény szereti a levegőt. A talajkeverék szerkezetének könnyűnek, lazának, jól áteresztőnek kell lennie. Nem kívánatos a nagy mennyiségű tőzeg, amelyet a vásárolt szubsztrát általában tartalmaz, és amely nem kívánatos. Vizet vesz fel, de nem adja le nagyon jól, és a gyökérlabda nagyon gyorsan kiszárad. Megfelelő öntözéssel azonban a virág ilyen aljzatban is virágozhat. Az egyetlen talajtípus, amelyben véleményünk szerint nem valószínű, hogy túlélne, az agyagos talaj. Optimális talajkeverék egy egzotikus növény számára – gyep- és lombföld, humusz és homok. Vegyünk minden összetevőt egyenlő arányban.

Fény és helyszín

A cserepes növény sok fényt szeret. Nyugati vagy keleti ablak melletti ablakpárkányra ültetve. Dél közelében – elhelyezhető, de nem nyáron. A napsugaraknak való kitettség megperzseli a leveleket. Ha a cserepet állandóan a ház déli oldalán helyezzük el, a napsütéses időszakokban függönnyel árnyékoljuk a növényt.

A növény jól fejlődik mesterséges fényben – északi ablakok közelében vagy a szoba hátsó részében kiegészítő megvilágítással elhelyezhető. A dracaena jó ellenálló képességgel rendelkezik. Nyáron a szabadban is elhelyezhető, de árnyékolni kell a forró naptól.

A hőmérséklet

A Dracaena egy hőséget kedvelő növény. Bár 15 °C-on is képes növekedni. Aktív növekedése során a dracaena 20-25 °C közötti hőmérsékletet igényel. Télen 15-18 °C-ra csökkentett hőmérséklettel pihenőidőt biztosíthat. A kritikus minimum 12°C. Ha a higanyszál e hőmérséklet alá csökken, a trópusi és szubtrópusi fajok elpusztulhatnak.

Nedvesség

A száraz levegőt jól tűri a dracaena szitakötő. Más fajok több páratartalmat igényelnek. Ennek érdekében permetezze be a lombozatot minden nap permetezővel. Ha a cserép fűtőberendezések közelében áll, ajánlatos naponta kétszer permetezni.

Ha nincs ideje, akkor egy edényt is tehet mellé vízzel vagy párásítóval. Ezenkívül a dracaena jól reagál a zuhanyozásra. Segít kimosni a port és felfrissíteni a növényt. Havonta végezzen ilyen vízkezelést.

Hogyan kell gondoskodni

A dracaena gondozása, bár nem bonyolult, mégis szisztematikusnak kell lennie. Ellenkező esetben a növény elveszíti dekoratív tulajdonságait, és akár el is pusztulhat. A termesztési agronómia számos standard intézkedést tartalmaz, amelyeknek megvannak a maguk árnyalatai.

Öntözés

Szobanövények - gondozás, szaporítás, fajok, átültetés

A Dracaena egy nedves növény. Nem tűri a szárazságot, és már egy rövid szárazságtól is nagyon szenved. Öntözze a növényt úgy, hogy a talaj mindig enyhén nedves maradjon, de ne legyen pangó folyadék a gyökerekben. Ez utóbbi megelőzése érdekében ellenőrizze a gyökérlabda víztartalmát 2 cm mélységben. Ha nincs ott, akkor azonnal meg kell nedvesíteni az aljzatot.

Nyáron a kezelést gyakran kell végezni – 2-3 naponta. Növelje az öntözési időközöket télen, amikor a nyugalmi időszak biztosított. De ha a virág közel van a fűtőberendezések, nedvesítse a szubsztrátumot még gyakrabban, mint a nyári hónapokban, mert ezek a levegő és a talaj szárazságot okozhatnak. Használjon klór- és nehézfémmentes vizet.

Olvasson tovább  A piros és fekete ribizli ültetésének sajátosságai - különbségek a ribizli gondozásában

Metszés

A növény díszítőértékének megőrzése érdekében. Például az illatos dracaena vagy marginalia 2-3 m magasra is megnő, a levélrózsák csak a hajtások tetejét borítják. Ebben a formában a növény elveszíti vonzerejét, és a helyzet javítása érdekében meg kell metszeni. Az eljárás kombinálható a szaporítással, mivel a dugványok nagyon jól gyökereznek. A hajtásokat 20-30 cm magasra vágjuk.

A levágott alapminta vágott széleit olvasztott paraffinnal kell befedni. A növényekre vonatkozó ápolási utasítások ugyanazok maradnak, mint korábban. Egy idő után ez egy lövést fog venni.

Trágyázás

Táplálja a cserepes növényeket az intenzív növekedés idején, amikor a gyökerek gyorsan veszik fel a tápanyagokat a talajból, kimerítve azt. Havonta kétszer trágyázzon, összetett műtrágyával. Ha sokféle lágyszárúakkal rendelkezik, nem szabad magas nitrogéntartalmú vegyületeket használni: Ha a talajban nagy a nitrogénkoncentráció, a növény elveszíti a levelek jellegzetes színezését, amelyek monoton zöldre változnak.

Ősztől csökkentse a műtrágya mennyiségét. A nyugalmi állapotban pedig nincs rájuk szükség. A trágyázás előtt a gyökérlabdát meg kell nedvesíteni. A víz megvédi a dracaena gyökereit az égési sérülésektől, és gyorsan asszimilálódik.

Védelem a kártevők és betegségek ellen

Bár a dracaena immunis, a hajtásokon tripszek, levéltetvek, pókhálós atkák és lisztbogarak találhatók, ha az életkörülményeket nem tartják megfelelően karban. Ha a tápanyagellátásuk megfogyatkozik, a sérült lombozat sárgul és kiszárad. A bogarak hagyományos gyógymódokkal és rovarölő szerekkel egyaránt kiirthatók. Az elsőt az egyes példányok esetében használják. Tömeges fertőzés esetén a növényt a csomagoláson feltüntetett használati utasításnak megfelelően növényvédő szerekkel permetezzük le. Ha az időjárás engedi, javasoljuk, hogy a növényt a szabadban kezelje, mivel a rovarölő szer nem biztonságos az ember számára.

Betegségek is megfertőzhetik a dracaena-t, ha a fenntartási feltételeket nem tartják megfelelően karban. Ahogy a növény stresszhelyzetbe kerül, immunitása csökken. Veszélyes bakteriózis. Mivel fertőző, nem kezelhető. A betegség kialakulásakor a levéllemezeken rothadó, nedves foltok jelennek meg, és a rothadó és az egészséges szövet között sárga csík húzódik.A betegség okai a következők:

  1. Túl sok a nedvesség;

  2. Magas hőmérsékleti rendszer;

  3. Foszfor- és káliumhiány;

  4. Lúgos talaj.

Ha a gyökerek rendszeresen panganak, a cserepes növényt megtámadhatja a gyökérrothadás, egy gombás betegség. A növény a betegség kezdeti stádiumában megmenthető. Vegye ki a beteg növényt a régi cserépből, távolítsa el a földet a gyökerekről, és alaposan vizsgálja meg őket. Ha beteg területeket észlelnek, azokat levágják, a növényt frissen fertőtlenített szubsztrátumba ültetik és gombaölő szerrel kezelik. Ha a gyökérzet teljesen megfertőződött, a növényt nem lehet lábon hagyni. De lehetséges új növényt kapni a csúcsleveles rozetta gyökereztetésével.

Átültetés

Házi dracaena - gondozás, szaporítás, fajok, átültetés

A virág nem szereti, ha a gyökerei zavarják. 2-3 évente tavasz közepén átültetéssel átültetni. Kivétel: savanyú talaj. Ilyen körülmények között a növény gyökereit gombaspórák támadhatták meg. Ezeket a rögök feltörésével kell ellenőrizni.

A drakéna számára jobb, ha agyagcserepet használunk, mivel az porózus és légáteresztő. Az átültetés előtt a cserépbe forró vizet adunk, és fél óra múlva kezdődik a közvetlen munka.

Olvasson tovább  Kéregmulcs: A kéregmulcsozás előnyei és hátrányai

A szaporítás típusai

A Dracaena szaporítása többféleképpen történhet. A legegyszerűbb és legtermékenyebb a vegetatív módszer. Ezeket a növény metszésével kombinálják.

A lombozat csúcsrózsájának gyökeresedése

Először is készítsen egy új edényt. Helyezzen vízelvezető anyagot az aljára, hogy az öntözés utáni víz ne pangjon a gyökerekben. Használjon finom kavicsot, kavicsokat. Ezután töltse meg a cserepet tápláló virágfölddel, és locsolja meg állóvízzel.

Egy éles és előzetesen fertőtlenített késsel vágjuk le a levélnyakú levélrózsákat a törzs egy részével együtt. Ez utóbbiak hossza 10-15 cm. A fertőzés megelőzése érdekében fedje le a vágást faszénnel. A gyökérképződés serkentése érdekében “cirkonnal” kezelik. Távolítsa el az összes alsó levelet a levágott fejről.

Az előkészítő munkálatok után az ültetési anyagot tápoldatba ültetik, és a konténert csordultig töltik vele. Véleményünk szerint, ha a dugványok sok lombot tartalmaznak, vagy nagyon lombosak, akkor a legjobb, ha 1/3-ad részben megrövidítjük őket. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy minden erőfeszítést az erős gyökérzet kialakítására fordítsunk.

Légi szántással

Ez a szaporítási módszer a dracena megfiatalításával is kombinálható. Vágjon egy T alakú vágást a bokor tetejétől kissé távolabb. Tegyen bele egy kis nedvesített tőzeget. Rögzítse műanyag fóliával vagy maszkolószalaggal, és tekerje be a bemetszést.

A tapasztalatok alapján akár egy hónapig is eltarthat, amíg a gyökerek a dugványok helyén kifejlődnek. De néha hosszabb ideig is eltarthat. Miután a gyökerek kialakultak, egy nagyon éles eszközzel vágja le a csúcsos hajtást, kis lépéssel lefelé haladva. Ezután már csak egy cserepbe kell ültetni egy vízelvezető réteggel és tápdús talajjal ellátott cserépbe.

Vágások

A gyökereztetés során a levélnyélrózsát nem szabad azonnal a talajkeverékbe gyökereztetni, hanem vízbe kell helyezni. Ez lehetővé teszi a gyökérképződés folyamatának szabályozását. A folyamat felgyorsítása érdekében a vízhez növekedésserkentőket lehet hozzáadni. Miután a gyökerek kialakultak, elegendő a palántákat a fent leírtak szerint elültetni.

Szárdugványok

Szobanövények - gondozás, szaporítás, fajok, átültetés

A dugványozással történő szaporítás nagyon hasonló a dugványozással történő szaporításhoz. A virágtermesztőnek egy erős fiatal szárra lesz szüksége, amelyet egy jól élezett, megmunkált szerszámmal több részre osztunk. A palánták hossza a rügyek számától függ. A dugványokból legalább 2 darabnak kell lennie. Általában egy 5 cm-es darab elegendő.

Vágjunk bemetszést a kéregbe a vágott darab egyik oldalán, és merítsük a dugványokat tápoldatba. Helyezze a gyökerező dugványokat meleg, árnyékos helyre. Az üvegházi körülmények megteremtése felgyorsíthatja a gyökeresedési folyamatot. Adjunk nekik egy vágott műanyag palackot, amelyet a dugványok fölé helyezünk. A gyökereztetés során szellőztesse a dugványokat, és szükség szerint permetezővel nedvesítse.

A Dracaena egy szokatlan növény, amely bármilyen belső teret díszíthet. De ami a legfontosabb – igénytelen és csak a szokásos agrotechnikai lépéseket igényli a szobanövények termesztéséhez.

Forrás:Fikuszok, dracenák, szörnyek és más lombhullató szobanövények – Beltéri Virágiskola.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: