Thuja: Egy kis otthoni ápolás

A Thuja örökzöld tűlevelű. Népszerűségét egyedülálló tulajdonságainak köszönheti: alacsony karbantartási igénye, magas dekoratív értéke és légtisztító képessége. Az utóbbi tulajdonságot a Thuja által kibocsátott illóolajok biztosítják. Kellemes fenyőillattal töltik fel a levegőt, megkötik a szabad gyököket és elpusztítják a kórokozókat. A Thujának számos faja és fajtája van. A növénynemesítők fáradságos munkájának köszönhetően ma már nemcsak a szabadban, hanem a beltérben is lehet tűlevelűeket termeszteni.

Thuja: otthoni ápolás és karbantartás

botanikai leírás

Thuja – A ciprusfélék családjának tagja. A nyugati Thuja faj Kanadában és az Egyesült Államokban, a keleti pedig Japánban és Kínában terem vadon. A fák és cserjék természetes körülmények között elérik az 5-10 m-es magasságot. De vannak akár 70 m magas példányok is. A tujákat lassú növekedés jellemzi. Szívós, betegségeknek ellenálló faanyagának köszönhetően a Thuja hosszú életű fa.

A mérsékelt égövi régiókban a Thuját elsősorban a melegebb éghajlaton termesztik a szabadban. Ott tűlevelűeket ültetnek terekre, parkokba és udvarokba. Hűvösebb éghajlaton a tujafákat cserepben tartják és beltéren tartják.

Az Ön tájékoztatására!

Az örökzöld tűlevelűeknél a beporzás a tavasz második felében történik, ami magházak – tojás alakú tobozok – kialakulásához vezet. Ősszel beérnek és magokat hajtanak.

Fajták és kultivárok cserepezéshez

A nemzetség 6 fajt tartalmaz. De ezek közül csak 2-t termesztenek beltéri virágtermesztésben:

A tuja faj neve

Leírás

Keleti

Bokorként fejlődik. Függőlegesen elhelyezkedő, zöld tűlevelű hajtásokból áll

Nyugati

Kúp alakú fa. Koronáját fényes tűkkel borított, felálló hajtások alkotják. Zöld színezete az arany árnyalataival hígítható

A növénynemesítők számos fajtát fejlesztettek ki a vad típusból. Otthoni termesztéshez előnyben részesítik a törpe képviselőit, amelyek kiválóan alkalmasak dézsákban, vázákban. A legnépszerűbb fajták:

 1. – “Danica”;

 2. “Golden Globe;

 3. “Teddy;

 4. “Miki”;

 5. “Aurea Nana;

 6. “Tiny Tim;

 7. “Kis óriás”;

 8. “Miriam”.

Ültetési jellemzők

Thuja: otthoni ápolás és karbantartás

A Thuja laza talajban fejlődik, amely könnyen engedi a levegőt a gyökereihez. Vásárolható készen vagy kézzel elkészítve. Az első esetben a tűlevelű aljzat alkalmas. Önkezelés homokkal, tűlevelű földdel és levélfölddel 1:2:4 arányban.

Műtrágyát adnak hozzá a termékenység növelése érdekében. Véleményünk szerint szerves és ásványi műtrágyák egyaránt használhatók. A talajt ültetés előtt fertőtlenítik.Az egyik módszerhez lehet folyamodni:

 1. vízfürdőben gőzölés;

 2. Sütőben sütés;

 3. mikrohullámú fertőtlenítés.

Olvasson tovább  Uborka termesztése az üvegházban

A tárolóedényt a termesztett fajtának és gyökérzetének fejlettségének megfelelően kell kiválasztani. Műanyag, kerámia vagy agyag edények alkalmasak. Véleményünk szerint az anyagot érdemes megfontolni, ha tuja növényeket tartunk olyan területeken, ahol alacsony hőmérséklet van. Ha a higanyszál 10 °C alá esik, az agyag vagy a kerámia nem alkalmas, mert az előbbi porózus, az utóbbi pedig gyorsan lehűl, és károsítja a gyökereket. Továbbá fontos, hogy a cserép alján vízelvezető lyukak legyenek.

Az előkészítő munkálatok befejezése után folytassa az ültetést.A lépések sorrendje:

 1. A tó alján terítsünk el egy vízelvezető réteget.

 2. Tegyünk rá egy kis aljzatot.

 3. Ültesse a palántát úgy, hogy megpróbálja megtartani a gyökérlabdát (zárt gyökérzet esetén) vagy szétteríti a gyökereket (nyitott gyökérzet esetén).

 4. Fedjük be földdel, a szélétől 1-2 cm-es üres helyet hagyva.

 5. Az aljzatot enyhén tömörítik és öntözik, hogy a gyökerek körül ne maradjanak légzsákok.

Kérjük, vegye figyelembe!

Csak minőségi, betegségre utaló jelek nélküli palántákat szabad felhasználni. A legjobb, ha az ültetési anyagot faiskolákból vásároljuk.

Karbantartási feltételek

Ahhoz, hogy a tuja növény jól fejlődjön beltérben, optimális mikroklímára van szüksége. A legjobb, ha hasonlít a természeteshez.

Világítás

A tujafák árnyéktűrőek. Az árnyékot kedvelik az erős napfénnyel szemben. A cserepeket a ház keleti vagy nyugati oldalán lévő ablakpárkányokra kell helyezni. Ha déli ablak közelébe helyezzük, a növényt távolabb helyezzük az ablaktól, hogy a déli melegben a közvetlen napfény ne égesse meg a finom tűket. Az északi oldalon lévő ablakpárkányon a tuja szenvedhet a fényhiánytól, ami a hajtások megnyúlásában és a korona bujaságának csökkenésében mutatkozik meg.

Hőmérséklet

A tavaszi és nyári kiváló növekedés érdekében a tuja növényeket 25-30°C-os hőmérsékleten tartják. A szabadban való felmelegedés után a cserép átvihető a friss levegőre – teraszra, erkélyre. Kerülje a növény közvetlen napfénynek való kitettségét. Télen a tűlevelűek számára legfeljebb 15 °C a kellemes hőmérséklet. Kerülje a huzatot.

Páratartalom

A tűlevelű jól fejlődik normál páratartalom mellett. Kivétel: tél. Ilyenkor tartsa távol a levegőt szárító fűtőberendezésektől. De a tűlevelűek szívóssága miatt a legjobb, ha rendszeresen permetezzük őket. Ha ezt rendszeresen elvégezzük, növeli a díszítőértékét, és megvédi a szívó kártevőktől.

A beltéri tuja gondozása

Az örökzöld tűlevelű tűlevelű mind a levegő, mind a talaj szárazságát jól tűri. Tulajdonságait természetes növekedési körülményeinek köszönheti. Az öntözés és a nedvesítés mennyisége a tenyészidőszaktól, a növény termetétől és a helyiség hőmérsékletétől függ:

 1. Aktív vegetáció idején, amikor meleg van, hetente 1-2 alkalommal nedvesítse meg a talajt;

 2. Amikor a hőmérséklet csökken, havonta kétszer;

 3. Télen 10-15 °C-os léghőmérsékleten havonta enyhén nedvesítse meg;

 4. Ha a hőmérő higanyszála a nulla felé közelít, hagyja abba az öntözést.

Olvasson tovább  Crocus ültetés ősszel - mikor és hogyan kell helyesen ültetni

Trágyázás

A tűlevelűek természetes módon alacsony termékenységű talajokon nőnek. A növekedési sebessége lassú, így nem használ fel túl sok tápanyagot. Táplálja a tűlevelűeket havonta, hogy tavasszal és nyáron is jól növekedjenek. Tavasszal elsősorban nitrogéntrágyákat használnak a zöldtömeg fejlődésének serkentésére. Nyáron jobb, ha foszfort és káliumot alkalmazunk az anyagcsere normalizálása érdekében. Ősszel és télen a tujafának nincs szüksége extra tápanyagra.

Metszés

Thuja: hogyan kell otthon ápolni

A Thuja metszése jól tolerálható. A koronája különböző geometriai formákká alakítható: kúp, gömb, piramis. Az alakító metszés mellett egészségügyi metszést is el kell végeznie. Szükség szerint távolítsa el a beteg, sérült vagy száraz hajtásokat.

Átültetés

A fiatal növényeket minden tavasszal ültessük át nagyobb edénybe. Ne használjon rögtön egy nagyon nagyot, mert megsavanyodik tőle a talaj. Az érett növényeket 2-3 évente kell átültetni. A kifejlett egyedeket 3:1:1 arányban tőzeg és homok keverékébe kell átültetni. A kezelés átültetéssel is alkalmazható.Az újratelepítés alapvető szabályai:

 1. Ha nagyméretű példányról van szó, meg kell metszeni, mielőtt másik cserépbe ültetjük.

 2. A kezelés előtt mindenképpen öntözzük meg a tuját, hogy a talaj eltávolodjon a tartály falától.

 3. A gyökérnyak kissé be van temetve, így további gyökerek képződnek.

Betegségek és kártevők

Véleményünk szerint a tuja termesztésénél a fő probléma a hajtások sárgulása. Néha az állapot nem igényel kezelést, mert a helytelenül elhelyezett növények okozzák: a közvetlen napfény megégette őket. Ebben az esetben egyszerűen ültesse át, és a sérült ágak eltávolítása után helyezzen rá növekedésserkentőt. A gyökérnyakat is megvizsgálják. A sárgulás akkor következik be, ha le van csupaszítva vagy túl mélyen van eltemetve.

A tűk sárgulása szintén természetes folyamat. Ez télen történik. Az aktív vegetáció alatt, ha az égés kizárt, nagy a valószínűsége a gombabetegségeknek, mint a citospórózis, fuzárium. Az első esetben a spórák a növény kérgét támadják meg, fekete foltokat képezve rajta. Fokozatosan behatolnak a fa belső rétegeibe. Kezelés nélkül a kezdeti stádiumban a tuja elpusztul. A gombaölő szeres permetezés hatékony védekezési módszer.

A fuzáriumot a tűk vörösesvörös színe jelzi. Amint a színe megváltozik, hamarosan elkezd elszáradni. A gyökérzet is károsodik, így a növény szervei nem tudnak táplálékkal ellátni. Kezelés nélkül fokozatosan elpusztul. A levéltetvek megmentése érdekében kéthetes időközönként Bordeaux-i folyadékkal permetezik őket. Miután a növény teljesen helyreállt, hagyja abba a kezelést.

Olvasson tovább  Gyökérrothadásos betegség - kezelés és védekezés, gyökérrothadás elleni szerek és készítmények

A tuja növényeket leginkább levéltetvek, atkák, pikkelyes atkák és kéregbogarak fertőzik. A levéltetvek, akárcsak az atka, a tűlevelek nedvével táplálkoznak. Fokozatosan sárgul és kiszárad. A magevő szúnyog szívesen eszik magvakat. És a kéregben lévő lyukak jelenléte a kéregbogár megjelenését jelzi, amely beavatkozás nélkül elpusztítja a növényt belülről. Rovarölő szereket használnak a tuja rovarkártevők elleni védelmére.

Terjedési módszerek

A tuja generatív és vegetatív módon egyaránt szaporítható. Az első módszert azonban otthon ritkábban alkalmazzák, mivel időigényes. Ezenkívül nem garantálja a fajtajelleg megőrzését sem.

Vetőmagok

A magok kinyerése érdekében a magházak nem hajtanak ki a növényen. Levágják őket, és meleg, sötét helyre helyezik. Amint elkezdenek pattogni, a magokat összegyűjtik. A csíráztatás a vetés előtt történik: nedves ruhába csomagolják, és 24 órán keresztül ott tartják anélkül, hogy hagynák kiszáradni. Ezután tegye a következőket:

 1. Az aljzatot az edénybe öntjük.

 2. Terítsük el a palántákat a felszínen, és fedjük be homokkal.

 3. Az edényt meleg helyen, szórt fényben, 20 és 23 °C közötti hőmérsékleten helyezzük el.

A csírák legalább egy hónap múlva jelennek meg. A fajtától függően hosszabb ideig is eltarthat. Csak 3-5 év múlva ültethető át állandó cserépbe.

Vegetatív módszerek

Thuja: otthoni gondozás

Szaporítás utódokkal – egy egyszerű technika. De a tágas dézsákban termesztett növények számára is elérhető. Alternatív megoldásként egy másik edényt kell mellé helyezni. Válasszon egy, a törzs melletti, a talajhoz közelebbi hajtást oltványnak. A tűket eltávolítják és az előzetesen előkészített árokba temetik. Gondoskodás, mint a szülő számára. Amikor a hajtások kihajtottak, a hajtást leválasztják, és külön ültetik el, saját gyökérrendszerével együtt.

Egy másik módszer – dugványozás. A lépések sorrendje:

 1. Az oldalhajtásokat 10 cm hosszú dugványokra vágjuk, amelyeknek “sarka” – a fás hajtás egy része – van.

 2. A dugványokat gyökereztető szerrel kell kezelni, és 2-3 cm-re földkeverékbe kell meríteni.

 3. Tegye a tartályt meleg helyre, és rendszeresen szórja meg a földet.

 4. Amikor az új hajtások kihajtottak, a fiatal fűzfát át kell ültetni egy állandó cserépbe.

A Thuja egy erős immunitással rendelkező, szívós növény. A sikeres növekedéshez a legfontosabb, hogy kényelmes körülményeket biztosítsunk számára, és szükség szerint elvégezzük a szükséges intézkedéseket.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: