Uborka termesztése a szabadban. Gondozás, betakarítás

Az uborka a legnépszerűbb zöldség Oroszországban. A szabadban termesztett zöldek íze a legjobb. Pácolt és pácolt téli használatra. A frissen szedett uborka íze és aromája jobb, mint az üvegházban termesztetté. Az északi régiók éghajlati viszonyai között az uborkaágyból jó termést betakarítani nem könnyű, de megvalósítható.

Uborka termesztése: Mikor és hogyan kell üvegházi és faiskolai palántákat vetni?

Uborka biológia

A báránygyökér a tökfélék családjába tartozik. Az uborka India trópusi és szubtrópusi területein őshonos. Rövid nappali üzemidő. A virágzás akkor kezdődik, amikor az éjszaka hosszabb vagy egyenlő a nappalival. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az uborkát június közepére vagy július végére kell vetni a szabadföldbe.

Az uborka jellemzői:

 1. Mélyen elhelyezkedő csapgyökér és sűrű oldalgyökérhálózat a felszíni rétegben 20-25 cm vastagságban.

 2. A szár szőrös, 2-5 m hosszú lián, amely bajuszával a támasztékba kapaszkodik. A 2., 3., 4. rendű oldalhajtások a hónaljból nőnek.

 3. Nagy, egyszerű, ötkaréjos, szőrös levelek.

 4. Hím- és nőivarú virágokat viselő egyivarú növény. A rovarok beporzók. Vannak parthenokarpikus fajták, amelyeknek nincs szükségük beporzásra.

 5. A termés egy hosszúkás alakú zöldcsemete, amelynek belsejében magház található. A héj sima vagy fehér vagy fekete dudorokkal ellátott. Technikai érettség: zöld levél 7 nap, biológiai érettség: 100 napnál több, a héj teljes sárgulása.

 6. Magok nagyok, lapos tojásdadok. akár 10 évig is megőrzik csíraképességüket. 3-5 éves korban a legtermékenyebb.

Több száz fajta és hibrid, rövid és hosszú szárú, bokros alakú, különböző érési idejű, az adott éghajlati viszonyoknak megfelelő zónákba sorolt fajták és hibridek.

A palánták 97%-ban vizet, fehérjéket, cukrokat, zsírokat, vitaminokat tartalmaznak. De ami a legfontosabb, hogy cucurbitancin-t tartalmaznak, amely keserű ízt ad a gyümölcsnek, és egy természetes antibiotikumot tartalmaz, amely enyhíti a gyulladást, kiűzi a férgeket a szervezetből. Az uborka rendkívül regeneráló és oxigénmentesítő hatású, az uborkát a kozmetológiában használják.

A növény igényes a talaj összetételére, a kiegyensúlyozott tápanyagellátásra, a közepes hőmérsékletre és a rendszeres öntözésre.

A helyszín kiválasztása

Készítsük elő az ágyat az uborka számára ősztől. Válasszon napos, szélvédett helyet. A legjobb, ha délkeleti vagy délnyugati lejtőn helyezkedik el. Az ágyak teraszosak. Jó megvilágítás és védelem az északi szelektől: a terméshozam garanciája. Nincs lejtő – előre, akkor ültethet bokrok hüvelyesek, napraforgó és kukorica körül a kerülete a jövőbeni ágy, ami egy zárt áramkör, amelyben a hőmérséklet 1-3 fokkal magasabb lesz.

Az uborka előanyagainak a következőknek kell lenniük:

 1. Hüvelyesek (nitrogénmegkötő baktériumokat hagynak a gyökérgumókban);

 2. Káposzta és korai burgonya, utána vetett fűfélékkel;

 3. cékla;

 4. szemek.

Fekete földet, agyagos, levegő- és vízáteresztő talajt hagynak maguk után. Komposzt és humusz hozzáadása az ásás alatt csak javítja az ágyás szerkezetét és termékenységét.

Az előfutár növények egy csoportja a semleges talajt kedveli, ősztől tűri a meszet. Az uborkának 6,5-7-es pH-értékű, de meszes szubsztrátumra van szüksége az előző kultúrákhoz.

Ágynemű típusok

Az uborka technikai növény. A fehérítetlen földeken a kialakított barázdákba vetőmaggal vetik. Egyetlen gazdaság sem nélkülözheti az uborkaágyást. Vannak különböző magágyak.

Uborka ágyások

Emelt ágyások a szántóföldön vagy a zöldségeskertben

Ősszel az ágyást megtisztítják a növényi maradványoktól, egy vödör trágyát és egy evőkanál műtrágyát ősszel – összetételük foszfor, kálium és kalcium. A felbontott rétegek nem törnek szét.

Tavasszal, de jóval az ültetés előtt az ágyást alakítjuk, négyzetenként műtrágyázva:

 1. A vödör által lebontott trágya vagy komposzt.

 2. Szórjuk szét a granulált szuperfoszfátot egy gyufásdobozon.

 3. Kálium-szulfát – egy evőkanál egy kanál nélkül.

 4. Nedvesítse a talajt karbamid- vagy ammónium-nitrát-oldattal, amelynek koncentrációja evőkanálnyi. . 10 liter vízre vetítve.

A megemelt ágyás talaját mélylazítással, 3-5 cm mélységű sekély szántással, hengerléssel – domborítással vagy szántással kell felkavarni. Várja meg, amíg a talaj felmelegszik 15 fokosra 5 cm mélységben, hogy ültetőbarázdákat, lyukakat alakítson ki, magokat vagy palántákat vessen el.

Olvasson tovább  Hogyan kell termeszteni asztrikokat a szabadban

Az ültetéshez előkészített talaj a laboratóriumi vizsgálatok szerint a következőket tartalmazza:

 1. Nitrogén NO3+NH4 formájában – 55-80 mg/l

 2. Oldható foszfor 60-80 mg/l

 3. Kálium – 175-200 mg/l

 4. Magnézium – 60-80 mg/l

 5. Kalcium – 1000-15000mg/l

A kalcium jelenlétét könnyű megmagyarázni – ez a talaj ásványi anyagainak része, amely fontos a megfelelő szerkezet kialakításához

Trágyaágyás

A szibériai falvakban az uborkát régóta trágyás ágyásokon termesztik. A tél folyamán az állatok a szalmatrágyás mezőn hagyták ürüléküket. Tavasszal hatalmas kupacot csináltunk, forró vizet öntöttünk rá, és vártuk, hogy lángra kapjon. Mindenféle takarás nélkül, elsimítva a parázsló masszát, lyukakat csinálnak a földből, és uborkát vetnek bele.

Amíg a trágya átég, addig egyenletesen és olyan hatékonyan adja le a hőt, hogy az uborkacsírák, kissé fedve, nyugodtan tűrik a visszatérő fagyot. A zöld növények még nem hajtottak ki, de az első uborka Szent Péter napján termett.

A szibériai falvakban a módszer divatos. A gyökerek számára minden tápanyag a trágyából származik. Nagyon jól fejlődnek, de gyakran kell öntözni őket – a víz az ágyneműbe kerül. Nincsenek betegségek, a zöldeket vödörszámra szedik.

Komposztágyak

A trágyaágyás alternatívája a komposztágyás. Ugyanezen az elven működik, a szerves hulladékot termékeny komposzttá alakítja újra. Ágy előkészítése rétegenként.

 1. Fémből készült rágcsáló. Az alja és a doboz belülről bélelt.

 2. Az őszi betakarításból származó egészséges kerti hulladékot – lefűrészelt ágak, fakéreg, levágott málna, káposztafej – tegye ki a kertbe.

 3. Levelek, kerti nyesedék és növényi törmelék, dugványok, zöldtrágya.

 4. Friss trágya, ló- és tehéntrágya.

 5. Termékeny, morzsalékos, trágyázott talaj.

Az égetés kevésbé intenzív, mint a trágyadombon, de a hajtások kedvező körülmények között vannak, és a bokor gyorsabban fejlődik, mint a talajágyon.

Az uborkatermesztés hőmérsékleti feltételei

Az uborkatermesztés hőmérsékleti feltételei

Fejlesztési szakasz

Környezeti hőmérséklet

Névleges0

Az optimális hőmérséklet 0

Csírázás

15-18

20

Erőteljes növekedés

20

25

Virágzás kezdete

15

18

Pollenérés

17

19

Fontos tudni, hogy ha a hőmérséklet néhány napon keresztül eléri a 4-6 Celsius-fokot, az elpusztíthatja a termést.

10 fok alatti hőmérsékleten az uborkák tompának tűnnek, és növekedésük lelassul.

Egy rövid, 0 fokos reggeli lehűlés elpusztítja a növényeket.

Választás a palántázás vagy a magvetés között

A sütőtök sajátossága a gyökérzet – a központi gyökér nem sérülhet meg. Ezért az uborka nem tűri az átültetést – fejlődése egy időre leáll. A növényeket akkor lehet elültetni, amikor a talaj 15 fokosra felmelegedett. Tekintettel a kötelező alkalmazkodási időre, a magoncok nem sokkal maradnak el a fejlődésben, de a magoncok erős immunitással és az időjárási körülményekhez való alkalmazkodással felülmúlják a magoncokat.

Palánták termesztése

A palánták magjait szedés nélkül vetik tőzegkelyhekbe vagy tablettákba, 0,5 liter talajmennyiséggel, vízelvezető edényben. A speciális aljzatot melegítéssel vagy forró permanganátoldattal való permetezéssel kell fertőtleníteni. A vetőmagokat vetés előtt kezelni kell, fertőtleníteni kell. A betakarítás után több mint 2 évnek kell eltelnie. Vessük a magokat egy 2/3-ig teli cserépbe.

A terményt tartalmazó konténereket éjszaka hűvösön, nappal pedig +(24-26) hőmérsékleten tartják 0, Csírázás előtt. A cserepeket csordultig töltik földdel. Fokozatosan csökkentsük a hőmérsékletet, így teremtve meg a keményedési körülményeket. Az öntözés is csökken. A 3-6 leveles fázisban, 15-25 cm magasságban a palánták készen állnak a talajba ültetésre.

Meleg, felhős időben a növényeket a töretlen gyökérlabdával 15-20 cm távolságra ültessük üregekbe vagy barázdákba. Az ágyat előzetesen fel kell szerelni egy kikötési rendszerrel. Mulcsozza az ágyást perforált polietilén fóliával vagy agroszövettel, fekete agril vagy fóliával.

Uborka vetése magokkal

Az uborkamagokat 15-18 °C-os hőmérsékleten, 5 cm mélyre vetik a talajba. Előzetesen készítsen akár 5 cm mély barázdákat az ágyásban. Közel vannak a harisnyakötő karókhoz. Előre felépített merev keretrendszer.

A betegségek ellen kezelt, kiszárított magokat a leendő bokor szélesre növő képessége alapján helyezik el:

 1. Erős növekedésű – 5-6 növény./1 2;

 2. Kompakt – 10 darab./2;

 3. A sorban 8-10 cm távolságra egymástól;

 4. Sorköz 0,8-1,2 m.

A fészekrakási módszert választottuk – a lyukak közötti távolság 25-30 cm, 2-3 mag egy lyukban. Vessük a magokat 2-3 cm mélyre. Minden magot fedjünk be egy maréknyi humusszal, helyezzük a magot a szélére, fedjük be az aljzattal, és bőségesen locsoljuk meg meleg vízzel. A hajtások 5-7 napon belül kihajtanak. Tartsa a talaj nedvességtartalmát állandóan 65-85%-on, különben a palánták kiszáradnak.

Olvasson tovább  Mikor és hogyan kell ültetni a retket

Öntözés és táplálás

Az uborkát csak reggel, a gyökér alatt meleg vízzel öntözze meg. Gyakoriság – 4-5 naponta. Vízfogyasztás 15-20 l/m2. Bármilyen műtrágyakeveréket öntözés után alkalmaznak. A szezon során a legnagyobb vízigény a gyümölcsös időszak alatt van. Ugyanakkor a növénynek további tápanyagokra is szüksége van.

A biogazdálkodás kedvelői számára a következő készítmények alkalmasak:

 1. A virágzás kezdetén, amikor az első petefészkek megjelennek, magnéziumra és bórra van szükség. A növények tehéntrágya vagy baromfitrágya oldatából kapják – 1 evőkanál.. 10 liter vízre egy-egy litert szórjunk a gyökér alá.

 2. Piacképes hajtások – egy csomag élesztőt oldjunk fel 10 liter meleg vízben, 1 literenként öntsünk a gyökér alá. Egy másik recept – 50 g karbamid, fél csésze hamu, egy kanál tehénborsó 10 liter vízben növényenként.

 3. Csalán, kenyér infúzió néhány csepp jóddal átszűrt keverékben – lombtrágyázás kedvezőtlen időjárás esetén.

 4. Időről időre hasznos a leveleket fahamuval beporozni, a hagymahéj infúzióját a gyökér alá locsolni.

Az uborka öntözése termesztés közben

Az ásványi műtrágyák szakértői azt javasolják, hogy kis dózisban, akár 5 alkalommal is alkalmazzanak egy szezonban. 2 héttel az ültetés után a bokrokat nitrát és kálium-szulfát keverékével kell öntözni. Az uborka teljes virágzásban van – végezzen lombtrágyázást mikrotápanyagokkal és bórsavval, trágyázzon az uborka alatt kálium-ammónium-nitráttal. A teljes termést kálium- és humáttrágyázással kell elősegíteni, 2 héttel később szuperfoszfáttal kell trágyázni. Minden esetben többtápanyagú műtrágya használható:

 1. Cristalon,

 2. Florovit,

 3. Kalcinit,

 4. Megoldás,

 5. Bioflora.

A műtrágya koncentrációját lásd a vegyszerajánlásban

A figyelmes kertész az uborkanövény állapota és fejlődése alapján állapítja meg, hogy mindenből van-e elég.

Elem

Érték

Hiányosság

Többlet

Nitrogén

Növekedés, fejlődés,

Vékony hajtások, világos levelek

A tömeg gyors növekedése a hozam rovására

Foszfor

Gyökérképződés, gyümölcsminőség

A levelek kicsik, kemények, sötétek, lassan érnek

A bokrok lenyomása

Kálium

Fejlődés, növekedés, termés, alak

Görbe, körte alakú gyümölcs, a levelek szélei kiszáradnak

Nem észlelt

Magnézium

Hatások a fejlődésre és a termésképződésre

Foltok, sötét csíkok a leveleken

Nincs hatása

Kalcium

Szükséges a talaj szerkezetének kialakításához

Nincs hatás

Mikrotápanyagok

Az enzimek részeként részt vesznek a biokémiai reakciókban.

Lassítja a fejlődést, csökkenti a hozamot

A túl sok káros a fogyasztóra nézve.

A számítások szerint az uborkaültetvények szektájára 1-1,5 kg szerves és ásványi nitrogénre, kb. 1 kg káliumra és ugyanennyi foszforra (P2O5) van szükség szezononként.

Növekedés és alakítás

Az ágyás kialakításakor előre válasszuk ki, hogy deszkarendszert használunk-e, a szárak függőleges vagy vízszintes felfüggesztésével, vagy a kerethez rögzített durva hálót. A termesztési módszer és a vetőmagok kiválasztása egymással összefüggő tevékenységek.

Ágy a lustáknak

A dolgozó kertész csak a hétvégéit tölti a kerttel. Az uborka könnyen ültethető termékeny ágyásba. Az ágyáson 30 cm-es sortávolsággal barázdákat készítünk. A magokat soronként 3-4 darabot oszlassunk el. Fedje le a sorokat dupla réteg Artotextíliával. A bokros vagy alacsony virágú uborkákat nem kell lekötni; a talaj alatta nedvesen tartja őket.

Egy hordóban egy héten át élesztő, tojáshéj, hamu, hamu. Az erjesztett folyadékot bőséges öntözés után kell bevezetni. Szükség esetén meg lehet metszeni, hogy az ágyás ne nőjön túl a nem termő zölddel.

A metszést nem igénylő uborkafajtákról Oleg Krylovtól, a híres “Manul” vetőmagcég tudományos igazgatójától kapott információkat. Úgy véli, hogy a kompakt, bokros formát nem kell metszeni. A növények jó termést adnak, a korai érésűek. Az ültetési határidők meghosszabbíthatók, feltéve, hogy a zöld hajtások meghosszabbodnak.

A bokorfajták és hibridek kevésbé termőképesek, mint a bokrosodó formák, de nem nőnek túl, korán érnek. A szabadföldi termesztéshez méhbeporzású és önbeporzású fajták állnak rendelkezésre:

 1. Babe– Volgográdi kísérleti állomás tenyésztése. Cukkini növény, lisztharmatra hajlamos.

 2. Baba– az Agrofirma Poisk Kft. által az állami nyilvántartásban 2009 óta. Rövid életű, méhbeporzású fajta, fehér, tüskés, darabos zöldekkel.

 3. Hector F1– Holland szelekció, a női petefészkek dominálnak, méhbeporzású, gyors érés, valamint az uborkamozaikvírussal és gombabetegségekkel szembeni ellenálló képesség jellemzi.

 4. Parthenocarpic Arshin F1Az üvegházban 40-60 cm hosszúak, de 170 cm-re is megnőhetnek. Nem szükséges az ágyba kötni. Az önbeporzás segít, hogy rossz időjárás esetén is legyenek hajtások.

 5. Önbeporzású Artel F1hajtások akár 90 cm-re, de nem igényel kötözést; a hajtások mérsékelten benőttek. Korai és egyenletes termést hoz.

Olvasson tovább  Pot care - gondozás, átültetés, szaporítás

A kertészek azt javasolják, hogy fordítsanak figyelmet más bokoruborkákra: Temp, Sarovsky, Valday, Bouquet. Hamarosan új hibridek jelennek meg

Fő fogadás!Tapasztalt kertészek tanácsot adnak arról, hogyan lehet meghosszabbítani az uborka gyümölcsösödését harisnyakötő nélkül. Május elejétől június közepéig vethetők.

Cserjék és bokrok közötti ültetés, az utóbbiakat 7-10 nappal később ültetve. A bokros uborkát először betakarítják és betakarítják, míg a Plethora uborka őszi tekercseket biztosít majd.

paradicsom és uborka egy üvegházban

A szárak formázása

Az uborka szerkezetének elemzése során megállapították, hogy több hajtásrendben a hajtások elérik az 5 m-es magasságot. Amikor a növény minden energiáját a növekedésre fordítja, nem marad energia a táplálkozásra. A bokor túlburjánzik, nem kap elég fényt, nincs szellőzés, a nedves részeken fehér rothadás alakul ki, a leveleken foltosodás és elhalás – a növény elpusztul.

Formázás – a főhajtás és az oldalágak szisztematikus eltávolítása. 2., 3., 4. sorrendben metszéssel.

Megfelelően formázva:

 1. A növény a termésért dolgozik;

 2. a bokrot könnyű gondozni;

 3. helytakarékos;

 4. jó megvilágítás

A főszár lecsípése és a rúdhoz kötése megóvja a növényt a töréstől.

A metszési rendszerek a petefészek kialakulásától függenek. Ha a termés főként a másodrendű ágakból származik, alakítsa a bokrot a főszár növekedésének korlátozásával, hogy a szárak fejlődhessenek.

A termés a főszáron képződik – fenn kell tartani, elnyomva az oldalnövekedést. Ilyen fajták például a Courage F1 és a Hermann F1. A törzs vezetése úgy történik, hogy függőlegesen a tartóhoz kötözik. Hagyja, hogy a szárak az első 4 levél teljes elvakításával erősek legyenek. Két rétegben csak 1 petefészek marad, további kettőben pedig 2 leendő uborka. A szárak kinövik a rudat, és lehúzzák őket. A föld felett egy méterrel a főszár magassága korlátozott.

Fontos!A szárak merevítése szükségtelenné teszi a bajuszokat, azok táplálékot vesznek fel, kapaszkodva. Ezeket még csecsemőkorukban el kell távolítani.

A köztes fajták oldalhajtásokon hozzák a termést. A főhajtás növekedési pontját 5-6 levél után tűzzük meg, miután a növényt rácshoz kötöztük. A két alsó hajtás önálló ágként fut, ezeken eltávolítjuk a szárakat és a petefészkeket 4 levélig, majd 5 rétegben elhagyjuk a petefészket és az azt tápláló levelet, később az ágakat hagyjuk fejlődni, megvastagodás nélkül.

A méh beporzók hímvirágokat hoznak létre a fő száron és nővirágokat a mellékszárakon. Ezért a főszár növekedési pontját 8 levél felett kell megmetszeni, másodrendű mostohagyermekeket kell kifejleszteni, 2 levelet és 2 petefészket hagyva minden egyes száron. Hasonlóképpen, a szárak harmadik rendje, de a 4. szintet kíméletlenül távolítsuk el.

Harántkötő metszés

A gerinc kialakításakor, a vetőmagok elvetése előtt kell telepíteni a támasztékokat, amelyekhez a keretet rögzítik. A futók lehetnek függőlegesek, ferde vagy vízszintesek. A kapukat kézzel vagy egy indával rögzítik a támasztékhoz, és felemelik a hálóba.

A horizontális módszer

A zöld fal két nagy oszlopból és sok fa karóból álló keret építésével jön létre. Ezeket egymástól legfeljebb 25 cm magasan elhelyezkedő zsinórszálak fonják össze. Az uborkaszárak úgy másznak felfelé, hogy bajuszszálaikkal vízszintes szálakba kapaszkodnak.

A függőleges út

Az ágy szélén lévő két támasz egy merev rudat tart. Minden uborka a rácshoz van kötve zsineggel, egy csúszós hurokkal. A törzset az óramutató járásával megegyező irányban tekerjük a fonal köré, a kötél húzza a szárat és rögzíti a szárat.

A hibrid módszer

Miután a tartóoszlopokat a kör alakú gerinc közepén rögzítették, ferde támasztékokat hoznak rá, így az építmény karácsonyfává válik. A lugas kialakítása esztétikus, és újszerű tervezési megoldást jelent.

ív alakú rácsos keret

A trágyaágya fölött vízszintes futókkal összekötött ívekkel nyújtva. Kapsz egy zöld sátrat gallyakból, minden levél a nap felé néz. A kapukat kézzel kell a kerethez rögzíteni. A megemelt gallyak és levelek védelme alatt a gyökerek kedvező helyzetben vannak. Könnyű öntözni és felszedni a befelé lógó szárakat.

Következtetés

A kültéri uborka modern fajtái és hibridjei bármely éghajlati övezetben betakaríthatók. Fontos, hogy a megfelelő műtrágyát és művelési módokat alkalmazzuk. Az ültetvényt időben kezelje a kártevők és betegségek ellen.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: