A bizonytalanság 5 oka és hogyan győzhetjük le őket

Kevés olyan ember van köztünk, aki mindig magabiztos. De egy dolog, hogy alkalmanként kellemetlen érzéseket érzünk, és egy másik, hogy állandóan ebben az állapotban vagyunk. A bizonytalanság okairól és az ellene való küzdelemről a Gestalt-terapeuták elmondták.

A bizonytalanság 5 oka és hogyan győzzük le őket

Mi a bizonytalanság?

Alacsony az önbecsülés és félelem attól, hogy önmagad legyél. És ez nem diagnózis, hanem a tévhitek következménye. Az irónia az, hogy ez egy hamis önérzetből, valamint az önértékelés és az önbizalom helytelen önképéből ered. Ha ezek nem felelnek meg a személyes észleléseknek, pszichológiai komplexusok keletkeznek. Az önmagukkal elégedetlen emberek hozzászoknak ahhoz a gondolathoz, hogy valami baj van velük, és megtagadják maguktól a jogot, hogy kifejezzék valódi érzéseiket, egyéniségüket és véleményüket.

Az önmagukban kételkedő egyének nem rosszabbak, mint az önelégültek. Az egyetlen különbség a viselkedés és az önmagunkról és a lehetőségekről alkotott elképzelésekben van. A nők hiába utasítják el a gondolatot, hogy egy jóképű férfinak tetszenek, mert nem tartják magukat méltónak rá. A szakmai kompetenciával rendelkező férfiak meggondolatlanul átadják a tekintélyes pozíciókat a kevésbé tapasztalt kollégáknak. A pszichológusok ezt nevezik a célmeghatározás bizonytalanságának.

Ha például egy rangos egyetemre készülsz jelentkezni, és hirtelen úgy döntesz, hogy nincs esélye annak, akinek nincsenek kapcsolatai. Amikor megírtad a felvételi esszédet, és magadat hibáztatod, hogy milyen szörnyű, pedig egy órája még azt hitted, hogy jó, az a teljesítményedbe vetett bizalom jele.

A probléma a pszichológusok figyelmét a huszadik század közepén keltette fel, amikor világossá vált, hogy az alulértékelt:

 1. pszichoszomatikus betegségekhez vezet: asztma, fejfájás, gyomorhurut;

 2. bűnös a kamaszkori cinizmusban, az egyenlőtlen házasságokban;

 3. a mások véleményétől való függés okává válik;

 4. Megfosztja őket az egyéniségtől.

Miért?

Mint minden viselkedési minta, a neheztelés is inkább gyermekkorban alakul ki. Zsenge korban az ember véleménye önmagáról az általános ismeretekből és mások világképéből és képeiből alakul ki. . Bandura, a modellalapú tanuláselmélet megalapítója ragaszkodik ahhoz, hogy az alulértékeltséget a kommunikációban szerzett tapasztalatok hiánya, a hatástalan környezeti viselkedések másolása okozza.

A tanult tehetetlenség elmélete

A bizonytalanság 5 oka és hogyan győzzük le őket

Pszichológus M. Seligman bebizonyította, hogy az önbecsülést az emberek reakciói befolyásolják. A gyermek elemzi a visszajelzéseket, és összehasonlítja a cselekvéseket és a következményeket. A külvilágtól érkező válasz hiánya vagy a szülőktől kapott monoton érzelmek bizonytalansághoz vezetnek, ami kisebbrendűségi komplexust okoz.

Olvasson tovább  Hogyan lehet megbirkózni a szakítással

Ezek a jellemzők egy láncszemek: a komplexek csökkentik az önbecsülést és önbizalomhiányt okoznak. És fordítva: a helytelen önkép pszichológiai zavarokhoz és “imposztor-szindrómához” vezet. Sokan nem hisznek magukban, és úgy vélik, hogy a teljesítmény a véletlen műve, nem pedig az energiafelhasználásé és a személyes preferenciáké. Sőt, azzal a gondolattal gyötrik magukat, hogy becsapnak másokat.

A kudarc és a kritika elvárása

De ez a baj fele. Ahhoz, hogy az önbecsülés elszálljon, később az életben kudarcot kell vallanod, amit kollektíven megvitatnak, és minőségileg összehasonlítanak a barátaiddal. De van még más is. Mindenkinek meg kellett hallgatnia a megjegyzéseket és a kritikát, de mindenki másképp érzékeli őket. Ez az idegrendszer típusától, a pszichológiai alkalmazkodóképességtől függ. Meghatározzák a személyiség működését, a problémák leküzdésére való készséget, az érzelmességet: konstruktív, gátló vagy elnyomó.

Belső kritikus

Az igényes emberek a kritikus gondolkodásra támaszkodnak. A paradigmák és a hamis attitűdök által kondicionált logika és tudatosság szűrőjén keresztül szűrik az ötleteket, megakadályozva, hogy azok a fizikában megnyilvánuljanak, mert kételyek miatt. Tévesen azt hiszik, hogy nincs bennük potenciál, és elveszítik az önmagukba vetett hitet, így sebezhetővé válnak. Ez összefügg a tekintélyszemélyek nem megfelelő megbecsülésével, a szülői jóváhagyás és dicséret hiányával.

Félelem az elutasítástól

Sokan félnek attól, hogy félreértik és elutasítják őket. Félnek a társadalmi elutasítástól, mert nem illenek össze. Gyakrabban inkább hallgatnak, amikor személyes véleményt kell kifejezni, beleegyeznek a konformizmusba. Az elutasító politika védelmet nyújt a múltban megismételt nevetséges vagy zaklató tapasztalatok ellen.

Túlhangsúlyozás..

Egy hasonlattal élve, ez olyan, mint a bankjegyen lévő szám, amely értéket ad a papírnak, amely önmagában semmit sem ér. A nullák száma a nominális és a reálérték közötti különbséget jelzi. A pénz értékét csak az anyagi erőforrások biztosítják. A személyes jelentőséget kizárólag az önmagunkba vetett hit és az elért eredmények támasztják alá. Az önértékelés eltúlzott megítélése olyan emberekkel szemben, akiknek van merszük magasabbra értékelni magukat, alacsony önbecsüléshez vezet.

A következmények

Ha valaki nem tud megfelelő célokat kitűzni, nem tud a külső körülményekhez viszonyítani, nem tudja pozitívan értékelni a sikereket, az is bizonytalanságot szül. A következő tünetekkel jár: kommunikációs kellemetlenségek, szorongás, kétségek, a körülményekkel szembeni tehetetlenség gondolata. Az ember beletörődik abba a gondolatba, hogy “én vagyok a legrosszabb”, és nem érdemlek többet, ami növeli a csalódás, a stressz, a depresszió valószínűségét. Útban van:

 1. Fejezze ki érzelmeit;

 2. kapcsolatépítés, karrierépítés;

 3. Spontán ötleteket generálni;

 4. Találd meg a helyed a társadalomban.

Olvasson tovább  Mi a tudatos étkezés és miért van rá szükséged?

A bizonytalan emberek külső jelei

A bizonytalanság 5 oka és hogyan győzzük le őket

Ha az illető zagyvaságokat beszél, a székben fetreng, sokat gesztikulál, akkor ezzel próbálja elrejteni a kellemetlenségét. Fontos, hogy ne keverjük össze a temperamentummal és a modorossággal. A kolerikusok is gyorsan beszélnek és integetnek a kezükkel, de nem nyűgösködnek. Az alacsony önbecsüléssel rendelkező személyt a görnyedtségről, a közvetlen ránézés kerüléséről és a jellegzetes beszédmódról lehet felismerni. A magabiztos társalgót a megfontolt beszéd és viselkedés jellemzi.

Néha az alacsony önbecsüléssel rendelkező emberek fordítva cselekszenek: pimasz és szemtelen viselkedéssel védik magukat, valódi érzéseiket olyan szavakkal leplezik, mint “Nem érdekel”, “Csinálj, amit akarsz”. Nincs kedvük kezdeményezni, ötleteket és megoldásokat keresni.

Nemcsak viselkedésükben, hanem megjelenésükben is különböznek. Hogy kitűnjenek, nem viselnek feltárulkozó ruhákat, lehajtott fejjel járnak és görnyednek, mintha egy gömbbe akarnának “összezsugorodni” és láthatatlanná válni.

Képtelenek visszautasítani egy kérést; személyes időt áldoznak másokért. Az első hívásra a segítségére siet, akár éjszaka is. Csakhogy őket nem az őszinte vágy hajtja, hanem a mások rosszallása és elítélése miatti elutasítástól való félelem.

Bár nehéz elhinni, a bizonytalan egyének gyakran arrogánsak és szavakkal érvényesülnek mások kárára, nem vállalva a felelősségvállalás kockázatát. Inkább várnak egy fenegyerekre, mert nem hajlandóak elfogadni a kritikát, ha kudarcot vallanak.

A bizonytalanság elleni küzdelem módjai

A magas önbecsülésnek nincs veleszületett tulajdonsága a jellemvonásoknak. Az emberek ezt a lúzer típusú viselkedést ápolják, és nem is gondolnak arra, hogy javítsanak a saját imázsukon. Nem kell drága dolgokat vásárolni, vagy ajándékokkal megnyerni a barátok szeretetét és presztízsét. Szükségük van arra, hogy megváltoztassák belső nézőpontjukat és más szemszögből tekintsenek magukra, világnézeti/pszichológiai problémákat találnak és ezeket ki akarják javítani.

Nem könnyű felismerni és megtenni az első lépést. Mivel az alacsony önbecsülés kialakulásához hosszú időre van szükség, időbe telik, amíg megváltozik a megítélés. mindenki bebizonyíthatja magának, hogy önellátó. Az önmagunkkal való foglalkozás kifizetődő:

 1. Képesek önállóan viselkedni és döntéseket hozni;

 2. belső szabadság;

 3. Pszichológiai rugalmasság;

 4. társadalmi siker.

Az érzés visszatérése

A bizonytalanság 5 oka és hogyan győzhetjük le őket

“A láthatatlan emberek bizonyos területeken bizonyos képességeket mutatnak és eredményeket érnek el. Idézze fel azokat a helyzeteket, amelyekben jól érzi magát. Emlékeztek rájuk, mert a meglepetés és az öröm kellemes érzései vannak. Állítsd össze a fejedben egy sikeres ember képét, és utánozd azt. Minél gyakrabban gyakorolsz, annál hamarabb elsajátítasz egy új viselkedési mintát.

Olvasson tovább  A túlhajszoltság 10 jele

Számos olyan helyzet van, amikor a kezdeményezést és a felelősséget másokra ruházza át. Cserélj velük szerepet. A pszichológiai kényelem érdekében kezdje kis lépésekkel. Így megtanulod irányítani az érzelmeket és az akaraterőt, és megszabadulsz a “nem vagyok képes erre” megszállottságtól.

Jegyzeteljen

Sorolja fel azokat a pszichológiai szempontokat, amelyek miatt kételkedik önmagában. Így megismerheted azokat a jellemvonásokat, amelyek megakadályozzák, hogy legyőzd magad. Már 20 nap elteltével azonosítani fogja erősségeit és gyengeségeit. Tegyen 3 lépést, hogy visszanyerje önbizalmát:

 1. Az első hét minden napján írjon le 3 olyan eseményt vagy alkalmat, amiért hálás. Hét nap múlva olvassa el újra a listát, és vegye észre, hogy van okunk a boldogságra és az önbecsülésre.

 2. A másodikra írja fel azokat a helyzeteket, amelyek kétségeket ébresztenek és okot adnak arra, hogy rosszat gondoljon magáról. Jövő vasárnapra azonosítani fogod a legnagyobb félelmeidet, és eldöntöd, hogyan fogod kezelni őket.

 3. A harmadik lépésben jegyezze fel, mit tesz a bizonytalanságai leküzdéséért, és milyen érzéseket tapasztal.

Ha sok az elvarratlan szál, ha belső ellenállás van, kezdjük elölről. Figyelj jobban a viselkedésed és érzéseid részleteire. A környezeti viselkedés tanulmányozásához hasznos elolvasni a pszichológia professzorának, D. Meirers szociálpszichológiája. Rendezni fogod a személyes meggyőződéseket, illúziókat, konformizmust és függetlenséget.

Hozzon létre egy kabalát

5 ok a bizonytalanságra és hogyan lehet leküzdeni őket

Sokan hisznek a jelekben, és az úton lévő fekete macskát kudarcra figyelmeztető jelnek tekintik, a szétszórt sót pedig a veszekedéshez hasonlítják. Használja ezt a mintát a személyes előnyére. Találj egy kabalát, amely szerencsét hoz neked: kavicsot, érmét a zsebedben, és hordozd magaddal. Érintse meg a talizmánt az ujjaival gyakrabban nehéz helyzetekben.

Grafikus modell

Rajzold a bizonytalanságokat papírra, a tudatalattidra hagyatkozva. Ez lehet egy folt, egy figura, egy kaktusz, egy rajzfilmfigura… Ha ismered az ellenséged, könnyebb megbirkózni vele. Húzzuk ki azokat az eszközöket vagy elemeket, amelyek segítenek legyőzni azt. Írjon egy cselekvési tervet az aljára, és hagyja egy jól látható helyen. Nézze meg gyakrabban a modellt, és igazítsa ki a vázlatot. Egy értelmes önsorsrontás után rajzolj egy újat, és figyeld meg a változás dinamikáját. Még ha nincsenek is gyors sikerek, akkor is győzelem az Ön számára. Tegyen apró lépéseket, hogy közelebb kerüljön a céljához, és hozza létre önmagának egy új változatát.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: