A férjed állandóan kritizál: hogyan reagálsz??

A kritika hasznos lehet, de ha rendszeresen, nap mint nap hallod, fennáll a veszélye, hogy önértékelési problémákat okoz. És ha ezt egy olyan partner teszi, akitől támogatást akarunk, még sértőbb.

Próbáljuk meg kitalálni, mit tegyünk, ha a házastársunk rendszeresen kritizál minket bármilyen okból.

A férj folyamatosan kritizál: hogyan reagáljunk?

Hozzáállás a kritikához

A legtöbben negatívan reagálunk a kritikára, még akkor is, ha az építő jellegű. Ez akár egészségügyi problémákat is okozhat – sokan azért nem mennek el orvoshoz, hogy ne hallják, hogy fogyniuk kellene, abba kellene hagyniuk a dohányzást stb..

Ezt támasztja alá az a tanulmány, amelyben a diákokat arra kérték, hogy nézzék meg a “TAA hiány” című dokumentumfilmet. A betegség fiktív volt, de az alanyoknak nem szóltak róla, és a film megtekintése után megkérték őket, hogy vegyenek diagnosztikai kenetet. Az első csoportnak azt mondták, hogy ha pozitív eredményt kapnak, akkor csak 2 hétig kell szedniük a tablettákat, hogy meggyógyuljanak. A másik csoportnak pedig azt mondták, hogy a betegség kezelhetetlen, és ha beigazolódik, akkor egy életen át gyógyszereket kell szedniük. Ennek eredményeképpen az első csoportban a diákok több mint fele (52%), a második csoportban pedig csak 21%-uk egyezett bele a vizsgálatba. Ez ismét megerősíti, hogy az emberek ellenállnak minden olyan információnak, amely bonyolult dolgok elvégzésével jár.

Ezért van az, hogy a legtöbb ember negatívan reagál a kritikára, különösen, ha az rendszeresen elhangzik.

Olvasson tovább  A srác nem javasolja: miért és szükség van-e sietni?

Miért kritizál a házastársad állandóan – lehetséges okok

Senki sem tökéletes, és mindenki hibázhat. De az állandó kritika nem a norma, mert:

  1. engedelmességet követel;

  2. A leértékelődés érzését okozza.

Ez tehát egy olyan helyzet, amelyet feltétlenül kezelni kell a kapcsolat megmentése érdekében. Nézzük meg a fő okokat, amiért a férj folyamatosan kritizálja a feleségét.

Alacsony önbecsülés és az önérvényesítési törekvés

A házastársad lehet, hogy bizonytalan és komplexusai vannak.Az önbecsülésed növelése a következő módok valamelyikével lehetséges:

  1. Siker;

  2. Szeressük magunkat olyannak, amilyenek vagyunk;

  3. a másik leértékelése.

Természetesen a harmadik út a legegyszerűbb, és a legtöbben ezt választják. Valahogy így néz ki: ő csúnya, képzetlen, rossz, ezért én jobb vagyok.

Így a kritika segít a férjnek abban, hogy erősebbé és okosabbá váljon a saját szemében.

A bűntudat ápolása és a hatalom megszerzése

Az olyan mondatok hallatán, mint “Kinek kellesz te, te ilyen kar nélkül??”Ha nem nősültem volna meg, lányként éltem volna le az életemet” stb.., Egy nő fokozatosan komplexusokat fejleszt ki, és tényleg azt hiszi, hogy senki sem akarja őt. És így, meg kell tartanod egy férfit, még akkor is, ha állandó sértegetéseket és neheztelést kell elviselned.

Pontosan ez kell a férfinak, úgy él, ahogy neki tetszik, meg van győződve arról, hogy a felesége értéktelen.

A nő áldozatos helyzete

Férj állandóan kritizál: hogyan reagáljunk?

Ha nem vagy hajlandó felelősséget vállalni az életedért, csak a zsarnokokat és a despotákat fogod vonzani. Az áldozati pozíció a legveszélyesebb, mert ebben az esetben a szóbeli bántalmazás gyakran fizikai bántalmazásba fordul át. Ahhoz, hogy változtass a helyzeten, meg kell változtatnod magadat és az élethez való hozzáállásodat. Leggyakrabban ez csak egy pszichoterápiás kurzussal lehetséges, de az átalakulás után az ember hozzáállása is megváltozik.

Az élet más területein tapasztalható elégedetlenség kompenzálása

Ez lehet a karrierje fejlődésének képtelensége, a tisztességes fizetés hiánya, a nők figyelmének hiánya stb.. Mindenesetre, ha egy férfi nem tudja teljesíteni magát a kívánt szférában, az önmagával szembeni elégedetlensége növekszik, és előbb-utóbb elkezdi a feleségén levezetni. Nem hagyhatja, hogy barátai és kollégái kieresszék a gőzt, hirtelen elrontja a kapcsolatot. Egy házastárs, ő a sajátja, ő nem megy sehova – ez az érvelés az ilyen típusú férfiak érvelése.

Olvasson tovább  Miért rágjuk a körmünket?

Hogy nem lehet másképp csinálni a dolgokat

Minden probléma a gyermekkorból ered. Ha a férj olyan családban nőtt fel, ahol az apának megkérdőjelezhetetlen tekintélye volt, és a felesége feltétel nélkül hallgatott rá, akkor ezt a viszonyt átviszi a saját családjára is. Nem azért, mert rossz, hanem mert ezt a fajta viselkedést tartja normának.

Az ilyen ember megváltoztatása is csak akkor lehetséges, ha ő maga is megérti, hogy másképp kell élni, vagy pszichológus segítségét kell igénybe venni…

Mit tegyél, ha a férjed állandóan kritizál?

A nők általában sokáig tűrnek, hibákat keresnek magukban, és kifogásokat keresnek a férjüknek. Az egész arról szól, hogy a család együtt maradjon, és hogy a gyermekeket az apával együtt nevelhessék.

De ha nem változtat a helyzeten, akkor a depressziót, az önbecsülés elvesztését és más pszichológiai problémákat kockáztat. Emellett fennáll a veszélye, hogy a férj előbb elválik, mert az állandó kritika azt mutatja, hogy már nem értékeli a családot. Gondoljatok bele, milyen állapotban maradnátok, ha ez megtörténne? Képes leszel-e újjáépíteni magad és felnevelni a gyermekeidet, ha lelkileg kimerült vagy??

Fontos, hogy a kritika esetén a probléma megoldására gondoljunk:

  1. Ezeket a mondatokat rendszeresen hallja;

  2. Nem hasznos, hanem bántó vagy sértő;

  3. Úgy hangzik, mintha az apró dolgok, és még ok nélkül is.

Hogy elválsz-e egy olyan férjtől, aki rendszeresen kritizál téged, vagy sem, az csak rajtad múlik. De mindenképpen tegye meg a következőket.

Normalizálja önbecsülését

Egyedül vagy, és senki sem fog úgy gondoskodni rólad, mint te. Senkinek sincs joga megítélni, hogy rossz vagy alkalmatlan vagy, mert nincsenek objektív kritériumok az ilyen tulajdonságok értékelésére. Továbbá, a párok valami ellenére szeretnek, nem valamiért, ezért gondolja át, hogy szüksége van-e olyan partnerre, aki a legkisebb okból is hajlandó megbántani Önt.

Olvasson tovább  Nem szeretem az anyámat - miért és mit tegyek?

Elemezze férje indítékait

Gondolkodjanak el azon, hogy miért viselkedik így a házastársuk, és próbáljanak megoldásokat találni. Például, ha az ok a bizonytalanság, a dicséret és a támogató szavak gyakrabban, talán a viselkedése jobbra változik.

Ne legyél már türelmes

A férj folyamatosan kritizál: hogyan reagáljunk?

Mondja meg a férjének nyíltan, hogy belefáradt abba, hogy állandóan kritizálják, és hogy nem akarja ezt tovább tűrni. Gondoljatok arra, hogy az állandó csendben neheztelés biztos út a súlyos betegségekhez, mind a fizikai, mind a mentális betegségekhez.

Maradj nyugodt!

A nyugodt, magabiztos hangnem meggyőzőbb, mint az ideges jajveszékelés. Próbáljon meg nyugodtan beszélgetni, érveket felsorakoztatva és a másik fél meghallgatására való hajlandóságát mutatva.

Ha meghallgattad, hogy a férjed elismeri, hogy a viselkedése rossz, és megígéri, hogy kijavítja, adj neki még egy esélyt. De ha semmi sem változik, fontolja meg, hogy itt az ideje megmenteni magát?

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: