Hogyan irányítsuk gondolatainkat

Mindannyian úgy fekszünk le, és úgy ébredünk, hogy a fejünkben vannak gondolatok. A mindennapi életre és a munkára való gondolkodás, a napi események átgondolása sok energiát emészt fel. A konkrét problémák megoldásához kapcsolódó mentális folyamatok indokoltak. De gyakrabban előfordul, hogy az agy a tudatfolyamból választja ki a negatív gondolatokat, és órákig pörgeti őket a fejünkben. Ez romboló érzelmeket vált ki, fiziológiai reakciókat vált ki a szervezetben. Az élmény megemeli a szívritmust, megemeli a vérnyomást, és krónikus stresszt okoz. Hogyan kell kezelni, és irányítani az elmédet mondja expertology.

thoughts2.jpg

Miért történik ez??

A rossz gondolkodásra való hajlam nem tekinthető pszichológiai torzulásnak. Ez a mentális minták és a gondolkodás típusa közötti kapcsolatnak köszönhető, a szokás, hogy az ember egyféleképpen gondolkodik. Ha az agyad a negatívumok keresésére van beállítva, nem törődik a pozitívumok keresésével.

Mit mond a tudomány?

Az UNSW School of Psychology Sydney 2019-es kutatása szerint még azok az emberek is, akik képesek irányítani a gondolkodásukat, képtelenek teljesen kontrollálni a mentális energiát. Ezt akadályozza az agykéregben lerakódott vizuális információ. Ha arra kérik, hogy ne gondoljon egy ugráló majomra, akkor pontosan ez az, amit az elméjében elképzel.

Pszichológusok 6 piros és zöld zöldséggel kísérleteztek, és megmutatták, hogyan működik a gyakorlatban. Egy tucat résztvevőnek különböző sorrendben mutatták meg őket, és megkérték őket, hogy 7 másodpercig ne gondoljanak arra, amit láttak. Az embereket arra kondicionálták, hogy gombokat nyomogassanak, amikor önkéntelenül paprika és alma jutott eszükbe a fejükben. Mindenki arról számolt be, hogy nem tudta megváltoztatni a fókuszt, az agy mindenkinek ugyanazokat a képeket adta.

Ezt követi a 6 feliratos jel közül 1 szemenként külön-külön történő megjelenítése: “piros paradicsom”, “zöld alma”. Minél jobban próbáltak az alanyok nem gondolni a képre, annál tisztábbak lettek a színek. Ezután a résztvevőknek egymást átfedő képeket mutattak, hogy az elme ne csak egy árnyalatra koncentráljon. Ezt a pszichológiában binokuláris rivalizációs hatásként ismerik.

A vizuális zavar elkerülése érdekében a résztvevők felváltva nézték a kártyákat a bal és a jobb szemükkel. A kutatók megfigyelték, hogy az alanyok csak a tableteken megjelenő színeket nézték. A pszichológusok ezután egy figyelemelterelő stratégiát javasoltak, és azt javasolták, hogy gondoljanak egy fehér felhőre, miközben zöldségeket mutogatnak.

Olvasson tovább  Hogyan adjunk egy gyűrűt ajándékba

Bár a vizuális kéreg érzékszervi nyomot hagyott, a helyettesítés lehetővé tette, hogy a tolakodó gondolatokról átkapcsoljon. A tudósok megállapították, hogy a közvetlen gondolatvezérléstől eltérően a helyettesítés hatékonyabb. Pearson professzor, a tesztek vezetője azt állítja, hogy az önkéntes elfojtás, hogy nem gondolunk valamire konkrétan, nem működik. Az információ nem távolítható el az agykéregből, és öntudatlanul befolyásolja a döntéshozatalt és a viselkedést.

Mi ad gyakorlatokat a mentális folyamatok ellenőrzésére?

A gondolatok képesek megvalósulni, és a mérgező gondolkodásmódok megszokottá válnak. Ha megértette a negativitás kiváltó okait, hasonlítsa össze őket objektíven a reális elvárásokkal a hozzáállás megváltoztatására. Absztrakcióra van szükség – tanulj meg rendszerezni érzéssel és foglalkozz a negativitással. A pszichológiai technikák segíthetnek. Ők:

 1. a valóságot torzító felfogások kijavítása;

 2. Tegye a gondolkodást alakíthatóvá, a pszichét alkalmazkodóvá:

 3. Változtasson a stresszhez vezető tipikus reakciókon;

 4. javítja az alvást, a memóriát, a koncentrációt.

Megtanulod, hogyan kezeld az érzelmeidet a megfelelő gondolkodással, hogyan csökkentsd a stresszhormonok felszabadulását a véráramba. Rendszeres gyakorlással és kitartással jó eredményeket lehet elérni. Ha kevésbé leszel szorongó, felszabadul az energiád más dolgokra.

Hogyan hozzuk vissza az elmét, amikor az elvonja a figyelmét??

Az emberek feltétel nélkül hisznek a gondolataiknak. Ez természetes, mivel az agy az információt a tudatosság lencséjén keresztül dolgozza fel. De ezek önbecsapáshoz vagy kognitív zavarhoz vezetnek. A világ értelmét keresve mindenki a maga módján látja a világot. Ha a tapasztalatok és a gondolatok ellentmondásosak, a bizalom eltűnik, és mentális problémák kezdődnek. A probléma tudatosítása növeli a szorongást: “Ha nem tudom megállítani ugyanezen gondolatok áramlását, akkor nem vagyok ura az elmémnek”.

Milyen rossz a gondolkodás, nézd meg most. Koncentráljon, és írja le a gondolatmenetet egy perc alatt, majd olvassa újra. Meg fogsz lepődni, hogy mennyire összefüggéstelenek és ellentmondásosak. Amikor koncentrálsz, strukturálódnak, és az agy lineárisan kezd el gondolkodni. De megszokta, hogy “elkalandozik”, és a figyelem gyorsan elkerüli.

Mi a teendő?

thoughts3.jpeg

Az egyetlen módja, hogy a figyelmedet. Olyan, mintha egy fáklyát irányítanék. A fénysugarat kiszélesítheti, hogy az adott zónát megvilágítsa, vagy minimálisra szűkítheti. Ezen elv alapján az emberek beállítják a tudatosság tartományát, a gondolatok megfelelő irányba történő fókuszálásának képességét. A technikákat Hayes könyve ismerteti.

Üljön kényelmesen, és egyenesítse ki a hátát. Koncentrálj a légzésedre anélkül, hogy megpróbálnád irányítani a ritmust. Ne lélegezzen néhány másodpercig a csúcson. Kövesse a légáramlást, ahogy szünetet tart és továbbhalad. Keressünk egy másik pontot a kilégzés alján, és tartsuk vissza a lélegzetet. Érezd, hogy egy új ciklus kezdődik. Ne hagyja, hogy a ritmus megzavarja a belégzés/kilégzés egyenletességét, befolyásolja az áramlás sebességét. Amikor fáradt vagy, koncentrálj a szünetre, majd a mélylégzésre. Érezze, hogyan tágul és húzódik össze a test, hogyan változik az áramlatok hőmérséklete a tüdőből való kilépés után. Kezdje a figyelemgyakorlást egy perccel, és fokozatosan növelje az időt.

Olvasson tovább  25 tipp a munkahelyi tisztelet kivívásához

4 lépés az új gondolkodásmód felé

Amy Morin – bestseller szerzője “13 dolog, amit nem tesz egy erős szellem az emberek” mérvadóan azt állítja, hogy a szerettei görgetni a századik alkalommal a fejében egy helyzetet, vezetés mások őrült. Amikor “túlterhelt” vagy, a pszichológusok azt javasolják, hogy válts a perifériás látásra. Ez felszabadítja a paraszimpatikus idegrendszert. Fókuszálj és koncentrálj az apró dolgokra. Segíthetnek megszakítani a szüntelen belső monológot.

Figyelje a gondolatokat oldalról

Ha a mentális energia áramlása túl sok a koncentráláshoz, és ugyanazok a gondolatok zavarnak, csukja be a szemét. Gondolj rájuk úgy, mint felhőkre, egy csorda lóra, vagy mondd meg a tudatalattidnak, hogy vegyen formát magától. Érezd magad megfigyelőnek, nézd, ahogy sorban elmennek a szemed előtt. Várja meg, amíg az áramlás elapad. Ebből az állapotból azonnal lépj tovább más dolgokra.

Elfogadás és felelősségvállalás terápia

Steven Hayes, a TPO módszer szerzőjének könyve részletes technikákat mutat be a gondolkodás irányításához. Az elv 5 pontra épül:

 1. Elkülönítés.Az egyik gyakorlatban egy terapeuta az elmét egy gondolatokkal teli buszhoz hasonlítja, amely a sofőrnek mutatja az utat. Egy másik gyakorlat alapja egy tolakodó gondolat makacs ismétlése, amíg az energia el nem tűnik, és nem marad más, mint egy sor üres hang.

 2. Elfogadni egy negatív élményt.Észreveszed, hogy az érzelem hogyan érezhető a testedben, és nem próbálod megállítani, az érzéseket oldottan éled meg. Elmennek a gondolatokkal.

 3. Kapcsolat a pillanatban.Fogadja az információkat a külvilágból, és koncentráljon arra, hogy tudatában legyen a fejében és a testében zajló folyamatoknak.

 4. A megfigyelő helyzete.Segít meglátni a gondolatok mennyiségét, mélységét és áramlását, azonosítva azokat a személyiségeddel.

 5. Az értékek kiválasztása.A belső meggyőződéseidnek megfelelően, érzelmek nélkül hozol döntéseket.

Ismételd a mantrát

Az agy nem tud egyszerre két dologra gondolni. Amikor egy negatív gondolat merül fel, vegyünk egy rózsafüzért a kezünkbe, és mondjuk el a mantut, a borsószemeket megkeverve. Válasszon olyan szanszkrit kifejezéseket, amelyek megfelelő kiejtése koncentrációt igényel, vagy egyszerű megerősítéseket: “Minden békés a világomban”. Ismételje, amíg úgy érzi, hogy képes más dolgokra gondolni.

Vezessen szorongásos naplót

Ha a gondolatok tolakodóak, írjon le mindent, ami eszébe jut, anélkül, hogy elgondolkodna a jelentésén. Amikor a mentális áramlás elapadt, üljünk néhány percig csendben, és kérdezzük meg magunktól: “Milyen üzenetet közvetít a tudatalatti?? Ismételje meg a gondolatot többször. Ez egy olyan kérdésre adhat választ, amely már régóta foglalkoztatja Önt. Gyakran előfordul, hogy a mérgező gondolatok összefüggéstelen láncolata. Minél kevesebbet gondolsz bizonyos dolgokra, annál kevesebb elektromos jel halad le az idegpályákon és ad irányt a gondolatoknak. Amikor visszatérnek a problémához, ismételje meg: “Átprogramozom az agyamat, hogy csak kellemes dolgokra gondoljak”.

Olvasson tovább  Mi a teendő, ha kevés a pénz

Végezzen egyhetes agyi méregtelenítést

A gondolatfolyamat irányítása könnyebb, ha megtisztítjuk az elmét a “törmeléktől”. Tegye magát mentális diétára. Vigyázzon azokra a gondolatokra, amelyek szomorúvá, bizonytalanná, a múltat illetően sajnálkozással és a jövőt illetően félelemmel töltik el.

Ne ostorozza magát, ha a folyamat nehézkes. Az elme egy algoritmus szerint működik, és amíg az idegi kapcsolatokat nem kalibráljuk újra, nehéz lesz. Amikor negatívan érzed magad, azonnal változtasd meg a figyelmedet. Kapcsoljon be egy inspiráló videót, és helyezze át a fókuszt.

 1. Minden nap tűzz ki egy új célt: “Ma csak produktív gondolatok következnek”, vagy “Legyél megfigyelő és írd le a rögtönzött gondolatokat”.

 2. A logika beépítése és az elmével való érvelés. Adjon érveket, hogy megfossza őt a fantázia talajától. Ha az észnek nincsenek érvei, mondd magadnak, hogy “Stop”, és tereld el a figyelmedet.

 3. Kérdezd meg magadtól: “A megoldást keresem, vagy a problémára gondolok??”. Koncentráljon inkább az adott feladatra, mint a helyzet okára.

 4. Kérdezd meg magadtól gyakrabban: “Miért gondolkodom ezen, és mire jó a gondolkodásom??

Írja le ezeket a pozitív megerősítéseket papírra vagy a telefonjára, és számolja őket, amikor csak kell. Először az elme meg fog akadályozni, és nem fogadja el őket igaznak. Amikor a szokást automatizmusba hozod, és beviszed a tudatalattiba, egy új mentális minta alakul ki. Ha negatív érzelem merül fel, az új hiedelmek kiváltó okaként fog működni.

A legjobb módja annak, hogy abbahagyjuk a gyötrődést, az a testmozgás. Takarítsd ki a házad, menj el az uszodába vagy sétálj egyet!. Kap egy adag hangulatszabályozó endorfint, a fáradtság elvonja a figyelmét a rögeszmés gondolatokról. Egy új környezet segíthet a váltásban. A benyomások radírként törlik a negatív érzéseket. Kezelje a fejében zajló folyamatokat a következő könyvek segítségével: J. Allen, “Hogyan gondolkodik az ember” és J. P. Morgan. Allen: Hogyan gondolkodik az ember, D. Hamilton’s Thought Matters, Az elme irányítása. A Silva-módszer.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: