Hogyan javítsd meg a kapcsolatodat az anyukáddal?

Az édesanyád a legkedvesebb és legközelebbi embered, és amikor a vele való kapcsolat nem működik, még felnőttkorban is nehéz elviselni. Az adott helyzettől függően ez különböző pszichológiai problémákat okozhat mind a fiúk, mind a lányok számára.

Elmondjuk, hogyan javíthatod az édesanyáddal való kapcsolatodat, ha változtatni szeretnél a jelenlegi helyzeten.

Hogyan jöjjünk ki az anyukáddal

Az anyával való rossz kapcsolat okai

A problémák leggyakrabban akkor kezdődnek, amikor az anya túlságosan is részese a gyermek életének. A túlzott védelem ahhoz vezet, hogy a gondozás tárgya teherré válik, és megpróbál kiszabadulni alóla. Ebben a helyzetben az anya nem tudja elfogadni, hogy a gyermek felnőtt és saját életét éli, és konfliktusok alakulnak ki.

Ezen a gyakori helyzeten kívül vannak más okok is, amelyek miatt az anya-gyermek kapcsolat megromlik:

 1. Gyermekkori rossz bánásmód.Ha egy anya folyamatosan szidja vagy veri a kisfiát vagy lányát, még felnőttkorban is megmarad a bánásmóddal kapcsolatos neheztelés, és a ki nem mondott sérelmek különböző betegségekhez vezethetnek, mind fizikai, mind pszichológiai értelemben.

 2. Rivalizálás.Amikor egy felnövekvő gyermek megpróbál sikeresebb és jobb lenni, mint a szülei, ez megkeseríti az életüket is, mert nincs idejük egy boldog kapcsolat kialakítására. Minden időt és energiát a szülők megfigyelésére és új hibák keresésére fordítanak, hogy leküzdjék őket.

 3. Bűntudat.A pszichológiai kutatások azt mutatják, hogy a gyerekek felelősnek érzik magukat szüleik veszekedéseiért, még akkor is, ha azok más okból történnek. Felnőttkorban ez különböző komplexusokban és a saját kapcsolatépítés nehézségeiben nyilvánul meg. Az ilyen gyerekek kerülik az anyukájukkal való találkozást, hogy ne érezzék még jobban ezt az állandó bűntudatot.

 4. Az elismerés hiánya.Még akkor is, ha egyenesen ötösöket kapsz, és rendszeresen díjakat nyersz különböző versenyeken, ha a szüleid nem bókolnak és nem támogatnak, az eredményeidet leértékelik. Az ilyen körülmények között felnőtt személy folyamatosan arra törekszik, hogy kiérdemelje szülei dicséretét, és folyamatosan törekszik az eredményekre. Édesanyáddal feszült a kapcsolatod, mert nincs meghittség és melegség.

Függetlenül attól, hogy miért romlott meg a kapcsolatod az édesanyáddal, érdemes elgondolkodnod azon, hogyan hozhatod helyre. Íme néhány tipp, hogyan tegye ezt.

Gyermekkori sérelmek bezárása

Még ha részletesen emlékszel is az összes olyan helyzetre, amikor megbántva és dühösnek érezted magad a szüleidre, fogadd el a tényt, hogy felnőtté váltál. És hogy neked és anyának teljesen más emlékei lehetnek ugyanarról az eseményről.

Itt kell átgondolnod, hogy mit:

 1. A gyermekkor már régen elmúlt, és minél távolabb van, annál inkább nem létező részleteket kap az esemény emléke, ami súlyosbítja a helyzetet;

 2. anyukák felnőttek voltak, ti pedig gyerekek vagytok, így felháborodhattok egy olyan apróságon, mint egy elszakadt játék, és nem vettétek észre, hogy aput kirúgták a munkahelyéről;

 3. nem ismerjük a bizonyos módon viselkedő anyák valódi indítékait.

Olvasson tovább  10 módja annak, hogy műveltté válj, vagy hogyan bővítsd a látóköröd

Tehát a legjobb dolog ezekben a helyzetekben az, ha elengedjük a fájdalmat, és elfelejtjük a rossz dolgokat. Senki sem mehet vissza az időben, és nem változtathatja meg a múltat, ezért ne rontsd el a jelenedet negatív emlékekkel.

Érdemes megpróbálni emlékezni a jó dolgokra. Lehet, hogy mindig is jól szórakoztál édesanyáddal, vagy talán meg akarod köszönni neki, hogy mindig szakított időt egy esti mesére? Emlékezzen vissza, mi volt a gyermekkorában, hogy örömmel emlékszik, és köszönetet mond a szüleinek.

Ez a hála olyan érzés lehet, amely segíthet eltörölni a rossz dolgokat az anyukáddal való kapcsolatodban, és egy új kommunikációt építeni, amelyben melegség és bizalom lesz egymás iránt.

Viselkedj felnőttként

Ön egy teljes értékrenddel rendelkező személyiség, aki képes döntéseket hozni, és természetesen megválasztani, hogyan öltözködik. És most képzeld el azt a helyzetet, amikor egy drága, de vékony kabátban jössz anyához, és kint fagy van. És anyu elkezd nyaggatni, hogy miért vagy olyan könnyedén felöltözve… Azonnal idegesnek, indokoltnak, talán még dühösnek is érzi magát. Egyet kell értenie, hogy ez nem egy magabiztos felnőtt viselkedésének tűnik.

Fogadd el a tényt, hogy anyát nem tudod megváltoztatni, de magadon vagy a hozzáállásodon mindig tudsz változtatni. Íme egy példa.

 1. Fogj egy darab papírt és egy tollat, és írd le az anyukáddal szembeni sérelmedet, például: Anyukám könnyen bűntudatot kelt bennem. Nagyon fontos, hogy ezt a mondatot ki kell írni, nem pedig betűzni.

 2. Ezután írja le az érzéseket, amelyeket érez, és az első mondathoz a következőket fűzze hozzá. Anyám például könnyen bűntudatot ébreszt bennem. Ideges vagyok, mert soha nem tudom bebizonyítani, hogy igazam van.

Most vegyük ki az édesanyját ebből a szövegből, és a következőt kapjuk: “Könnyen el lehet érni, hogy bűntudatot érezzek. Ideges vagyok, mert soha nem tudom bebizonyítani, hogy igazam van.

Egyetértek azzal, hogy a jelentés teljesen megváltozik. És ami a legfontosabb, egy ilyen megfogalmazása a probléma már lehetséges, hogy dolgozni, mert felismeri, hogy a probléma benned, nem a mama.

Nagyon fontos, hogy ahogy felnősz, a kapcsolatod az “anya-gyermek” helyett “felnőtt-felnőtt” legyen. Az évek során, amikor idősebb lesz, a felnőtt-gyermek időszak újra kezdődik, de ti helyet cseréltek, és magatok gondoskodtok a szülőkről. Egy kapcsolat ezen szakaszainak végigjárása természetes és harmonikus folyamat, de ha nem jól kezeljük, kommunikációs problémákat okoz.

Hozzon szabályokat

Ez egy lehetőség arra, hogy diszkréten, de folyamatosan rendszeres, harmonikus kommunikációt tartsatok fenn, és olyan kapcsolatot építsetek ki, amelyben anya és te jól érzed magad.

Szabályokat számos okból lehet alkotni. Például egyetérthetnek abban, hogy a családi bulikon nem beszélnek politikáról. Ennek oka az állandó viták és nézeteltérések, amelyek mindenkinek elrontják a hangulatát.

Egy másik lehetőség az, hogy anyukáddal közösen megbeszélitek, hogy minden pénteken ugyanabban a kávézóban találkoztok. A létesítmény kiválasztása lényegtelen, bárhol, ahol egyszer jártál, és tetszett neki. Ez a szabály megnyugtatja anyát, hogy nem fogsz eltűnni, és hetente egyszer biztosan látni fog téged, és tudni fogod, hogy nem kell hirtelen elmenned hozzá, mert hirtelen hiányzol neki. Próbáld meg azonban nem hagyni, hogy ezek a találkozók helyettesítsék a rendszeres látogatásokat a szülői házban, mert ezek az ebédek olyan alkalmak, amikor kettesben lehetsz az édesanyáddal; más látogatásokon a gyerekek, a férjed és az apád is részt vesznek.

Olvasson tovább  Mi az a szokáskövető és hogyan tartsunk egyet

A nézeteltérések feloldása

Hogyan boldogulj az anyáddal

Tegye meg az első lépést. Valószínű, hogy anya is javítani akarja a kapcsolatot, de nem tudja, hogyan tegye, ezért fél elkezdeni kommunikálni magától.

Próbálja meg összeegyeztetni a véleménykülönbségeket:

 1. Döntse el, hogy pontosan mit és hogyan akar vele megbeszélni, feltételezve, hogy a cél a probléma megoldása, nem pedig egy újabb konfliktus kirobbantása;

 2. ismerje el az érzelmeit, és kérdezze meg, mit tehet a probléma megoldása érdekében;

 3. Dönts – még ha anya megpróbálja is ráerőltetni a véleményét, emlékeztesd, hogy felnőtt vagy, és értékeled a tanácsot, de te magad fogsz dönteni.

A legfontosabb, hogy bocsáss meg anélkül, hogy neheztelnél. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy helyesli a tetteit. De a megbocsátás megszabadít a sérelemtől, és segít gyorsan felépíteni a kapcsolatot az anyukáddal.

Kezelje a helyzetet

Ne felejtsd el, hogy felnőttként felelős vagy a saját tetteidért. Tehát hozza meg a saját döntéseit, de tegye helyesen, hogy ne sértse meg azt a személyt, aki jól akarja.

Ne hagyd, hogy ő döntsön helyetted

Anyu megpróbálhatja irányítani az ismeretségi körödet, a tetteidet és általában az életedet. A tanácsok figyelmen kívül hagyása ok a sértődésre.

Ne legyen teljes kontroll alatt, és hagyja magát szabadon dönteni. Például, ha olyan tárgyat vásárol, amit ő nem helyesel, mondja azt, hogy jól áll, és szeretné, de hálás a tanácsért. Fontos, hogy ne legyünk udvariatlanok, és ne ütközzünk össze, és ne próbáljuk megvédeni a véleményünket, különben a kapcsolat sérülni fog.

A kritika figyelmen kívül hagyása

Ne felejtsd el, hogy mindenkinek joga van hibázni, és lehet, hogy valamit nem csinálsz tökéletesen. Ha az édesanyád kritizálja a munkahelyedet, a fiatalember-választásodat vagy az élethelyzetedet, fogadd el a gondolatot, hogy lehet, hogy igaza van.

Az állandó kritika megszüntetése érdekében köszönd meg neki a véleményét, és mondd meg neki, hogy mindent megteszel azért, hogy változtass rajta. Ha ez nem működik, nyíltan beszélje meg a helyzetet. Mondd meg neki, hogy szereted őt, és hálás vagy a tanácsaiért, de az állandó kritika frusztráló.

Kezelje anyukája aggodalmait

Ne felejtsd el, hogy szülőnek lenni kemény munka. Ezért megértőnek kell lennie édesanyja aggodalmaival és aggályaival szemben.

De ha ezek az érzések állandóvá válnak, és zavarják, hogy nyugodtan élje az életét, beszélje meg, hogy. Mondd meg neki, hogy nem tetszik ez az állandó aggódás, ami azt a benyomást kelti, hogy nem bízik benned.

Ha úgy érzi, hogy a szorongás mértéke túllépi a határokat, és az anya esetleg túlzottan szorong, javasolja, hogy forduljon szakemberhez. De tedd ezt a lehető legtapintatosabban, például azzal, hogy elmondod neki, hogy észrevetted, hogy túl sokat aggódik minden miatt, és aggódsz, hogy ez nem hagyja őt élvezni az életet. Ezután ajánljon egy szakembert, aki segíthet megszabadulni egy ilyen problémától.

Olvasson tovább  Hogyan kezdjünk el önállóan élni - kockázatok és lehetőségek

A felügyeleti szint ellenőrzése

Ha szeretnél megszabadulni a túlzottan óvó szülői magatartástól, beszélj nyíltan az édesanyáddal, és magyarázd el neki, hogy felnőtt vagy, és képes vagy a saját döntéseid meghozatalára. Fontos, hogy ne hagyja magát manipulálni – ha naponta többször hívja, beszélhet vele egyszer, majd egyszerűen nem veszi fel a telefont. Nem beszélhetsz az életed eseményeiről, hogy ne hallj kéretlen tanácsokat.

Ön dönti el, hogy milyen szintű gondozásban érzi jól magát, és erre alapozza kommunikációját.

A kapcsolat javítása

A kommunikáció minőségének megváltoztatásához magadon és magadon is dolgoznod kell.

Fogadd el anyukádat olyannak, amilyen

Ne próbáld megváltoztatni, hogy később ne frusztráljanak a saját kudarcaid. Jobb, ha elfogadjuk őt minden erényével és hibájával együtt. Itt rá kell jönnöd, hogy a szülőket nem lehet megválasztani, és az édesanyád az, aki. Értékeljük a hibákat, de mutassunk hálát az erényekért is. Hamarosan észre fogja venni, hogy az édesanyjával folytatott kommunikáció minősége észrevehetően javul.

A kommunikáció intenzitásának szabályozása

Rajtad múlik, hogy édesanyád milyen mértékben lesz jelen az életedben. Semleges terepen találkozzatok, hogy könnyen el tudjatok menni, ha a dolgok rosszul mennek. Próbáljatok meg zsúfolt találkozókat tartani, hogy anyu ne okozzon botrányt.

Mutasson empátiát

Hogyan jöjjünk ki anyukáddal

Lehet, hogy anya nem akar veled kommunikálni, mert te mindig rosszul reagálsz mindenre, amit csinál, nem érted meg az érzéseit és a problémáit. Próbáljon meg gyengédebben és előzékenyebben kezelni az ügyeit. Ha olyasmit tett, ami igazán megbántott vagy feldühített, ne szitkozódj gyorsan. Tartson szünetet, legyen nyugodt, és a lehető legnyugodtabban reagáljon az incidensre.

Ne támasszon túlzó követeléseket

Ne várd el anyukádtól, hogy mindent megértsen, amit csinálsz, ő mindig meg fog bocsátani neked. Az is lehet, hogy szüksége van a figyelmedre, és arra vár, hogy megmutasd neki. Lehet, hogy hibázik, túl gyakran telefonál, és más olyan dolgokat tesz, amelyek bosszantják Önt.

Fogadd el édesanyád tökéletlenségeit, és légy megértő a tetteivel szemben. Ha például azt szeretné, hogy hetente háromszor találkozzatok, de neked elég egy találkozó, beszéljétek meg a kérdést, és kössetek kompromisszumot.

Változtasson gondolkodásmódján és viselkedésén

A kialakult kommunikációs stílus megváltoztatásához magadat kell megváltoztatnod.

Koncentrálj a saját érzéseidre

Ahelyett, hogy bosszúságba és féltékenységbe fulladnál, gondolkodj az érzéseiden, próbálj meg változtatni a helyzethez való hozzáállásodon. Ha például nem figyel oda az érzelmeidre, ahelyett, hogy közvetlenül téged hibáztatna, mondd meg neki, hogy fáj, amikor így beszél.

Változás

Vizsgáld meg, hogyan reagálsz anyukád viselkedésére, és változtass a viselkedéseden. Csináld egyszer tökéletesen azt, amit ő kritizál, és észre fogod venni, hogy a reakciója megváltozik. Például, ha mindig elégedetlen azzal, ahogyan elmosogatod az edényeket, mosogasd el őket egyszer alaposan. Ha nincs okod piszkálni őt, dicsérd meg. És észre fogod venni, hogy mennyire élvezed a dicséretet

A kapcsolatok irányítása és jobbá tétele nehéz munka. De ha az anyukád látja, hogy próbálod javítani a kommunikációdat, valószínűleg ő is elkezd majd erre törekedni. És ha mindkét fél változást akar, az sokkal gyorsabban történik.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: