Hogyan lehet megszabadulni az irigység érzéseitől

Emlékezz a halott hercegnő meséjére? Ahol a királynő megmérgezi a mostohalányát egy mérgezett almával… Mi mozgatta meg? Miért próbálta ennyire elpusztítani a fiatal hercegnőt?? Féltékenység, természetesen. Elvégre frusztráló, amikor egy élő emlékeztető áll előtted, hogy már nem is vagy olyan fiatal, és a kérdésre, hogy “Én vagyok a legcukibb dolog a világon??” kapja a választ – “Nem!”. Ez az a pont, ahol még a legmagabiztosabb nő sem bírja ki.

A mese morálja – az irigység rossz érzés, mert rossz dolgokra késztet, aljasságra, árulásra és gyilkosságra késztet. Nem véletlen, hogy az irigység a vallási hagyományban a halálos bűnök egyike. Sok filozófus, köztük Nietzsche, Schopenhauer és más legendás nevek, az irigységet okolta minden világháborúban (az egyik állam irigyli a másikat) és forradalomban (osztályirigység).

Hogyan szabadulj meg az irigység érzéseitől

Tényleg ennyire romboló érzés, és meg kellene szabadulnunk tőle??

A gondolat, hogy valaki másnak van valamije, ami neked nincs, nagyon nyomasztó. Ez az irigység. Valaki más sikere kisebbrendűségi érzést kelt, valaki más öröme sértettséget okoz, valaki más szerencséje pedig a nélkülözés érzését kelti.

A modern pszichológia az irigységet védekező pszichológiai reakciónak tartja. Akkor lép működésbe, amikor nem tudunk kielégíteni egy szükségletet. Például pénzben, hírnévben, hatalomban…

A féltékenység nem annyira a jóról szól, hanem az érzésről, hogy az megvan. Ezt bizonyítja az a kísérlet, amelyben a kutatók megfigyelték a gyerekeket. Kiderült, hogy a gyerekek csak akkor akartak egy adott játékot megszerezni, ha egy másik gyerek érdeklődést mutatott iránta.

Az irigység kora

A tanulmányok szerint az irigység legélesebb megnyilvánulása 18 és 24 év között van. Amikor egy fiatal megszerzi és elsajátítja a szakmát, fontos, hogy versenyképes legyen. Ezért mások szakmai sikerei ebben az időszakban különösen élesen érzékelhetőek.

Az irigység következő hulláma 30 és 34 éves kor között jelentkezik. Ebben a korban az emberek elkezdik összegezni az élet előzetes eredményeit, és gyakran összehasonlítják eredményeiket másokkal. Ha az összehasonlítás nem az ő javára válik, az irigység heves érzése támad.

Olvasson tovább  5 módja annak, hogy megszabadulj a vizsgáktól, vizsgáktól, GCSE-től, egységes államvizsgától való félelemtől

55-59 évesen ideje visszatekinteni és számot vetni az életünkkel. Ha valaki másnak az élete sikeresebb, irigység van.

A statisztikák szerint 60 éves kor után az emberek kevésbé irigyek. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy végre megtanultuk értékelni azt, amink van.

Az irigység okai vagy milyen személyes tulajdonságok teszik féltékennyé az embert

 1. A pszichológusok szerint az irigység egyik fő oka a kisebbrendűségi érzés és a függő önbecsülés. Az ember folyamatosan összehasonlítja magát másokkal, és egyre több hátrányt talál az életében és mások életében – olyan előnyöket, amelyek irigységre késztetik.

 2. Külső kontroll-lokusz: Amikor a személy a szerencsétlenségének okait nem önmagában, hanem valaki másban vagy valamiben látja. Az a hozzáállásuk, hogy az univerzum igazságtalan velük szemben. Minden előny a másiké, mert ő ravaszabb, szerencsésebb stb..

 3. Túlszabályozásra való hajlam. Nehéz elviselni a másik sikerét is annak, aki megszokta, hogy mindent irányít. Nem bírják elviselni, hogy egy másik személy az engedélyük nélkül sikerrel jár.

 4. Perfekcionizmus. A magas elvárásokat támasztó, önmagukkal és másokkal szemben túlságosan igényes emberek féltékenyek is lehetnek. Nehezen fogadják el tökéletlenségüket, amely egyre inkább láthatóvá válik valaki más tökéletességének hátterében.

 5. Önközpontúság és önzés. Az ilyen emberek nehezen fogadják el mások sikereit, ezért különösen erősen érzik az irigységet.

Vannak külső tényezők is, amelyek hozzájárulnak az irigység megjelenéséhez. Nézzünk egy példát.

Tegyük fel, hogy osztályvezetői állást szeretne kapni, ez irigység tárgya lesz. De helyetted az igazgató egy rokona, az irigység tárgya ül a főnöki székben. Az egyenlet minden része összeadódik. Itt van egy tárgy, egy alany, valamint a társadalmi igazságtalanság érzése és a szükséglet kielégítésének, azaz a nevelésnek a képtelensége.. hogy kívánatos pozíciót foglaljon el. A helyzet erős irigységérzetet fog eredményezni.

Honnan ered az irigység??

Hogyan lehet megszabadulni az irigység érzéseitől

Természetesen gyermekkoromtól kezdve.

A gyerekeket már korán megtanítják arra, hogy “egészséges” módon versenyezzenek, hogy összehasonlítsák magukat más gyerekekkel. A szülők oktatási eszközként hangsúlyozzák, a tanárok az iskolában arra próbálják ösztönözni a gyermeküket, hogy keményebben tanuljon. Az a szokás, hogy összehasonlítjuk magunkat másokkal, és ezen az összehasonlításon keresztül értékeljük eredményeinket, egy életen át velünk marad. Az elégtelenség érzése (“kisebb vagyok másoknál”) az állandó irigység forrásává válik.

Ha a rivalizálás hatását azzal növeljük, hogy a gyermek soha nem kap dicséretet, elismeretlen marad, akkor felnőttkorban egy kórosan irigy személy lesz.

Olvasson tovább  10 jele annak, hogy mások véleményének rabja vagy

“Nem vagyok féltékeny

Az irigységet már gyermekkorunktól kezdve megtanuljuk elrejteni, hiszen gyakran halljuk a mondást: “Nem jó irigykedni. Szégyelljük ezt az érzést, és büntetjük magunkat. Ezért teljesen érthető, hogy megpróbáljuk leplezni az irigységet, elrejteni, többek között önmagunk elől is. A pszichénk számos védekezési eszközzel rendelkezik, hogy megakadályozza a gondolatot az elménkben – “féltékeny vagyok”.

Feladhat például egy olyan tevékenységet, amely önnek nem működik, de a szomszédjának tökéletesen megfelel. Vagy leértékelni, lekicsinyelni mások sikereit és felmagasztalni a saját, akármilyen jelentéktelen eredményeinket.

“Fekete” és “fehér” irigység

Attól függően, hogy az irigységgel párhuzamosan milyen érzelmeket élünk át, és ez hogyan tükröződik a viselkedésünkben, beszélhetünk “fekete” és “fehér” irigységről. Ezeket a meghatározásokat nemcsak a mindennapi beszédben használják, hanem a szakpszichológusok is.

Az irigység mindkét típusát a másokkal szembeni kisebbrendűségi érzés és az elégtelenség érzése okozza. Mindkét esetben az egyén úgy érzi, hogy hiányzik neki valami. És onnan különböző utakat választhat. hogy “kiegyenlítse a mérleget” az irigység tárgyával azáltal, hogy az ő szintjére emeli magát – ugyanannyi pénzt keres, lefogy, ugyanolyan autót vesz, stb.. Vagy hogy megsemmisítse riválisát és sikerét. Ez az út mindig intrikákkal, cselszövésekkel, aljas akciókkal jár. Az első esetben a “fehér” irigységgel van dolgunk. A másodikban a “fekete”.

A “fekete” irigység a következő elven alapul: “Ha nekem nincs semmim, neked se legyen semmid”. “Mindenki egyenlő.”. Az ilyen hitet néha tévesen az ember igazságos világnak tekinti. Egy ilyen helyzetben az is szenved, akit irigyelnek, azaz.. Mindenféle módon próbálják bántani, botokat dugnak a kerekek közé. De maga az irigy személy még többet szenved. Minden energiáját értelmetlen cselekedetekre fordítja, belülről pusztítja önmagát. Ezeknek az érzéseknek nemcsak pszichológiai, hanem fizikai hatásai is lehetnek, mint például magas vérnyomás, szívproblémák, májproblémák…

A “fehér” irigység vagy utánzó irigység lényege egy egészen más hozzáállás – “ugyanazt akarom”. Egy érzés, amely motiválja és képessé teszi az embert a sikerre. De az irigységnek van egy árnyoldala is. A versenyszellem, hogy valamit elérjünk, olyan helyzethez vezet, amikor az ember mást kap, mint amit valójában akar. Meglátta a szomszédja fűnyíróját, és türelmetlenül vágyott arra, hogy vegyen egyet magának. Pénzt takarítottam meg, vettem egy gépet, de a vásárlás csak csalódást okozott. És nincs rendes pázsitja, és kényelmetlen használni azt az izét. Pénz- és energiapazarlás.

Olvasson tovább  Hogyan kell harcolni és javítani egy kapcsolatot

Az irigység lehet építő jellegű

A féltékenységnek sok arca van, és nem mindig fekete jelenség. Ha az irigységet átélő személy nem kíséri ellenséges érzésekkel és viselkedéssel, nem fogadja el mások eredményeit fenyegetésként saját magára nézve, és tudatosan közelít saját érzelmeihez, akkor jó esély van arra, hogy az irigységet növekedési ponttá alakítsa át. Hogyan?

Ne ítélkezz, és ne érezd magad rosszul emiatt; az irigységet mindenki érzi. Aztán, hogy megértsd, miért vagy féltékeny, milyen kielégítetlen szükséglet áll az érzelem mögött. Az irigységet elemzési anyagként használva sok mindent megtudhatunk magunkról. Például kétségbeesetten irigykedsz azokra, akik lakást vesznek. Rossz ember vagy? Nem. Van itt egy rejtett üzenet, hogy az otthon, a kényelem és az otthonosság fontos értékek az Ön számára, és törekednie kell arra, hogy megvalósítsa őket. Az irigység azok iránt, akik boldogok és kiteljesednek a munkájukban, azt mutatja, hogy te beteljesületlennek érzed magad, valószínűleg nem azt csinálod, amit szeretnél. Ez egy ok arra, hogy elgondolkodjon az életcélján, és megváltoztassa az életpályáját.

Az irigység megmutatja, hogy hol van nagy lehetőség a változásra, és motivál az önfejlesztésre. Ezért egyáltalán nem szükséges kiirtani magadból ezt az érzést. Az lenne a helyes, ha elemezné és megértené az igényeit. De ha komolyan gondolod, hogy le akarod küzdeni az irigységet, íme néhány módszer, hogyan kezelheted azt.

Hogyan küzdjünk az irigység ellen

Hogyan szabadulj meg az irigység érzéseitől
 1. Önfejlesztés: Minél jobban fejlődsz a saját szemedben, annál kevésbé fogod érezni a saját értéktelenségedet másokhoz képest;
 2. A saját céljaidat keresd, ne valaki másét;
 3. csak önmagát hasonlította össze a tegnapi önmagával;
 4. fogadd el magad olyannak, amilyen vagy, minden hibáddal együtt;
 5. Próbáld meg meglátni valaki más sikere mögött mindazt, ami rejtve van: nem tudod, mibe került egykori osztálytársadnak a vállalkozása, milyen áldozatokat hozott a siker érdekében;
 6. Hagyd abba a “húzd a húrokat” – a gyermekkorod már régen elmúlt, és itt az ideje, hogy ne versenyezz állandóan mindenki mással; egy személy értékét nem az határozza meg, hogy mennyivel előrébb jár a másiknál.

Források:

.. Dmitrieva A féltékenység pszichológiája

. . Gorshenin, “A féltékenység kutatásának modern pszichológiai koncepciói”

/ukrán/ukrán_oroszul/2016/10/161028_ru_s_blog_pszichológus

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: