Hogyan menjünk át a menopauzán

A “menopauza” szó a nők számára mumusnak hangzik. De mindenkinek át kell mennie ezen az időszakon. Vannak, akik viszonylag könnyen túllépnek rajta, másoknak viszont rendkívül nehéz megbirkózni a menopauza szindrómával.

Hogyan lehet túlélni a menopauzát

Mi a menopauza?

A hormonális aktivitás 40 éves kor után kezd megváltozni. A nemi hormonok, különösen az ösztrogén termelése csökken, és a petefészkek elveszítik funkciójukat. A szervezet fokozatosan elveszíti a fogamzóképességét. Ez a folyamat a posztmenopauzában csúcsosodik ki, amely általában 50 éves kor után következik be. Mielőtt azonban a test “új működési módba” kerülne, a nőnek meg kell tapasztalnia a menopauza szindrómát. Ez a hormonális változás számos változást hoz a fiziológiában és a pszichében.

A menopauza korát befolyásoló tényezők

 1. Dohányzás.A régóta dohányzó nők hamarabb elérik az arany őszt.

 2. Öröklődés. A menstruáció leállásának kora általában nagyjából azonos az azonos nemzetségű nők esetében. De figyelembe kell vennünk azt a tendenciát, hogy ez a határ a várható élettartam növekedésével fokozatosan eltolódik. Ha azonban édesanyjának vagy nagymamájának korai vagy késői menopauzája volt, akkor Önt is érinti.

 3. Testkép.A vékony nők korábban élik meg a menopauzát, mint a kövér nők.

 4. Magasság.Tudományosan bizonyított: Minél magasabb fekvésű helyen él egy nő, annál hamarabb lép a menopauzába.

Hogyan lehet nyomon követni a menopauza kezdetét?

 1. A menopauza kezdetének legkorábbi jele a ciklus megváltozása és a menstruáció szabálytalansága. Ha a menstruációk közötti időköz hat hónapig tart, akkor a menstruáció teljes megszűnéséről beszélhetünk.

 2. A hőhullámok, amelyeket az arcunkon, a mellkasunkon és a nyakunkon érzett intenzív hőhullámok formájában érzünk. A dagály a testhőmérséklet emelkedésével, magas vérnyomással és erős izzadással jár.

 3. Ingerlékenység és gyakori hangulatingadozás, amelyet a hormonális egyensúlyhiány okoz.

Milyen problémákat okoz a menopauza?

Fiziológiai problémák

 1. Csontritkulás. A csontok a menopauza után törékennyé válnak.. A női nemi hormonok hiánya megnehezíti a kalcium bejutását a csontszövetbe. Az extra kalcium és D-vitamin szedése javíthat a helyzeten.

 2. Ateroszklerózis és artériás hipertónia. Az ösztrogének, amelyek a menopauza előtt elegendő mennyiségben termelődtek a nőkben, megakadályozzák a koleszterin felhalmozódását az ereikben. Most már nem tudják ellátni ezt a funkciót. Az artériák falai elkezdenek megvastagodni, ami növeli a szívroham és a stroke kockázatát.

 3. Urogenitális szabálytalanságok: inkontinencia, a hüvelyi nyálkahártya sorvadása.

 4. Hőhullámok, bőrpír és fokozott izzadása bőr alatti erek hirtelen kitágulása miatt. Ezek a vegetatív zavarok átmeneti jellegűek. Ezek elmúlnak, ahogy a szervezet alkalmazkodik az új élettani körülményekhez.

 5. Álmatlanság.

Olvasson tovább  Hogyan lehet gyorsan és egyszerűen leszoktatni gyermekét a harapásról?

Mit lehet tenni ez ellen??

Megküzdeni a menopauzával

hőhullámok

A hideg víz segíthet enyhíteni a flush-t. Ez egy egyszerű arclemosó, de egy hűvös zuhany jobb lenne.

A rohamok számának csökkentése érdekében végezzen légzőgyakorlatokat: feküdjön a hátára 15 percig, lassan és mélyen lélegezzen be és ki.

Forró italok vagy ételek, forró szobák, fűszeres ételek, alkohol, koffeines kávé és stressz újabb lázhullámot válthat ki. Ne provokálja a testét.

Az orvosok azt javasolják, hogy az erős hőhullámokkal küzdő nők szedjenek C- és B-vitamint, valamint káliumot és magnéziumot.

Egy jó módja annak, hogy megtanuljuk, hogyan lehet megbirkózni a hőhullámokkal és a lázzal, ha elkezdjük megfigyelni az állapotot. Vezessen naplót, amely minden támadást rögzít, hogy mi történt a támadás előtt és hogyan zajlott.

Próbálj meg lazítani, és ne küzdj a rohanás ellen, amikor érzed. Ne feledd, hamarosan elmúlik.

A zsálya infúzió, a virágpor és vicces módon a kruton is segíthet. A kutatások megerősítik, hogy azok a nők, akik kekszet vagy kenyérmorzsát rágcsáltak hőhullámok idején, arról számoltak be, hogy a láz nem “ütötte” meg így a fejüket.

Álmatlanság esetén

A legfontosabb dolog itt az érzelmi állapot szabályozása.. Ez okozza az alvászavart. De van néhány egyszerű, univerzális tipp, ami segíthet az álmatlanságban.

 1. Ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni.

 2. Lefekvés előtt szellőztesse ki a szobát, de kerülje a huzatot.

 3. Kerülje a nehéz ételek fogyasztását és az éjszakai tonizáló italok fogyasztását.

 4. Egy órával lefekvés előtt kerülje a “szocializálódást” a kütyükkel.

Feltételezve a súlygyarapodást

Sok nő jelentős súlygyarapodást tapasztal a menopauza alatt. Gyakran nincs köze a hormonális változásokhoz, sokkal inkább az érzelmi állapotokhoz. Az étel nyugtatóvá válik, ami túlfogyasztást és ebből következően súlygyarapodást okoz. Ezért a testsúly stabilizálása érdekében először az érzelmi szabályozás olyan módjain kell dolgozni, amelyek nem kapcsolódnak az ételhez.

Olvasson tovább  Hogyan legyünk felelősek egy kapcsolatban

Mégis vannak bizonyos étrendi alapelvek, amelyeket be kell tartani.

 1. A magas koleszterinszint miatti érelmeszesedés kockázatának csökkentése érdekében csökkentse az állati zsírok bevitelét. Az ösztrogén, amely korábban segítette az ereket és eltávolította a koleszterint, már nem termelődik, ezért át kell gondolnia az étrendjét.

 2. Gazdagítsa étlapját béta-karotinban gazdag élelmiszerekkel (sárgarépa, petrezselyem, piros paprika, sütőtök stb.)..). Megakadályozza a “rossz” LDL-koleszterin oxidációját, és megakadályozza, hogy felhalmozódjon az erek falán.

 3. A csontritkulás megelőzésére szolgáló kalcium- és foszforforrásként a Hercules kiválóan alkalmas.

 4. És természetesen előnyben kell részesítenie a gyümölcsöket és a zöldségeket, elkerülve a magas kalóriatartalmú ételeket.

*A menopauza minden egyéb élettani változása és hatása szakember beavatkozását igényli, aki gyógyszereket írhat fel ezek kompenzálására.

Pszichológiai problémák

Az “élet őszének” időszaka érzelmileg nem kevésbé nehéz. Sokak számára a menopauza az öregség és az élet végének szinonimája.

Ezért a pszicho-vegetatív rendellenességek – ingerlékenység és gyakori hangulatingadozás, amelyek a hormonális ingadozások következtében keletkeznek, hozzáadódnak a pszichológiai rendellenességekhez – depresszió, az élet értelmének elvesztése, apátia…. A menopauza és a depresszió között nincs közvetlen összefüggés. Az a tény, hogy a menopauza gyakran egybeesik az élet válságaival: a gyerekek felnőnek és elhagyják a szülői házat, a szülők súlyosan megbetegednek vagy meghalnak, karrierváltozások vannak. Az ilyen változások megnehezítik az amúgy is nehéz időszakot. Ezért tartják a menopauzális depressziót az egyik legveszélyesebbnek: statisztikailag ez a leggyakoribb oka az öngyilkosságnak.

A termékenység elvesztése arra emlékezteti a nőket, hogy testük öregszik. A nők értékvesztésétől való félelem, a szexuális vonzerő elvesztése sokak számára a depressziós hangulatok kialakulásának kiváltó oka. Ebben az időszakban mindenki szembesül az elvesztett fiatalság és szépség gondolataival, az anyai szerep kisebbik részének sajnálatával. Ez teljesen természetes. De ha ez a gyász az elmúlt években egyre csak húzódik, itt az ideje, hogy segítséget kérjen.

Mi a teendő?

Először is fontos felismerni a bekövetkező változásokat. A helyzet elfogadásával kezdődik a pszichológiai alkalmazkodás az új körülményekhez.

Másodszor, fontos megjegyezni, hogy a termékenység elvesztésével járó stresszt és depressziót gyakran nem a tényleges változások váltják ki, hanem az, ahogyan azokat érzékeljük. Ha a menopauza az Ön számára az öregséget és a haldoklást jelenti, akkor a jó hangulatot rendkívül nehéz lehet fenntartani. Tehát az első dolog, amit meg kell tennie, hogy megváltoztassa a menopauzához való hozzáállását, és próbáljon meg találni néhány előnyt az új helyzetben.

Olvasson tovább  Hogyan lehet mindig érdekes a férje számára

Milyen jó dolgok származhatnak ebből az új életből??

Hogyan lehet túlélni a menopauzát

Mielőtt felsorolnánk a menopauza “előnyeit”, érdemes megjegyezni, hogy egy Ausztráliában végzett felmérés szerint az ország nőinek mintegy fele tapasztalt megkönnyebbülést a rendszeres menstruáció megszűnése után. És erre minden okuk megvan.

 1. A menstruáció kezdetével járó havi kellemetlenségek már a múlté. Nincs többé gyomorfájás, fejfájás vagy korlátozás a “kritikus napokon”.

 2. Elfelejtheti a fogamzásgátlást, és nem kell aggódnia a nem kívánt terhesség miatt.

 3. Többé nem kell aggódnia családja jóléte miatt. Az élet rendezett, van benne stabilitás. Ezután elkezdhetsz többet gondolni magadra: utazhatsz, tanulhatsz egy új sportot vagy megtanulhatsz hangszeren játszani.

 4. Itt az ideje megosztani. Életed során sok tapasztalatot és tudást gyűjtöttél, világi bölcsességre tettél szert. Ossza meg másokkal.

 5. A legjobb módja annak, hogy túléljük az értelemvesztést, ha új életcélokat találunk. Talán most van itt az ideje, hogy emlékezz arra, amit fiatalabb korodban meg akartál tenni, de nem volt hozzá erőd, időd, bátorságod… Most, hogy a gyermeknevelés és a családgondozás már nem az életed középpontjában áll, itt az ideje, hogy kihasználd a felszabaduló időt.

A menopauzát nem lehet elkerülni, de különböző módokon át lehet élni. És ez teljesen rajtad múlik.

Ha a menopauzát az élet végének tekinted, gondolj arra, hogy az átlagos nők mostanában mennyi ideig élnek. Ez körülbelül 80 év. Mivel a menopauza leggyakrabban 50 körül következik be, még körülbelül 30 év áll a rendelkezésére. Rajtad múlik, hogy ezek az évek a halálra való lassú felkészülés (“már semmire sincs szükségem”) vagy egy új, örömmel és izgalommal teli szakasz lesz-e. Az élet állandó átmenet egyik fázisból a másikba: az évszakok változása, élet és halál, belégzés és kilégzés. Nem véletlen, hogy a menopauza szó görögül “lépcsőfokot” jelent. Ez csak egy újabb szakasz az életben. Az egyik ajtó bezárult, de egy másik kinyílt. Fontos megnézni, hol nyílik meg.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: