Hogyan segítsünk egy szerettünknek a depresszióból

Rossz hangulat, depresszió, állandó, könyörtelen fáradtság, alvászavarok, koncentrációs nehézségek, és még a szeretett dolgokra sem hajlandóak – ezekkel a dolgokkal szembesül egy depressziós ember minden nap. Sokaknál a kétségbeesés olyan szintet ér el, hogy elveszítik az élet értelmét, és öngyilkosságot kísérelnek meg.

Nemcsak a beteg, hanem a hozzá legközelebb álló emberek is depressziósnak érzik magukat. Nap mint nap látják, hogy szerettük elveszíti érdeklődését az élet iránt, és visszahúzódik önmagába.

Ez a cikk azoknak szól, akik szeretnének segíteni szeretteiknek, hogy visszatérjenek a normális kerékvágásba. Nehéz elhinni, de sokkal többet tehetsz, mint gondolnád. Az amerikai Nemzeti Mentális Egészségügyi Intézet adatlapjai például azt sugallják, hogy a családból és barátokból álló támogató csapat jelentősen csökkentheti a depressziós zavar intenzitását.

Hogyan segítsünk egy szerettünknek a depresszióból

Honnan tudhatjuk, hogy szerettünknek segítségre van-e szüksége?

Az alábbiakban néhány olyan jelet talál, amely arra utal, hogy szerette depressziós:

 1. a szokásosnál csendesebbé válik, kerüli a beszélgetést és öntudatos;

 2. abbahagyták olyan dolgok elvégzését, amelyek korábban jó érzéssel töltötték el őket (reggel vagy este futni, könyvet olvasni, gyerekekkel játszani);

 3. nem boldogul jól a munkahelyén;

 4. kevesebbet eszik, vagy túlzott étvágytól és túlevéstől szenved;

 5. Álmatlanságban szenved vagy a szokásosnál többet alszik;

 6. fáradtnak tűnik;

 7. Kerüli a barátokkal való együttlétet;

 8. alkoholfogyasztás;

 9. Fizikai betegségeket tapasztal: fejfájás, hátfájás, magas vérnyomás stb..;

 10. Letargikussá és apatikussá válhat, vagy éppen ellenkezőleg, túlpörgötté (néha az egyik állapot hirtelen megfordítja a másikat);

 11. bármilyen okból gyakran sír;

 12. A szokásosnál lassabban beszél és lassabban mozog.

Mindezek a tünetek, amelyek több mint 2 hétig fennállhatnak, arra utalhatnak, hogy az illető depresszióban szenved, és segítségre van szüksége.

Hogyan érhetünk el jelentős változást?

Számos módszer és ajánlás létezik a depresszió kezelésére.

Mielőtt cselekvési tervet kínálna szerettének, meg kell próbálnia megérteni, mi okozza a rendellenességét.

A depressziónak számos oka van, és minden egyes esetben más-más ajánlásokat fogalmaznak meg a kezelésükre. Néhány ilyen állapotot a beteg maga is kezelhet, de a legtöbb esetben szakember segítségére van szükség.Íme a leggyakoribbak:

 1. Külső stresszorok.A kedvezőtlen életkörülmények megváltoztatása segíthet.

 2. Pszichológiai tényezők, mint például a magányosság érzése. Pszichoterápia és mentális technikák.

 3. Alacsony aktivitási szint– Fokozott fizikai aktivitás.

 4. Károsodott neurotranszmitter funkció– antidepresszánsokkal történő gyógyszeres kezelés.

 5. A depresszió oka leheta mikrotápanyagok hiánya vagy feleslege(pl. B12-vitamin). Ebben az esetben az étrend megváltoztatása segíthet.

 6. Bizonyos betegségek depressziót okozhatnak, például,sejtes anyagcserezavaroknyaki gerincsérülések, gyulladások stb. esetén.. A depressziós zavarhoz vezető betegséget azonosítani és kezelni kell.

Olvasson tovább  Hogyan tanuljunk meg olvasni az emberekben és gondolataikban

A depressziós személy túlságosan inaktív ahhoz, hogy magától segítséget kérjen. Ezért a legjobb, amit tehet, ha azt tanácsolja neki, hogy forduljon szakemberhez. És nem kell, hogy pszichiáter legyen. Kezdheti egy olyan háziorvossal, aki holisztikus megközelítést alkalmaz a munkájában, legalábbis egy poliklinikai háziorvossal. Orvosi vizsgálatot ír elő. Ha a depresszió forrását biológiai eredetűnek ítélik, megfelelő kezelést javasolnak, vagy ajánlásokat tesznek az életmód és a táplálkozás megváltoztatására.

Ha a fizikális vizsgálat nem talál fizikai okot, utalja a beteget pszichoterapeutához vagy pszichiáterhez.

Tagadás

Hogyan segítsünk szerettünknek kilábalni a depresszióból?

Készüljön fel arra, hogy szerettei ellenállással fognak reagálni erre a javaslatra. Nagyobb eséllyel utasítják el a szakorvos felkeresését, és elutasítják a tüneteket, minden érvet elvetve. Olyan mondatokat használhat, mint például: “Nem, jól vagyok! Ne aggódj miattam!”vagy “Nonszensz. Át fog menni.”.

Ha ez a helyzet, javasolhatja, hogy végezzenek el egy depressziós tesztet. Az eredmények segítenek neki világosan látni, hogy van-e probléma, és segítenek eldönteni, hogy az aggodalmak valósak-e, és hogy szükség van-e orvosi segítségre.

Az interneten elérhető egy megfelelő Burns öndiagnosztikai kérdőív. Vannak teljesen automatizált lehetőségek, ahol nem kell kiszámolnia a pontokat – a rendszer maga számol ki mindent és adja meg az eredményt:

 1. 0 és 5 között. Nincs depresszió

 2. 6-10. Normális, de boldogtalan állapot

 3. 11 és 25 között. Enyhe depresszió

 4. 26 és 50 között. Mérsékelt depresszió

 5. 51-75. Súlyosan depressziós

 6. 76-tól 100-ig. Szélsőséges depresszió

Szakértői segítségre van szükség, ha az összpontszám jelentősen meghaladja a 10 pontot.

Még ha a személynek nagyon magas pontszáma van is ezen a kérdőíven, és pszichoterapeuta bevonásával történik, a pszichoterápia önmagában nem feltétlenül az egyetlen kezelés. Végül is a legjobb esetben is heti 1-2 alkalommal találkozik egy szakemberrel. A depresszióban szenvedő személynek pedig napi szinten szüksége van támogatásra.

Néha nagyon keményen és hosszan kell dolgozni, hogy a beteget lépésről lépésre kihozzuk a szellemi hanyatlás állapotából. Ezt a munkát nem pszichoterapeutáknak, hanem barátoknak és rokonoknak kell elvégezniük.

Milyen módszerek állnak rendelkezésre, hogy szeretteit segítsék talpra állni:

 1. Mindenekelőtt érdemes diszkréten érdeklődni szerettei jóléte iránt. Kezdje azzal, hogy kérdéseket tesz fel, és figyelmesen meghallgatja a válaszokat. Ne értékeld le a gondjait, vagy tagadd le a rossz érzéseit. Gyengéden eloszlatni a félelmeket, t.. Láthatod, hogy mennyire megváltozott.

 2. Ajánlja fel, hogy segít és ott van nekik. Gondoskodás, kezdve a hétköznapi feladatokkal (mosogatás, bevásárlás, kutyasétáltatás), lehetőleg együtt. Néha a legegyszerűbb dolgok megtétele is segít, hogy változást érjünk el.

 3. Támogassa a depressziós személyt minden erőfeszítésében, hogy még a legkisebb lépéseket is bátorítsa. A depressziós emberek negatívan gondolkodnak önmagukról, környezetükről és jövőjükről, ezért a hozzájuk közel állók feladata, hogy támogassák a róluk szóló jó gondolatokat: gyakrabban dicsérjék meg őket, vegyék észre a kis sikereket és eredményeket is.

 4. Minél gyakrabban emlékeztesse őt élete szép pillanataira.

Olvasson tovább  Nem szeretem az anyámat - miért és mit tegyek?

A pozitív emlékek aktiválása nem csak a depresszió ellen hat, hanem segít gyorsan helyreállítani a pszicho-érzelmi egyensúlyt a mindennapi stresszes helyzetekben.

Bátorítsa depresszióban szenvedő szerettét, hogy vegye fel a kellemes érzések különböző “aktiválóit”. Emlékezzen arra, hogy volt-e valami, amitől jól érezte magát a múltban, ami most segíthet. Használjon bármit, ami a szép idők emlékeit idézi fel.

Olyan dolgoknak kell lenniük, amelyek különböző érzékekre hatnak:

 1. Hallottam, hogyZene: kedvenc zene, a szörf hangja, a fa pattogása a tűzön (ha ezekhez a természeti hangokhoz örömteli emlék kapcsolódik).

 2. Jó íze van: Olyan termék vagy étel, amely pozitív érzelmeket vált ki; gyakran kellemes emlékek kapcsolódnak egy ételhez vagy italhoz. Főzze meg, és beszélgessenek erről a kedves emlékről egy közös étkezés során.

 3. Szaglás:valami pozitív dologgal, egy bizonyos személlyel vagy eseménnyel kapcsolatos szellemek.

 4. Vízió:A fényképek vagy egy otthoni videóarchívum megtekintése segíthet.

 5. A tapintás érzékeléséről:Bizonyos szövetek és textúrák megérintése kellemes érzéseket válthat ki, és segíthet neki emlékezni valami jóra, pl. egy fakéreg, amely egy erdei kirándulásra emlékezteti, vagy egy vászonszövet, amely a nagymamája falujában töltött nyaralásra emlékezteti.

Mindent egy helyre kell tennie, és el kell jutnia a legnehezebb pillanatokhoz.

Már maga az ilyen dolgok keresése is gyógyító hatású.. Megváltoztatja a figyelem fókuszát a folyamatos azon való töprengésről, hogy miért olyan rosszak a dolgok, az örömteli élmények forrásának keresésére. Ezáltal a depressziós tünetek jelentősen enyhülnek.

Ne ártsunk

Hogyan segítsük ki szerettünket a depresszióból?

Amikor megpróbálsz segíteni a szerettednek, ne feledd, hogy a vezérelv, amit követned kell, az, hogy ne árts. A depressziós emberek nagyon törékenyek és érzékenyek. Hajlamosak arra is, hogy bármilyen szót elferdítsenek, és nem a saját javukra értelmezzenek (hanem a szorongató állapotuk fenntartása érdekében). Ezért vigyázzon, mit mond, és kerülje a következő viselkedésformákat.

 1. Ne próbálja meg sürgetni az illetőt, hogy szedje össze magát.A depresszió elleni küzdelem akaraterőre támaszkodva haszontalan. Nem próbálunk megszabadulni más betegségektől (pl. szívelégtelenség) azáltal, hogy ezt az erőforrást megcsapoljuk. Tehát egy olyan felhívás, mint “Csak ne gondolj rosszat magadról” vagy “Hagyd abba a nyafogást és szedd össze magad”, csak rosszabbul fogja érezni magát a depressziós ember. A probléma az, hogy az ember eleve rosszul gondolkodik magáról, ha depressziós, akkor valószínűleg csak feketén látja magát, és az olyan kijelentések, mint a “Szedd össze magad, te nyápic”, még rosszabbá teszik a véleményét magáról.

 2. Ne szégyelld magad. A depresszió nem őrület. Továbbá, a személy nem hibáztatható a szorongásáért. A depresszió társadalmi megbélyegzése széles körben elterjedt, és ezt a felmérések is megerősítik. Jobb együttérzően hallgatni, mint ragaszkodni ahhoz, hogy minden rendben lesz. Egy depressziós ember még mindig nem fog hinni önnek, de lehet, hogy úgy fogja fel ezeket a szavakat, mint egy kísérletet arra, hogy elhárítsa a szenvedését.

Olvasson tovább  A srác nem javasolja: miért és szükség van-e sietni?

Ne ártson magának

Aki közel áll egy depressziós szerettéhez, szintén sok érzelmi problémával szembesül. Különösen a zavarodottság és a magány érzése, a bűntudat vagy a szégyenérzet.Tehát ne égesd ki magad az önfeláldozásban, vagy ne legyél depressziós, ne feledd:

 1. Ne hanyagold el a saját szükségleteidet, még akkor sem, ha valakit szeretsz; ha beteg vagy, lehet, hogy már nem tudsz segíteni neki;
 2. Társaságba járjon gyakrabban, és találkozzon a barátaival; ez segíthet elterelni a gondolatait, és támogatást nyújthat;
 3. Lépj túl a helyzeten, és éld az életed anélkül, hogy azt a szeretted betegségétől tennéd függővé
 4. Szánjon időt az érdeklődési körére és hobbijaira, hogy feltöltse energiaforrásait;
 5. vigyázzon az egészségére és a fitneszre;
 6. Relax.

Bármilyen nehéz is a helyzet, ne feledje, hogy a depresszió kezelhető, és együtt le fogják győzni a betegséget. Az Ön és a képzett szakemberek segítségével szerettei visszanyerik az élet örömét.

Források.

 1. . Golant, S. Golant, “Mit tegyünk, ha valaki, akit szeretünk, depressziós?. Segíts magadon – segíts valaki máson

 2. Klaus Bernhardt, “Depresszió és kiégés. Hogyan lehet megérteni a rossz hangulat valódi okait és megszabadulni tőlük?

 3. Hangulatterápia David Burns által. A klinikailag bizonyított módszer a depresszió legyőzésére tabletták nélkül

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: