A kisgyermek rutinja egyéves korban

A rutinok fontosak a gyermekek számára, hogy biztonságban érezzék magukat. Ez egy napi rituálé. Az “egyéves” napi rutinja nem különbözhet az előző 2 hónaposokétól. Tekintsük egy egyéves gyermek napi rutinját.

Egy egyéves gyermek mindennapjai, egy egyéves gyermek napja

Gyermekének szüksége van napi rutinra?

Amikor megkérdezik, hogy egy egyéves gyermeknek szüksége van-e napirendre, a gyermekorvosok mind egy választ adnak: “Igen, szüksége van”. A gyermek védve érzi magát, miközben ugyanazokat a rutinszerű tevékenységeket végzi. Minden eljárást egy időben végeznek el. Ez segít a szokások kialakításában, és ismét azt mutatja, hogy minden rendben van, nincs ok az aggodalomra. És ahogy a gyermekpszichológusok mondják, a biztonságérzet a gyermek alapvető szükséglete.

A napi rutinok révén a gyermek fegyelmezetté és szervezettebbé válik. Ez a tulajdonság később még fontosabbá válik, amikor a baba óvodába kerül, ahol a tevékenységeket szigorúan ütemterv szerint végzik. Könnyebb lesz nekik felkelni és felkelni, és egyidejűleg enni is. Nem minden egyéves korú csecsemő képes elaludni, amikor csak akar. Szükségük van a szüleik segítségére. Ellenkező esetben súlyos ideges izgatottság lép fel. Ennek eredményeképpen a baba ingerlékeny lesz, hangulatváltozások, nehézségek az információk megértésében.

Brit tudósok 10 000 egyéves csecsemővel rendelkező család bevonásával végeztek vizsgálatot. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a gyerekek, akik nem követtek szigorú rendszert, hiperaktívnak, ingerlékenyebbnek bizonyultak, mint azok, akik szigorú rendszert éltek. Az utóbbiak nyugodtabbnak, szociálisan alkalmazkodottabbnak tűnnek. Amikor a rutinok hiányoztak, majd később bevezették őket, a gyerekek megváltoztatták a viselkedésüket, és nyugodtabbak voltak, mint előtte.

Nemcsak a gyermek megfelelő növekedését és formálódását segíti, hanem a szülők életét is megkönnyíti. Az anya mehet a dolgára. Talál időt a pihenésre és a többi családtaggal való társas érintkezésre.

Saját napi rutin kiválasztása

Kétféle napi rutin létezik, mindegyiknek megvannak a maga előnyei. A szülők döntik el, hogy mi a helyes számukra és gyermekük számára.

 1. Szigorú rendszer.Ez a rutin szigorú menetrendet jelent arra vonatkozóan, hogy a baba mikor eszik, mikor fekszik le és mikor sétál. Az eredmény a belső fegyelem és az időgazdálkodási szokások fejlesztése. Ez a rutin általában kényelmes a szülők számára, különösen a baba első éveiben. Ez azonban nem veszi figyelembe a gyermek egyéni jellemzőit, és néha ellentétes a gyermek saját bioritmusával. Ha a napi rutin eltér a megszokottól, az súlyos negatív hatással van a gyermek jólétére és hangulatára. A pszichológia szerint a szigorú napi rutinok elnyomják a gyermek vágyait és akaraterejét, és nem járulnak hozzá a személyiség kialakulásához. oktatás 1 A pszichológia szerint a szigorú napi rutinok elnyomják a gyermek vágyait és akaraterejét.

 2. Szabad üzemmód.Ez a rutin a gyermek igényeinek és sajátosságainak megfigyelésével alakul ki. A gyermekek már életük első hónapjaiban hajlamosak arra, hogy bizonyos időpontokban felébredjenek, elaludjanak és felébredjenek a kora reggeli alvásból. Ezek a kulcsszámok képezik a normál napi rutin alapját. A szülőknek meg kell találniuk a gyermek bioritmusa alapján az alvás és az etetés optimális idejét. Ez a fajta fejlődés szintén rendezett, de a gyermek egyéniségével együtt.

Olvasson tovább  A szülői nevelés 14 alapelve

A különbség a szabad és a szigorú rutin között az, hogy nem az átlagos normákon alapul, hanem figyelembe veszi a gyermek egyéniségét és igényeit. Ily módon a gyermek olyan személyiséggé válik, aki megérti, hogy érdekeit figyelembe veszik. Az ilyen gyerekek kényelmesebb környezetben nőnek fel. A szabad ütemterv azonban nem mindig veszi figyelembe a szülők érdekeit, ami súlyosan rontja a gyermek óvodához való alkalmazkodását. oktatás 1 Az óvodában a szülők nem mindig veszik figyelembe a szülők érdekeit.

Az egyértelmű napi rutin előnyei egy egyéves gyermek számára

A nap rendje egyéves korban, egy egyéves gyermek napja

Próbáljuk meg megvizsgálni a napi terv előnyeit, amelyek kétségtelenül léteznek.Egy gyermek, aki átgondolt, jól megtervezett rutinban nő fel:

 1. Napközben aktív és éber;

 2. kiegyensúlyozottabb;

 3. Általában jó hangulatban van;

 4. Nyitott az új ismeretekre és a készségek gyakorlására;

 5. jól veszi fel az információkat és elsajátítja azokat;

 6. Társadalmilag aktív;

 7. barátságos.

Ha egy gyermek már korán szigorú napi rutint él, könnyebbé válik az óvodához és később az iskolához való alkalmazkodás.

A neurológusok megfigyelték a gyermekek érzékenységét az életük első éveiben a napi rutin eltéréseire. Ha gyermeke alváshiányos, hirtelen megváltozik a hangulata, amikor szellemileg vagy fizikailag aktív. A világos rutin fenntartása lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy nyugodtabban, biztonságosabban alkalmazkodjanak a külső körülményekhez.

Ha a szülők napi rutin mellett döntenek, a rutin kialakításakor a következőket kell szem előtt tartaniuk

 1. Jobb, ha a gyermek érdekeit és szükségleteit figyelembe vevő, rugalmas órarendet alakítanak ki.

 2. Az ébrenléti időszak határainak nem szabad az átlagos normákon alapulniuk, hanem figyelembe kell venniük a gyermek idegrendszerét, rugalmasságát és általános teljesítményét. oktatás 1 Az ébrenléti időszaknak nem szabad az átlagos normákon alapulnia, hanem figyelembe kell venni a gyermek idegrendszerét, rugalmasságát és általános teljesítményét.

 3. Az alvási szokásokat úgy kell megszervezni, hogy a gyermek jól aludjon.

 4. A kulcsfontosságú pillanatok, mint például az alvás, etetés, játék és séta ideje nem ütközhet egymással. A felépítésük során fontos, hogy zökkenőmentesen átmenjenek egyikből a másikba.

Milyen változások zajlanak egy egyéves gyermek rutinjában?

Egy egyéves gyermek napi rutinja nem sokban különbözik a 2 hónappal ezelőttitől. A gyermeknek ugyanarra a fizikai aktivitásra, szellemi és érzelmi fejlődésre, higiéniára, táplálkozásra, alvásra van szüksége. Ebben a korban semmi sem újdonság alapvetően.

De az egy éves kor az alvási szokások változásának időszaka. Gyermekét fokozatosan fel kell készíteni az egyetlen nappali alvásra való átállásra. Ha a baba korán kel, nincs elég energiája egy éjszakai alváshoz, időre van szüksége a regenerálódáshoz. Ha az “egyéves” nem kel fel nagyon korán, akkor az idegrendszere már erősebb egy délutáni szunyókáláshoz. oktatás 1 A “egyéves” nem kel fel nagyon korán, akkor az idegrendszere már erősebb. Ez elegendő az új információk elsajátításához és befogadásához, az energiatartalékok feltöltéséhez. E jellemzők miatt a gyermekorvosok azt javasolják, hogy a reggeli ébredési időt fokozatosan emeljék fel, és a gyermeket délután egyszeri alvásra helyezzék át.

Olvasson tovább  Hogyan beszéljünk egy 2 éves gyerekkel

Tipp:Ha az anya 1,5 éves kortól bölcsődei bevezetésén gondolkodik, az egyéves kor jó alkalom az egyszeri alvásra való áttérésre.

Napi rutinok egy éveseknek

Az egyéves gyermek jelentős változásokon megy keresztül a fizikai és szellemi fejlődésben. Napról napra javul a beszéde, elsajátítja a járást, guggolást, gátfutást és mászást. A mozgása még mindig rosszul koordinált. A kisgyermek gyorsan elfárad. Ő azonban már önálló személyiség. Szeret kezet mosni, próbál fogat mosni és arcot mosni.

A gyermek teljesítménye apránként javul, ezáltal növelve a mentális és kognitív fejlődés lehetőségeit. A fejlődésorientált tevékenységek megjelennek a napi rutinban, fontos, hogy ezek rövid ideig tartsanak. Nézzük meg a gyermek napi rutinjának legfontosabb szempontjait az élet második évében.

Alvási idő

Egy éves gyermek napi rutinja

Egy gyermek átlagos teljes alvási ideje a második életévében 14-16 óra között mozog. A lefekvési idő 10-12 óra. A gyermek már képes 4 órán keresztül ébren maradni. A napi alvásidőnek legfeljebb 1,5 órának kell lennie. De a hosszabb ébrenléti időszakokkal tarkított szunyókálásra való zökkenőmentes átmenetre van szükség.

Ha a baba napközben is jó hangulatban van, este nem fárad el, és átalussza az éjszakát, akkor készen áll a nappali alvásra való áttérésre. Ha a gyermek nem hajlandó enni, kedvetlen, hiperaktív és hangulatingadozást mutat, a nappali alvás korai. Ezek a jelek nem feltétlenül jelennek meg azonnal, de a fáradtság felhalmozódásával a szervezetben. Ebben az esetben megpróbálhatja meghosszabbítani a lefekvési időt, vagy visszahozhat egy második alvást napközben.

Séták

Egy egyéves gyermek általában naponta kétszer sétál, reggel a reggeli után és délután a délutáni uzsonna után. A gyaloglás megközelítőleg 2 óra. Fontos, hogy a baba ne üljön a babakocsiban a séták alatt. Aktívnak kell lennie, és fejlesztenie kell a motoros készségeket és a mozgáskoordinációt. Különösen fontos, hogy a második sétán sok mozgásos tevékenységet tartalmazzon. Ez elősegíti a nyugodt éjszakai alvást.

Játékos tevékenységek

Az egyéves gyermeknek még nincs elég ideje a tevékenységekre. A figyelmi ideje nem ad rá lehetőséget. A tervezett játék- és fejlesztő tevékenységeket, a könyvek olvasását, a gyurmával való modellezést és a festékkel való rajzolást ezért a nap folyamán kell “szétosztani”. A tevékenységek időtartama nem haladhatja meg a 10 percet. Fontos, hogy megfigyeljük a különböző szabadtéri sétákat labdajátékokkal és a szellemi fejlődést célzó tevékenységekkel.

Táplálkozás

Egy egyéves gyermeknek körülbelül 3-3,5 órája van az étkezések között. A csecsemőnek ébredés után egy órán belül reggelit kínálunk, és az utolsó etetésre legkésőbb lefekvés előtt egy órával kerül sor. Egyéves korban a gyermekek még mindig napi 5 étkezést kapnak. Étkezés után a baba ne menjen egyenesen az ágyba. Egy kis idő maradt az ébrenlétre. Ez a rendszer segít fenntartani a kognitív aktivitást, az éberséget, és hozzászoktatja Önt a ciklusokhoz és bizonyos rituálékhoz.

Olvasson tovább  A 3. osztályos olvasónapló: minta, hogyan kell kitölteni, válaszok, példa

A baba higiéniája

A gyermek reggel, napközbeni alvás után és este mosakszik. Egy egyéves csecsemő a szülei segítségével megtanulja, hogyan mossa meg az arcát és mossa meg a fogát. Mielőtt a baba este lefekszik, a fürdőben kell lennie. Ez a lefekvési rituálé része. Az egyéves kor a bili képzés ideje. Ajánlja fel gyermekének a bilit közvetlenül alvás után, séta előtt és után, valamint aktív játék után.

Lefekvés előtti felkészülés

Egy éves napi rutin, egy éves nap, egy éves nap

Egy egyévesnek szüksége van egy lefekvési rituáléra. A lefekvésre való felkészülést már este 6 órakor el kell kezdeni. Ezután minden zajos, aktív játékot megszüntetünk, vacsorázunk és este fürödünk. A szobatisztaságra nevelés, az esti mese hamarosan hagyomány lesz. Ezeket lehetőleg egyszerre kell elvégezni. Ez lehetővé teszi számára, hogy kialakítson egy kondicionált reflexet. Rövid idő elteltével a baba fáradtnak fogja érezni magát, és könnyebben és nyugodtabban fog elaludni.

Hozzávetőleges napi rutin

Íme egy minta napi rutin, amely segít felkészíteni az egyéveseket az óvodai rutinra.Beleértve a napi két alvást:

 1. Reggel 6:00 – felkelés, mosogatás;

 2. 6:30 – etetés;

 3. 7:00 – csendes játék;

 4. 8:30 – ismerkedés, séta;

 5. 9:00 – reggeli;

 6. 9:30- Első alvás;

 7. 11:00 – ébredés, játék;

 8. 13:00 – ebéd;

 9. 13:30 – testmozgás;

 10. 15:00 – séta;

 11. 16:30 – uzsonnaidő;

 12. 16:45 – Második alvás;

 13. 18:00 – felkelés;

 14. 18:30 – ismerkedés;

 15. 19:00 – vacsora;

 16. 19:30 – Csendes játék, könyv olvasása;

 17. 20:30 – fürdés, masszázs, fogmosás;

 18. 9:00 – Lefekvés előtti etetés;

 19. 21:30 – éjszakai alvás.

Beleértve egy délutáni szunyókálást is:

 1. Reggel 6:00 Ébresztő, mosakodás;

 2. 6:30 az első étkezés;

 3. 7:00 – Csendes játékok;

 4. 7:30 Masszázs és torna;

 5. 8:30 – reggeli;

 6. 9:00 – játékok;

 7. 11:00 – séta;

 8. 12:30 – ismerkedés;

 9. 13:00 ebéd;

 10. 13:30 – Délutáni alvás;

 11. 16:30 – ismerkedés;

 12. 17:00 – uzsonna;

 13. 17:30 séta;

 14. 19:00 – mosogatás;

 15. 19:30 vacsora;

 16. 20:00 – könyvek olvasása, csendes játékok;

 17. 20:30 – fürdés, masszázs;

 18. 21:00 – Az utolsó étkezés;

 19. 21:30 – éjszakai alvás.

Megadtunk egy hozzávetőleges menetrendet. Minden gyermek más és más, van, aki korábban, van, aki később kel. Ez a napi rutin kiindulópontja.

A napi rutin fontos a baba számára. Ez lehetővé teszi számára, hogy biztonságban érezze magát, és energiája legyen az új eredményekhez, a fejlődéshez és a fizikai aktivitáshoz.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: