Kisgyermek házimunkák életkor szerint

A gyermek hatalmas fejlődési változáson megy keresztül, minden tekintetben átalakul. A folyamatot egy pillangóéhoz lehet hasonlítani – először a baba csak egy kicsi és tehetetlen lárva, majd hernyóvá alakul át, majd látjuk a gubót és végül a gyönyörű pillangót, a homo sapienst.

A baba kétszer is felkészületlen az életre. Első felkészületlensége banális fiziológiai tehetetlenségében rejlik. Az emberi gyermek fizikailag lassabban fejlődik, mint bármely más, e világra született lény.

A második felkészületlenséget a “társadalom” fogalmának teljes hiányaként lehet felfogni. Ahogy a gyermek érik, sok jelentős változás történik a mentális fejlődés belső világában, mielőtt “értelmes emberré” válik, de ez még nem minden! Minden emberi “szocializációnak” – nyelv, társadalmi viselkedés, társadalmi szerepek, oktatás és sok minden más – erre az elmére kell rányomódnia, mivel az emberi lények nem öröklik azt. Mindezt meg kell tanulni.

A felnőtt szerepe lényegében a híres Papa Carlo, aki egy fatörzsből “kivájja” a gyermeket, amíg az a vidám és leleményes Pinokkióvá nem válik.

Azzal, hogy ezt a felelősséget a gyermekre hárítja, a felnőtt egyrészt nem áll készen a gyermek feladataira, másrészt pedig nem áll készen a feladatokranem szabad, hogy trauma érje a pszichéjét, Másrészt fontos, hogy ne hagyjuk ki azt a pillanatot, amikor egy funkció elérhetővé válik a gyermek számára. A jövőbeli felnőtt karakterének jelentős részét a rendszeres házimunka teszi ki. Erről szól ez a cikk.

Házimunkák óvodáskorú gyermekek számára

Házimunkák óvodáskorú gyermekek számára

A csecsemő az első életévét azzal tölti, hogy megismerje a testét. Ezt ahhoz lehet hasonlítani, mintha a gyermek egy űrruhában tanulná meg a munkát, mintha a saját ruháját “venné fel”. Megtanulja felemelni a fejét, majd megfordulni, felülni, kúszni, felállni és végül járni. az elsődleges jelzőrendszerével is foglalkozik – az éhség, fájdalom, öröm, fáradtság stb. érzéseivel.

Egyéves korától három-négyéves koráig gyermekünk közvetlenül és önmagától megkülönböztethetetlenül tapasztalja a valóságot. A valóság azonban csak addig létezik, amíg a gyermek érzékelési szférájában van. Amint más ingerek elterelik a figyelmüket, minden más egyszerűen “megszűnik létezni”.

Olvasson tovább  Mit ehet egy baba 3 hónapos korában - válaszok szakértője

Hároméves korához közeledve a gyermek az első életkori válságát éli át. A világ fel lesz osztva számára saját magára és a külvilágban élőkre. Ettől a pillanattól kezdve úgy “pozícionálja” magát, hogy minden lehetséges módon érvényesíti létét e népek között.

Ettől a kortól kezdve már figyelembe lehet venni az alapvető készségeket, például a háztartási munkákat:

 1. Egyedül megy ki a WC-re és utána felöltözik.

 2. A ruházat alsó részének felhúzásának képessége, a jobb és bal cipő (szandál, futócipő stb.) közötti különbség felismerése..) és a lábukkal való kapcsolatuk.

 3. Felismeri a holmiját, kiveszi a helyéről és visszateszi a helyére (ruhák, játékok, fogkefe stb.)..)

 4. Óvatosan tud kanállal és villával enni, fogkefét használni, piszkos ruhával megtörölni az arcát, evés előtt és séta után kezet mosni és megszárítani.

 5. Levetkőzés a sétából visszatérve, miután megtanulta a különbséget a felsőruha és az alsónemű között.

Ez nem tűnik soknak, gyakorlatilag semminek, de csak úgy tűnik. Egyik állapotból a másikba való “ugrás” történt. A gyermek elkezd szocializálódni. Ez a folyamat azonban nem hasonlítható össze a jelenségről alkotott felnőttkori elképzelésekkel. Még nem érdeklik a többi ember érzései és általában a belső világuk. A szocializáció lényege, hogy megtalálja a helyét ebben a világban, és kívánatos, hogy ez a hely a lehető legkényelmesebb legyen. A körülötte lévő embereket elkezdi értékelni, a “jók” azok lesznek, akikkel jól érzi magát, a “rosszak” kellemetlenséget okoznak neki. 7 éves korára a gyermek nem gondol magára úgy, mint “rosszra”. Nem számít, mit tett, mindig “jó” lesz. Ez a jelenség a gyermek pszichéjében erősen korlátozza a felnőttek nevelési képességét.

Hétéves koráig a gyermek a “kell”, majd a “lehet”, “kell”, majd a “nem lehet” szó megtanulására összpontosít. Más szóval, elfogadja a “játékszabályokat”, és megtanulja, hogy ne a közvetlen vágyak, hanem a vágyból eredő szükséglet vonja el a figyelmét. A tanult tevékenységek elvégzésével érvényesül a szociális környezetében (család, óvoda). Ezt a jellemzőt figyelembe véve a gyermek továbbra is aktívabban bevonható a háztartási feladatokba.

4 éves koráraA gyermek már megtanulta az öngondoskodás alapvető készségeit:

 1. A gyermek képes eltakarítani maga után (játékok, ruhák, cipők, személyes tárgyak).

 2. Minden higiéniai tevékenység elvégzése (mosakodás, zsebkendő, fésű, törölköző, személyi higiénia stb.)..).

 3. Öltözzenek és vetkőztessék le magukat (felsőruházat, alsónemű, cipő és fejfedő).

Olvasson tovább  Mikor lehet leülni egy lányt: szakértői tanácsok

5 éves korukra a társadalmi szabályokmég nem teljesen érti a gyermek, de otthon már képes önállóságot és kezdeményezőkészséget tanúsítani az elemi ügyekben:

 1. Saját kezdeményezésére rendet tesz a játékokban.

 2. A legegyszerűbb munkafeladatok elvégzése (padlósöprés, asztaltörlés, mosogatás utána).

 3. A mosakodás, öltözködés, fürdés, étkezés, a szoba takarítása, valamint a cselekvéseket kísérő tárgyak és kiegészítők (törölköző, higiéniai termékek, szalvéták, zsebkendők, evőeszközök) használatának algoritmusa egyértelműen megtanulható. Az óvodáskor nagyon részletes magyarázatát itt találja.

A tevékenységek köre bővül, ahogy a gyermek idősebb lesz, és 7 éves korában újabb “ugrást” teszünk a mentális fejlődésben. Nagy felfedezés történik majd az életében, megtanulja, hogy vannak érzései. Természetesen mindig is voltak érzései, de csak ebben a korban tanulja meg a gyermek kategorizálni őket. Lesznek “boldog vagyok”, “szomorú vagyok”, “kedves vagyok” és más, az emberek által besorolt érzések. A gyermek megtanítása az érzések helyes kategorizálására nagyon fontos feladat a felnőtt számára. Az ezen a területen való elhanyagolás határeseti mentális zavarokhoz vezet.

Ezenkívül a gyermek iskolába megy, és ott szembesül a kívülállók – tanárok és társai – értékelésével. Mindez ösztönözni fogja a potenciálját és lehetőségeit.

Gyermekek háztartási feladatai

7 évesena gyermek már eléggé alkalmas:

 1. Kiveszi a szemeteseket és porszívózik a szobájában.

 2. Háziállatok gondozása.

 3. Apró dolgok mosása.

 4. Vas egyszerű dolgok.

 5. Ha van telke vagy nyaralója, éljen a házban – szedje fel a lehullott leveleket gereblyével, söpörje fel az udvart.

Egy 8-9 éves gyermek képes:

 1. Porszívózás, padlóseprés és felmosás.

 2. Tartsák karban és tegyenek rendet a holmijukban és a szekrényekben.

 3. Kisebb javítások elvégzése a ruházaton, például egy gomb felvarrása vagy egy varrás felnyitása.

 4. Mosogasson el.

 5. Kisebb vásárlások (2-3 tétel).

 6. Vidéken szedj gyümölcsöt, meszeld le a járdát, fesd le a kerítést.

A gyermek 10 éves korában válik azzá, amit “személynek” neveznénk.Már határozott elképzelései vannak önmagáról, az őt körülvevő valóságról és az emberekről. Egy ilyen korú gyermekkel nagyon is lehetséges a logika és a közös viselkedésminták segítségével megegyezni, anélkül, hogy alkudozáshoz folyamodnánk – “te adsz nekem, én adok neked” -, vagy “te adsz nekem, én adok neked”.

Olvasson tovább  Mi a különbség az irodalmi mese és az orosz népmese között, a hasonlóság.

Egy 10-11 éves gyermek képes:

 1. Segítség a kisebb gyermekek gondozásában (bébiszitterkedés, játék, ágyba fektetés)

 2. Ágyneműcsere, ágyazás, mosás a mosógépben.

 3. Élelmiszerek és egyéb termékek vásárlása bevásárlólistáról.

 4. Főzés (kezdve az egyszerűbb, saját magunknak készített ételektől a bonyolultabb, mindenki számára készült ételekig)

 5. Segíts egy felnőttnek építési és javítási munkálatokban.

 6. A legtöbb kerti/házi munka elvégzése (ásás, szántás, ültetés, metszés, bokrok és faágak levágása, ha szükséges, akár fűnyíró használata).

 7. Tisztítsa meg a fürdőt és a WC-t.

 8. Kisebb javítások és karbantartás a kerékpáron.

A megfelelő neveléssel a gyermek 12 éves koráig meglehetősen megfelelő és független személy lesz, és képes a felnőtt teljes értékű helyettesítőjévé válni a háztartási munkák bármely területén. oktatás 1 A megfelelő neveléssel a gyermek 12 éves koráig a gyermek megfelelő és független személy lesz.

A különböző korú gyermekek számára elérhető tevékenységekről itt találhatók részletes információk.

De örüljetek korán, mostantól ugyanis “ugrásra készen” indul a pubertás. A lányoknál korábban a fiúknál egy kicsit később, de a hormonális és szexuális változások “cunamija” csak akkor fog – csak a gyermek tudatát alakította ki az érzések és tapasztalatok “pubertás óceánjában”. Ezen nem lehet segíteni – ilyen az élet.

Mindenesetre, ha egy felnőttnek sikerül a fenti készségeket átadni a gyermeknek, akkor mire a “másodlagos szexuális jellemzők” megjelennek, a teljesítményük “automatikus” lesz, a fiatalokra jellemző érzések és érzelmek viharaihoz való kisebb kiigazításokkal.

Ez a cikk a következő weboldalak és szülői fórumok anyagán alapul: kanal-, www., média.ár.ua ; könyvek A. Kurpatova boldog gyermeke. Az RK domsolnij Szolnyickó Gyermekotthon személyzetének “egyetemes szabályai” és nevelési gyakorlata.kz/o-nas/o-detskom-dome/

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: