Az 1 osztály olvasónaplója: sablon, minta, összefoglaló, tervezés módja

Az első osztály végére a gyerekek elsajátítják a folyékony olvasást. E készség továbbfejlesztése érdekében egy könyv elolvasása a feladatuk, és naplót kell vezetniük. Ez egyfajta jegyzetfüzet, amelybe az olvasottakról szóló információkat írja le.

Olvasónapló az 1. osztály számára: sablon, minta, összefoglaló, hogyan kell csinálni

Mi a jelentése az olvasónaplónak?

Az olvasókönyv az általános iskola előfeltétele. A pszichológusok ennek szükségességéről beszélnek, mivel a gyermek ebben a pillanatban megtanul beszélni arról, amit olvasott, leírni a tartalmat esszé formájában, érvelni és elemezni a könyvet. Ezeket a fontos készségeket már az általános iskolában el kell sajátítani. Eddig nehéz a gyerekeknek. Ezért szükségük van a tanárok és a szülők segítségére. A gyermekpszichológusok azt is javasolják, hogy a gyerekek rendszeresen lapozzák át az olvasónaplót, hogy fel tudják idézni a történet eseményeit.

Az olvasónapló típusai

Az iskolában nincsenek szigorú követelmények az olvasónaplóval szemben. Ez a diák egyfajta kreatív munkája. Természetesen jó lesz, ha ez egy színes füzet, amely nemcsak száraz adatokat közöl a műről és a szerzőről, hanem a gyermek érvelését, a cselekmény újbóli elmesélését, a könyv illusztrációját is.

Kétféle olvasónapló létezik:

Naplójelentés a következő információkkal:

 1. A szerző vezetékneve, keresztneve.

 2. A mű címe.

 3. Az olvasás kezdő és befejező dátuma.

 4. Hány oldalt olvasott el naponta.

A naplónak a következő információkat kell tartalmaznia:

 1. Név, szerző neve.

 2. A mű címe.

 3. A mű típusa – mese, történet, eposz, mese, mesemondás, költemény.

 4. Főszereplők.

 5. A cselekmény.

 6. Fő gondolat.

 7. Kép.

Általában az első fajta olvasónaplót a gyermek könnyen kitölti, de az első osztályosoknak gyakran gondot okoz az elemzési napló.

A gyermek nem akar olvasónaplót vezetni

Gyakran előfordul, hogy az első osztályosok nem akarnak olvasónaplót vezetni, érdektelennek és unalmasnak találják. oktatás 1 Az első osztályosok nem akarnak olvasónaplót vezetni. Ha ezt kell tennie, nemcsak az osztálynapló minősége, hanem az olvasás is szenvedni fog, és ez komoly problémát jelent majd a későbbi tanulmányai szempontjából.

A pszichológusok azt javasolják, hogy a gyermeket az olvasónapló vonzó kialakításával ösztönözzék az olvasónapló vezetésére. A gyermekeket ebben a korban még mindig külső tényezők motiválják. Elmehetnek együtt vásárolni, és hagyhatják, hogy gyermekük kiválassza a saját jegyzetfüzetét, írószereit. Vegye figyelembe gyermeke kívánságait és prioritásait a vásárláskor. Hívja meg, hogy díszítse a címlapot a kedvenc könyveiből származó képekkel vagy akár rajzfilmekkel. A fontos dolog az, hogy a füzet a gyermek birtokában maradjon, hogy büszke lehessen rá, és szívesen lapozgassa.

Olvasson tovább  A barátság 5 szabálya, amit el kell mondanod a gyerekednek

Az olvasónapló kialakítása

Olvasónapló 1. osztály számára: sablon, minta, összefoglaló, hogyan kell használni

Nincs szabványos követelmény az olvasónaplóra vonatkozóan. Ha a szülők vagy a gyermek fantáziadúsak szeretnének lenni, használhatnak egy egyszerű füzetet, kiszínezhetik a fejléceket, kifesthetik a címlapot. A gyermeknek lehetősége lesz arra, hogy egyedi alkotást hozzon létre. Soha nem lesz második olvasónapló. A szülők segíthetnek a tervezésben. Általában csak az első néhány munkához van szükség segítségre. Ezután a gyermek fantáziadús játékkal követi a megadott olvasási mintát.

Használhat kész olvasónaplókat is. Kétségtelen előnyük van, minden eleve szabályozott és strukturált. Gyermekének csak ki kell töltenie az üres részeket. Ma már sok ilyen füzet létezik. De ezek már nem a gyermek képzeletének és kreativitásának kifejeződései lesznek. Csak arra tanítanak, hogy egy sablon szerint cselekedj.

Hogyan kell naplót vezetni

Az általános iskolai tanárok a következő tippeket adják az olvasónaplóhoz:

 1. A legjobb, ha egy könyv elolvasása után azonnal kitölt egy olvasónaplót. Ez életben tartja az emlékezetet, és feleslegessé teszi a könyvhöz való visszatérést.

 2. A könyvnapló időnkénti átlapozása jó módja annak, hogy emlékezzünk, miről szól az olvasmány.

 3. Ha a gyermek még mindig lassan olvas, ne kényszerítsük arra, hogy egyszerre csak egy darabot olvasson el. Szüksége lehet néhány napra. A legfontosabb dolog, hogy legyen kedve olvasni.

 4. A könyvből való rajzolás kiváló módja a cselekmény memorizálásának.

Nem másolhatod le egy mű rövidített változatát. A gyermeknek el kell olvasnia, meg kell értenie és saját maga kell, hogy megőrizze emlékezetében.

Egy minta olvasónapló

Az alábbiakban a gyerekek néhány olvasónaplóbejegyzéséből nyújtunk mintát az első osztályosok számára.

Perrault “Csipkerózsika” című műve

 1. Charles Perrault.

 2. “Csipkerózsika.”.

 3. Tündérmese.

A főszereplők:

 1. Csipkerózsika egy 15 éves lány volt. Gyönyörű, kíváncsi.

 2. A király és a királynő a Csipkerózsika szülei. Szeretve a lányát.

 3. Hét tündér boszorkány. Kedves, csodás tulajdonságokkal ruházta fel a Csipkerózsikát.

 4. Öreg Tündér. Gonosz, neheztelő. És Csipkerózsikának szörnyű sorsot adott.

 5. A herceg. Megtört a varázslat.

A cselekmény:

Egy királyságban élt egy király és egy királynő. Már régóta nem volt gyerekük. Miután lánya végre megszületett, a király nagy lakomát rendezett, amelyre elfelejtette meghívni az öreg tündért… Mindenkire dühös. A lakoma után az öreg tündér elment, hogy megnézze a babát, és csodálatos tulajdonságokkal ruházza fel, az öreg tündér előjött. Azt mondta, hogy a lányt megszúrják egy orsóval, és meghal.

Szegény szülők nagyon megijedtek. De az utolsó tündér, a hetedik tündér, látta, hogy az öregasszony rosszban sántikál, és elbújt az ágy mögé. Miután a gonosztevő kimondta a jóslatát, képes volt kijavítani azt, és azt mondta, hogy a lány nem fog meghalni, hanem csak mély álomba merül, és 100 évig alszik. Majd felébreszti a herceg, aki a férje lesz.

Olvasson tovább  Számítógép-függőség tizenéveseknél és gyermekeknél - okok, kezelési lehetőségek

Miután az ünnepség véget ért, a király rendeletet adott ki, hogy a királyságában nem lehetnek orsók és fonókerekek. 15 év telt el. A lány a palotában sétálgatott, és a padlásra tévedt, ahol ugyanaz a vén tündér ült és pörgött. Érdeklődni kezdett a gazember tettei iránt, megszúrta az ujját, és azonnal mély álomba merült.

A hetedik tündér megbabonázta a királyt, a királynőt és az összes kísérőjét, hogy amikor a lány felébredt, ne legyen olyan magányos. Száz év telt el, és a kastély körül sűrű erdő nőtt. Egyszer a szép herceg meghallotta Csipkerózsika meséjét, és elhatározta, hogy mindent a saját szemével lát. Legyőzte a sűrű bozótot, a kastélyban találta magát, és felébresztette a lányt. Vele együtt minden megelevenedett körülötte, mindenki folytatta azt a mutatványt, amire egy évszázaddal korábban megbabonázták. Egy gyönyörű lány és a hercege összeházasodnak.

Fő gondolat:Soha nem szabad elkeseredni, küzdeni kell a boldogságért, és nem szabad félni a nehézségektől.

Nosov “Az élő kalap”

 1. Nikolai Nosov.

 2. “Az élő kalap.”.

 3. A történet.

Főszereplők:

 1. Vadik. Határozott. Találékony.

 2. Vovka. Félénk, félénk.

 3. Vaska, a cica.

A cselekmény:

Vovka meglátogatja Vadikot. A fiúk az asztalnál ültek, és képeket színeztek. Hirtelen látták, hogy egy kalap leesik a komódról, és elszalad. Vovka azt kiabálta, hogy a kalap él, de Vadik kételkedett. A kalap eközben megmozdult, és a kanapéhoz kúszott. A fiúk nagyon megijedtek, és kirohantak a szobából.

Vovka ijedtében torkaszakadtából sírni kezd, hazafelé készül, mert fél az élő kalapjától. Vadik felfegyverkezett egy bottal, és elment megnézni a sapkát, Vovka egy síbotot kapott. A fiúk bementek a szobába, a kalap mozdulatlanul feküdt. Elkezdték a szerszámaikat a földön ütögetni és kiabálni, a kalap csendben feküdt. Így hát fogtak egy krumplit fegyverként, és elkezdtek “tüzelni” a kalapra. Vovka hirtelen eltalálta a célt. A kalap felugrott, és a cica, Vaska nyávogva ugrott ki alóla.

A fiúk nagyon örültek, és kitalálták, hogy a sapka a cicára esett. Vovka és Vadik odarohantak Vaskához, ölelni kezdték, aki örömmel örült, és hunyorgott az erős fényben.

Fő gondolat:Bátornak, határozottnak, bátornak kell lenni, képesnek kell lenni a problémák megoldására, és nem szabad félni az élethelyzetektől.

Prishvin “Róka kenyere”

 1. Mikhail Prishvin.

 2. “Róka kenyere.”.

 3. Történet.

Főszereplők:

 1. Zinocska egy lány, aki “rókagombás” kenyeret vár.

A cselekmény:

Ezután az író különböző gombákat és bogyókat önt az asztalra, egy kis darab kátrányt, és elmagyarázza, hogy a fák sebeinek gyógyítására használják. Ezután különböző gyógynövényeket vesz elő a táskájából, elmondja Zinocsának, és megmutatja neki a valeriánát, a nyúlkáposztát és a kakukktojást. A vadász a gyógynövények alatt kenyeret talált a zsákjában, amit magával vitt az erdőbe. A lány azon tűnődött, hogy az erdőben honnan származik a kenyér. A szerző nem jött zavarba, és elmondta neki, hogy a nyúlnak káposzta, a rókának pedig kenyér. Amint a lány hallott a rókagombás kenyérről, megette, és azt mondta, hogy sokkal finomabb, mint a házi kenyér.

Olvasson tovább  Hogyan kell használni a baba port

Fő gondolat:Szeretned kell a természetet, ismerned kell a környék madarait, állatait és gyógynövényeit.

“A szürke nyak” Mamin-Sibiryak által

 1. Dmitry Mamin-Sibiryak.

 2. “A szürke nyak”.

 3. A mese.

Főszereplők:

 1. A szürke nyakú kacsa. Eltört a szárnya. Nem tudott délre repülni. Kedves, naiv.

 2. Fox. Gonosz, ravasz, alattomos.

 3. A nyúl. Grey Neck barátja. Kedves, de gyáva.

 4. Hunter. Öregember. Kind. Megsajnálta a szürke nyakát.

A cselekmény:

A kacsának és a kiskacsának kacsacsemetéi voltak, az egyik lánynak törött szárnya volt, amit a róka megsértett. Nem tudott repülni. Megérkezett az ősz. Minden kacsa elkezdett csomagolni a hosszú útra. Délre készültek repülni. Kacsamama aggódott a lányáért, de repülnie kellett, hogy megmentse a többi kiskacsát, és megmutassa nekik az utat dél felé. Mama Duck elhagyta a Szürke Nyakat, és azt tanácsolta neki, hogy maradjon a jéglyuknál, ami nem fagyott be.

Minden madár elrepült. A szürke nyakúakat békén hagyják. Az egyetlen barátja a Nyúl volt. Egy nap egy róka jött a jégveremhez, és meg akarta csapni a kacsát, hogy megegye. De megértette a szándékát, és nem jött fel. A Nyúl figyelmezteti barátját a Róka árulására. Most még inkább óvakodott tőle. Minden nap egyre hidegebb lett. A folyón megemelkedett a jég, és a jéglyuk egyre kisebb lett. A ravasz róka minden nap eljött, hogy ellenőrizze a kacsát. Egyszer a jégverem túl szűk lett, a Róka leült a partra, és intett a Szürke Nyakúnak, megígérve, hogy mindenképpen megeszi őt.

Az erdőben járt egy vadász nagyapa, aki nyulakra vadászott, de azok elszaladtak előle, és az öregembernek nem maradt semmije. Aztán meglátta a Rókát a parton, és tüzelt. Amikor leszaladt a folyóhoz, róka helyett egy kacsát látott, amely egy jégveremben szaladgált. A szürke nyakú elmondja a vadásznak a bánatát… Megsajnálta és hazavitte télire. Ott boldogan vészelte át a telet, és a vadász megigazította a szárnyát. Eljött a tavasz, és nagyapa kiengedte a kiskacsát a folyóra, ahol találkozott az anyjával, aki délről repült ide.

Fő gondolat:Nem kell kétségbeesni, néha az üdvösség onnan jön, ahonnan nem is számítasz rá.

Az 1. osztályosok olvasónaplójának mintáját az ebben az életkorban olvasásra ajánlott művek közül javasoltuk.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: