Könnyes szemek egy csecsemőben: mit kell tennie, miért, okok

Az élet első heteiben az újszülött teste nagyon érzékeny a fertőzésekre. Az immunrendszere még nem fejlődött ki. Fordítson különös figyelmet a baba szemére. Szerkezetük még nem tölti be teljesen a funkcióját. Ha a csecsemőnél könnyezés jelentkezik, gyermekszemészhez kell fordulni. Néha a tünet néhány nap múlva magától megszűnik, néha orvosi kezelésre van szükség.

A könnyezés öndiagnózisa egy újszülöttnél

Egy csecsemő szeme könnyezik

Az újszülött sírásának számos oka lehet. A fiatal szülők otthonEgy egyszerű diagnosztikai vizsgálatot kell végezni annak megállapítására, hogy mi a baj a gyermekkel.

 1. Vizuálisan vizsgálja meg a baba szemét, kideríteni, hogy a könnyek betegség vagy sérülés jelei-e. Ha sérülést észlelnek, a lehető leghamarabb szemészhez vagy traumatológushoz kell fordulni.

 2. A testhőmérséklet mérése. Nézze meg, hogy a torka vörös-e. A torokfájás és a magas hőmérséklet könnyezéssel együtt akut légúti fertőzés jele. Ebben a helyzetben gyermekorvossal kell konzultálni.

 3. A könnyekkel kísért fekete szem egy vírusos folyamat jele… Ez az eset szemészorvosi konzultációt igényel.

Ha a szülők nem találják a könnyek okát, azt tanácsoljuk, hogy forduljanak a gyermekorvoshoz, aki a megfelelő szakemberhez irányítja őket.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Könnyezés esetén nem mindig szükséges sürgősen orvoshoz fordulni. Ha a szülők szennyeződést észlelnek a szemében, egy egyszerű szemmosás megoldhatja a problémát. Orvoshoz kell fordulni, ha az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik

 1. A babának könnyező szemei és orrfolyása van. Ez az ok orvosi diagnosztikát igényel. Ez normális mind a fertőzések, mind az allergiás reakciók esetében, és ez a tünetegyüttes gyakori ebben a korban. Mindkettő vörös fehérséget, duzzadt szemhéjakat és még az orrnyerget is okozza.

 2. Ha a szemek vizenyősek, a testhőmérséklet emelkedett,Ha a baba könnyezik, az vírusfertőzés miatt lehet. A magas hőmérséklet szemirritációhoz és könnyezéshez vezet.

 3. Szakadás a genny kombinációjávalFertőző szemfertőzést jelez.

Ha a könnyezéshez más tünetek is társulnak, gyermekorvoshoz kell fordulni a pontos ok kiderítése és a kezelés megkezdése érdekében.

Könnyfilm szövődmények

Néha a szülők elkezdik mosni a csecsemő szemét fertőtlenítőszerekkel, gyógynövényekkel, teával, cseppekkel. Ezek az intézkedések átmeneti enyhülést hoznak, de a probléma nem oldódik meg. Ha a gyermek nem figyel oda időben a könnyező szemekre, a következő szövődmények léphetnek fel:

 1. Gennyes szemgyulladás;

 2. emelkedett testhőmérséklet;

 3. az általános közérzet romlása;

 4. étvágytalanság;

 5. fájdalmas csomó a szem belseje közelében;

 6. duzzadt szemhéjak;

 7. orbitális cellulitis.

Olvasson tovább  11 ok, amiért a baba felébred éjszaka

Hogyan ne károsítsa a babát az öntözésből

Hogyan ne károsítsuk a gyermeket könnyedséggel

A gyermekek szemének fő ellensége az egészségtelen. Először is, vigyázz magadra. A csecsemőknél, különösen az élet első hónapjában, a szemek fogékonyak a fertőzésre. Ez az anatómiájuknak köszönhető. Ezért a szülőknek tudniuk kell, hogyan kell elvégezni az alapvető higiéniai eljárásokat. Csak steril tárgyakat használjon szemtisztításhoz. Alaposan mosson kezet, mielőtt a babával foglalkozna, lehetőleg antibakteriális szappannal.

Soha ne takarja le a baba szemét kötéssel, ha gyermeke szeme könnyezik és gennyes gyulladást tapasztal. A kötések a baktériumok terjedésének forrása. Kedvező környezetet teremtenek a baktériumok elszaporodásához. Szövődmények alakulhatnak ki, sérülések fordulhatnak elő.

Egy nagy tévhit, amelyet sajnos még mindig használnak a fiatal anyák, hogy a baba szemét anyatejjel mossák. Még mindig széles körben elterjedt nézet, hogy az anyatej steril. Valójában hajlamos lehet egy mögöttes fertőzésre. Ráadásul nehéz elképzelni a baktériumok fejlődéséhez jobb környezetet, mint a tej.

A vizenyős szemek okai

A szemek könnyezése lehet egy egyszerű, könnyen kezelhető állapot tünete, de utalhat súlyos, a baba egészségét veszélyeztető betegségre is. A csecsemők szemfolyásának leggyakoribb okai a következők

 1. Kötőhártya-gyulladás. A betegséget a kórokozó mikroorganizmusok behatolása okozza a baba szemébe. A kötőhártya-gyulladás a csecsemőknél az élet első hónapjaiban gyorsan jelentkezik. Mivel az immunrendszerük nagyon gyenge. Kialakulhat a szembe kerülő szennyeződések következtében vagy vírusfertőzés vagy gyulladás szövődményeként.

 2. Diverculitis.Ez egy veleszületett patológia, amely a könnycsatorna szabálytalan alakjával jár együtt.

 3. Idegen test,Ez mindig könnyezést okoz. A baba elkezdi dörzsölni a szemét, sír. Vörösség a szemfehérjében.

 4. A könnycsatorna sérüléseElősegítheti a könnyezést. Ez általában bármilyen eljárás után történik.

 5. Allergia. Nem ritka, hogy a csecsemők allergiás reakciókat mutatnak az állati szőrre, az anyától származó ételekre, a mosószerekre vagy a porra. Ez az orrdugulással járó könnyezéssel, tüsszögéssel, duzzadt szemhéjakkal, orrnyereggel, orrnyereggel és orrnyereggel jelentkezik.

 6. Száraz szem szindróma. A baba szemében könnyek keletkezhetnek, ha a nyálkahártya nem nedvesedik eléggé. Ez általában száraz szobai levegővel szemben történik. De ez lehet cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek, vagy a cukorbetegség miatt is.

A csecsemő szeme a hirtelen hőmérsékletváltozás miatt könnyezhet. Ha elhagyja a meleg szobát, és hűvös időben sétálni megy. Ebben az esetben nem kell aggódnia. Ez egyszerűen a szervezet védekező reakciója.

Mi a teendő, ha a baba szemei vizenyősek

Hogyan ne károsítsa a babát a könnyezéssel

Semmilyen körülmények között nem szabad öndiagnózist készíteni. Az orvosnak meg kell határoznia az okot és kezelést kell előírnia.Az észlelt patológiától függően a következő ajánlásokat teheti:

 1. Ha a szemek “fájnak”, öblítést kell alkalmazni.

 2. Ha árpa van a szemen, szemcseppet vagy kenőcsöt lehet felírni. Kiegészítésként használjon gyógynövényes infúziókat.

 3. A dacryocystitis szemhéjmasszázst és speciális cseppeket javasol a nyálkadugó feloldására.

 4. Ha idegen testet észlelnek, eltávolítják azt, és cseppeket írnak fel a bőrpír csökkentésére és a gyulladás kialakulásának megelőzésére.

 5. Allergia esetén antihisztaminokat kell szednie, és vizsgálatot kell végezni, hogy többet tudjunk meg az irritáló anyagról.

 6. Ha vírusos, írjon elő vírusellenes és lázcsillapító terápiát.

Olvasson tovább  A baba bélmozgása 2 hónapos korban: hányszor?

A kezelés során fontos, hogy pontosan kövesse az orvos tanácsát és a gyógyszer adagolását. Fontos megjegyezni, hogy az egy hónapos, három hónapos, hat hónapos és egyéves csecsemőknek más-más hatóanyagadagra van szükségük.

Elsősegélynyújtás, ha a baba szeme könnyezik

A baba jobban érezze magát otthonA következő intézkedések segíthetnek:

 1. Távolítsa el a túlzott könnyeket steril vattapamaccsal. Ezt nem a szem nyálkahártyáján, hanem a szemhéjon kell elvégezni.

 2. Ha a baba szeme vörös, és biztos vagy benne, hogy nem sérülés vagy idegen test, használj körömvirágos krémet.

 3. Ha a kéreg zavarja a babát, távolítsa el meleg, forró vízbe áztatott vattával. Ezt a legjobb fürdés után elvégezni. Ez megkönnyíti a héj leválását.

 4. Láz esetén vetkőztesse le a gyermeket, és szellőztesse ki a szobát. Adjon lázcsillapító gyógyszert és szoptasson gyakrabban, hogy megelőzze a kiszáradást.

 5. Ha szennyeződéseket talál, távolítsa el azokat gyengéd mozdulatokkal a szem külső sarkától a belső sarok felé, meleg vízbe mártott vattával. Ezután kezelje a baba szemét furacilin oldattal.

 6. Ne adjon gyógyszert, amíg nem konzultált az orvossal.

Minden manipulációt tiszta kézzel és rövid körmökkel kell végezni a szem sérülésének elkerülése érdekében.

Népi gyógymódok

A gyógyszerek mellett a következő népi gyógymódok is segíthetnek a fokozott könnyezés megszüntetésében:

 1. Körömvirág infúzió. Vegyen be 1 teáskanál. . L körömvirág, 1 evőkanál infúzió. Forrásban lévő víz. 2 órán át hagyjuk ázni. Ezután hűtsük le, szűrjük át dupla gézen. Az infúzió használható testápolóként és mosakodóként.

 2. Körömvirág főzetKevésbé hasznos, mint egy infúzió, de nem igényel hosszú időt az elkészítéséhez. Vegyen be 1 teáskanál. . Öntsünk 1 csésze vizet a körömvirágra, és főzzük kis lángon 5 percig. Ezután hűtsük le, szűrjük le és használjuk öblítőként.

 3. Hering. Vegyen be 1 teáskanál. . Öntsön 1 pohár vizet a gyógynövényes utódlásra, és forralja 3 percig. törzs. Öblítse ki a baba szemét naponta kétszer.

 4. Kamilla A gyógynövényteát infúzióként és főzetként is lehet használni. Vegyen be 1 teáskanál kamillát 1 csésze vízhez. . Kamilla virágok.

 5. Furacilin.Oldjon fel 1 furacilin tablettát 1 pohár meleg, forró vízben. Használja az elkészített oldatot öblítésre.

Olvasson tovább  A menü egy szoptatott baba számára öt hónapos korban: körülbelül egy hétig

Hogyan kell elvégezni a szemmosást

A gyermek szemén végzett minden manipulációhoz viseljen tiszta ruhát és antibakteriális szappannal mosott kezet. A szemek mosásához szükséged lesz:

 1. Steril vatta;

 2. Steril géz;

 3. Megoldás a mosogatáshoz.

Elsősegély, ha a baba szeme folyik

A csecsemő szemét normál forralt vízzel lehet kimosni, amelyet a csecsemő számára kellemes hőmérsékletűre hűtöttek. Különböző megoldásokat használhat. Ez egy egyszerű eljárás, amely a következő lépéseket igényli:

 1. Pólyázza be a babát, hogy a mozgása ne ártson magának.

 2. Helyezze a babát egy vízszintes felületre, pelenkázóasztalra, kanapéra.

 3. Nedvesítse meg a vattát meleg vízzel, és nyomja ki a felesleges folyadékot.

 4. Kezelje a gyermek szemét a csillószőrök mentén, a nyálkahártya érintése nélkül, kívülről befelé.

 5. Törölje le a csecsemő arcán maradt folyadékot gézzel.

 6. Ismételje meg ugyanezt a kezelést a másik szemmel.

Fontos, hogy mindkét szemhez különböző vattát és gézt használjunk.

Hogyan kell Dot egy csecsemőt

Gyakran az orvos könnycseppeket ír fel a könnyek kezelésére. Az injekció beadása előtt mosson kezet és melegítse fel a gyógyszert a kezében. Ne csepegtesse az oldatot, ha az hideg. Ez sokkot okozhat a babánál. A cseppek alkalmazása a következőképpen történik:

 1. Pólyázza be a babát.

 2. Helyezze sík felületre.

 3. Áztassa a szemet meleg vízzel vagy az orvos által ajánlott oldattal.

 4. Szemszárazság gézzel.

 5. Bal kezének hüvelykujjával húzza hátra a gyermek alsó szemhéját.

 6. Csepp cseppek.

 7. Óvatosan nyomja meg a baba szemének külső sarkát, hogy a cseppek ne csöpögjenek ki. Tartsa néhány másodpercig.

 8. Távolítsa el a felesleges gyógyszert vattával.

 9. Végezze el ugyanezt a manipulációt a másik szemmel is.

Még akkor is, ha az egyik szemén könnyezik, a cseppeket a másik szemébe is cseppenteni kell. Nem ritka, hogy miután az egyik szemet kezelték, a fertőzés a másik szemen is megjelenik.

Megelőző intézkedések

Egyszerű megelőző intézkedésekkel megelőzhetők a szemproblémák:

 1. Kezelje a baba szemét naponta kétszer.

 2. Ne traumatizálja a szemet.

 3. Ne hagyja, hogy a baba dörzsölje a szemét.

 4. Minden nap nedves felmosás a szobában.

 5. Szerezzen be egy párásítót.

 6. Védje a babát a széltől.

 7. Kerülje a huzatot.

 8. Kerülje az embertömegeket.

azonnal forduljon orvoshoz, ha könnyes folyást észlel. Ne feledje, hogy ez nem a norma egy csecsemőnél az élet első hónapjaiban.

Ha egy csecsemő szeme vizenyős lesz, ez okot ad a különleges megfigyelésre és az ok meghatározására. Nem ritka, hogy ezekben az esetekben orvosi segítségre van szükség. Van néhány egyszerű megelőző intézkedés e problémák elkerülésére.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: