Mi a baba járókeret | előnyök és hátrányok

Az emberi gyermek az élőlények nagy többségéhez képest nagyon későn kezd önállóan mozogni a környezetben. Az ember, mint intelligens és vállalkozó szellemű lény, mindig is arra törekedett, hogy megkönnyítse saját maga életét, és megkönnyítse utódai számára a készségek és a tudás megszerzését.

Így találták fel a járókákat, és az emberiség már legalább 50 éve használja őket. Elég idő ahhoz, hogy megismerje a létesítmény előnyeiről és hátrányairól szóló statisztikákat. Erről fogunk beszélni.

Statisztikai kutatás

24.jpg

Az amerikai Nemzeti Gyermekkórház kutatásait vizsgálva. A Pediatrics című szaklapban megjelent tanulmányt Harry Smith vezette. A forgalmazott termékekkel kapcsolatos sérülések járványtani szakértője. A tanulmány az 1990 és 2010 közötti éveket öleli fel. Ez idő alatt több mint 230 000 gyermeket szállítottak kórházba a járókelők által okozott különböző típusú sérülésekkel.

.Smith pontosítja, hogy az elmúlt 25 év során a gyalogos gyermekek által okozott súlyos sérülések száma folyamatosan csökkent, és a csökkenés jelentős. Bár, ahogy Smith összefoglalja megállapításait, használatuk még mindig traumatikus, és nem szabad használni őket.

A Smith által vezetett szakértői csoport megállapította, hogy a járókák által okozott sérülésekkel kórházba szállított gyermekek akár 90%-a agyrázkódást, agyi traumát és zúzódásokat szenvedett.

1997-ben az Egyesült Államokban a járókeretekre vonatkozó műszaki teljesítményszabványok és paraméterek segítségével tanácsadói biztonsági követelményeket állapítottak meg. Az előírások szerint a járókáknak szélesebbnek kell lenniük, mint a szokásos ajtónyílások, vagy fékező mechanizmussal kell rendelkezniük, amely blokkolja a mozgást, ha a kerék a lépcső fölött lebegne (a legtöbb súlyos sérülés lépcsőházakból történő esések során történt). 2010-ben ezek a követelmények kötelezővé váltak, és kiterjesztették őket az ilyen típusú importált termékekre is, továbbá a fékberendezést számos vizsgálatnak vetik alá.

Olvasson tovább  Mikor tudsz járni az újszülötteddel a szülés után, télen, nyáron, télen, nyáron

A meghozott intézkedések csökkentették a klinikákra történő beutalásokat. A lépcsőn való leeséses esetek számának 1990 és 2003 között 91%-os csökkenése révén. A rendelkezésre álló sérülések közül a szabványok bevezetésük óta eltelt 4 év alatt további 22%-kal csökkentek. A számszerűsítés 1990-ben – 20 650, 2014-ben – 2001 sérülés volt.

A biztonsági előírások fokozott hangsúlyozása mellett a felnőttek is egyre kevésbé kedvelik a járókákat a szórakoztató játékokkal ellátott járóka és az oktatójátékokkal ellátott etetőszék javára. Az Egyesült Államokban a szülők 32%-a azonban még mindig járókeretet használ, még akkor is, ha gyermeke megsérült.

A kutatás alapján az Egyesült Államok Gyermekgyógyászati Akadémiája a járókák használatának törvényi betiltását szorgalmazza, hivatkozva a szomszédos Kanada tapasztalataira ebben a kérdésben. 2004 óta tilos a járókák behozatala, gyártása és értékesítése, és a szülőknek, akiknek van ilyenjük, hivatalosan azt tanácsolják, hogy ne használják. A tanulmány részleges fordítása a következő oldalon olvasható. Ru /science/2018/09/19_a_11974735.shtml

Oroszországban nem végeztek ilyen vizsgálatot. Ha egy vagy több ország piaca zsugorodik vagy bezárul, a termék várhatóan a liberalizált országok piacain találja meg fogyasztóját.

Érvelés “ellene

A fenti statisztikák ékesen jelzik a járókeretek használatakor bekövetkező sérülések lehetőségét. Milyen más hátrányai vannak ennek az eszköznek, tovább fogjuk vizsgálni.

Az ortopédia és az általános élettan területén:

  1. A gyermek lábai szokatlan fiziológiai helyzetben, a lábujjakon, olyan járási szokást hozhatnak létre, amelyről nehéz leszokni.

  2. A láb- és gerincizmok nem elég erősek, és a járókeret használatakor megterhelődhetnek, ami deformitást okozhat, vagy késleltetheti a gyermek fizikai fejlődését, beleértve a késleltetett motoros készségeket is.

  3. Ha egy járókeret segítségével “átugorja” a gyermek motoros készségeinek kialakulásának szakaszait (megtanul ülni, kúszni, felkelni, járni egy felnőttet tartva), akkor 20, 30 vagy akár 40 éves korában problémákat kaphat a hátával

  4. A kognitív pszichológiai tevékenység területén:

  5. A fizikai fejlődés késése mellett a gondolkodás fejlődésében is előfordulhatnak késések. A járókeretben rögzítve és védve a gyermek a kerekeken akár 1,2 m/s sebességet is elérhet. Először is, az agy ebben a korban még nem áll készen arra, hogy megfelelően befogadja ezt a sebességet.

  6. Másodszor, teljesen megszünteti a félelem érzését, és kikapcsolja az önfenntartás alapvető ösztönét. Amikor a gyermek elkezd önállóan járni, előfordulhat, hogy hagyja magát “teljes sebességgel” nekifutni a falaknak, sarkoknak, ajtófélfáknak, és nem veszi észre a helyzet veszélyességét.

  7. A vestibuláris apparátus fejlődése, amely szintén az egyensúlyérzékelésért és a térben való elhelyezkedésért felelős agyi rendszerekhez kapcsolódik, jelentősen gátolva van. Az egyensúlyt a természetes környezetben csak próbálkozással és eséssel lehet kialakítani, amit egy gyalogos nem tud megtenni. Az ősz folyamán az agyban az idegi kapcsolatok “beállnak” és kialakulnak, amelyek a jövőben a koordinációért és a térbeli tájékozódásért felelősek lesznek.

Olvasson tovább  Hogyan tartsa otthon a babát elfoglalva, és 5 top bónusz játék

Jó, ha valaki az orvostudomány és a gyermekgyógyászat szakorvosának és szakértőjének számít. Végezze el a kutatást, gyűjtse össze a statisztikákat, hozzon döntést, és folytassa a munkát. A fiatal szülőknek kisgyermekkel együtt kell élniük az anyaság 100500 feladatával, és egy járókerethez vannak szokva. Ez egy ilyen rossz, vagy van valami előnye ennek a témának??! Továbbmegyek..

Ennek az eszköznek a kockázatok ellenére vitathatatlan előnye, hogy lehetővé teszi a baba szabad mozgását a lakásban. Ez új ismeretek, motiváció az önálló járás megtanulására, tapasztalat és sok pozitív érzelem forrása. A legfontosabb dolog a szülők számára, hogy adagolják az időt a járókeretben. Akkor talán jót tesz, és nem vezet a fent felsorolt bajokhoz.

25.jpg

Előnyként a következőket lehet megemlíteni:

  1. A lábak és a hát izmainak további fizikai terhelése túlterhelés nélkül, ami még nem szokásos, és ami nem szükséges függőleges helyzetben, segít megerősíteni őket, és átstrukturálja a belső szervek aktivitását.

  2. Egy adag testmozgás lehetővé teszi a gyermek számára, hogy kellemes érzelmi és fizikai fáradtságot kapjon, ami pozitív hatással lesz az alvás és az étvágy minőségére és időtartamára.

  3. Az anyuka értékes szabadidős perceket tölthet, amikor a baba nincs a karjában, miközben a baba biztonságban marad, mivel nem tudja elhagyni a járókát, és a speciális keret védi, amely megakadályozza, hogy megsérüljön a potenciálisan veszélyes környezettel való interakcióban.

Bármihez gyakorlásra, képzésre, edzésre van szükség..

Bármit bölcsen kell használni, a lehetőségek és a korhatárok szerint. A járókeret használata alól nincs kivétel. Tehát, ha úgy döntött, hogy megvásárolja ezt az eszközt a baba számára, meg kell értenie néhány egyszerű szabályt.

Ne bízzon a kézikönyvben szereplő, a járókeret 8-10 hónapos kortól történő használatára vonatkozó információkban. A fő kritérium a gyermek saját képességei és tényleges fejlődése. A gyermeknek képesnek kell lennie gyorsan kúszni, magabiztosan ülni és megtanulni egyenesen állni a támasz segítségével.

Olvasson tovább  Hogyan beszéljünk egy 2 éves gyerekkel

A járókát úgy kell beállítani, hogy a lábak teljes lábon legyenek, a baba cipőben legyen, és a térdek enyhén hajlítva legyenek.

3 perces kezdettel kell kezdeni, majd legfeljebb 20 perces folyamatos használatra kell kiterjeszteni. A baba naponta legfeljebb kétszer ülhet a járókán.

Figyelem!Lehetnek ellenjavallatok. Mielőtt járókeretről döntene, konzultáljon ortopédussal vagy gyermekorvosával.

Ez a cikk a következő weboldalak és kiadványok anyagain alapul: Gyermekgyógyászat és a Szolnyikó Gyermekotthon személyzetének oktatási gyakorlata

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: