Mikor adjon egy bábut egy újszülöttnek

Arról, hogy a bábu szükséges-e az újszülött számára, nem csak a fiatal és tapasztalt anyák, hanem sok orvos gyermekorvosok is érvelnek. Néhányan úgy gondolják, hogy a bábut szükség szerint kell használni, és ártalmatlan, mások teljesen ellenzik a bábukat. A legtöbb szülő nem tud bábu nélkül, különösen akkor, ha az anyának időnként szünetet kell tartania a babától.

Mikor adjon egy bábut egy újszülöttnek

A bábu előnyei és hátrányai

A bábu használatának számos előnye és néhány hátránya van. Főbb előnyök:

 1. A szopás az újszülöttek legerősebb és legfontosabb reflexe. A szoptatás nemcsak abban segít, hogy a baba eleget egyen, hanem abban is, hogy megnyugodjon, ami fontos a szülés utáni első napokban. Ha a baba nem tud állandóan az anyai mell közelében maradni, akkor a cumit lehet használni.

 2. A bábu szopása sok nyálat termel az emésztés javítása érdekében.

 3. A szopás fejleszti az arc kifejező izmait.

 4. A bábu használatának hátrányai:

 5. Néhány csecsemőnek gondot okoz a cumik hosszan tartó elutasítása egy érettebb korban, és az elutasítás gyakran hisztivel és súlyos stresszel jár.

 6. Az Ön korának és anatómiájának nem megfelelő cumit használva eltorzulhat a harapása.

 7. Amikor a baba fogzás közben cumit használ, a csecsemő harapdálja és húzza a szilikonbabát, majd ezt a viselkedést átviszi az anya mellére, ami súlyos fájdalmat okoz és veszélyezteti a szoptatást;

 8. Növeli a középfül- otitis kiújulásának kockázatát.

 9. Az úgynevezett “üvegfogszuvasodás” kialakulása az első tejfogakon, amely 1,5 éves kor után alakul ki az ivópalackok és bábuk rendszeres használatával.

 10. Negatív hatással van a szoptatás minőségére, mert a nyelv mozgását a szopás során a tekergőből dugattyúszerűvé változtatja.

 11. A baba korai elutasítása – statisztikailag azok a csecsemők, akiket a szüleik rendszeresen cumival kínálnak, 6 hónapos és egyéves koruk között maguktól elutasítják a mellet.

Olvasson tovább  Mi a teendő, ha gyermeke mindentől fél? Tanácsok egy pszichológustól

Miért van szükség egy bábura?

Mikor adjon egy bábut egy újszülöttnek

Vannak olyan helyzetek, amikor szükség van egy bábu használatára:

 1. Ha a csecsemőt mesterségesen táplálják, és nincs szoptatás.

 2. Összetett szájbetegségek, csont- és állkapocsrendellenességek esetén.

 3. Amikor a szoptatási helyzetet le kell nyugtatni, és nincs lehetőség a szoptatásra, például vizsgálatok vagy vizsgálatok miatt.

 4. Ha a baba nagyon nyűgös, miközben sétálni készül.

 5. Hideg sétákon, hogy a baba ne kapjon hideg torkot sírás közben.

A cumit arra is lehet használni, hogy segítsen a babának sírás vagy ébredés nélkül átmenni a rövid, sekély alvási fázisból a mély alvási fázisba. Az élet első hónapjaiban a csecsemők gyakran felébrednek ezen az átmenetnél (15-20 perccel az elalvás után), idegesek lesznek, sírnak, de nem tudnak elaludni maguktól.

Ha a szülők cumit adnak a baba megnyugtatására, az első dolog az, hogy megtalálják a baba nyugtalanságának okát, és foglalkozzanak vele.

Feltételek, amelyek mellett a dummy adható

A bábu adása vagy nem adása bonyolult kérdés, amelyre a válasz közvetlenül kapcsolódik az etetés típusához. oktatás 1 A bábu adása vagy nem adása bonyolult kérdés.A szoptatott csecsemőknek is adható cumit, ha betartanak néhány szabályt:

 1. A mellbimbó megfelel az életkornak és a felső és alsó állkapocs anatómiájának, ha ezek megvannak.

 2. A szülők tartsák tisztán a cumit – sterilizálják rendszeresen és szükség szerint cseréljék ki.

 3. Ha a baba szájüregében nincs candidiasis, közismertebb nevén szájpenész.

 4. A baba több tápszert eszik.

A szoptatással ellentétben, amely a gyermek igénye szerint történik, a tápszeres szoptatás 3 órás időközönként történik. Ennek oka, hogy a tápszer sokkal nehezebben emészthető, mint az anyatej, és a baba ütemezés nélküli etetése kólikát okozhat. Ha a csecsemő nyugtalan az etetések között, akkor egy cumit is fel lehet ajánlani. Ha a baba jól eszik, nyugodtan alszik vagy ébren marad az étkezések között, és könnyen elalszik, nem kell cumit használnia.

Olvasson tovább  Száraz bőr a babánál: 20 ok és 10 ápolási termék

Ha a baba szoptat, próbálja meg elkerülni a cumit, és csak végső esetben használja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kidolgozott egy egyedülálló Tíz lépés a természetes szoptatáshoz című dokumentumot, amelyet a hivatalos orosz és angol nyelvű honlapon, valamint a 2009-es Nemzeti Neonatológiai Kézikönyvben tettek közzé. A 9. lépés a mesterséges mellpótlók – cumisüvegek és bábuk – kerülése.Szoptatás közben a következő feltételek mellett megengedett a bábu használata:

 1. A baba nem fogja megtagadni a mellet.

 2. A baba az anyatej normát eszi (ez a gyermekorvosnál történő havi ellenőrzéskor látható, ahol a havi növekedést ellenőrzik). Ha a baba fogy, vagy kevesebbet kezd enni, akkor szoptassa meg, és ellenőrizze, hogy van-e elég teje, és ha igen, hagyja abba a mellbimbó használatát.

 3. Az anya szoptat, és nincs szoptatási krízis.

Vegyes táplálású csecsemőknek nem szabad cumit adni, hogy a baba minél több anyatejet és minél kevesebb tápszert kapjon.

Megengedett életkor

A cumit csak kivételes esetekben szabad közvetlenül a szülés után használni, amikor a mesterséges táplálás közvetlenül a szülés után kezdődik, és a csecsemőt még bőrrel való érintkezéssel sem lehet megnyugtatni. Ha császármetszésen esett át, az egészségügyi személyzet nem fog cumit adni a babának, hogy a lehető leggyorsabban szoptathasson, miután a baba visszatér az anyához.

Ha egy nő természetes szülést és szoptatást tervez, nem jó ötlet, ha bábut tervez használni és magával vinni a szülésre.

2005-ben Krystyra Mikiel-Kostyra, Joanna Mazur, Elzbieta Wojdan-Godek “A kizárólagos szoptatást befolyásoló tényezők” című kutatást végeztek Lengyelországban
Szoptatás Lengyelországban: keresztmetszeti felmérés a lakosság körében

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: