Nyugtató gyógymódok csecsemőknek: megengedettek?

Nem ritka, hogy a fiatal szülők aggódnak egy olyan csecsemő miatt, aki napközben nyugtalan, és nem alszik jól, éjszaka sír. Gyakran elgondolkodnak azon, hogy a babájuknak szüksége van-e nyugtatóra… De mielőtt megadja, meg kell értenie, hogy biztonságos-e, és meg kell találnia a gyermek sírásának valódi okát.

Miért sír egy baba

Nyugtató gyógyszer a baba számára

Egy egészséges csecsemő, akit nem zavarnak, nem sírhat. Ha sír, annak oka van. Az élet első hónapjaiban a csecsemők aggódnak a kólika, a megnövekedett gázok miatt. Fájdalmai lehetnek evés közben, fokozott perisztaltika mellett. Ráadásul a csecsemők időjárás-érzékenyek. Aggódva reagálnak az időjárásra.

A sírás gyakori oka a túlerőltetés. A csecsemők idegrendszere éretlen. A nap folyamán számos érzelemnek, tapasztalatnak és új információnak van kitéve. Ezért fontos, hogy a baba számára világos napi rutin, időszerű és megfelelő alvás legyen, amely során az érzelmekből pihen. Ha a baba lefekvés előtt sikít, gyakran felébred, javasoljuk, hogy változtassa meg a napi rutint, állítsa be az alvás minőségét és időtartamát.

Mikor adjunk nyugtatót

A neurológusok nyugtató szedését a következő esetekben javasolják

 1. Hiperexcitabilitás esetén;

 2. Elalvási nehézségek;

 3. Hiperaktivitás;

 4. Tic;

 5. Gyakori éjszakai ébredés.

Előfordul, hogy a csecsemő nyugtalanná válik egy családi költözés, egy lakóhelyváltoztatás után. Ebben az esetben enyhe nyugtatót is adhatunk neki.

A nyugtatók típusai

Minden nyugtató három nagy csoportba sorolható:

 1. Gyógyszerek . Ezt a csoportot csak neurológus írja fel a csecsemő vizsgálata, a kórtörténet összegyűjtése után. A gyógyszereket nem szabad önmagukban adni. Mert komoly károkat okozhatnak a baba egészségében. Csak akkor írják fel őket, ha agykárosodás áll fenn, amikor enyhébb intézkedések nem működnének.

 2. Növényi alapú.A nyugtató hatású gyógynövények, a valeriana, az anyatej, az édesgyökér, a borsmenta gyengéd hatással vannak a baba idegrendszerére. Biztonságos, de allergiás reakciót okozhat.

 3. Homeopátiás. Ezekben a termékekben a hatóanyagot többszörösen hígítják. Ártalmatlanok és újszülötteknél is engedélyezettek. Ez a termékcsoport segíti a baba jó alvását, és a fogzás időszakában, valamint a kiegészítő táplálék bevezetésekor használatos.

Olvasson tovább  A csipkebogyó a gyermekek immunitására, milyen korban?

A csecsemő megnyugtatásának biztonságos módjai

anya és gyermeke

A gyógyszeres kezelés mellett biztonságos és hatékony módszerek is léteznek a baba megnyugtatására. Először is ellenőrizze, hogy miért sír a baba, fázik-e vagy éhes. Ha nem észlel irritációt, javasoljuk, hogy próbálja ki a következőketOlyan módszerek, amelyek többnyire megnyugtatják a csecsemőt:

 1. Fürödjön meg egy meleg, pihentető fürdőben gyógynövényes főzettel;

 2. Gyengéd masszázs;

 3. altatódal;

 4. gyengéd ringatózás;

 5. Nyugtató zene;

 6. Gyógynövényes gyógymódok.

Gyakori, hogy a fiatal anyák “tikkekkel” nyugtatják csecsemőjüket. Amikor a baba az anyaméhben volt, mindig hallotta a “fehér zajt”, a szívének, testének és hangjának hangjait. A “shh-shh-shh” hangról úgy gondolják, hogy a nyugalom, a biztonság érzetét kelti benne.

Nyugtató fürdők

A nyugtató fürdőket gyakran írják elő a csecsemők számára az első évben. Még újszülötteknél is használhatóak, feltéve, hogy a köldökcsonk leesett és a köldökseb teljesen begyógyult. A következő sokoldalú, nyugtató hatású fürdőrecepteket ajánljuk:

 1. Relaxáló fürdő.Menjen el egy drogériába, és vegyen disznófülfű, anyósvirág és nyugtató összetételű 2-es számú készítményt. 10 liter vízhez vegyen 3 evőkanálnyit. . a következő keverék felhasználásával nyert. Öntsünk rá egy liter forró vizet, fedjük le egy vastag fedővel, és fedjük le egy meleg törülközővel a tetején. Hagyjuk körülbelül egy órán át ázni. Szűrjük át dupla gézen, és adjuk a fürdőhöz. Azt tanácsoljuk, hogy a fürdőt egy hónapon keresztül minden második napon ismételje meg.

 2. “Álmos.”. Ehhez a fürdőhöz vegyünk körömvirágot, oregánót és mentát. 10 liter vízhez 3 evőkanál. . gyógynövénygyűjtemény. Öntsünk egy liter forró vizet a fűszernövényekre, és hagyjuk állni 40 percig. Szűrjük le a keveréket, mielőtt a fürdőhöz adnánk. A csecsemőket 14 napon keresztül hetente háromszor kell benne fürdetni.

 3. Általános megerősítés. Ehhez a fürdő használ fenyőtű, amely jön az arány 50 g per 10 liter vízzel. Öntsünk forró vizet a tűkre, és egy órán át áztassuk. Az infúziót ezután leszűrjük, és hozzáadjuk a baba fürdőjéhez. Ezt a kezelést hetente kétszer kell megismételni, összesen 14 napig.

Olvasson tovább  Játékok 9 éveseknek: Iskolában, kint, otthon, fiúknak és lányoknak

Mielőtt bármilyen gyógynövényfürdőt használna, ellenőrizze, hogy a csecsemőnek nincs-e intoleranciája a gyógynövénykeverékkel szemben. Főzze ki a gyógynövényt a szokásos adagban, és az oldatot vigye fel a könyökére. Ha fél óra elteltével nincs bőrpír, viszketés, a főzetet fürdőként lehet használni.

nyugtató teák

A “ne árts” elve különösen fontos a csecsemők kezelésében. Ezért a szülők gyakran választanak olyan teákat, amelyek speciálisan kiválasztott gyógynövényeket tartalmaznak, hogy megnyugtassák a csecsemőket az első életévükben. Az alábbiakban a gyermekorvosok által csecsemőknek ajánlott nyugtató teákat soroljuk fel:

 1. NIRP Nyugtató. Két hónapos kortól írják elő. A gyógynövények közé tartozik a melasz, a hársfavirág, a dextróz, a kamilla. A teát alvássegítőként használják.

 2. Nyugtató csecsemőtápszer: nyírfalevél, levendula, anyatej, valeriána, csipkebogyó, menta. Ez a tea enyhe nyugtató hatású.

 3. Nyugtató a következő összetétellel: kakukkfű, valeriana, oregánó, fűzfű. Ezzel a teával még a csecsemők dühkitörései is kordában tarthatók.

A tea adagolását meg kell beszélni a gyermekorvosával, gondosan olvassa el az utasításokat.

Nyugtató gyógynövények

Enyhe nyugtató hatású gyógynövények: 1 evőkanál kamilla

A következő gyógynövényeket gyakran használják a gyermekgyógyászatban enyhe nyugtató hatásuk miatt:

 1. A valeriána csillapítja az ingerlékenységet, megoldja az alvászavarokkal kapcsolatos problémákat. A csecsemők kezelésére használjon valeriánagyökeret 1 teáskanálnyi mennyiségben. . 1 evőkanálonként. Forrásban lévő víz. Az oldatot 2 órán keresztül áztassa. Ezután leszűrjük. Csecsemőknek csak 1 teáskanálnyit szabad adni. . Valeriana infúzió naponta 3-szor.

 2. Anyatej, amely kétszer olyan nyugtató hatású, mint a valeriána. A gyógynövényt infúzió formájában fokozott ideges ingerlékenységre használják. Az anyatejfű egyéves korhoz közelebbi gyermekeknek a fogzás időszakában 1 teáskanálnyi mennyiségben adható. . Egy evőkanál gyógynövény. forró víz. Csecsemőknek 1 teáskanálnyi mennyiséget kell adni. . naponta 3-szor egy infúzió.

 3. A kamilla afrodiziákum enyhe nyugtató hatású. Hatékony alvászavarok, bélkólika, gyomorpanaszok kezelésében. 1 . . A kamillát 1 tbl. Forrásban lévő víz. Hagyjuk 1 órán át ázni. Csecsemőknek naponta 1 teáskanálnyit kell adni. . Naponta háromszor.

Nyugtató jogorvoslatok

Az egy év alatti gyermekek lehetőleg kerüljék a nyugtató gyógyszereket. Kivételt képeznek a bizonyítottan neurológiai diagnózisok, a csecsemő általános állapotát rontó akut betegségek. Egy csecsemőnek az első életévében aktívnak kell lennie. Gyakran előfordul, hogy a szülőknek át kell alakítaniuk a csecsemő napi rutinját, el kell távolítaniuk az irritáló anyagokat, és a baba nyugodtabb lesz. Hacsak a fogzás nem okoz gondot, és nem épp fejlődési sokkot él át.

Olvasson tovább  Montessori osztályok

Sok gyermekorvos citrál keveréket ír fel a csecsemőknek. A fő összetevő a citrál, de a keverék tartalmaz még valeriánát, anyatejfű, glükózoldatot, nátrium-bromidot és magnézium-szulfátot is. Ezt a készítményt a gyógyszertárban orvosi rendelvényre készítik el. Növeli az agyi koncentrációt, erősíti a gátlást, csökkenti az intrakraniális és az artériás nyomást.

Homeopátiás szerek

A homeopátiát csecsemők kezelésére használják. A hatóanyagot a csepp milliomodrészére hígítják. A homeopátiás nyugtató szerek a csecsemők számára az első életévükben engedélyezettek. A Dormikind az egyik felírt gyógyszer. Hatására elősegíti a kényelmes elalvást fogzás, növekedési hullám, etetés bevezetése alatt. Az adagolást a gyermekorvos írja elő, aki a kezelés időtartamát is meghatározza. A borsó feloldódik vízben, és teáskanállal vagy fecskendővel adják a csecsemőnek inni.

Általános tanácsok

Mielőtt a csecsemőnek nyugtatót adnának, a szülőknek a következőkre kell figyelniük

 1. Ügyeljen a gyógyszer összetételére.

 2. A nyugtató szerek nem tartalmazhatnak alkoholt.

 3. A gyógyszer nem befolyásolhatja a koncentrációt. Mivel a csecsemő aktívan felfedezi a világot, ezt a folyamatot nem szabad megzavarni.

 4. Mielőtt nyugtatót adna a babának, győződjön meg róla, hogy nincs gyomor-, idegrendszeri betegsége, fertőző folyamata.

 5. Távolítson el minden pszichésen felkavaró helyzetet, normalizálja a baba napi rutinját.

 6. Ellenőrizze, hogy a baba fiziológiai szükségletei kielégítettek-e, jóllakott-e, üres-e a pelenkája.

 7. Az indokolatlan nyugtalanságot a fogzás okozhatja.

A gyógyszer nem tartalmazhat szintetikus anyagokat. Jobb, ha egy vagy két kombinált összetevőből álló nyugtatót kapunk. A csecsemők hajlamosak az allergiára. Néha még egy ártalmatlan anyag is okozhat negatív reakciót a szervezetben.

A nyugtatók beadását meg kell beszélni a gyermekorvossal. Mielőtt gyógyszert adna a babának, célszerű kipróbálni biztonságos módszereket a megnyugtatására.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: