Az arc ptózisa: a bőr megereszkedésének okai és hogyan küzdhetünk ellene

Az életkorral összefüggő változások mind az arcvonásokat, mind az ovális. Ahogy öregszünk, bőrünk veszít feszességéből és rugalmasságából. A gravitáció hatására “megereszkedik”, és különböző mélységű ráncokat képez a bőrön. Orvosi körökben ezt a problémát ptosisnak nevezik. Beszéltünk kozmetológusokkal és szemészekkel, hogy megtudjuk, miért fordul elő ez a probléma, és hogyan kezelhető.

Ptosis: a megereszkedett bőr okai, hogyan küzdhetünk ellene otthon és a kozmetikusnál

Ptosis – általános információk

A ptosis görögül “esést” vagy “süllyedést” jelent. A kifejezést leggyakrabban a lógó felső szemhéjakra alkalmazzák. A ptosis azonban az arc minden részén a lágyszövetek pózára is utalhat. Ez a patológia a legkülönbözőbb életkorokban jelentkezhet. Néhányan 25-30 éves korukban szembesülnek a ptosis jeleivel, és néhányan 40-45 éves korukig tart a tónus.

A fiatalok bőrének extracelluláris mátrixa meglehetősen sűrű. A ptosisra a nem megfelelően elhelyezkedő bőr alatti zsírszövet is jellemző. 25 éves kor után a szarusejtek megújulása lelassul, az erek kitágulnak, és a hialuronsavtermelés sokkal alacsonyabb. A bőr extracelluláris mátrixának szerkezete idővel meggyengül. És mivel csontvázként funkcionált, a ptosis jelei most különösen szembetűnőek.

A ptosis első jelei

A ptosis tipikus jelei a következőkaz Amerikai Szemészeti Akadémia:

 1. A szemöldök leengedése;

 2. a szemhéjak a szemgolyó fölé lógnak;

 3. Az alsó szemhéj zsírtömege;

 4. Orr- és szemhéjráncok, ráncok, ráncok;

 5. Csökkent szöveti térfogat az arc középső harmadában;

 6. kidudorodó arcok (gerincek);

 7. lógó állkapocs és nyak;

 8. a ráncok kialakulása és elmélyülése a száj sarkában;

 9. A bőr látható ráncai és megereszkedése a nyakon.

Az arc oválisa minden esetben a maga módján veszíti el szabályos alakját. Ahogy öregszünk, ezek a panaszok általában súlyosbodnak.

Ptosis stádiuma

Jelentős tünetek

Az első

30 vagy 35 éves korban az orr és a szem sarkai közötti mély mélyedések,

az ajkak aszimmetriája, a szemöldök helyzetének megváltozása, az orrszárnyak és a száj sarkai közötti ráncok…

Második

40-45 éves kor között: a szem belső sarkától az orr mentén mélyülő mélyedés; a száj sarkai deformálódnak; a szemöldök közötti vízszintes ráncok megereszkednek; az áll alatti szövetek lesüllyednek.

Harmadik

55-60 éves korhoz közeledve a bőr észrevehetően elvékonyodik, mély ráncok, ráncok, barázdák és megereszkedett arcok jelennek meg.

Ptosis okai

A ptózist olyan tényezők okozzák, mint:

 1. Gravitációs vonzás;

 2. Folyadék visszatartása a szövetekben, ami elnehezíti azokat;

 3. A bőr nedvességhiánya;

 4. Rossz helyi vérkeringés;

 5. Az arcizmok gyenge vérellátása;

 6. Lassú szöveti regeneráció.

35 éves kor felett a kollagén- és elasztinrostok termelődése csökken. A bőr felszíni és mély szalagjai a bőr bőre vékony és már nem a megfelelő szinten támasztják alá. Ez a szövetek megereszkedését és elmozdulását okozza.

Olvasson tovább  Csalán a hajhullás ellen: csalánmaszkok és receptek a hajhullás kezelésére

Az öregedési folyamat előrehaladtával az alsó harmad izmai is feszesebbé válnak. Ez a szájszögeknél a bőr mélyüléséhez vezet, és a gravitációs erőket nem ellensúlyozza. 45-50 éves korban a csontok elvékonyodnak, és a bőrszalagoknak a csontszerkezetekhez való kapcsolódási pontjai megváltoznak. Ez a ptosis kialakulását is előidézi.

Kockázatos arcfelületek

Ptosis: a megereszkedett bőr okai, hogyan lehet otthon és kozmetikussal küzdeni ellene

A ptosis leggyakrabban a szemhéjakat érinti, de az arc más részein is mutatkoznak a ptosis jelei.

szemhéjak

A felső szemhéj hajlamosabb a gravitációs lógásra. Ez a bőr fiziológiájának köszönhető ezen a területen (a mély bőr alatti szövet laza és könnyen felhalmozódik a folyadék), a szem körkörös izmainak és a homlok és a szemöldök arcizmainak fokozott aktivitása miatt.

Homlok

A homlok régiója közvetlenül kapcsolódik a fej széles ínlemezéhez, a halántéküregben elhelyezkedő izmokhoz, a szemöldökíveket és a felső szemhéj régióját irányító izomrostokhoz. A homlokszövet visszahúzódik a

 1. Lassú folyadékkiáramlás, ami szövetduzzanathoz vezet;

 2. Izomrost-egyensúlyhiány – egyes izmok hipertóniásak, míg mások hipotóniásak;

 3. Csökkent turgor az időskori állapotok miatt.

Mindenkinek sajátos arckifejezése és felépítése van, ezért a homlok változásai szabálytalanul következnek be, ami kifejezett aszimmetriához vezet. Idősebb embereknél gyakran előfordul, hogy a szemöldök egyenetlenül helyezkedik el.

Arcok

A gravitáció a nehéz, petyhüdt arcszövetet is magával húzza. A vér- és nyirokkeringés az évek során lelassul, ami csak rontja a helyzetet. A ptosis jellegzetes megnyilvánulása a véraláfutás, amely a bőr és a mély bőr alatti szövetek megereszkedése az arc legalsó részének területén, simán átmenve a nyaki területre.

Nasolabialis ráncok

A nasolabialis ráncok kialakulását nemcsak a bőr rugalmasságának elvesztése okozza, hanem az állkapocsvonal és az állkapocscsontok helyzete közötti kapcsolat is. Ez a fejlődés már a fiataloknál is előfordulhat, de idősebb korban hosszabbak, mélyebbek és középen felhúzottnak tűnnek. Nem ritka, hogy a nazolabiális ráncokat súlyosbítja a területen felgyülemlett nyirok.

áll és nyak

Az alsó arctájék állandóan magas vérnyomásos, ami deformitásokat okoz. Különösen azokat érinti, akiknek szokásuk az alsó ajkukat lenyomni. Az RSI gyakrabban kapcsolódik a nyak szabálytalan helyzetéhez és testtartásához. A nyaki ptosis azért alakul ki, mert az ellentétes részei nincsenek egyensúlyban.

Megelőző intézkedések

A korai ptosis megelőzése érdekében próbálja meg elkerülni:

 1. Stresszes helyzetek. A nyugalom fenntartása kihívást jelenthet. Próbáljon meg relaxációs technikákat tanulni a feszültség oldására, beleértve az arcizmok ellazítását is. Ne felejtsük el, hogy a statikus elektromosság erőteljesen elősegíti a ráncok, ráncok és az arckifejezést befolyásoló izomegyenetlenségek kialakulását.

 2. Szisztematikus alváshiány. A cirkadián ritmus megköveteli, hogy az ember este 11 és hajnali 4 óra között aludjon. Ha ezt a rutint nem tartjuk be, az öregedési folyamat felgyorsul, ami nyilvánvalóan rontja a bőr állapotát. Egy átlagos embernek 7-8 órát kellene aludnia.

 3. Nem megfelelő táplálkozás. A kollagénrostok összetapadnak, ha túl sok gyors szénhidrátot fogyasztunk. Az eredmény a bőr rugalmasságának csökkenése. A szemhéj is érintett, ha a menü sok transzzsírt és feldolgozott élelmiszert tartalmaz, de nem tartalmaz gyümölcsöt, zöldséget vagy zsírsavakat.

 4. Egészségtelen szokások. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás vagy a gyógyszerek nem orvosi célú használata negatívan befolyásolja az érrendszert, és szabadgyökök termelését váltja ki.

 5. mozgáshiány. A kardió segít felgyorsítani a nyirok és a vér működését, és növeli a vér oxigénellátását. Napi 30 perc élénk séta elegendő. A hipodinamika pedig nemcsak az arcbőrt rontja, hanem a szervezet általános állapotára is negatív hatással van.

 6. Dehidratáció. Ha nem iszunk elég tiszta vizet (kevesebb, mint 1,5 liter naponta), az torlódásokhoz vezet és megzavarja az általános anyagcserét. A bőr az egyik első terület, amely szenved. Olvasson többet a kiszáradásról itt.

Olvasson tovább  Hogyan készítsünk csokoládé csomagolást otthon

A megelőző kezelés és az alapvető kozmetikai eljárások kombinációja hatékonynak bizonyult, különösen a ptosis első szakaszában.

Mit tehet otthon

A ptosis többféleképpen kezelhető, az otthoni gyógymódoktól kezdve a gyakorlatokon és az önmasszázson át egészen a radikális arcfelvarrásig.

Felhasználásra kész kozmetikai termékek

Példák a bőr turgorának és kollagéntermelésének javítására tervezett termékekre:

 1. La Roche-Posay Hyalu B5 szérum. Ez a termék 2 féle hialuronsavat és pantoténsavat tartalmaz. Ez a szérum azonnal hidratálja a bőrt, csökkenti a ráncok megjelenését és eltünteti a fáradtság jeleit. Bizonyítottan segít a ptosis jelei elleni komplex küzdelemben.

 2. Vichy

 3. FTACTIV EYES SUPREME. Ez a szemránckrém C-vitamint, termálvizet, ramnózt, lógesztenyét és koffeint tartalmaz. Kisimítja a ráncokat, a sötét karikákat és a puffadtságot.
 4. moni Premium Syn-Ake ránctalanító krém
 5. ght. Az ilyen öregedésgátló krém kígyóméreg, növényi kivonatok komplexe, aminosavak, vitaminok és más értékes összetevők tartalmaz. Ez a termék segít megfiatalítani a bőrt, csökkenti a ráncok mélységét, rugalmasabbá teszi a bőrt és javítja a feszességét.
 6. Dr. Tengeri öregedésgátló ránctalanító éjszakai krém. Ez a lifting krém tartalmaz: retinolt, peptid komplexet, hialuronsavat, kollagént. Hatékonyan javítja a bőr rugalmasságát.

 7. ederm kollagénanti-aging éjszakai krém. A krém jól átgondolt összetételű, amely peptidkomplexet tartalmaz. Alkalmazása után a bőr feszesebbé és rugalmasabbá válik. Kisimítja a finom vonalakat és ráncokat, és eltünteti az öregedés látható jeleit. A bőr láthatóan fiatalabbnak tűnik, és az arckontúr jobban kirajzolódik.

Ezeket a termékeket mindig kozmetikussal konzultálva kell kiválasztani. Így sokkal jobb hatást érhet el.

Önmasszázs

Ptosis: a megereszkedett bőr okai, hogyan küzdhetünk ellene otthon és a kozmetikusnál

Felszerelés nélkül adhatsz magadnak masszázst. Csak a kezed ujjaira lesz szükséged. De előbb mindenképpen tanulja meg a masszázsvonalakat, nehogy megsérüljön. A nyirokkeringéses masszázs technikája valóban átalakítja az arcot. A manipuláció alapelemeit megtanulhatja, ha megnéz egy videót a neten, vagy ha néhány órát vesz egy masszázsterapeuta mestertől.

Arcgyakorlatok

A mindennapi életben részt vevő arcizmokat speciális gyakorlatokkal lehet erősíteni. A test ezen részének tornáztatása általában nem tart tovább 5-10 percnél. Jó ötlet, hogy a rutinszerű bőrápolási rutinok után reggel és este tornázzon. A helyes testtartásban kell végezni: a hát egyenes, a vállak lefelé, a fej enyhén felemelve és az arcizmok ellazítva.

A gyakorlat megkezdése előtt vegyen 5 mély lélegzetet. Minta arcgyakorlatok itt találhatók. Ne feledje azt sem, hogy az arc állapota nagymértékben függ a nyak területének állapotától, és ezt nagyban befolyásolja a testtartás. Ezért előnyös az egész testet megmozgatni.

A szalonkezelések segítsége

A műtét a legvégső megoldás. Kezdheti azzal, hogy kipróbál egy sor minimálisan invazív kozmetikai eljárást.

Peelingek

Retinoic (retinol, sárga) hámlasztás. Ez egy kíméletes, de hatékony eljárás, amely után nincs szükség hosszú lábadozásra. A fiatalító hatáson kívül ez a kezelés tisztít, ragyog és csökkenti a gyulladást. A 35 és 50 év közötti korosztályt célozza meg.

Szál

Az arcfelvarrást speciális erősítő szálakkal végzik. Stabil keretet biztosítanak, és a megfelelő helyzetben tartják a meggyengült szöveteket. Idővel a kozmetikai szálak felszívódnak, és nem okoznak kárt. De nem tudnak minden hibát eltávolítani.

Alterápia

Ez a hardveres módszer célzott nagyfrekvenciás ultrahanggal hat az izom aponeurotikus rétegében lokalizált kollagén- és elasztinrostokra. Az eredmény az arc mély struktúráinak feszesebbé válása. Sikeresen alkalmazható a homlokra, a lógó ajkak sarkára és a megereszkedett orcákra.

Injektálás

A következő kezelések nagyon népszerűek:

 1. Botulinum terápia.A botulinum toxin injekciója ellazítja az egyik izomcsoportot és tonizálja a másikat. Különösen jól bevált az arc felső harmadán. Botox injekciók emelik a szemöldököt és a szemhéjak lógását.

 2. Hialuronsav töltőanyagok. Nagy koncentrációjú hialuronsav vagy vitaminokkal és aminosavakkal dúsított koktélok befecskendezése a ráncok és mély ráncok kitöltésére, valamint az arc kontúrjának és formájának javítására.

 3. Lipofilling.Ez az eljárás a páciens saját zsírjának átültetésével jár. Az orbitális és temporális régiók javíthatók ezzel a kezeléssel.

Ha késleltetni szeretné a ptosis megjelenését vagy megelőzni annak súlyosbodását, mindenképpen végezzen rendszeresen arcgyakorlatokat, önmasszázst és használjon öregedésgátló kozmetikumokat. Előrehaladottabb esetekben esztétikai kozmetikusok állnak az Ön rendelkezésére, hogy segítsenek visszanyerni korábbi szépségét.

Olvasson tovább  8 étel, ami rosszat tesz a bőrödnek
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: