Korai öregedés: 6 jel és 7 ok

Minden nő szeretne tovább fiatal és vonzó maradni. Az öregedés korai jelei azonban árulkodó módon mutatják meg a valódi életkorodat. Ez különösen aggasztó, ha az ilyen változások korán bekövetkeznek. Szakértőink kozmetikusokkal és gerontológusokkal ültek le, hogy kiderítsék, mi okozza az öregedést, és milyen megelőző intézkedésekkel lehet késleltetni annak kialakulását.

Az öregedő bőr jelei

Miért viszket az arcod?

Az esztétikai kozmetológiában gyakran használják az “öregedési markerek” kifejezést. Jellemzőek rájuk a sajátos jelek, amelyek segítenek meghatározni a korukat. Az ilyen változások lehetnek kisebbek, de ezek azok, amelyek láthatóan öregítenek.

Ráncok

A ráncok 25 éves kortól gyakrabban jelennek meg. Könnyen láthatóak az arc különböző területein. Gyakran előfordulnak a szem sarkai körül és az arcon. Ezek a ráncok meglehetősen ártalmatlanok a homlokon gyakrabban előforduló mélyebb vízszintes ráncokhoz képest.

A mélyebb bőrrepedések csak akkor látszanak először, amikor érzelmek is érintettek. De a pattanások még nyugalmi állapotban sem halványulnak el idővel. A szemöldökráncok akkor keletkeznek, ha a szemöldök gyakran ráncolódik. Idővel a száj sarkát és az orr szárnyát összekötő területeken is jól láthatóak a csúnya, mély pattanások. Az arcbőr megereszkedése elősegíti ezt.

Puffadt szemöldök

Az állkapocs szöge nagyon határozott a fiataloknál. A bőr alatti zsír idővel lefelé tolódik, így az arcok veszítenek feszességükből, az áll körül zsírcsapdák jelennek meg, és az arc szabálytalanná válik. Ezek a változások különösen szembetűnőek oldalról nézve. Az arc felpuffad, a helyi vérkeringés lelassul, a bőr sápadt és kevésbé rugalmas lesz.

A fiatalabbak arca háromszög alakú lehet (“ifjúsági háromszög”), az állnál csúcsosodva. Ahogy öregszünk, az arc jelentősen megváltozik: az arcok befelé süllyednek, és ennek a geometrikus alaknak az alapjává válnak. A leengedett szemöldök csak ront a helyzeten, és még szomorúbbá teszi az arcot.

A szilárdság elvesztése

A menopauza alatt a bőr felszíni rétege megereszkedhet és elvékonyodhat. Az egész arc, nem csak bizonyos területek érintettek. A feszesség elvesztése gyakran a ráncok elmélyülését okozza. A bőr is fakóvá válik és földszínűvé válik. A bőr szerkezeti változásai miatt a bőr veszít feszességéből.

Olvasson tovább  Arckezelés otthon: szabályok, receptek és a jogorvoslatok áttekintése

Pigmentációs foltok

A korral sok nő arcbőre megváltozik, és sok sötét folt jelenik meg. A bőr káros UV-sugárzástól való védelme érdekében a melanin több pigmentet termel. De különböző tényezők (közvetlen napfény, hormonális egyensúlyhiány) hatására túl sok termelődik belőle, így a bőr más színt vesz fel.

Száraz bőr

A bőr öregedésének egyik jele a szárazság megjelenése. Egy fiatal szervezetben a nedvességet a lipidek, a ceramidok vagy a hialuronsav tartja meg, amelyek mindegyike megfelelő mennyiségben termelődik. Az évek során azonban ezek a természetes összetevők egyre kevesebbek lettek. Ennek következtében a vízháztartás felborul. Ez kiszáradáshoz és más, korral járó változásokhoz vezet.

A felső ajak feletti gödröcske eltűnése

A felső ajak és az orr töve között egy “filterrum” nevű terület alakul ki. Két pánt, amely függőlegesen fut lefelé az orrtól az ajakig, mintha felemelné azt. Ez a domborulat fiatalabb korban jobban jelentkezik. És az évek során ez egyre kevésbé lesz hangsúlyos. Előrehaladott öregkorban teljesen eltűnik; – A száj sarkai lecsüngnek.

Az öregedés típusai

Hogyan fiatalítsuk meg az arcunkat otthon és a kozmetikusnál: 10 hatékony módszer

Minden nő a maga módján szembesül a korral járó változásokkal. Erről bővebben itt olvashat. Az Ön bőrtípusától függően lehetséges, hogy megtalálja a megfelelő kozmetikai eljárásokat és kezeléseket az öregedési folyamat lassítására.

Fáradt típus

Az ilyen típusú bőr reggel általában frissnek tűnik, de estére nagyon fáradt lesz. Ide tartoznak a normál vagy kombinált bőrtípusú, átlagos bőr alatti zsírtartalmú emberek. Az életkor a következő nyomot hagyja rajtuk:

 1. A külső bőr sűrűsége csökken;

 2. Az arc szürke árnyalatú;

 3. A száj sarka lecsüng;

 4. A nasolabialis ráncok hangsúlyosak.

A fáradt bőrtípusok tulajdonosainak energiadúsító maszkokra és antioxidánsokban gazdag szérumokra van szükségük az ápolásukban. A kozmetikus javasolhat tonizáló arcmasszázst vagy hasonló kezelést a helyi vérkeringés javítása érdekében.

A finom ráncos típus

A finom vonalak és ráncok az öregedés elsődleges mutatói. Különösen a homlokon, a szemek közelében és a száj körül szembetűnőek. Ez gyakran előfordul a száraz bőrtípusok esetében. Alacsony kollagéntartalmuk miatt ráncosodnak. A bőrkiütések mellett öregségi foltok és a turgor elvesztése is előfordul.

Ennek a bőrtípusnak mindenképpen szüksége van a megfelelő nedvességre. A kozmetológusok ragaszkodnak ahhoz, hogy ezt a kezelést 25 éves kor után kell alkalmazni. A sminknek nátrium-hialuronátot, ceramidokat és olajokat kell tartalmaznia. Elengedhetetlenek a kollagén szintéziséhez. Szalonkezelések a finom vonalak és ráncok leküzdésére: lézeres felszínmegújítás, biorevitalizáció, plazmolifting.

Olvasson tovább  A 15 legjobb öregedésgátló arcpakolás - a legjobb szépségápolási termékek áttekintése

Deformáció típusa

Ez a fajta öregedés későbbi életkorban figyelhető meg. A túlsúly súlyosbítja a problémát. Hajlamosak zsíros vagy kombinált bőrtípussal és jól fejlett bőr alatti zsírral rendelkezni. Az ilyen típusú öregedés jelei

 1. A szemkörnyéki terület duzzadt;

 2. az arc kontúrjának változásai;

 3. a bőrön gyakran jelen van az erythema;

 4. Megereszkedett bőr a nyakon és az állon.

A bőr rugalmasságának és feszességének javítása érdekében ajánlott a magas retinoltartalmú kozmetikumokat választani. a kontúrozás, a cérnalift és más mechanikai kezelések segíthetnek az ilyen típusú deformációs öregedésen.

Izom típusú

Az ebbe a csoportba tartozó nőknek kevés vagy egyáltalán nincs ránca, nincs puffadás, és bőrük hosszú ideig megőrzi rugalmasságát és feszességét. Csak a fokozott pigmentáció a kor jele. A biológiai öregség beálltával azonban ezeknek a nőknek az arca nagyon gyorsan, szó szerint néhány éven belül megváltozik. A szemhéjuk jelentősen lecsüng, a szájuk sarka lecsüng, és nagy bőrredők keletkeznek.

Ha az egyetlen probléma a hiperpigmentáció, válasszon olyan bőrápolási termékeket, amelyek magas retinol- és C-vitamin-tartalmúak. A kontúrozás, a lézeres felszínmegújítás, a botulinumterápia és hasonlók segíthetnek az arc drámai változásain.

Az öregedés okai

Az alvás hatása az arcbőrre

Az öregedés minden oka belső és külső okokra osztható. Ez utóbbi ellenőrizhető. De számos biológiai folyamatot egyszerűen nem lehet visszafordítani. A bőr szerkezeti változásai az életkor előrehaladtával következnek be, és a sejtek hatékonysága dinamikusan lelassul.

Befolyásolás belülről

Ez a 2 fő belső tényező felelős a korai öregedésért:

 1. Öröklődés. Mindenki egy bizonyos fototípussal és etnikummal születik. Ezek határozzák meg, hogy milyen gyorsan jelennek meg az öregedés külső jelei. A világos, érzékeny bőrön sokkal gyorsabban megjelennek a ráncok, mint a sötétebb bőrön. A száraz, vékony bőr gyorsabban indítja el az öregedési folyamatokat, mint a zsíros bőr. Ritka genetikai betegségek, mint például a Werner-szindróma (Progeria), szintén felelősek lehetnek a korai öregedésért.

 2. Hormonális zavarok. A bőrben lévő kollagén és elasztin mennyisége közvetlenül kapcsolódik az ösztrogén szintjéhez. Ha túl sok androgén van a szervezetben, vagy fokozottan érzékeny rá, nem ritka, hogy a bőrön pattanások jelennek meg. Az állandó gyulladásos elemek a bőr egyenetlenségét okozzák. A gyulladás utáni pigmentáció szintén nem ritka.

Az életkor előrehaladtával romlik a vérellátás, így az oxigén és a tápanyagok nehezebben jutnak el a bőrfelületre. Az eredmény egy tompa, fénytelen arc.

Kívülről jövő befolyás

A külső tényezők hatására a bőrben oxidatív károk keletkeznek, és a szabad gyökök felhalmozódnak a bőrben, felgyorsítva az öregedést. Ezek közé tartoznak:

 1. Napfény. Az időszakos vagy hosszan tartó UV-fénynek való kitettség kiváltja a fényöregedést. A túlzott pigmentáció nem ritka.

 2. A természeti környezet szennyezése. A szennyezett levegő segíti a szabad gyökök felhalmozódását a bőrben. A napfény okozta oxidatív stressz fokozza az oxidatív folyamatot. Különösen a nagyvárosokban élőket sújtja.

 3. Dohányzás. A cigaretta nagy mennyiségű nikotint és más káros vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek a bőrben a szabad gyökök számának ugrásszerű növekedését okozhatják. A dohányzó emberek bőrét érzékenyebbé tehetik az UVA- és UVB-sugarak károsító hatásaira.

 4. Nem megfelelő étrend.A tanulmány szerint, A túlzott mennyiségű gyors szénhidrát az étrendben glikációs folyamatokhoz vezet (a kollagénrostok megtapadása). A bőr korán veszít feszességéből. A szigorú diéta megfosztja a bőrt az egészséges telítetlen zsírsavaktól.

 5. Stressz. A stressz hatására a szervezet sok adrenalint kezd termelni, ami csökkenti a női szépséghez nélkülözhetetlen ösztrogén termelését. A hosszú távú stressz lelassítja az anyagcserét és a fontos neurotranszmitterek működését. Ezek mind hozzájárulnak a korai öregedéshez.

Olvasson tovább  Köröm mesterek titkai: Hogyan készítsünk manikűrt otthon

A nem megfelelő bőrápolás szintén felgyorsíthatja az öregedési folyamatot.

Megelőző intézkedések

Az öregedési folyamat lassítása,Amerikai Bőrgyógyászati Akadémiaajánlja:

 1. Jó napi rutin. A megfelelő alvási szokásoknak, lehetőleg megfelelő ortopédiai párnán, a korai öregedés megelőzésére irányuló átfogó intézkedések részét kell képezniük. Az egy időben történő lefekvés és ébredés szintén fontos. Napközben hagyjon időt a szabadban való sétálásra.

 2. Értékelje újra az étrendjét. A napi menüben a magas antioxidáns-tartalmú gyümölcsöknek és zöldségeknek kell dominálniuk. Ezek az antioxidánsok létfontosságúak a bőr szabadgyökös károsodásának megállításában. TovábbáajánlottAntioxidánsok szisztémás alkalmazása étrend-kiegészítők formájában.

 3. A rossz szokások megállítása. A dohányzásról való leszokás megszünteti a káros vegyületek káros hatásait a bőrön. Az eredmény a bőr megjelenésének jelentős javulása (földesség, szárazság, hámlás).

 4. Vigyázzon a bőrére. Bőrápolásának rendszerét a bőr korához és igényeihez kell igazítani. A megfelelő gondozással az öregedés első jelei észrevehetően kisimíthatók. Győződjön meg róla, hogy magas SPF-értékű fényvédő krémet használ.

A korai öregedés megelőzése érdekében rendszeresen konzultáljon endokrinológussal, gasztroenterológussal és más szakorvosokkal.

A visszafordíthatatlan folyamatok és a ráncok megjelenése lelassítható, ha elég korán elkezdi az anti-aging kozmetikumok használatát. A speciális termékek számos probléma megoldásában és a megjelenés javításában segíthetnek. Ha pedig jó a bőröd állapota, a megfelelő bőrápoló termékek segíthetnek abban, hogy hosszabb ideig formában maradj.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: