Mit tegyünk, ha leégtünk a napon: elsősegély és a 6 legjobb napégés elleni orvosság

A leégés olyan bőrsérülés, amely nem ritka a forró évszakban. Ennek határozott klinikai képe van, és a tünetek lehetnek enyhék vagy súlyosak. A gyermekek felhámja reagál a legerősebben és leghevesebben az ilyen traumákra, bár a vékony felnőtt bőr is hajlamos az ilyen hibákra. A leégés következményei több mint súlyosak lehetnek, ezért a gyulladás első jeleinél cselekedni kell.

Mit tegyünk, ha leégtünk a napon: elsősegély, 6 bőrápoló és -védő termék

Mi az a leégés és hogyan alakul ki??

A statisztikák szerint minden harmadik ember a strandszezonban leégett. De nem mindig mutat jellegzetes tüneteket, és nem is zavarja a nyaralót semmilyen módon. És ez többnyire a strandolás utáni első napokban történik.

Vannak azonban kevésbé megnyugtató statisztikák is. A nyaralók 10%-a szenved 2-es fokozatú égési sérülést, amely hólyagosodással és általános rossz közérzettel jár, számos egyéb kísérő tünettel együtt. A férfiak és a kisgyermekek fogékonyabbak a betegségre. A nők jobban aggódnak a testükért, ezért gyakran használnak fényvédő krémeket. Bár nem teljesen immunisak a leégésre.

Mi az a leégés?? Ennek megértéséhez meg kell érteni a gyulladásos válaszban szerepet játszó mechanizmusokat.

Az ultraibolya fény a teljes napspektrumnak csak 3%-át teszi ki. Ez nem tűnik soknak, de elég ahhoz, hogy leégést okozzon.A B-sugarak nem hatolnak nagyon mélyre, ezért többféle hámsejt is elnyeli őket:

 1. keratinociták;

 2. melanociták;

 3. Langerhans immunsejtek által.

Mivel a B-sugarak behatolnak a fent említett sejtekbe, azok szerkezete károsodik, rosszul működnek, és néhányuk elpusztul. A bőr a napégésnek nevezett gyulladással reagál. A leégésnek leginkább kitett testrészek a karok, az arc, a nyak és a fülek, míg a férfiak esetében a hát és a mellkas.

Napégés: okok és kockázati tényezők

A következő tényezők növelhetik a leégés kockázatát:

 1. Hosszan tartó napozás UV-szűrőkkel történő előkezelés nélkül;

 2. Napozás nem megfelelő időpontban;

 3. Ultraibolya fénynek való kitettség nedves bőrön;

 4. Vékony, túlérzékeny, legyengült és gyulladt bőr.

A fent felsorolt esetekben a leégés valószínűségét saját maga is csökkentheti. Csak tartsa be a napozással kapcsolatos biztonsági óvintézkedéseket és szabályokat.

De nem szabad elfelejtenünk, hogy vannak olyan tényezők, amelyek befolyásolják az UV-sugárzás intenzitását.Ezek is jelentősen befolyásolják a leégés kockázatát. Ezek közé tartoznak:

 1. Az ultraibolya fény hossza. Minél nagyobb, annál intenzívebb a bőrre gyakorolt hatása.

 2. Bőrtípus és pigmentáció mértéke. Például a IV-V. bőrtípusú emberek hosszabb ideig kell UV-sugárzásnak kitenniük magukat ahhoz, hogy leégjenek, mint az 1-2. bőrtípusú emberek.

 3. Tengerszint feletti magasság. A nagyobb magasságban látható vékonyabb légköri réteg kevesebb UV-sugárzást nyel el.

 4. Szélesség. Minél közelebb van az üdülőhely az Egyenlítőhöz, annál nagyobb az ultraibolya dózis. Ezért a nyaralók könnyebben leégnek a napon.

 5. Napszak. A Nap a legaktívabb körülbelül 10 órától.00-16.00 órakor, amikor a legmagasabb pontján van az égen.

 6. Felhős bőr. A tiszta, felhőtlen égbolt növeli a leégés kockázatát. Az enyhe felhőzet jelenléte akár 10%-kal is csökkentheti a valószínűséget.

Olvasson tovább  Mechanikus arcpeeling - 6 peeling és milyen gyakran kell használni őket

Ezért óvatosnak kell lennie, mikor és hol napozik, hogy elkerülje a felesleges bőrkárosodást.

Milyen veszélyt jelent a leégés??

Az UV-sugárzás okozta bőrgyulladás nem veszélytelen. Kellemetlen és néha potenciálisan veszélyes következményekkel járhat.

Különösen a leégés provokál:

 1. kiváltja a bőr idő előtti öregedési folyamatát;

 2. Jóindulatú daganatok kialakulása (egyes daganattípusok rosszindulatú bőrdaganattá alakulhatnak);

 3. hiperpigmentáció;

 4. A naevusok malignizálódása.

Egyes esetekben a bőr DNS-e sejtszinten károsodik, ami agresszív melanomás daganat kialakulását okozza.

A leégés különösen veszélyes a gyermekek számára, mivel túl vékony a hámrétegük és túl gyenge az immunrendszerük. Ezért a gyermekek bőre fájdalmasabban reagál az ultraibolya fényre. Az égési sérülések gyorsabban jelentkeznek, súlyosabbak és tovább tartanak. Ennek megelőzése érdekében a forró nyári hónapokban a gyermekek testét is védeni kell a napsugaraktól.

A leégések osztályozása

Mit tegyünk, ha leégtünk a napon: elsősegélynyújtás, 6 bőrápoló és bőrvédő termék áttekintése

A napsugárzás által okozott gyulladásos reakciót a leégés súlyossága szerint osztályozzák. Ettől függ az égés klinikai képe.

1. fokozat

Az 1. fokú leégés a legenyhébb. Könnyen tolerálhatóak, és nem vagy alig okoznak komolyabb kellemetlenséget. Ezt a szakaszt az érintett terület bőrének vérbősége jellemzi, amelyet enyhe bizsergés és kisebb fájdalom kísér. Az enyhe leégés nem jár súlyos szövődményekkel, de kezelést igényel.

második fokozat

A másodfokú napégés kialakulásával a klinikai kép egyre kifejezettebbé válik. Ez a következőképpen nyilvánul meg:

 1. Hólyagosodás az érintett területen;

 2. az égett bőr elszíneződése;

 3. duzzanat és fájdalom;

 4. cephalgia (fejfájás);

 5. hidegrázás;

 6. hányinger.

A gyógyulási fázis körülbelül egy hétig tart. Az elhalt bőrrészecskék hámlása és morzsolódása jellemzi.

Harmadik fokozat

Nem minden szakember ismeri fel a leégés kialakulásának ezt a szakaszát. Mindazonáltal létezik, és a fent leírt tünetekhez való csatlakozás jellemzi:

 1. hipertermia;

 2. hányás;

 3. migrén;

 4. Sebek és eróziók keletkezése az érintett területen.

A súlyos leégés ritka. Az ultraibolya fény általában nem hat a bőr mélyebb rétegeire.

Fontos! orvoshoz kell fordulnia, ha másod- vagy harmadfokú leégése van. Szakorvosi konzultációra akkor is szükség van, ha az Ön általános közérzete gyorsan romlik, és a klinikai kép általános mérgezést mutat.

Elsősegély a leégett bőr esetében

Mit tegyünk, ha leégtünk a napon: elsősegély, 6 bőrápoló és bőrvédő termék áttekintése

Amint a napégés első tünetei megjelennek, az elsősegélynyújtást nem szabad késleltetni.A cselekvés algoritmusa:

 1. Azonnal hagyja abba az UV-sugarakkal való érintkezést.

 2. Hűtse le az égési területet. Alkalmazzon jeget vagy hideg vízzel átitatott ruhát az érintett területre. Bármilyen fagyasztott terméket kivehet és alkalmazhatja az égési sérülésre. Ha lehetséges, a legjobb, ha a hűtés megszakítás nélkül, sok folyó vízzel történik.

 3. Kezelje az érintett bőrt speciális hő- és napégés elleni készítménnyel. A Panthenol hab vagy Pantestin krém működik a legjobban ebben az esetben.

Olvasson tovább  Feszesítő arc és test - áttekintés a rendelkezésre álló kezelésekről és a legjobb kozmetikumokról

Akkor a helyzetnek megfelelően kell cselekednünk. Ha láza van, szedhet paracetamolt vagy ibuprofent. A második termék előnyösebb, mivel nemcsak lázcsillapító (lázcsillapító) és fájdalomcsillapító, hanem gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Növelje a folyadékbevitelt a kiszáradás elkerülése érdekében. Legalább 2,5 liter naponta.

Aloe vera vagy uborka levet használhatunk a gyógyulási folyamat felgyorsítására. Ezzel a folyadékkal kell áttörölni a test azon területeit, amelyeket az UV-sugarak károsítottak.

Az inkább előbbi, mint későbbi cselekvés negatívan befolyásolhatja a leégés intenzitását. Csökkentik a nemkívánatos hatások valószínűségét is.

6 napégés elleni szer áttekintése

A leégés megelőzése sokkal könnyebb, mint a már kialakult sérülés kezelése. Speciális kozmetikai és bőrápolási termékeket kell használnia. Részesítse előnyben a jól ismert és jó hírű gyártók termékeit.

Jelölés Helyszín Termék neve Ár
6 leégés elleni szer áttekintése 1 Javító krém Cicalfate+, Avene 620 €
2 After Sun tusfürdő, Clarins 860 €
3 Frissítő krém utáni védelem Expert, Garnier 650 €
4 Garnier Expert Protect száraz fényvédő spray, SPF 50 965 €
5 Exomitin 950 €
6 Bőrgyógyító balzsam No. 1 900 €

Cicalfate+ regeneráló krém, Avene

Értékelés: 4.9

Cicalfate+ revitalizáló krém, Avene

Száraz, érzékeny és sérült bőrre kifejlesztve. Napégés esetén enyhíti a fájdalmat és az égő érzést, valamint felgyorsítja a regenerációs folyamatot. Még az UV által leégett bőr kezelésére is alkalmas a gyermekeknél.

A krém glicerint, tisztított vizet, réz-szulfátot, arginint, növényi olajokat, cink-oxidot és más hasznos összetevőket tartalmaz. Formulájának köszönhetően ez a kozmetikai termék nemcsak a bőrre, hanem a nyálkahártyákra (beleértve a nemi szerveket is) is alkalmazható.

A revitalizáló krémet klinikailag tesztelték bőrgyógyászati, gyermekgyógyászati és nőgyógyászati klinikákon. Összesen 83 önkéntes vett részt a vizsgálatban, akiknek különböző bőrhibáik voltak, beleértve a hő- és UV eredetű égési sérüléseket is. Naponta kétszer 3 héten keresztül. Ez idő alatt a krém jól tolerálható, nem okoz mellékhatásokat (kivéve elszigetelt esetekben), az első alkalmazást követően megnyugtatja az irritált és gyulladt bőrt, az első használatot követő 48 órán belül elindítja a javulási folyamatokat.

After Sun tusfürdő, Clarins

Értékelés: 4.9

NAPOZÁS UTÁNI TUSFÜRDŐ, CLARINS

Univerzális tusfürdő minden bőrtípusra. Férfiak és nők egyaránt használhatják, de gyermekek számára nem alkalmas. Napi használatra tervezve.

A gél sűrű habot képez, amely nemcsak a szennyeződéseket, hanem a homokot, a tengeri sót és az UV-szűrő kozmetikai maradványait is lemossa. Ezenkívül vékony, de szilárd védőfilmet képez a bőrfelületen. Használható a leégett bőr kezelésére és megelőzésére is.

Frissítő napozás utáni krém “Expert Protection”, Garnier

Értékelés: 4.8

Frissítő utánkrém 'Expert Protect', Garnier

A formula olyan összetevőket tartalmaz, amelyek segítenek hűsíteni és megnyugtatni az irritált és gyulladt hámot. Enyhe textúrája alkalmassá teszi a leégett bőrön való használatra. Hűti az érintett területeket, enyhíti az égést és a fájdalmat, és gyorsan gyógyítja a bőrpírt és a duzzanatot. Számos testrészen használható, beleértve az arcot is.

Olvasson tovább  Méz masszázs arc otthon: az előnyök és hogyan kell helyesen csinálni

A kozmetikai termék rendszeres használata profilaktikus célokra is javallott. Nem sokkal a napozás előtt és a strandról való visszatérés után kell alkalmazni.

Garnier Expert Protect száraz fényvédő spray, SPF 50

Értékelés: 4.8

GARNIER EXPERT NAPVÉDŐ SZÁRAZ SPRAY, SPF 50

Ajánlott a fenti krémmel kombinálni. Rendkívül UV-álló, és használata segít megelőzni a túlzott napsugárzás okozta leégést és hiperpigmentációt. Felépíti a védelmet a rövid UVB-, UVA- és hosszú UVA-sugarakkal szemben.

Felhordás után gyorsan felszívódik a bőrsejtekbe, nem hagy zsíros réteget vagy maradványt. Nem okoz kellemetlen érzést, és egyáltalán nem érzi a testet. Parfüm, alkohol, illatanyag vagy színezőanyag nélkül. Tartósítószermentes és hipoallergén.

Exomitin

Értékelés: 4.8

Exomitin

Exomitin – regeneráló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező hidrogél. Antibakteriális hatású, gyógyítja a sebeket és felgyorsítja a leégés tüneteinek enyhülését. A termék Skulachev-ionokat tartalmaz, amelyek olyan aktív vegyületek, amelyek védik a sejtek mitokondriumait az oxidatív stressztől.

Exomitin hidrogél, mint a bőr mechanikai és termikus károsodásának védő és nyugtató gyógymódja. Alkalmas gyermekek és érzékeny, túlérzékeny hámréteggel rendelkező személyek napégésének kezelésére is.

Bőrregeneráló balzsam krém no. 1

Értékelés: 4.7

BŐRGYÓGYÍTÓ KRÉM BALZSAM NO. 1

Kifejezetten a leégés kezelésére kifejlesztett komplex eszköz. Bármilyen mértékű károsodás esetén alkalmazható, és helyettesítheti az ugyanabban a helyzetben használt egyéb krémeket és kenőcsöket. A balzsamkrém bármilyen bőrtípusra alkalmas, és 14 éves kortól gyermekek is használhatják.

A gyógyszer azonnal hatni kezd, amint alkalmazzák. A fájdalom, a duzzanat, a bőrpír és a gyulladás megszűnik. Idővel, a kezelés kezdetétől számított 5-7 nap elteltével a sérült területek teljesen begyógyulnak, a bőr lehámlik, és a felhám védőfunkciói helyreállnak.

Mit ne tegyünk, ha leégünk a napon??

Ha leégsz a napon, szigorúan tilos:

 1. Viseljen szűk ruházatot;

 2. Dörzsölje át az érintett területeket flanellel;

 3. szúrja ki a hólyagokat, ha már megjelentek;

 4. A sérült területek dörzsölése alkohollal vagy olajjal;

 5. Az égett területek súrolása;

 6. Illatanyagokat tartalmazó kozmetikumok használata;

 7. Viseljen sminket az arc és a test sérült területein.

E nélkülözhetetlen feltételek egyikének be nem tartása is súlyosbíthatja a helyzetet, fájdalmas szindrómát és sebek kialakulását idézheti elő a test égett területén.

napégés megelőzése

Nem kell sokat tennie a leégés megelőzése érdekében:

 1. A napozást délelőtt 11 óra előtt és délután 4 óra után kell végezni.A nap 00 órakor áll a legalacsonyabban;

 2. Legfeljebb 1,5 órát tartózkodjon a napon;

 3. Használjon fényvédő krémet arcra és testre;

 4. Viseljen kalapot, amikor kimegy és napozik;

 5. Fototoxikus gyógyszerek (pl. antibiotikumok) szedése közben tartózkodjon a napozástól;

 6. Meleg időben viseljen könnyű, természetes ruházatot.

Terhes nők, idősek és 3-4 év alatti gyermekek soha ne legyenek kitéve a napfénynek.

A leégés gyakori bőrsérülés a hőségben. Nem szabad félvállról venni vagy félvállról venni, még akkor sem, ha gyakran enyhe formája van. Az ilyen hiba és annak lehetséges következményei elkerülése érdekében napozás közben óvatosan kell eljárni, és mindig megfelelő SPF-szintű fényvédő krémeket kell használni.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: