Hogyan lehet a sárgarépát és a céklát télire konzerválni?

A sárgarépát és a céklát óvatosan kell kezelni, mind betakarításkor, mind tároláskor. Annak érdekében, hogy a termés ne romoljon meg és ne rothadjon meg, fontos a gyökérzöldségek megfelelő előkészítése és optimális körülmények biztosítása.

Hogyan lehet a sárgarépát és a céklát télire konzerválni?

A betakarítás szabályai

A sárgarépa és a cékla szedése hosszú eltarthatóságot biztosít.

Hogyan kell betakarítani a céklát

A sárgarépát az első fagy előtt kell betakarítani. A régiótól függően a szüret legjobb időpontja október eleje vagy vége. A cékla nem tűri a hidegebb hőmérsékletet, ezért ne halogassa túl sokáig a betakarítást.

A legtöbb céklát napos időben takarítják be, de árnyékban kell szárítani. Miután alaposan megszáradtak, könnyebb lesz eltávolítani a szennyeződést a gyökérzetről. Az utolsó lépés a gyökerek kihúzása és a hajszálak megnyírása. Ne hagyja, hogy letörjenek, különben gyorsan elrohadnak, és nem élik túl a téli hónapokat.

Hogyan kell betakarítani a sárgarépát

A sárgarépa viszont még inkább ki van téve a rothadási folyamatoknak. A sárgarépát az első fagy előtt is betakarítják. Ne üsse a földre – különben megreped, és azonnal meg kell enni.

A sárgarépát meleg vízzel szabad mosni – a céklát nem szabad így mosni. A betakarítás napján a sárgarépát meg kell mosni, majd levegőn kell szárítani, és 10 napra megfelelő körülmények között – jó szellőzés, legfeljebb 14 °C-os hőmérséklet – kell elhelyezni.

Ha a sárgarépát esős napon takarítják be, a betakarítás után egyenletesen el kell teríteni a garázsban vagy a házban lévő ágyon. Az ágyásnak száraznak kell lennie, és a zöldségeknek nem szabad egymáshoz érniük.

Miután a sárgarépa kiszáradt, szükség lesz rá:

 1. Távolítsa el a szennyeződéseket a gyökerekről. Ha a talaj agyagos, és a földdarabok kiszáradtak, akkor azokat ott lehet hagyni.
 2. Távolítsa el a sérült gyökereket. Hosszabb tárolás esetén csak szilárd, egész, egészséges zöldségeket szabad felhasználni. A sérült héj hozzáférést biztosít a káros mikroorganizmusoknak, amelyek gyorsan megrohasztják az egész termést.
 3. A sárgarépák méret szerinti rendezése. Először a kis zöldségeket használjuk, majd a közepeseket, és csak ezután jöhetnek a nagyok.
 4. Éles késsel vágja le a hajtást a gyökértől 1-2 mm-re. Egyesek 1-2 héttel a betakarítás előtt levágják a leveleket, de ez megnehezíti a sárgarépa betakarítását, és nem teszi hosszabbá a sárgarépa élettartamát.
Olvasson tovább  10 recept az ízletes és szép szilveszteri kekszekhez

A sérült és hosszú távú tárolásra alkalmatlan zöldségeket először a főzés során kell felhasználni.

Hogyan tároljuk a céklát

A megfelelő tárolás biztosítja, hogy egész télen ízletes és egészséges zöldségeket kapjon.

Hogyan kell tárolni a céklát

Hogyan lehet a sárgarépát és a céklát télire konzerválni?

A céklát pincében vagy alagsorban kell tartani, mivel ezekben optimálisak a körülmények – a hőmérséklet legfeljebb +2 °C, a páratartalom legfeljebb 90%. Ha nem biztosítja ezeket a feltételeket, a cékla elszárad, megromlik, és nem éli túl a telet.

A pincét/alagsort szigetelni, vízszigetelni és a talajvíz ellen védeni kell. A céklát beltérben is szellőztetni kell. Győződjön meg róla, hogy nincs maradék a tavalyi termésből – ha véletlenül kihagy egy rothadt zöldséget, az az egész termést elronthatja. Fertőtlenítse a helyiséget oltott mésszel vagy kénporral.

Ha nincs pince vagy pince, a céklát a lakásban lehet tárolni. Ezt úgy teheti meg, hogy a zöldséget egy műanyag zacskóba helyezi, anélkül, hogy összekötné, és az erkély mellé helyezi az ajtó mellé.

A céklát az erkélyen is tárolhatja, ha mázas. Ez elegendő lesz:

 1. Tegye a gyökérzetet egy fadobozba.
 2. Szórjon minden egyes zöldségréteget forgáccsal, fűrészporral vagy homokkal (ne keverje össze ezeket az anyagokat).

A lényeg az, hogy a gyökerek ne érjenek egymáshoz.

A céklát ugyanabban a zsákban tárolhatja, mint a burgonyát, különösen, ha kevés hely van a lakásban, pincében vagy pincében. Ez a “szomszédság” mindkét zöldségtípusnak jó.

Ha csak egy hónapig kell tárolni a céklát, akkor a hűtőszekrényben is tárolhatja.

Hogyan kell tárolni a sárgarépát

A sárgarépa hosszabb tárolásához vásároljon száraz agyagos homokot, amely lélegző párnát képez, kiküszöböli a párolgást a zöldségekből és megakadályozza a káros mikroorganizmusok növekedését. Öntsünk homokrétegeket a ládába, és nedvesítsük meg vízzel. A zöldségek nem érintkezhetnek egymással. A maximális rétegmagasság 4 cm.

Van egy másik lehetőség is a sárgarépa tárolására, amikor homok helyett fűrészport használnak. De ebben az esetben nem ázhatnak el. A fűrészpor megakadályozza a termény hervadását és a kórokozó mikroorganizmusok kialakulását.

Olvasson tovább  Hogyan kell főzni 1 éves baba halat

Ha a sárgarépát műanyag zacskókban tároljuk a pincében, ne kössük túl szorosan a zacskókat, különben az optimális páratartalom csökken, és a gyökerek elszáradnak.

Abban az esetben, ha a sárgarépa folyamatosan rothad, használhat kemény agyagburkot. Hígítsuk fel az agyagot egy vödörben vízzel, amíg egy folyékony, egyenletes masszát kapunk. Ezt követően minden gyökérnövényt agyagba kell mártani és megszárítani. Győződjön meg róla, hogy az agyag teljesen befedi a céklát. Tegye a sárgarépát a pincébe vagy a pincébe, és tegye őket kosarakba/tárolókba. A szárakat nem szükséges fedővel letakarni.

Miért romlik meg a cékla és a sárgarépa?

A cékla és a sárgarépa megromolhat, ha helytelenül tárolják.Számos oka van annak, hogy a zöldségek rothadni kezdenek:

 1. A téli tárolásra betett termés eredetileg romlott gyökérrépa volt.
 2. A hőmérséklet gyorsan változik a melegtől a hidegig és vissza.
 3. Magas páratartalom a helyiségben, túlzott szén-dioxid képződés.
 4. A tárolási eljárásokat nem tartják be.

A gyökérnövények kiásásakor óvatosan kell eljárni, mivel a legkisebb ütés is könnyen megsérülhet. A földre rúgásuk, ide-oda dobálásuk a repedés és egyéb sérülések kockázatát hordozza magában. Ezek nem lesznek láthatóak, de később gombabetegségek és rothadási folyamatok forrásai lesznek, amelyek átterjednek a többi közeli zöldségre.

Hirtelen hőmérsékletváltozás esetén kondenzáció lép fel. Ha mégis, akkor megnövelik a zöldségek rothadásának kockázatát. Ezért nem tanácsos a gyökérnövényeket műanyag zacskókban tárolni: kivételes esetekben a zacskó alján lyukakat lehet készíteni.

Ha hagyja, hogy a zöldségek megfagyjanak (ami akkor következik be, ha a hőmérséklet -1°C-ra csökken), akkor megnő a rothadás veszélye.

A sárgarépa és a cékla eltarthatósága csökken a túl sok vagy túl kevés nedvességgel. Ha a helyiségben túl magas a páratartalom, célszerű a zöldségeket egy alkalmasabb helyre áthelyezni. Ha nincs elegendő páratartalom, a helyiséget nedvesíteni kell. A 98%-os nedvességtartalom az optimális. Ha a gyökérrépa mellé mészport szórunk, akkor a magas páratartalmat némileg csökkenthetjük.

A sárgarépát gyakran károsítja a sárgarépalégy, egy kártevő, amely a vegetációs időszakban pusztítja a termést. Ha a sárgarépát kártevő károsította, akkor fel kell dolgozni – pl. konzerválni, fagyasztani, szárítani. Télen már nem lehet őket tárolni.

Olvasson tovább  12 egészségügyi előnyei citromlé
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Comments: 2
 1. Dávid

  Mit javasolnál a sárgarépa és a cékla tartósítására? Van valamilyen tipp vagy recept, amit ajánlanál? Köszönöm!

  Válasz
 2. Csongor

  Milyen módszert ajánlanál a sárgarépa és cékla konzerválására a hideg évszakban?

  Válasz
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: